Christina Sandnes, kjent fra «Love Island», ble overrasket da hun fikk beskjed om at hennes livmorhalsprøve kanskje ikke ville bli analysert, til tross for et gratis tilbud. Hun reagerer på manglende informasjon i forkant av prøvetakingen og stiller spørsmål ved kampanjer som oppfordrer til testing.
Kreftforeningen støtter Sandnes og mener helsestasjonen burde informere bedre. Helsestasjonen forklarer at alle prøver sendes inn, men at Oslo universitetssykehus prioriterer analysene basert på nasjonale retningslinjer.
Kreftforeningen understreker viktigheten av regelmessig testing for kvinner mellom 25 og 69 år, men presiserer at intervallet nå er fem år på grunn av HPV-testen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny HPV-hjemmetest er nå tilgjengelig for alle kvinner i Norge, som et tiltak for å nå de 190.000 kvinnene som ikke har sjekket seg for livmorhalskreft. Kreftforeningen understreker at dette er et viktig tilbud for de som synes det er vanskelig å ta en livmorhalsprøve hos lege. Selv om det anbefales å ta prøven hos lege for en grundigere sjekk, viser tall at seks av ti hjemmetester kommer fra kvinner som aldri har testet seg før, og at hjemmetestene gir nesten dobbelt så mange HPV-påvisninger. Det understrekes at kvinner med symptomer må oppsøke lege uavhengig av alder og tidligere prøver.
3 måneder siden
En nyhetssak om at HPV-hjemmetest nå er tilgjengelig for alle kvinner i Norge. Over 270.000 kvinner har sjelden eller aldri tatt livmorhalsprøve, og Kreftforeningen håper at hjemmetesten vil senke terskelen for testing. Testen er enkel å utføre hjemme og like nøyaktig som hos legen. Foreløpige tall viser at seks av ti hjemmetester kommer fra kvinner som aldri har testet seg før. Livmorhalskreft kan utryddes ved regelmessig testing, og HPV-vaksine er nå en del av barnevaksinasjonsprogrammet.
3 måneder siden
Kreftforeningen melder at mange kvinner ikke sjekker seg for livmorhalskreft. 190 000 kvinner har ikke tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer, og 80 000 har aldri sjekket seg. Nå er HPV-hjemmetest tilgjengelig for alle kvinner via fastlegen. Testen er spesielt viktig for de som utsetter eller synes det er vanskelig å ta en livmorhalsprøve hos lege. Seks av ti hjemmetester kommer fra kvinner som aldri har tatt prøve før, og det er nesten dobbelt så mange HPV-funn i hjemmetestene sammenlignet med befolkningen ellers. Det understrekes at prøve hos lege fortsatt er best, men hjemmetest er et godt alternativ.
3 måneder siden
Foodora tilbyr nå HPV-hurtigtester levert på døren, utviklet av GetTested. Testen lover raskt svar på om man har HPV-viruset, men overlege Kathrine A. Lie og andre i fagmiljøet er sterkt kritiske. De mener testen gir en falsk trygghet, da den kun analyserer for to av 14 HPV-varianter som testes for i det offentlige helsevesenet. Kreftregisteret anbefaler ikke testen og understreker viktigheten av offentlig regulering og oppfølging. GetTested forsvarer testen med CE-merking, men understreker at den ikke erstatter det offentlige screeningprogrammet. Foodora sier de har forsikret seg om at testen er godkjent for salg i Europa.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) anbefalte i 2023 at unge menn og risikogrupper skulle få gratis HPV-vaksine, men dette ble ikke prioritert i statsbudsjettet. Kreftforeningen og eksperter er skuffet over dette, og mener det er kjønnsdiskriminering da jenter har fått tilbud om gratis vaksine siden 2009, mens gutter først fikk tilbud i 2018. Det har heller ikke vært et opphentingsprogram for gutter. Helse- og omsorgsdepartementet sier at HPV-viruset rammer kvinner i større grad, men åpner for at vaksinen kan inkluderes i voksenvaksinasjonsprogrammet senere. Det er ikke et screeningprogram for menn slik det er for kvinner, og HPV-relatert kreft hos menn er økende.
16 dager siden
Realitystjernen Teddi Mellencamp har fått stadium fire kreft og forteller åpenhjertig om sin frykt og usikkerhet rundt prognosen. Samtidig får Petter Northug kritikk for sin håndtering av reaksjonene etter at kvinnene i Janteloppet fikk reduserte premiepenger. Astrid Øyre Slind markerte sin misnøye ved å brenne startnummeret, og TV 2-ekspert Petter Skinstad kritiserer Northug for å bagatellisere saken og kaller det kjønnsdiskriminering. Janteloppet begrunnet avgjørelsen med lav deltakelse, men Skinstad mener det handler om å spare penger.
2 måneder siden
Anna Lene Leganger opplevde forsinkelser i sin kreftbehandling da hun ikke ble registrert i pakkeforløpet ved Radiumhospitalet. Etter å ha purret selv, ble hun først henvist til Elverum sykehus, hvor en operasjon ble avbrutt på grunn av spredning. Hun ble senere operert ved Radiumhospitalet. Statistikker viser at stadig færre kreftpasienter får behandling innen fastsatte frister, noe Kreftforeningen er bekymret for. Regjeringen arbeider med en ny kreftstrategi for å øke kapasiteten og redusere ventetider, samt revidere pakkeforløpene.
