Uventet høy prisvekst har fått sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, til å antyde at det første rentekuttet kanskje ikke kommer før i 2026. Han begrunner dette med at norsk økonomi går bra, med lav arbeidsledighet og økende boligpriser, noe som gir Norges Bank grunn til å prioritere å holde prisveksten lav og stabil.
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, beskriver prisveksten som «oppsiktsvekkende», men anslår likevel to rentekutt fra høsten 2025.
Olsen åpner også for at rentekutt kan komme i 2025, avhengig av utviklingen i boligmarkedet og hvordan det reagerer på eventuelle ytterligere utsettelser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Nordea Markets har snudd og tror nå at Norges Bank ikke vil kutte renten verken i år eller neste år, etter overraskende høye prisvekst-tall. Økonomene Kjetil Olsen og Sara Midtgaard skriver at den lave arbeidsledigheten og høye prisveksten gjør det unødvendig å stimulere økonomien med rentekutt. Norges Bank har tidligere antydet et rentekutt i mars, men flere økonomer er nå skeptiske. DNB Markets og Handelsbanken har også kommentert at utviklingen i økonomien gjør et rentekutt mindre sannsynlig, med henvisning til lav arbeidsledighet, økte renteutsikter i Europa og et sterkt boligmarked.
1 måned siden
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea tror det kan drøye til 2026 før Norges Bank eventuelt setter ned styringsrenta, etter at SSB presenterte høye inflasjonstall. Norges Bank har tidligere signalisert rentekutt i mars, men med en prisvekst på 3,6 prosent er flere økonomer skeptiske. Olsen mener Norges Bank har et mandat om å holde prisveksten lav og stabil, noe den ikke er nå, og at det derfor vil ta tid før rentene senkes.
1 måned siden
Inflasjonsoverraskelsen har ført til at flere økonomer nå tviler på at Norges Bank vil kutte renten i mars. DNB og Nordea har allerede endret sine forventninger. Den uventet høye prisveksten, kombinert med lav arbeidsledighet og stigende boligpriser, bidrar til at mange mener det ikke er behov for et snarlig rentekutt. Økonomene ser nå frem til Regionalt nettverk-rapporten for å få et klarere bilde av den økonomiske situasjonen. Enkelte mener likevel at Norges Bank bør holde fast ved sine tidligere signaler for å bevare troverdigheten, mens andre understreker at det er flere usikkerhetsmomenter som kan påvirke beslutningen.
1 måned siden
Nordea Markets spår at det ikke blir rentekutt i år, grunnet høy prisvekst og lav arbeidsledighet. Norges Bank har valgt å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. DNB Markets ser for seg to rentekutt innen mars neste år, men usikkerhet råder etter et prissjokk i februar, der kjerneinflasjonen steg markant. Sentralbanken hadde tidligere signalisert rentekutt i mars, men har nå justert forventningene. Økonomer understreker at prisvekst og arbeidsledighet er avgjørende faktorer for rentebeslutningene.
3 måneder siden
Nordea spår færre rentekutt enn Norges Bank, og mener arbeidsledigheten er den viktigste faktoren. De tror norsk økonomi vil klare seg med to kutt, og at flere kutt kan føre til overoppheting med økte boligpriser og forbruk. Nordea mener det første rentekuttet vil gi folk en følelse av at økonomien går i riktig retning, selv om reallønnen allerede har økt.
3 måneder siden
Sjeføkonomer forventer at prisveksten i Norge vil holde seg høy gjennom 2025, hovedsakelig på grunn av økte strømpriser. Desember viste en sterk oppgang i strømprisene, som bidro til en generell prisvekst. Kjerneinflasjonen ventes å synke noe, men forblir over Norges Banks mål på to prosent. Høy lønnsvekst og lav produktivitetsutvikling bidrar til et vedvarende kostnadspress. DNB Markets forventer at Norges Bank vil starte rentekutt i mars, med ytterligere kutt i juni og september. Swedbank mener derimot at prispresset i norsk økonomi er i ferd med å normaliseres, men at årsveksten vil holde seg stabil en periode fremover.
1 måned siden
Storbanken Nordea tror ikke lenger på rentekutt fra Norges Bank i år eller neste år. Sjeføkonom Kjetil Olsen viser til fallende arbeidsledighet og en inflasjon som er langt over målet som begrunnelse. Norges Bank har tidligere signalisert rentekutt, men Nordea mener behovet for å stimulere økonomien med lavere rente er borte. De viser til at Norges Bank har fryktet høyere arbeidsledighet, men at den faktiske arbeidsledigheten holder seg lav. Nordea tror nå fokuset vil skifte til å bringe inflasjonen ned til 2 prosent.
