DNB Markets har endret sin prognose og tror nå på to rentekutt i 2025, og utelukker dermed et rentekutt i mars. Denne justeringen kommer etter at inflasjonstallene for februar viste seg å være høyere enn forventet.
Nordea Markets har også kansellert sine forventninger om et rentekutt i mars.
Flere økonomer uttrykker nå usikkerhet rundt et snarlig rentekutt, og de peker på faktorer som lav arbeidsledighet, økte renteutsikter i Europa, Norges Banks tidligere feilvurderinger av prisveksten, samt et robust boligmarked.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Nordea Markets spår at det ikke blir rentekutt i år, grunnet høy prisvekst og lav arbeidsledighet. Norges Bank har valgt å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. DNB Markets ser for seg to rentekutt innen mars neste år, men usikkerhet råder etter et prissjokk i februar, der kjerneinflasjonen steg markant. Sentralbanken hadde tidligere signalisert rentekutt i mars, men har nå justert forventningene. Økonomer understreker at prisvekst og arbeidsledighet er avgjørende faktorer for rentebeslutningene.
1 måned siden
Nordea Markets har revidert sin prognose og forventer nå at Norges Bank ikke vil senke renten i år eller neste år. Denne justeringen kommer etter at inflasjonstallene for februar viste seg å være høyere enn forventet, noe som har ført til økende tvil blant økonomer om det planlagte rentekuttet i mars. Norges Bank hadde tidligere signalisert et mulig rentekutt i mars, men den nylige økonomiske utviklingen har skapt usikkerhet rundt dette scenarioet.
1 måned siden
Nordea Markets spår nå at det ikke blir noen rentekutt verken i 2025 eller 2026, med henvisning til høyere inflasjon og lav arbeidsledighet. Inflasjonen har oversteget forventningene, og Nordea mener derfor at behovet for å stimulere økonomien med rentekutt er mindre. Handelsbanken har derimot ikke konkludert, og avventer med å oppdatere sine prognoser. De venter på innspill fra næringslivet neste uke før de tar en endelig beslutning. Handelsbanken har nylig senket sin egen boliglånsrente, og markedet er delt i synet på et eventuelt rentekutt i mars.
1 måned siden
Nordea Markets har snudd og tror nå at Norges Bank ikke vil kutte renten verken i år eller neste år, etter overraskende høye prisvekst-tall. Økonomene Kjetil Olsen og Sara Midtgaard skriver at den lave arbeidsledigheten og høye prisveksten gjør det unødvendig å stimulere økonomien med rentekutt. Norges Bank har tidligere antydet et rentekutt i mars, men flere økonomer er nå skeptiske. DNB Markets og Handelsbanken har også kommentert at utviklingen i økonomien gjør et rentekutt mindre sannsynlig, med henvisning til lav arbeidsledighet, økte renteutsikter i Europa og et sterkt boligmarked.
3 måneder siden
Norges Bank skal snart avgjøre om renten endres, etter et år uten endringer. Sjeføkonomer er uenige om behovet for et rentekutt i mars 2025, selv om Norges Bank tidligere har signalisert dette. Noen mener norsk økonomi er sterkere enn antatt, med lav ledighet og synkende inflasjon, noe som kan redusere behovet for rentekutt. DNB forventer tre rentekutt i 2025, mens andre er mer usikre. Internasjonalt kan økte tollsatser i USA føre til økt inflasjon og færre rentekutt.
3 måneder siden
DNB Markets forventer at Norges Bank vil kutte styringsrenten tre ganger i løpet av 2025, før den stabiliserer seg på 3,75 prosent. Til tross for forventet økonomisk vekst, ser de en stabilisering av inflasjonen på et nivå over sentralbankenes mål. DNB Markets forventer også en betydelig økning i lange renter gjennom 2025. De understreker at prognosene er usikre og kan påvirkes av globale økonomiske forhold og handelspolitiske tiltak. For andre sentralbanker forventes det rentekutt fra Bank of England og Den europeiske sentralbanken før sommeren, mens den amerikanske sentralbanken ventes å holde renten uendret frem til desember.
1 måned siden
Inflasjonsoverraskelsen har ført til at flere økonomer nå tviler på at Norges Bank vil kutte renten i mars. DNB og Nordea har allerede endret sine forventninger. Den uventet høye prisveksten, kombinert med lav arbeidsledighet og stigende boligpriser, bidrar til at mange mener det ikke er behov for et snarlig rentekutt. Økonomene ser nå frem til Regionalt nettverk-rapporten for å få et klarere bilde av den økonomiske situasjonen. Enkelte mener likevel at Norges Bank bør holde fast ved sine tidligere signaler for å bevare troverdigheten, mens andre understreker at det er flere usikkerhetsmomenter som kan påvirke beslutningen.