27 dager siden
Aktivist Kristin Indreeide skapte debatt ved å beskrive sin fødselsopplevelse som voldtekt i Dagsnytt 18, med henvisning til vaginale undersøkelser utført av helsepersonell. Ap-politiker Tuva Moflag reagerte overrasket, men anerkjente at fødsler og gynekologiske undersøkelser kan oppleves invaderende. Moflag understreket viktigheten av trygge fødsler på norske sykehus og delte sine personlige erfaringer. Forfatter Anne Holt avviste Indreeides beskrivelse og mente det er alvorlig å påstå at fødende kvinner blir voldtatt på norske sykehus.
4 måneder siden
Amalia (33) valgte å fjerne begge brystene etter å ha fått påvist den arvelige genfeilen BRCA1, som gir økt risiko for bryst- og eggstokkreft. Hun visste at kvinner på morssiden hadde hatt eggstokkreft, og valgte derfor å teste seg. Overlege Lovise Mæhle ved OUS påpeker at mange med genfeilen ikke er klar over det, da den kan arves fra både mor og far, og at mange ikke har kjente tilfeller av kreft i familien. Mæhle mener at flere burde få mulighet til å teste seg, men dagens lovverk begrenser dette. Fjerning av brystvev og eggstokker er den sikreste måten å unngå kreft for kvinner med genfeilen, men det er opp til hver enkelt å bestemme når det er riktig tidspunkt for operasjon.
1 måned siden
Elin Aase (36), en kreftoverlever, er bekymret for å begynne å jobbe fordi hun kan tape penger på grunn av det lave fribeløpet for uføretrygdede. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer systemet og mener det straffer de som vil jobbe litt ved siden av trygden. Han og flere partier på Stortinget vil øke fribeløpet til 1G. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forstår problemet, men regjeringen har foreløpig ingen planer om å heve fribeløpet, og viser til ordningen med arbeidsforsøk.
2 måneder siden
Regjeringen har presentert en ambisiøs kreftstrategi med mål om å utrydde flere kreftformer, som livmorhalskreft, analkreft og peniskreft, innen ti år. Strategien innebærer økt satsing på screening og vaksinasjon. Kreftforeningen støtter målet, men påpeker at Norge henger etter andre land når det gjelder deltakelse i Livmorhalsprogrammet og HPV-vaksine. Pårørende og tidligere kreftpasienter er positive til initiativet, men kritiserer samtidig regjeringens valg av HPV-vaksine, og mener den ikke er den beste på markedet. Fagfolk støtter kritikken og mener vaksinevalget er i konflikt med ambisjonen om å være et foregangsland innen kreftbehandling.
8 dager siden
Amalie Sørhaug (23) fra Haugesund, kjent fra TV 2s realityshow «Love Island», uttrykker bekymring for hvordan mobiltelefoner og datingapper påvirker dagens datingkultur. Hun mener at de mange valgmulighetene på mobilen gjør det vanskelig å bygge dype og varige relasjoner, og at dette fører til uforpliktende forhold, såkalte situationships. Selv om hun ikke fant kjærligheten på TV, fikk hun venner for livet. Sexolog Camilla J. Jægtvik Sørensen støtter Amalies syn og påpeker at mange single mister motivasjon og selvtillit etter gjentatte avvisninger i dagens datingmiljø. Undersøkelser viser at 7 av 10 unge voksne i Norge bruker datingapper, noe som kan overbelaste hjernen med for mange relasjoner samtidig. Begge mener at dagens fokus på raske valg og overfladisk kontakt går på bekostning av å skape ekte og dype forbindelser.
19 dager siden
Influenser Martine Halvorsen deler en gladnyhet på Instagram om at hun fortsatt er fri for celleforandringer etter å ha sjekket seg. For fire år siden fikk hun påvist grove celleforandringer og HPV, noe som gjorde henne livredd. Hun understreker viktigheten av å sjekke seg regelmessig og oppfordrer sine følgere til å ta ansvar for egen helse. Halvorsen har tidligere vært åpen om sin kamp med endometriose og flere spontanaborter. Sammen med kjæresten ser hun nå frem til påskeferie og tid med familien, og de har et ønske om å bli foreldre i fremtiden.
2 måneder siden
En ny kreftstrategi i Norge har som mål å tilby gentesting til alle kreftpasienter. Gentester kan skreddersy behandlingen basert på pasientens genetiske profil, noe som kan gi bedre resultater og tilgang til nye behandlingsmuligheter. Kreftforeningen understreker viktigheten av å øke volumet av gentester i Norge, og ser for seg at det i fremtiden vil bli like vanlig som røntgen. Private klinikker tilbyr allerede gentester, men til en høy pris.
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre presenterer en ny kreftstrategi med mål om å redusere dødeligheten av prostatakreft, den vanligste kreftformen blant menn. Et sentralt element er et nasjonalt screeningprogram som skal oppdage kreften tidligere, gjennom en enkel blodprøve. Forskere understreker viktigheten av tilstrekkelige ressurser for oppfølging og diagnostisering for å unngå overbehandling, da testen kan gi falske positive resultater. Kreftforeningen støtter tiltaket, men påpeker også faren for overbehandling. Vestre understreker at dette haster og oppfordrer menn i risikosonen til å delta i programmet.