En tilfeldig PSA-test reddet Kjetil Nerland fra prostatakreft, og nå starter en pilotstudie på Akershus universitetssykehus for å innføre et nasjonalt screeningprogram. Helseministeren ønsker å redusere dødeligheten av prostatakreft.
Programmet skal gi alle menn tilbud om PSA-test, men møter kritikk for potensiell overbehandling. Målet er tidlig oppdagelse og å unngå unødvendig behandling.
Kreftforeningen støtter initiativet og håper det vil redde liv.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre presenterer en ny kreftstrategi med mål om å redusere dødeligheten av prostatakreft, den vanligste kreftformen blant menn. Et sentralt element er et nasjonalt screeningprogram som skal oppdage kreften tidligere, gjennom en enkel blodprøve. Forskere understreker viktigheten av tilstrekkelige ressurser for oppfølging og diagnostisering for å unngå overbehandling, da testen kan gi falske positive resultater. Kreftforeningen støtter tiltaket, men påpeker også faren for overbehandling. Vestre understreker at dette haster og oppfordrer menn i risikosonen til å delta i programmet.
2 måneder siden
Helsedirektoratet vurderer å innføre et screeningprogram for lungekreft, som er den kreftformen som tar flest liv i Norge. Alle personer mellom 50 og 79 år vil bli invitert til en risikovurdering, og de med høy risiko vil bli tilbudt lavdose CT-screening. Målet er å oppdage lungekreft tidlig, da sykdommen sjelden gir symptomer i tidlig fase. Ekspertgruppen anslår at dette kan redusere lungekreftdødsfallene med 20–25 prosent. I tillegg vil røykere få tilbud om røykeavvenning. Helsedirektoratet skal utarbeide en endelig anbefaling innen slutten av 2025.
2 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre presenterer en ny kreftstrategi, der et nasjonalt program for røykeslutt er et hovedtiltak. Målet er å redusere antall røykere, spesielt blant unge, og dermed redusere kreftforekomsten. Røyking koster samfunnet store summer årlig, og programmet skal tilby gratis legemidler og veiledning, basert på et pilotprosjekt i Vestre Viken. Kreftforeningen støtter tiltaket, men mener tobakksindustrien bør betale for det. Strategien inkluderer også krav om ernæringsstrategier for kreftpasienter på sykehusene for å korte ned liggetiden og bedre prognosene.
2 måneder siden
Norge lanserer en ny tiårsstrategi for kreftbekjempelse, med mål om å redusere antall krefttilfeller og forbedre livskvaliteten for de som rammes. Helseministeren fremhever at strategien vil øke innsatsen på flere områder. Kreftforeningen har store forventninger til strategien, spesielt når det gjelder forebygging og tidlig oppdagelse. Strategien skal balansere innovasjon med kostnadseffektivitet, og har som mål å vurdere flere kreftoperasjoner og teknologisk utstyr via systemet Nye metoder. Selv om Norge har mange krefttilfeller, er dødeligheten lav og synkende, noe den nye strategien skal bidra til å forbedre ytterligere.
2 måneder siden
Regjeringen har presentert en ambisiøs kreftstrategi med mål om å utrydde flere kreftformer, som livmorhalskreft, analkreft og peniskreft, innen ti år. Strategien innebærer økt satsing på screening og vaksinasjon. Kreftforeningen støtter målet, men påpeker at Norge henger etter andre land når det gjelder deltakelse i Livmorhalsprogrammet og HPV-vaksine. Pårørende og tidligere kreftpasienter er positive til initiativet, men kritiserer samtidig regjeringens valg av HPV-vaksine, og mener den ikke er den beste på markedet. Fagfolk støtter kritikken og mener vaksinevalget er i konflikt med ambisjonen om å være et foregangsland innen kreftbehandling.
2 måneder siden
Regjeringen har presentert en ny tiårsplan med mål om å redusere antall krefttilfeller og øke overlevelsen blant de som rammes. Helseministeren fremhever at kreftbehandlingen i Norge er god, men at forbedringer er nødvendig. Planen prioriterer å øke kapasiteten og kompetansen i helseforetakene, forbedre overgangen mellom behandlingssteder, og utvikle digitale verktøy for pasienter. Kreftforeningen i Nord-Norge ser frem til planen, særlig med tanke på etablering av et nytt kreftsenter i Tromsø, og understreker betydningen av kliniske studier og tilgang til kreftsenter i alle regioner for å sikre norske kreftpasienter de beste behandlingsmulighetene.
22 dager siden
Thomas Lillebror Finne, som er rammet av bukspyttkjertelkreft, ønsker mer fokus på denne kreftformen, som har høy dødelighet. Han etterlyser en konkret handlingsplan fra regjeringen, da han mener eksisterende behandling kun lindrer smerte. Overlege Arne Westgaard påpeker mangelen på forskningsgjennombrudd siden 2013. KrFs leder Dag-Inge Ulstein har bedt helseministeren om en begrunnelse for hvorfor bukspyttkjertelkreft ikke er prioritert i kreftstrategien. Helseministeren svarer at pasienter får best mulig behandling og viser til kreftstrategiens mål om gentesting. Finne er likevel ikke beroliget og håper kreftformen en dag vil være utryddet.