1 måned siden
Handelsbanken har nedjustert sine prognoser for boligprisvekst i 2024 og 2025, primært på grunn av usikkerhet rundt fremtidige rentekutt fra Norges Bank. Etter en overraskende økning i inflasjonen i februar, tror Handelsbanken at Norges Bank vil utsette det planlagte rentekuttet i mars. Tidligere var forventningen en vekst på 11,5 prosent i år, men nå anslås veksten til 7,9 prosent. Til tross for nedjusteringen, understreker Handelsbanken at faktorer som lav arbeidsledighet, høy lønnsvekst og begrenset boligtilbud fortsatt vil støtte boligprisene. Det er likevel stor usikkerhet knyttet til Norges Banks beslutning på det kommende rentemøtet.
1 måned siden
En fersk undersøkelse viser at forventningene til et rentekutt i mars har falt, med kun en fjerdedel som tror det vil skje. Dette skyldes endrede økonomiske signaler, som høyere inflasjon og god aktivitet i næringslivet. Flere økonomer har revidert sine forventninger og tror nå at et rentekutt enten vil utebli eller komme senere. LO-økonom Roger Bjørnstad er skuffet og mener renten har vært for stram. Sentralbanksjefen har tidligere signalisert et kutt i mars, men den endrede situasjonen skaper usikkerhet. Utviklingen i dollarkursen kan også spille en rolle for rentebeslutningen.
3 måneder siden
Etter å ha bommet på renteprognosene for 2024, spår 14 økonomer nå flere rentekutt i 2025. De fleste forventer tre eller fire kutt, med start i mars. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har også signalisert et første kutt i mars. Usikkerhet knyttes til kronekursen og en mulig økning i oljepengebruken fra en ny regjering, noe som kan påvirke antall rentekutt. Noen økonomer forventer økt forbruk og boligprisvekst som følge av rentekuttene, mens andre frykter at en svak krone kan føre til mangel på arbeidskraft og vedvarende høy inflasjon.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde renten uendret i januar, men signaliserer et mulig rentekutt i mars. Sjeføkonomer reagerer på sentralbankens bruk av to ulike formuleringer om sannsynligheten for rentekutt, noe som skaper unødvendig usikkerhet. Markedet forventer et første rentekutt i mars, men er usikre på hvor mange kutt det vil bli i løpet av året. Boligmarkedet er sterkt avhengig av rentekutt, og det er knyttet stor spenning til hva sentralbanken kommuniserer i mars. De fleste økonomer forventer tre eller fire rentekutt i 2025, med første kutt i mars.
1 måned siden
Markedsaktører er usikre på om Norges Bank vil kutte renten. Handelsbanken tror sentralbanken holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent på grunn av vedvarende prispress i økonomien. Tidligere forventninger om raske rentekutt i 2024 har blitt dempet, og Nordea tror ikke på kutt i det hele tatt i år eller neste år. Økonomer venter spent på Norges Banks pengepolitiske rapport, som vil gi en indikasjon på fremtidig økonomisk utvikling og rentebane. Overraskende høye inflasjonstall og internasjonal usikkerhet har bidratt til å endre forventningene.
4 måneder siden
Norges Bank forventes å kunngjøre uendret styringsrente, med en ny prognose for renteutviklingen. Forventningene om et snarlig rentekutt er lave, og de fleste økonomer tror det første kuttet vil komme i mars 2025. DNB Markets forventer tre rentekutt i 2025, mens SSB er mer optimistiske med fem. Nordmenn er generelt pessimistiske til renteutviklingen, og mange tror ikke på kutt før andre kvartal 2025. Høy lønnsvekst og kostnadsvekst bidrar til å holde prispresset oppe, noe som forskyver tidspunktet for rentekutt.
3 måneder siden
DNB Markets spår tre rentekutt i Norge i år, men anerkjenner en risiko for at det kan bli færre. De forventer også at den norske kronen vil svekke seg, mens lønnsveksten og kjøpekraften vil øke. Meglerhuset tror amerikansk inflasjon vil stige, noe som kan føre til renteøkning i USA. DNB Markets forventer at norsk inflasjon vil ligge over målet, men at Norges Bank vil prioritere økonomisk vekst og sysselsetting. De tror også at eurosonen vil kutte renten, mens Sverige trolig nøyer seg med ett kutt. DNB Markets ser for seg at norsk økonomi vil oppleve en normalvekst de neste årene.
1 måned siden
Det er stor spenning før rentemøtet i Norges Bank. DNB Markets spår at en sterkere krone kan føre til lavere rentebane, dersom Norges Bank anser styrkingen som vedvarende. Kronen har styrket seg betydelig den siste tiden. Selv om DNB Markets ikke forventer rentekutt i mars, er det stor usikkerhet knyttet til Norges Banks beslutning, spesielt etter overraskende høye inflasjonstall. En undersøkelse viser at 16 meglerhus tror på uendret rente, mens 9 venter et kutt.