Nyhetssaker

Kina leder an i automatisering: 'Mørke fabrikker' uovervinnelige

e24 logo

Kina posisjonerer seg som verdensledende innen automatisering og robotisering, med fremveksten av såkalte «mørke fabrikker» der menneskelig tilstedeværelse er minimal. Denne utviklingen utfordrer tradisjonell industriproduksjon globalt og reiser spørsmål om fremtidens arbeidsmarked.

Ingen kan konkurrere med Kinas «mørke fabrikker»

Kort oppsummert

  • Kina er ledende innen automatisering og robotisering, med fabrikker som opererer med minimalt lys og menneskelig aktivitet.

Kina er i front når det gjelder automatisering og robotisering i industrien, noe som fører til fremveksten av «mørke fabrikker» der roboter utfører arbeidsoppgaver med minimalt behov for lys eller menneskelig tilstedeværelse. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen og seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr ved NUPI peker på Kinas aggressive satsing og ledende posisjon både teknisk og organisatorisk.

Selskaper som Agibot masseproduserer menneskelignende roboter, og kostnadene forventes å falle betydelig. Utviklingen påvirker også servicenæringen.

Samtidig har USA, under president Donald Trump, forsøkt å hente industriarbeidsplasser hjem, men eksperter som Allan von Mehren i Danske Bank og Andreassen mener dette er vanskelig da fremtidig produksjon krever automatisering og høyt utdannede arbeidere for å konkurrere med land som Kina.

Jan Ludvig Andreassen

Yao Maoqing

Hans Jørgen Gåsemyr

Donald Trump

Howard Lutnick

Brian Pannebecker

Allan von Mehren

Vance

Ming Hsun Lee

Finn

Tine

Eika Gruppen

Reuters

Agibot

Peppes Pizza

Norsk utenrikspolitisk institutt

NUPI

U.S. Bureau of Labor Statistics

Danske Bank

Bank of America

Apple

Kina

Storsteinnes

Tromsø

Shanghai

Fornebu

Oslo

USA

Granca