Artikkelen belyser store forskjeller i ressurser og budsjetter mellom langrennsnasjoner, spesielt knyttet til smøring, og hvordan dette påvirker konkurransen. Norge og Sverige dominerte nylig VM, noe som reiser spørsmål om rettferdighet i sporten.
Utøvere fra mindre nasjoner beskriver ulikhetene som frustrerende, og flere nasjoner har ikke råd til å delta i verdenscuprenn med full tropp.
Eksperter frykter at det store fokuset på smøring truer langrennssportens fremtid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Eksperter advarer om at langrennssporten er på et bunnpunkt på grunn av den markante norske dominansen i herreklassen. Martin Johnsrud Sundby og Fredrik Aukland uttrykker bekymring for manglende internasjonal konkurranse. Sundby mener Norge har en fordel både fysisk og materielt, og frykter at fluorforbudet vil øke det norske smøreforspranget ytterligere. Aukland foreslår tiltak som utdeling av ski for å jevne ut konkurransevilkårene. Internasjonale kommentatorer påpeker at den norske dominansen er et problem for sportens fremtid, mens Harald Østberg Amundsen mener konkurransen likevel er spennende, og trekker frem gode prestasjoner fra svenske løpere.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer langrennssportens utfordringer med manglende spenning og dominans fra Norge og Sverige. Flere eksperter foreslår å fjerne stafetten fra mesterskapsprogrammet, da den anses som kjedelig og forutsigbar. Veronika Stepanova, russisk ankerkvinne, ønsker å beholde stafetten, men mener sporten må fornye seg ved å skape større profiler. Hun foreslår også endringer i enkeltstartrenn og et eget VM for femmila i Holmenkollen. IOC kan tvinge frem endringer, som blandet stafett, for å sikre sportens fremtid i OL.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den manglende norske suksessen i kvinnelangrenn under VM, hvor Sverige har dominert. Etter en skuffende lagsprint kritiserte en TV 2-ekspert laguttaket, noe som førte til reaksjoner fra utøverne. Kommentatoren argumenterer for at utøverne må tåle kritikken og at det er viktig med en åpen debatt. Det påpekes også at flere sentrale løpere nærmer seg slutten av sine karrierer, noe som kan føre til ytterligere utfordringer for norsk langrenn. Artikkelen konkluderer med at en ærlig diskusjon om situasjonen er nødvendig for å unngå å sakke akterut.
17 dager siden
Artikkelen analyserer nivået på norske kvinnelige langrennsløpere etter skuffende resultater i VM i Trondheim, der Sverige dominerte. Spørsmål stilles om hvorfor Norge ikke utvikler flere unge løpere til verdenscupen, samtidig som resultatene til flere av dagens landslagsløpere kritiseres som for dårlige. Marit Bjørgens rolle som trener har ikke gitt forventet effekt. En gjennomgang av resultater viser at kun et fåtall løpere har prestert godt nok til å forsvare en landslagsplass, og konkluderer med at flere utøvere bør byttes ut.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer den dalende interessen for kvinnehåndball, spesielt under årets EM. Det trekkes paralleller til langrenn, hvor lignende utfordringer med engasjement og dominans av få nasjoner oppstår. Både Ole Erevik og Martin Johnsrud Sundby har påpekt at utøverne må bli mer personlige for å skape interesse. Manglende spenning i mesterskap og økonomiske problemer i klubbene bidrar også til utfordringene. Artikkelen understreker viktigheten av å diskutere disse problemene for å sikre idrettens fremtid.
3 måneder siden
Svenske langrennsløpere er bekymret for kvaliteten på skiene sine før VM i Trondheim, spesielt skøyteskiene. Flere løpere har hatt dårlige opplevelser med skiene denne sesongen, noe som har ført til dialog med smørerne. TV 2-ekspert Petter Skinstad mener det er mistillit mellom løperne og smøreteamet, og frykter at dette kan ødelegge Sveriges sjanser i VM. Smøresjef Anders Svanebo avviser kritikken og sier de jobber hardt for å løse problemene. Løperne understreker at skiene er avgjørende for prestasjonen, spesielt etter fluorforbudet.
2 måneder siden
FIS-sjef Michal Lamplot er frustrert over at mange av de beste langrennsløperne velger å stå over flere verdenscuprenn før VM. Han mener dette skader sportens profil og er urettferdig overfor arrangørene. Flere store navn som Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo og Frida Karlsson har prioritert trening fremfor verdenscup, noe som har ført til redusert interesse for konkurransene. Både den norske og svenske landslagssjefen erkjenner at det er et felles ansvar å sørge for at sporten er attraktiv, men understreker at utøverne også må ta hensyn til egen form og belastning. Det diskuteres om verdenscupkalenderen er for tøff i mesterskapsår.
