Tidligere VIF-leder og Klanen-grunnlegger Anders Krystad har fått diagnosen lungekreft og befinner seg i Vietnam, hvor han har jobbet med et barnefotballprosjekt siden 2001. Han har ikke rett på folketrygd fordi han har bodd utenfor Norge i over ti år, og er avhengig av å finansiere behandlingen selv.
Kostnadene er estimert til to millioner kroner, og Klanen har startet en Spleis for å samle inn penger. Krystad har startet på cellegift og har allerede gjennomgått en vellykket behandling, men flere operasjoner gjenstår.
Han er optimistisk og stoler på legene i Vietnam, hvor behandlingen er rimeligere enn i Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Den svenske håndballegenden Per Carlén (64) fikk i 2023 en kreftdiagnose med spredning til tykktarm, lever og lunger. Han gjennomgikk en tøff behandling som inkluderte operasjoner, og responderte godt på denne. I oktober ble det rapportert at han hadde verdier som en frisk person. Nå har Carlén fått et tilbakefall i lungene og er inne i sin tredje runde med behandling. Han forteller at det er tøft, men at han har bestemt seg for å fortsette behandlingen. Carlén er svært takknemlig for helsepersonellets innsats.
4 måneder siden
Carl Christoffer (57) fra Larvik ble diagnostisert med alvorlig lungekreft med spredning i 2020, og fikk beskjed om at han kanskje bare hadde et halvt år igjen å leve. Etter å ha blitt feildiagnostisert flere ganger, fikk han til slutt riktig diagnose og startet behandling. En ny medisin som passet hans genmutasjon, førte til en rask og betydelig bedring. Han kunne slutte med cellegift og immunterapi, og er nå tilbake i jobb og lever et aktivt liv. Kreftforeningen fremhever viktigheten av forskning, og at overlevelsen av lungekreft har økt betraktelig de siste 20 årene. Carl Christoffer har opplevd at kreftdiagnosen har ført til mer åpen kommunikasjon i familien og større fokus på relasjoner.
3 måneder siden
Tidligere håndballspiller Rolf Aleksander Sandberg planlegger å saksøke Pasientskadenemnda etter å ha fått avslag på sin klage om feilbehandling. Sandberg opplevde å bli avvist av flere leger i 2018, til tross for egne mistanker om kreft. En sakkyndig vurdering konkluderte med at legene burde ha henvist ham til spesialisthelsetjenesten tidligere. Pasientskadenemnda avviste likevel klagen, noe som har ført til en vanskelig økonomisk situasjon for Sandberg. Han har nå startet en innsamlingsaksjon for å finansiere et søksmål, og har fått overveldende støtte fra mange. Advokater skal vurdere om han har en god sak, og fristen for å sende inn søksmål er 22. mai.
2 måneder siden
Etter å ha fått kreft i ryggen og gjennomgått en operasjon som skadet nerver, opplevde sykkelentusiasten Ole Christian Nymoen lammelser i begge bena. Han er nå testpilot for en Tectus-ortose, en avansert støtteskinne som bruker hydraulikk og datastyring for å muliggjøre bevegelse. Ortosen gir ham bremsefunksjon i venstre bein, noe som gjør at han kan gå nesten normalt på jevnt underlag og trene på å gå i trapper. Nymoen deltar på et opphold ved Beitostølen Helsesportsenter for å lære seg å bruke ortosen optimalt og trene seg opp igjen. Han har satt seg ambisiøse mål, inkludert deltakelse i Ridderrennet 2026 og å kunne sykle på en tohjulssykkel igjen.
2 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre presenterer en ny kreftstrategi, der et nasjonalt program for røykeslutt er et hovedtiltak. Målet er å redusere antall røykere, spesielt blant unge, og dermed redusere kreftforekomsten. Røyking koster samfunnet store summer årlig, og programmet skal tilby gratis legemidler og veiledning, basert på et pilotprosjekt i Vestre Viken. Kreftforeningen støtter tiltaket, men mener tobakksindustrien bør betale for det. Strategien inkluderer også krav om ernæringsstrategier for kreftpasienter på sykehusene for å korte ned liggetiden og bedre prognosene.
1 måned siden
Henrik Berntsen (56) fikk diagnosen uhelbredelig lymfekreft i 2021, og har siden tatt i bruk biohacking for å forlenge livet. Han kombinerer isbading, et strengt ketogent kosthold, faste og et stort antall kosttilskudd. Berntsen gjennomgår også avanserte gentester for å kartlegge kreftcellene og tilpasse behandlingen. Disse testene har vist en reduksjon i antall kreftceller, noe som har gitt positive tilbakemeldinger fra hans lege. Livsstilsendringene har hatt stor innvirkning på hans sosiale liv og har kostet over en halv million kroner. Til tross for dette føler han seg bedre enn på lenge, men er åpen om usikkerheten rundt effekten av biohacking.