2 måneder siden
En ny kreftstrategi i Norge har som mål å tilby gentesting til alle kreftpasienter. Gentester kan skreddersy behandlingen basert på pasientens genetiske profil, noe som kan gi bedre resultater og tilgang til nye behandlingsmuligheter. Kreftforeningen understreker viktigheten av å øke volumet av gentester i Norge, og ser for seg at det i fremtiden vil bli like vanlig som røntgen. Private klinikker tilbyr allerede gentester, men til en høy pris.
20 dager siden
Alvorlig syke pasienter i Norge får nå mulighet til å søke om å få dekket livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei til nasjonal godkjenning. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre understreker at dette gjelder kun i «klinisk eksepsjonelle» tilfeller, hvor pasientens situasjon vurderes individuelt. Pasientorganisasjonen LHL hyller endringen og mener det kan være avgjørende for mange alvorlig syke.
2 måneder siden
Halvor Bakke forteller åpent om livet med prostatakreft, en diagnose han fikk i 2023. Han beskriver hverdagen som krevende, preget av frykt for hvordan sykdommen utvikler seg. Bakke understreker viktigheten av åpenhet rundt prostatakreft og oppfordrer menn til å sjekke seg tidlig. Han forteller at han forsøker å holde motet oppe ved å jobbe, tilbringe tid med venner og familie, og ved å realisere drømmer, som å bygge et hus i Sør-Afrika.
1 måned siden
En norsk mann, kjent som «Oslopasienten», ser ut til å være kurert for hiv etter å ha gjennomgått en benmargstransplantasjon for en annen sykdom. Han er den første i Skandinavia som ser ut til å være kurert for hiv etter en slik behandling. Transplantasjonen ble utført med stamceller fra broren, som tilfeldigvis hadde en mutasjon i CCR5-genet, noe som gjør immuncellene resistente mot hiv. Etter transplantasjonen har forskere ikke funnet spor av hiv-DNA i pasientens blod eller tarmprøver, og laboratorieundersøkelser kunne ikke fremkalle virusproduksjon. Funnet regnes som et stort gjennombrudd i hiv-forskningen, men forskere understreker at det er nødvendig med mer forskning for å bekrefte funnene og forstå mekanismene bak kuren.
2 måneder siden
Helseminister Vestre foreslår et gratis røykesluttprogram med legemidler for å redusere røyking. FHI-forsker Karl Erik Lund kritiserer tiltaket, og mener det vil være mer lønnsomt for legemiddelselskapene enn for folkehelsen, da mange røykere ikke ser seg selv som pasienter. Lund anbefaler heller å tilby e-sigaretter som et mindre skadelig alternativ, slik andre land har gjort med suksess. Hoksrud støtter frivillig hjelp, men mener folk bør oppfordres til å bytte til snus som et mindre skadelig alternativ til røyking. Vestre understreker at programmet er frivillig.
1 måned siden
Henrik Berntsen (56) fikk diagnosen uhelbredelig lymfekreft i 2021, og har siden tatt i bruk biohacking for å forlenge livet. Han kombinerer isbading, et strengt ketogent kosthold, faste og et stort antall kosttilskudd. Berntsen gjennomgår også avanserte gentester for å kartlegge kreftcellene og tilpasse behandlingen. Disse testene har vist en reduksjon i antall kreftceller, noe som har gitt positive tilbakemeldinger fra hans lege. Livsstilsendringene har hatt stor innvirkning på hans sosiale liv og har kostet over en halv million kroner. Til tross for dette føler han seg bedre enn på lenge, men er åpen om usikkerheten rundt effekten av biohacking.
4 måneder siden
Carl Christoffer (57) fra Larvik ble diagnostisert med alvorlig lungekreft med spredning i 2020, og fikk beskjed om at han kanskje bare hadde et halvt år igjen å leve. Etter å ha blitt feildiagnostisert flere ganger, fikk han til slutt riktig diagnose og startet behandling. En ny medisin som passet hans genmutasjon, førte til en rask og betydelig bedring. Han kunne slutte med cellegift og immunterapi, og er nå tilbake i jobb og lever et aktivt liv. Kreftforeningen fremhever viktigheten av forskning, og at overlevelsen av lungekreft har økt betraktelig de siste 20 årene. Carl Christoffer har opplevd at kreftdiagnosen har ført til mer åpen kommunikasjon i familien og større fokus på relasjoner.
2 måneder siden
Norge ligger i Europatoppen når det gjelder kreftforekomst, spesielt for føflekk- og tykktarmskreft, hvor fire av ti nordmenn vil utvikle kreft før 80 år. Samtidig er kreftdødeligheten lav og synkende. Høy forekomst settes i sammenheng med økt snusbruk, alkoholforbruk og overvekt. En ny nasjonal kreftstrategi lanseres for å redusere forekomsten og forbedre livskvaliteten for kreftpasienter. Strategien har som mål å gjøre Norge ledende innen kreftforebygging, gode pasientforløp og økt livskvalitet for pasienter og pårørende.