1 måned siden
Artikkelen belyser usikkerheten rundt formen til flere langrennsstjerner før VM i Trondheim, spesielt Therese Johaug, Astrid Øyre Slind og Frida Karlsson. Ebba Andersson uttrykker at det er et spenningsmoment at flere av de største konkurrentene har konkurrert lite i forkant. Frida Karlsson bekrefter at dette er et tema innad i det svenske laget, og at forventningene øker. Hun har selv hatt en trøblete sesong, men er trygg på at hun kan prestere til tross for få konkurranser.
5 dager siden
Tore Sneli, norsk trener for USAs hopplandslag, uttrykker skuffelse over Norges utstyrsovertramp i VM. Han er samtidig bekymret for manglende kontroll på utstyr hos andre nasjoner.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg engasjementet rundt norsk langrenn, spesielt blant unge, i forbindelse med ski-VM på hjemmebane. Carina Olset Hovda etterlyser profiler som Petter Northug, mens Rune Brynhildsen mener utøvere som Johannes Klæbo og Kristine Stavås Skistad skaper entusiasme. Mina Næss Iversen påpeker at mangel på internasjonal konkurranse kan redusere spenningen. Brynhildsen fremhever konkurransen fra andre idretter, men er mest bekymret for kombinert og hopp. Alle er enige om at mesterskap skaper entusiasme, men Hovda stiller spørsmål ved interessen utenom mesterskap.
3 måneder siden
Norgesmesterskapet i langrenn arrangeres samtidig som verdenscupen i Les Rousses, noe som har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Flere utenlandske løpere, som svenske Edvin Anger og østerrikske Mika Vermeulen, kritiserer Norge for å prioritere NM fremfor verdenscupen. De mener Norge, som en stor skinasjon, har et ansvar overfor internasjonal langrenn og bør stille med et sterkere lag i verdenscupen. Norske landslagsløpere er pålagt å delta i minst én NM-øvelse, noe som har ført til at flere profiler som Johannes Høsflot Klæbo og Therese Johaug mangler i Frankrike. Landslagssjef Ulf Morten Aune forstår kritikken, men hevder at det ikke finnes et bedre tidspunkt for NM med tanke på utøvernes forberedelser til VM. Han mener Norge tar ansvar ved å stille sterkt i verdenscupen gjennom hele sesongen.
3 måneder siden
Flere verdenscuprenn i alpint og andre skiidretter i Østerrike mangler norsk TV-dekning, noe som skaper frustrasjon blant utøvere og ledere. Utøvere som Atle Lie McGrath er bekymret for at store renn som de i Kitzbühel og Schladming ikke vil bli sendt i Norge. Kombinertsjef Ivar Stuan og hoppsjef Jan Erik Aalbu kritiserer situasjonen, men peker på at rettighetshaverne i Østerrike har satt for høye priser. VM i Saalbach vil derimot bli sendt på Viaplay. Mangelen på TV-dekning gjelder også for kombinert og kvinnehopp, og det er enighet om at situasjonen er uholdbar for sportens synlighet.
2 måneder siden
Norsk langrenn sliter økonomisk og har de siste tre årene hatt et underskudd på 11 millioner kroner. Dette fører til at junior- og rekruttlandslag legges ned. Både Pål Golberg og Petter Northug kritiserer skiforbundets ledelse for dårlig administrasjon og manglende profesjonalitet. Det er også usikkert om Johannes Høsflot Klæbo vil fortsette på landslaget etter VM. Artikkelen påpeker at langrenn mangler profiler med markedsverdi utenom Klæbo, Johaug og Northug, noe som kan gjøre det vanskelig å tiltrekke seg sponsorer. Tiden etter VM ser derfor utfordrende ut for norsk langrenn.
1 måned siden
Under VM ble tre norske utøvere diskvalifisert etter protester fra Østerrike, Slovenia og Polen angående ulovligheter med hoppdressene. Marius Lindvik mistet blant annet sitt VM-sølv. Artikkelen beskriver hendelsen som et hardt slag for Norge, og hevder at utstyr er ekstremt viktig i hoppsporten, der de fleste nasjoner forsøker å tøye regelverket. Det antydes at Østerrikes protest var et forsøk på å svekke Norge, etter at Norge hadde tatt igjen Østerrikes forsprang på utstyrssiden. Artikkelen kritiserer også FIS for å gå for drastisk til verks under kontrollene, og mener Norge burde ha protestert tilbake.
1 måned siden
Svenske langrennsløpere uttrykker frustrasjon over Norges suverene dominans under ski-VM i Trondheim, spesielt etter at Norge tok alle medaljene på 10 km klassisk. William Poromaa beskriver situasjonen som "forjævlig", mens Calle Halfvarsson mener det nesten føles som et norsk mesterskap. Halfvarsson antyder også at selv det norske publikummet kanskje ønsker mer internasjonal konkurranse og savner profiler som finske Iivo Niskanen.