2 måneder siden
Anna Lene Leganger opplevde forsinkelser i sin kreftbehandling da hun ikke ble registrert i pakkeforløpet ved Radiumhospitalet. Etter å ha purret selv, ble hun først henvist til Elverum sykehus, hvor en operasjon ble avbrutt på grunn av spredning. Hun ble senere operert ved Radiumhospitalet. Statistikker viser at stadig færre kreftpasienter får behandling innen fastsatte frister, noe Kreftforeningen er bekymret for. Regjeringen arbeider med en ny kreftstrategi for å øke kapasiteten og redusere ventetider, samt revidere pakkeforløpene.
3 måneder siden
Hopplegenden Roger Ruud (66) overrasket med sitt nærvær på trenertribunen under Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Til tross for en uhelbredelig kreftdiagnose i 2021, virket Ruud å være i god form. Han fortalte til Dagbladet om positive behandlinger og et opphold på Røros som har bidratt til bedre helse. Ruud ble behandlet som en æresgjest, med bakgrunn i sin seier i samme renn i 1982. Han beskrev oppholdet i hoppbakken som god medisin. Ruud planlegger å følge Hoppuka videre til Innsbruck med et følge på åtte personer.
2 måneder siden
Tom Nordengen, en 59 år gammel mann fra Sør-Odal, ble diagnostisert med lymfekreft og gjennomgikk cellegiftbehandling. Etter behandlingen fikk han store tannproblemer og måtte trekke alle tennene. Til sin overraskelse fikk han en regning på 270.000 kroner for behandlingen, da han ikke lenger ble ansett som syk nok til å få dekket utgiftene. Kreftforeningen kritiserer systemet og mener tannhelse må likestilles med annen helsehjelp for kreftpasienter. Lokalsamfunnet har startet en spleis for å hjelpe Nordengen med den store regningen, noe han er svært takknemlig for.
3 måneder siden
Bjørnar Pedersen fikk kreft i 2019 og har siden den gang stått i en langvarig helsekø. Han opplever at manglende samarbeid mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten har ført til at han ikke får den nødvendige behandlingen. Etter en operasjon ble oppfølgingen overført til fastlegen, noe Pedersen mener er feil. Han har opplevd komplikasjoner og manglende informasjon, og familien har nå koblet inn flere instanser for å få hjelp. Pedersen ønsker å komme tilbake i jobb, men føler seg sviktet av helsevesenet. Han mener manglende behandling fører til unødvendig ressursbruk og forsinker hans tilbakekomst til arbeidslivet.
7 dager siden
Trude Drevland, tidligere ordfører i Bergen, fikk påvist kreft i urinblæra i 2023 og har vært åpen om sykdommen på sosiale medier. Hun gjennomgikk en stor operasjon i april/mai, som hun tidligere varslet om, og har nå delt et nytt bilde fra sykesenga. I innlegget uttrykker hun optimisme og ser fram til å bruke kjolen sin i et kommende bryllup. Drevland har tidligere uttalt at hun er klar for å kjempe videre, til tross for utfordringene, og takker følgerne sine for støtten underveis.
4 måneder siden
NRK-reporter Marianne Rustad Carlsen, som har hatt kreft siden 2021, har fått spredning til hjernen. Hun skal nå gjennomgå strålebehandling og ny cellegift. Til tross for den alvorlige situasjonen, er hun tilbake i 50 prosent jobb hos NRK, som har tilrettelagt for hennes behov. Carlsen fremhever betydningen av å opprettholde kontakt med arbeidslivet og kolleger, og uttrykker takknemlighet for støtten hun mottar. Hun har tidligere uttalt at kreften er uhelbredelig og har spredt seg til skjelett, bekken og lunger.
1 måned siden
En tilfeldig PSA-test reddet Kjetil Nerland fra prostatakreft, og nå starter en pilotstudie på Akershus universitetssykehus for å innføre et nasjonalt screeningprogram. Helseministeren ønsker å redusere dødeligheten av prostatakreft. Programmet skal gi alle menn tilbud om PSA-test, men møter kritikk for potensiell overbehandling. Målet er tidlig oppdagelse og å unngå unødvendig behandling. Kreftforeningen støtter initiativet og håper det vil redde liv.
27 dager siden
Trude Drevland, tidligere ordfører i Bergen, oppdaterer om sin kreftdiagnose på Instagram. Hun forteller at en CT-skanning ikke viser spredning, men at en cystoscopi fortsatt påviser kreft. Drevland har hatt møte med kirurg og sykepleier, og de er enige om at en stor operasjon er nødvendig i april/mai. Hun er forberedt på en tøff tid, men er klar for å kjempe og lover å komme tilbake for fullt etter behandlingen.
22 dager siden
Thomas Lillebror Finne, som er rammet av bukspyttkjertelkreft, ønsker mer fokus på denne kreftformen, som har høy dødelighet. Han etterlyser en konkret handlingsplan fra regjeringen, da han mener eksisterende behandling kun lindrer smerte. Overlege Arne Westgaard påpeker mangelen på forskningsgjennombrudd siden 2013. KrFs leder Dag-Inge Ulstein har bedt helseministeren om en begrunnelse for hvorfor bukspyttkjertelkreft ikke er prioritert i kreftstrategien. Helseministeren svarer at pasienter får best mulig behandling og viser til kreftstrategiens mål om gentesting. Finne er likevel ikke beroliget og håper kreftformen en dag vil være utryddet.