En artikkel i NRK tar for seg debatten om hvorvidt kulturlivet blir nedprioritert i Norge. Forfatter Christopher Pahle mener politikere og media nedprioriterer kulturen, og at dette påvirker folks holdninger.
TV 2s reklamekampanje, som tullet med smalere kulturtilbud, har utløst sterke reaksjoner fra kulturlivet. Kunstner Ingrid Johanne Hagen har oppfordret til å 'pisse på TV 2-sjefen' som reaksjon på kampanjen.
Kulturdirektør Kristin Danielsen mener TV 2 sparker nedover mot kunst- og kulturfeltet. En forskningsrapport fra 2024 viser at norske dagsaviser har halvert antall kulturartikler siden 2014, men artikkelen understreker at det fortsatt skrives om kultur.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer en økende tendens til å kritisere kunst- og kulturmiljøet i Norge. TV 2s reklamekampanje, som latterliggjør smalere kulturproduksjoner, nevnes som et eksempel. Videre peker artikkelen på flere politiske utspill som indikerer en kulturfiendtlig holdning, som kutt i kulturbudsjetter og støtteordninger. Det argumenteres for at denne kritikken kan være et forsøk på å vinne popularitet ved å sette opp en motsetning mellom kunstnere og «vanlige folk». Artikkelen konkluderer med at alle kulturopplevelser, både brede og smale, har sin verdi, og at man bør være forsiktig med å kritisere andres smak.
4 måneder siden
TV 2 anklages for å misbruke sin rolle som kulturbærer ved å fremstille smal kunst som pretensiøs og elitistisk i en ny reklamekampanje. Kritikere påpeker at mange kunstnere innen smale sjangre sliter økonomisk, og at det populære ofte springer ut av det sære. De argumenterer for at et mangfoldig kulturliv er viktig, og at kunst gir oss nye perspektiver. TV 2 kritiseres for å ikke anerkjenne kunstneres risiko og bidrag til fellesskapet.
3 måneder siden
Kommunedirektørens forslag om å fjerne støtten til kunst- og kulturtiltak i Fredrikstad i 2025 har utløst sterke reaksjoner. Silje Waters (SV) beskriver forslaget som sjokkerende og mener det vil ramme barn, unge og hele kulturlivet. Teaterinstruktør Ole-Hermann Gudim Lundberg er så kritisk at han vil returnere en hederspris. Marianne Klever Næss (H) sier de folkevalgte jobber med saken, men kan ikke love at støtten vil bli videreført. Kritikken går ut på at kommunen prioriterer et stort overskudd fremfor å støtte kulturen, mens forsvarere av budsjettet peker på behovet for en økonomisk buffer.
4 måneder siden
Artikkelen hevder at kulturfeltet er under angrep fra digitale plattformer som TV 2, Apple og Spotify, samt kunstig intelligens. Disse aktørene utfordrer tradisjonelle kunstformer som krever tid og konsentrasjon. Det argumenteres for at skjermenes raske underholdning svekker evnen til fordypning og kritisk tenkning, og at dette fører til 'hjerneråte'. Artikkelen understreker viktigheten av kunst og kultur for hjernen og fellesskapet, og oppfordrer kulturaktører til å fremme møter i den virkelige verden for å motvirke de negative effektene av nettavhengighet.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet foreslår å legge ned NRK og overføre samfunnskritiske oppgaver til private aktører. Senterpartiet avviser forslaget som historieløst og hevder det undergraver norsk kultur og velferdsstat. De mener kommersielle medier ikke kan ivareta NRKs samfunnsrolle. Høyre er også imot nedleggelse, men ønsker å stille strengere krav til NRK. NRK står overfor et innsparingskrav på 200 millioner kroner, noe som kan føre til nedbemanning.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg den bekymringsfulle utviklingen der politiske tegninger forsvinner fra norske aviser. Avistegnernes hus opplever en markant nedgang i bidrag, og flere tegnere melder om færre oppdrag. Selv om satire er populært i Norge, nedprioriteres politiske tegninger i avisene. Dette fører til at nye generasjoner lesere ikke får et forhold til kunstformen, og nye tegnere får ikke utviklet seg. Artikkelen argumenterer for at satiretegninger er en viktig form for journalistikk, og at det burde være en rett å ha tilgang til fri satire.
