Tore Sneli, norsk trener for USAs hopplandslag, uttrykker skuffelse over Norges utstyrsovertramp i VM. Han er samtidig bekymret for manglende kontroll på utstyr hos andre nasjoner.
Artikkelen handler om Tore Snelis reaksjon på utstyrsmanipuleringen i det norske hopplandslaget under VM. Sneli, som er hovedtrener for USA, beskriver handlingen som et overtramp, men er mer frustrert over det han ser som manglende og inkonsekvent utstyrskontroll hos andre nasjoner etter VM.
Han nevner eksempler på dresser han reagerer på og mistanke om spraying av dresser. Sneli understreker behovet for et bedre kontrollsystem og tillit i sporten.
Han roser samtidig det tette samarbeidet mellom Norge og USA, som har bidratt til USAs framgang.
Tore Sneli
Magnus Brevig
Thomas Lobben
Adrian Livelten
Clas Brede Bråthen
FIS
Dagbladet
USA
Norge
Planica
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Under VM ble tre norske utøvere diskvalifisert etter protester fra Østerrike, Slovenia og Polen angående ulovligheter med hoppdressene. Marius Lindvik mistet blant annet sitt VM-sølv. Artikkelen beskriver hendelsen som et hardt slag for Norge, og hevder at utstyr er ekstremt viktig i hoppsporten, der de fleste nasjoner forsøker å tøye regelverket. Det antydes at Østerrikes protest var et forsøk på å svekke Norge, etter at Norge hadde tatt igjen Østerrikes forsprang på utstyrssiden. Artikkelen kritiserer også FIS for å gå for drastisk til verks under kontrollene, og mener Norge burde ha protestert tilbake.
1 måned siden
Artikkelen omhandler hoppdress-skandalen under ski-VM, der Norge innrømmet å ha tuklet med dressene til utøverne Marius Lindvik og Johann André Forfang. Dette førte til at Lindvik mistet sin sølvmedalje. Hoppsjefen beklaget, men artikkelen uttrykker skepsis til at dette er første gangen det har skjedd. Jan-Erik Aalbu vurderer konsekvenser for landslagstrener Magnus Brevig, som først nektet for juks. FIS har startet gransking av norsk hopp og kombinert, og utenlandske nasjoner mistenker nå at norsk suksess skyldes ulovligheter. Artikkelen kritiserer også fokuset på utstyr i hoppsporten, der nasjoner spionerer på hverandre.
1 måned siden
Det internasjonale skiforbundet (FIS) gransker alle norske hoppmedaljer fra ski-VM etter at flere hoppere ble diskvalifisert for manipulering av dressene. Hopplegenden Bjørn Wirkola kaller saken en fillesak og uttrykker bekymring for at strenge utstyrskontroller ødelegger idrettsgleden. Hopplandslaget har innrømmet å ha jukset med dressene til Marius Lindvik og Johann André Forfang for å gi dem en fordel. Wirkola, som fulgte VM på TV, er skuffet over utviklingen, men mener likevel Norge bør være stolte over arrangementet i Trondheim.
1 måned siden
Under VM i Granåsen ble de norske hopperne Marius Lindvik og Johann André Forfang diskvalifisert på grunn av regelbrudd med hoppdressene. Lindvik mistet sin sølvmedalje, mens Forfang ble nummer fire. En video av Norge som sydde dressene førte til protester fra andre land. Det internasjonale skiforbundet (FIS) sjekket dressene og diskvalifiserte de norske hopperne. Landslagstreneren forsøkte å bagatellisere det som et regelbrudd, men artikkelen omtaler det som juks og mener det setter hoppsporten i et dårlig lys. Det foreslås at Norge bør ta initiativ til å rydde opp i problematikken rundt hoppdresser.
1 måned siden
Artikkelen retter kritikk mot Clas Brede Bråthen, Alexander Stöckl og utestengte hoppere for deres manglende vilje til å kommentere påstander om juks i norsk hoppsport. Det fremheves at deres taushet bidrar negativt til sportens omdømme, og at det er avgjørende å imøtegå disse påstandene offentlig for å gjenopprette tilliten. Spesifikke anklager om bruk av trelim på hoppdresser under Bråthens ledelse blir trukket frem, og spørsmål reises rundt Marius Lindviks mulige kjennskap til juks. Artikkelen konkluderer med at åpenhet er nødvendig for å renvaske hoppsporten og sikre at sportslige spørsmål ikke overskygges av juks.
1 måned siden
En oversikt viser at Norge har hatt flest diskvalifikasjoner i skihopping de siste 10 årene, hovedsakelig på grunn av ureglementerte hoppdresser. En nylig skandale med manipulerte VM-dresser har ført til utestengelser. Tidligere sportssjef Clas Brede Bråthen kommenterer at selv om Norge har mange starter, er det viktig å jobbe systematisk med utstyr. Per Bergerud, tidligere verdensmester, uttrykker bekymring for at de mange diskvalifikasjonene skader sporten.
