TV 2 rapporterer fra Chicago i august 2024, der de møter skuespillere og fans av kultfilmen «The Blues Brothers». Filmen fra 1980 ble tidlig kritisert for kulturell appropriasjon, men feirer også fellesskapet av ulike mennesker som nyter musikken.
Samtalene dreier seg om politikk og det kommende valget, der mange frykter at Trump vil reversere rettigheter.
Aykroyd mener filmens musikk er grunnen til dens varige popularitet, og påpeker at filmen viser at det fortsatt finnes nazister i dagens samfunn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
LO-kongressen har åpnet med interne spenninger og kamp om ledervervet etter Jørn Eggums tilbaketrekning. Sentrale stridstemaer inkluderer fremtiden for AFP-ordningen, der Fagforbundet ønsker radikale endringer mot Fellesforbundets ønske om å beholde dagens modell. Veteraner i Fellesforbundet krever nasjonal kontroll over strømpriser. I tillegg foreslår Fagforbundet en full økonomisk boikott av Israel, noe LO-ledelsen advarer mot.
Israel planlegger en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse, noe eksperter frykter vil føre til etnisk rensning. Samtidig krever norske artister at Israel utestenges fra Eurovision, men NRK viser til EBUs kriterier. På LO-kongressen foreslår Fagforbundet full økonomisk boikott av Israel, et forslag LO-ledelsen og regjeringen motsetter seg.
Stortinget behandler den omstridte elektrifiseringen av Equinors anlegg på Melkøya. Regjeringen forsvarer beslutningen med klimakutt, mens Senterpartiet har snudd og opposisjonen frykter kraftmangel og høye strømpriser. Opposisjonen sliter med å samle seg om et alternativ for å stanse prosjektet, mens debatten om kraftbehov og vindkraftutbygging fortsetter.
Nye SSB-tall viser at sykefraværet i Norge er rundt dobbelt så høyt som i naboland som Sverige og Danmark. Mens fraværet har falt i mange europeiske land etter pandemien, har det økt i Norge. Forskere peker på den sjenerøse sykelønnsordningen som en faktor, men kaller økningen en gåte. Arbeidsminister Tonje Brenna avviser kutt i sykelønnen.
Tidligere visepresident Mike Pence retter skarp kritikk mot Donald Trump i et intervju. Pence mener Trumps vaklende Ukraina-støtte har styrket Putin, og kritiserer også Trumps tollpolitikk. Han uttrykker dyp skuffelse over Trumps benådning av personer involvert i kongresstormingen 6. januar 2021.
En ny trusselvurdering fra helseforetakene konkluderer med at risikoen for organisert cyberkriminalitet mot norske sykehus er meget høy i 2025. Sykehusene anses som attraktive mål på grunn av sensitive data og kritisk infrastruktur. Også cyberspionasje fra fremmede stater og innsidevirksomhet vurderes som høye trusler.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer en økende tendens til å kritisere kunst- og kulturmiljøet i Norge. TV 2s reklamekampanje, som latterliggjør smalere kulturproduksjoner, nevnes som et eksempel. Videre peker artikkelen på flere politiske utspill som indikerer en kulturfiendtlig holdning, som kutt i kulturbudsjetter og støtteordninger. Det argumenteres for at denne kritikken kan være et forsøk på å vinne popularitet ved å sette opp en motsetning mellom kunstnere og «vanlige folk». Artikkelen konkluderer med at alle kulturopplevelser, både brede og smale, har sin verdi, og at man bør være forsiktig med å kritisere andres smak.
3 måneder siden
Village People har takket ja til å opptre på flere arrangementer i forbindelse med Donald Trumps innsettelse som president, noe som har skapt sterke reaksjoner. Bandet begrunner valget med et ønske om å samle landet gjennom musikk, til tross for at de ikke støttet Trump i valget. Nyheten har ført til kritikk fra LHBT-forkjempere, som føler seg sviktet av bandet. Flere profilerte personer har uttrykt sin misnøye på sosiale medier, og bandet blir omtalt som «svikere» av enkelte fans. Village People skal opptre på Trumps seiersrally og på gallaer i Washington.
3 dager siden
Artikkelen diskuterer KrFs kamp mot Pride-flagg på skoler og sammenligner taktikken med politiske strategier i USA. Den trekker frem et initiativ fra to milliardærarvinger som vil finansiere Pride-flagg til skoler.
4 måneder siden
TV 2 anklages for å misbruke sin rolle som kulturbærer ved å fremstille smal kunst som pretensiøs og elitistisk i en ny reklamekampanje. Kritikere påpeker at mange kunstnere innen smale sjangre sliter økonomisk, og at det populære ofte springer ut av det sære. De argumenterer for at et mangfoldig kulturliv er viktig, og at kunst gir oss nye perspektiver. TV 2 kritiseres for å ikke anerkjenne kunstneres risiko og bidrag til fellesskapet.
6 dager siden
Moderne tolkninger av bunaden, som fargerike skjorter, skaper debatt. Tradisjonalister kritiserer endringene, mens andre mener folk kan velge selv.