2 dager siden
SV reagerer kraftig etter at Kulturrådet avslo å kjøpe inn Dag Solstads siste bok til bibliotekene. Partiet krever nå endringer i innkjøpsordningen for sakprosa.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende «sløseripopulismen» i Norge, der kritikk av offentlig pengebruk og ineffektivitet har blitt mer fremtredende. Et eksempel er Tøyenbadet i Oslo, som etter en kostbar oppussing åpnet med synlige feil. Denne kritikken har fått fotfeste i sosiale medier og den offentlige samtalen, og partier som Frp har utnyttet frustrasjonen ved å love skattekutt og billigere strøm. Flere profilerte personer har også fått et stort publikum ved å kritisere offentlig sløsing. Samtidig er det en økende følelse av at staten har for mye makt over folks økonomi, og at mange ønsker å beholde mer av sine egne penger. Det understrekes at debatten om sløsing er viktig, men at man må være forsiktig med forenklinger.
7 timer siden
Kristelig Folkeparti har foreslått et forbud mot andre flagg enn norske, samiske og kvenske ved offentlige skoler. Dette har utløst en forventet debatt om bruk av symboler som regnbueflagget i skolen.
3 måneder siden
Frp har fremmet et forslag om å selge NRK, med begrunnelse i at statlig finansiering fører til urettferdig konkurranse i mediemarkedet. De ønsker å splitte opp NRK for å unngå at en stor statlig aktør erstattes av en dominerende privat aktør. Artikkelen kritiserer forslaget og fremhever NRKs sentrale rolle i det norske samfunnet, spesielt den demokratiske, sosiale og kulturelle betydningen. Det argumenteres for at NRKs bidrag til nyhetsformidling, kultur, og samfunnsengasjement ikke kan erstattes av andre plattformer. Forslaget forventes å bli nedstemt i Stortinget.
1 dag siden
Debatten om straffenivået i Norge fortsetter å eskalere. Spesielt forvaring og mulig gjeninnføring av livstidsstraff diskuteres.
1 dag siden
Moderne tolkninger av bunaden, som fargerike skjorter, skaper debatt. Tradisjonalister kritiserer endringene, mens andre mener folk kan velge selv.
3 måneder siden
Kunstner Vebjørn Sand mener TV-serien om familien Nerdrum har aktualisert behovet for et studietilbud i klassisk figurativ kunst ved Kunsthøyskolen i Oslo. Sand mener det er et savn at skolen ikke tilbyr dette. Rektor ved Kunsthøyskolen, Marianne Skjulhaug, avviser behovet, og mener skolen skal fokusere på samtidskunst. Kunstkritiker Lars Elton støtter et professorat i figurativ kunst, men advarer mot å skape en ny Nerdrum-skole. Høyres stortingsrepresentant Anna Molberg engasjerer seg også i debatten og viser til at det finnes skoler for klassisk musikk og ballett, og at det er økende interesse for klassisk arkitektur. Hun håper et slikt tilbud kan føre til større mangfold i kunstproduksjonen.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg mangelen på mangfold i norske TV-produksjoner, der innvandrere ofte får begrenset tid på skjermen. Forfatteren uttrykker bekymring for at dette speiler en manglende vilje til å satse på mangfold, og trekker paralleller til situasjonen i USA. Han etterlyser flere positive og varierte representasjoner av innvandrere, og savner forbilder for innvandrerungdom. Ved å vise til eksempler fra musikkbransjen og kultursektoren, argumenterer han for at det er mulig å skape et mer inkluderende medielandskap. Han oppfordrer norske TV-kanaler til å fortelle historier som viser mangfoldet av innvandreres liv og bidrag til samfunnet.
4 måneder siden
Tidligere TV 2-profil Ernst A. Lersveen uttrykker bekymring over manglende TV-dekning for kombinert og hopp, da ingen norske kanaler har kjøpt rettighetene til verdenscupen i kombinert fra Ramsau eller de to siste rennene i Hoppuka. Lersveen mener at disse idrettene må akseptere en ny medievirkelighet der seertall og betalingsvilje er lav, og at de sliter med å konkurrere med populære idretter som fotball. Han påpeker at kombinertseere er lite attraktive for annonsører. Kombinertsjef Ivar Stuan avviser Lersveens påstander, og viser til gode seertall for kombinert i Norge, og mener det er feil å skylde på kombinert. Han erkjenner at det er en debatt om hvilke TV-kanaler som bør ha skirettigheter.