1 måned siden
Artikkelen belyser store forskjeller i ressurser og budsjetter mellom langrennsnasjoner, spesielt knyttet til smøring, og hvordan dette påvirker konkurransen. Norge og Sverige dominerte nylig VM, noe som reiser spørsmål om rettferdighet i sporten. Utøvere fra mindre nasjoner beskriver ulikhetene som frustrerende, og flere nasjoner har ikke råd til å delta i verdenscuprenn med full tropp. Eksperter frykter at det store fokuset på smøring truer langrennssportens fremtid.
2 måneder siden
Sportssjef i kombinert, Ivar Stuan, ønsker et VAR-lignende system i hoppdresskontroller etter at Ida Marie Hagen ble diskvalifisert i Seefeld-trippelen. Stuan mener kontrollene mangler transparens, og foreslår videokamera for å sikre rettferdighet. Renndirektør Lasse Ottesen er åpen for å diskutere forbedringer, men er skeptisk til kameraovervåking av hensyn til utøvernes privatliv. Hagen selv forsøker å fokusere på VM, men innrømmer at hendelsen har påvirket henne. Stuan mener også at misunnelse mot Norge kan være en faktor i de strenge kontrollene.
24 dager siden
Etter at Johann André Forfang og Marius Lindvik ble tatt for ulovlig hopping i ski-VM, mener Slovenias trener Robert Hrgota at det er meningsløst å straffe de norske hopperne. Han mener man heller bør se etter løsninger og at regelverket må forenkles og overvåkes bedre. Slovenia var blant nasjonene som protesterte mot Norge etter rennet. Det er også mistanke om juks med hoppdressene til flere andre norske utøvere. Trener Magnus Brevig og flere er suspendert, og granskingen pågår fortsatt. Hoppsjef Jan Erik Aalbu håper det ikke kommer nye negative funn og at de kan lære av hendelsen.
1 måned siden
Under VM i Granåsen ble Marius Lindvik og Johann André Forfang diskvalifisert, og Lindvik fratatt sin sølvmedalje, på grunn av påståtte uregelmessigheter med hoppdressene. Flere nasjoner protesterte, og Det internasjonale skiforbundet (FIS) mener Norge har tuklet med sømmene. NRK-profil Johan Remen Evensen fikk se dressene, men reagerer på hemmelighold rundt detaljene. Han kritiserer også andre nasjoner for å anklage Norge for juks, og mener mange tøyer reglementet. Landslagstrener Magnus Brevig understreker at det var et regelbrudd, men avviser at det var snakk om juks. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu beklager avslutningen på et godt mesterskap.
1 måned siden
Hopplegenden Per Bergerud avslører at han opplevde dress-forskjeller og tvilsomme lengdemålinger allerede på 70-tallet. Han forteller at konkurrenter hadde utstyr som ga dem klare fordeler. Etter VM-skandalen, hvor fem norske hoppere er suspendert, vurderer Norge å trekke seg fra verdenscupen. Bergerud understreker behovet for en grundig granskning og klarere regler for å redde hoppsportens tillit, og mener det er kritisk å få kontroll over situasjonen for å unngå konsekvenser for både norsk og internasjonal hoppsport.
1 måned siden
Artikkelen omhandler hoppskandalen der Johann André Forfang og Marius Lindvik er utestengt på grunn av påstått involvering i juks. Det stilles spørsmål ved om utøverne var uvitende om jukset, og hvorfor de ikke har reagert sterkere dersom de er uskyldige. Mangelen på kommunikasjon fra utøverne selv svekker deres troverdighet. Samtidig understrekes det at utøverne har et selvstendig ansvar for eget utstyr. Tidligere skihoppere har innrømmet at juks har forekommet, noe som setter saken i en større kontekst og øker presset på Forfang og Lindvik for å bevise sin uskyld.
3 dager siden
Etter jukseskandalen i VM søker Norges Skiforbund nytt støtteapparat for hopplandslaget. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu har vært i kontakt med potensielle kandidater.
1 måned siden
Norges nye landslagstrener i hopp, Anders Fannemel, tar avstand fra påstander om utbredt juks i sporten etter at tidligere hoppstjerner har hevdet at «alle» jukser for å oppnå fordeler. Fannemel understreker at hans fokus er å støtte utøverne og overholde regelverket. Han påpeker at små detaljer er avgjørende i hoppsporten, noe som kan føre til forsøk på å optimalisere utstyr innenfor reglementets grenser. Stemningen i laget er preget av at tre utøvere ble suspendert.
1 måned siden
Anders Fannemel er ansatt som ny landslagstrener i skihopp, samtidig som tidligere lagkamerater har stått frem og innrømmet juks. Fannemel selv avviser å ha jukset bevisst, men erkjenner å ha blitt diskvalifisert flere ganger for mindre regelbrudd knyttet til utstyr. Han forklarer at skihopp handler om å optimalisere utstyr og kropp innenfor regelverkets marginer, hvor små detaljer kan være avgjørende. Kommentatorer mener saken avdekker en ukultur i hoppsporten og understreker behovet for endringer i regelverket.