1 måned siden
Nordea Markets spår nå at det ikke blir noen rentekutt verken i 2025 eller 2026, med henvisning til høyere inflasjon og lav arbeidsledighet. Inflasjonen har oversteget forventningene, og Nordea mener derfor at behovet for å stimulere økonomien med rentekutt er mindre. Handelsbanken har derimot ikke konkludert, og avventer med å oppdatere sine prognoser. De venter på innspill fra næringslivet neste uke før de tar en endelig beslutning. Handelsbanken har nylig senket sin egen boliglånsrente, og markedet er delt i synet på et eventuelt rentekutt i mars.
1 måned siden
Norges Bank overrasker markedet ved å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for tidligere forventninger om rentekutt. Sjeføkonomer peker på en mer «haukete» rentebane fremover, som signaliserer en strammere pengepolitikk. Usikkerhet knyttes til fremtidig renteutvikling, men det antydes rente på fire prosent i mars neste år, med potensielle kutt i september og desember. Beslutningen begrunnes med høyere kjerneinflasjon enn ventet, samt høyere vekst i næringslivet og lav arbeidsledighet. Prisvekst og arbeidsledighet fremheves som de viktigste faktorene for Norges Banks rentebeslutning.
1 måned siden
Norges Bank overrasker markedet ved å ikke kutte styringsrenten, til tross for tidligere signaler. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache begrunner beslutningen med økt inflasjon og høyere lønnsvekst enn forventet. Hun åpner likevel for et rentekutt senere i år, men understreker usikkerheten rundt den økonomiske utviklingen. Økonomer i Sparebank 1 Markets spår maksimalt to rentekutt i 2024. FrP-leder Sylvi Listhaug anklager statsminister Støre for å ha villedet befolkningen om kommende rentekutt.
1 måned siden
Norges Bank overrasker markedet ved å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for tidligere signaler om et mulig rentekutt i mars. Beslutningen begrunnes med en uventet høy prisvekst i februar, hvor kjerneinflasjonen steg til 3,4 prosent, godt over Norges Banks mål. Sentralbanken anslår nå at det mest sannsynlig vil komme to rentekutt i løpet av 2025. Lav arbeidsledighet, økte boligpriser og forventninger om sterk lønnsvekst har også påvirket beslutningen om å utsette rentekuttet.
1 måned siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent på grunn av høyere prisvekst, lønnsvekst og lav arbeidsledighet. Banken signaliserer rentekutt i løpet av 2025, men understreker at en for tidlig nedgang kan føre til fortsatt rask prisstigning. Boliglånsrenten forventes å synke til 4,5 prosent innen 2028, mens boligprisene anslås å stige med 8,1 prosent i år. Sentralbanken venter en lønnsvekst på 4,5 prosent i år og 4,0 prosent i 2026. Handelskrigen kan potensielt bremse veksten i norsk økonomi.
1 måned siden
Nye inflasjonstall viser en uventet høy prisvekst i Norge, noe som setter Norges Banks planlagte rentekutt i fare. Økningen skyldes særlig høyere mat- og strømpriser, samt en generell kostnadsvekst som ikke kompenseres av produktivitetsvekst. Det forestående lønnsoppgjøret representerer en ytterligere utfordring, da høyere lønnsvekst kan bidra til å holde inflasjonen oppe. Flere banker har nå revidert sine forventninger og tror at det første rentekuttet kan bli utsatt, eller at det kun blir ett kutt i 2025. Boliglånskunder må derfor forberede seg på å vente lenger på lavere renteutgifter.
1 måned siden
Artikkelen omhandler økende usikkerhet rundt fremtidige rentekutt fra Norges Bank. Høyere prisvekst enn forventet, lav arbeidsledighet og internasjonale økonomiske faktorer har ført til at flere økonomer tror på færre eller ingen rentekutt. Undersøkelser viser at folks forventninger om rentekutt er halvert. Selv om kronen har styrket seg, peker flere argumenter mot rentekutt, inkludert høyere lønnsvekst og boligprisvekst. Noen økonomer tror likevel Norges Bank vil levere et rentekutt for å opprettholde tilliten til sin kommunikasjon.
1 måned siden
Handelsbanken har nedjustert sine prognoser for boligprisvekst i 2024 og 2025, primært på grunn av usikkerhet rundt fremtidige rentekutt fra Norges Bank. Etter en overraskende økning i inflasjonen i februar, tror Handelsbanken at Norges Bank vil utsette det planlagte rentekuttet i mars. Tidligere var forventningen en vekst på 11,5 prosent i år, men nå anslås veksten til 7,9 prosent. Til tross for nedjusteringen, understreker Handelsbanken at faktorer som lav arbeidsledighet, høy lønnsvekst og begrenset boligtilbud fortsatt vil støtte boligprisene. Det er likevel stor usikkerhet knyttet til Norges Banks beslutning på det kommende rentemøtet.