5 dager siden
To profilerte påvirkere med stor rekkevidde blant unge møttes til politisk debatt på YouTube. Videoen har fått stor oppmerksomhet og hylles for å engasjere unge velgere før valget.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende motstand mot den tyske minnekulturen rundt nazistenes forbrytelser. Holocaust-historiker Jens-Christian Wagner mottar trusler og opplever at besøkende stiller spørsmål ved historiske fakta. Ytre høyre-partiet AfD ønsker å avslutte det de kaller «skyldkulturen», og får støtte fra blant andre Elon Musk. Wagner mener bevissthet rundt nazi-tiden er avgjørende for det tyske demokratiet, og frykter at manglende historisk bevissthet kan true demokratiet. Flere tyskere trekker paralleller mellom dagens politiske klima og fortiden, og uttrykker bekymring for fremtiden.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps bruk av sangen «YMCA», som tradisjonelt har vært populær i skeive miljøer. Sangen har blitt sett på som en slags nasjonalsang for det skeive miljøet, men Trump har tatt den i bruk på sine folkemøter. Dette har ført til reaksjoner fra blant andre Oslo Pride, som mener det skeive miljøet har blitt «holdt for narr». Village People, som tidligere var kritiske til Trump, har nå opptrådt for ham. Blomsterdekoratør Finn Schjøll mener sangen er en «homsesang», mens Village People selv avviser dette. Schjøll oppfordrer likevel til forsoning og aksept for Trumps musikkvalg.
3 måneder siden
Nynazistiske ledere har uttrykt glede over en gest Elon Musk gjorde under Donald Trumps innsettelse, som de tolker som en nazi-hilsen. Retorikkprofessorer mener gesten var utilsiktet og et resultat av dårlig kroppskontroll, mens direktøren for Holocaustsenteret er bekymret for at slike handlinger kan føre til økt aksept for ekstreme ytringer. Musk har tidligere alliert seg med høyreekstreme bevegelser og gjenåpnet X for bannlyste hvite nasjonalister. En USA-ekspert tror ikke Trumps støtte vil svekkes, men ser en potensiell maktkamp mellom Trump og Musk.
4 måneder siden
En artikkel i NRK tar for seg debatten om hvorvidt kulturlivet blir nedprioritert i Norge. Forfatter Christopher Pahle mener politikere og media nedprioriterer kulturen, og at dette påvirker folks holdninger. TV 2s reklamekampanje, som tullet med smalere kulturtilbud, har utløst sterke reaksjoner fra kulturlivet. Kunstner Ingrid Johanne Hagen har oppfordret til å 'pisse på TV 2-sjefen' som reaksjon på kampanjen. Kulturdirektør Kristin Danielsen mener TV 2 sparker nedover mot kunst- og kulturfeltet. En forskningsrapport fra 2024 viser at norske dagsaviser har halvert antall kulturartikler siden 2014, men artikkelen understreker at det fortsatt skrives om kultur.
1 måned siden
En fersk TV 2-måling viser at et flertall av befolkningen er mot norsk EU-medlemskap. Arbeiderpartiets nestleder, Jan Christian Vestre, avviser en ny medlemskapsdebatt, selv om en måling viser et ja-flertall blant Ap-velgere. Målingen bekrefter en svak økning i EU-tilhengere etter at Donald Trump ble gjeninnsatt som president i USA, men motstanden er lavere enn etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Flere lokallag i Arbeiderpartiet ønsker en EU-debatt på landsmøtet, men partiledelsen vil unngå en splittende debatt.
2 måneder siden
Kristenkonservative mobiliserer for en borgerlig seier etter valget, men ser helst at Venstre ikke er en del av regjeringen. Under Oslo Symposium oppfordres KrF til å distansere seg fra Venstre og heller fokusere på verdikonservative saker som abort, familieverdier og støtte til Israel. Venstre på sin side aksepterer rollen som forsvarer av liberale rettigheter og ser seg som en motvekt til konservative krefter. Samtidig diskuteres Donald Trumps innflytelse, der noen gir ham anerkjennelse for å fremme kristne symbolsaker, mens andre advarer mot personkult.
3 måneder siden
NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum samlet toppledere og politikere for å diskutere en mulig ny periode med Donald Trump som president i USA. Flere uttrykte bekymring for Trumps innflytelse på verdensøkonomien og demokratiet. Hotellkonge Petter Stordalen var åpen om at Trump ikke er hans favoritt, men trodde ikke det ville påvirke hans selskap i stor grad. Konserndirektør i DNB, Harald Serck-Hanssen, foreslo et speil som gave til Trump fra statsminister Jonas Gahr Støre, mens investor Jens Ulltveit-Moe uttrykte bekymring for demokratiets tilstand. Konferansen diskuterte også hva Støre burde gi Trump i gave, etter at Erna Solberg ga en golfkølle.
1 måned siden
En analyse av meningsmålinger i USA viser at Donald Trumps popularitet har falt den siste tiden, selv om den fortsatt er relativt høy. Demokratene sliter med lave oppslutningstall og intern uenighet om politisk retning. Elon Musks nedskjæringer i offentlige utgifter er upopulære, og et flertall av amerikanere er bekymret for bruken av presidentordrer. Det er delte meninger om toll, men et flertall støtter toll mot Kina. To kommende nyvalg vil gi en indikasjon på den politiske temperaturen etter valget.
2 måneder siden
Artikkelen omhandlar spliden i Kristen-Noreg grunna Donald Trump si rolle i å revitalisere kristendommen. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk åtvarar mot å la seg blende av Trump, og meiner fleire kristne har gitt etter for autoritære lengslar. Andre meiner han har stått fast i forsvaret av kristne verdiar, ufødde liv og Israel. Undersøkingar viser at mange kristne støtta Trump under det amerikanske valet. Reaksjonane er delte, der nokon takkar for tydeleg tale, medan andre meiner Selbekk har gått seg vill. Kyrkjerådet understrekar at kyrkja skal romme ulike politiske meiningar, men protesterer når grunnleggjande verdiar blir trua. Selbekk presiserer at han ser positivt på at kristne kjempar for det dei trur på politisk, men meiner Trump er ein autoritær og udemokratisk leiar.