Handelsbanken har nedjustert sine prognoser for boligprisvekst i 2024 og 2025, primært på grunn av usikkerhet rundt fremtidige rentekutt fra Norges Bank. Etter en overraskende økning i inflasjonen i februar, tror Handelsbanken at Norges Bank vil utsette det planlagte rentekuttet i mars.
Tidligere var forventningen en vekst på 11,5 prosent i år, men nå anslås veksten til 7,9 prosent. Til tross for nedjusteringen, understreker Handelsbanken at faktorer som lav arbeidsledighet, høy lønnsvekst og begrenset boligtilbud fortsatt vil støtte boligprisene.
Det er likevel stor usikkerhet knyttet til Norges Banks beslutning på det kommende rentemøtet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Nordea Markets spår at det ikke blir rentekutt i år, grunnet høy prisvekst og lav arbeidsledighet. Norges Bank har valgt å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. DNB Markets ser for seg to rentekutt innen mars neste år, men usikkerhet råder etter et prissjokk i februar, der kjerneinflasjonen steg markant. Sentralbanken hadde tidligere signalisert rentekutt i mars, men har nå justert forventningene. Økonomer understreker at prisvekst og arbeidsledighet er avgjørende faktorer for rentebeslutningene.
1 måned siden
DNB Markets har endret sin prognose og tror nå på to rentekutt i 2025, og utelukker dermed et rentekutt i mars. Denne justeringen kommer etter at inflasjonstallene for februar viste seg å være høyere enn forventet. Nordea Markets har også kansellert sine forventninger om et rentekutt i mars. Flere økonomer uttrykker nå usikkerhet rundt et snarlig rentekutt, og de peker på faktorer som lav arbeidsledighet, økte renteutsikter i Europa, Norges Banks tidligere feilvurderinger av prisveksten, samt et robust boligmarked.
4 måneder siden
Handelsbanken spår tre rentekutt i 2025, med det første trolig i mars, grunnet økt vekst i norsk økonomi. De forventer også en betydelig økning i boligprisene, spesielt i Oslo, som følge av lettelser i egenkapitalkravet. Dette kan føre til en prisvekst på 30 prosent i Oslo og 25 prosent nasjonalt fra 2024 til 2026. Samtidig forventes den norske kronen å styrke seg mot euro, men med potensielt store svingninger på grunn av internasjonal usikkerhet, inkludert effekten av en ny Trump-administrasjon. Økt etterspørsel etter boliger forventes å drive prisene opp.
1 måned siden
Markedsaktører er usikre på om Norges Bank vil kutte renten. Handelsbanken tror sentralbanken holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent på grunn av vedvarende prispress i økonomien. Tidligere forventninger om raske rentekutt i 2024 har blitt dempet, og Nordea tror ikke på kutt i det hele tatt i år eller neste år. Økonomer venter spent på Norges Banks pengepolitiske rapport, som vil gi en indikasjon på fremtidig økonomisk utvikling og rentebane. Overraskende høye inflasjonstall og internasjonal usikkerhet har bidratt til å endre forventningene.
4 måneder siden
Handelsbanken spår en kraftig boligprisvekst i 2025, spesielt i Oslo og Tromsø, drevet av forventede rentekutt, høy lønnsvekst og endringer i lånekravene. Meglerhuset venter en oppgang på 4 prosent i januar og 11-12 prosent for hele 2025. De tror også at boligprisene samlet vil stige med 20-30 prosent i perioden 2024-2026. Handelsbanken forventer tre rentekutt i 2025, og at renten vil stabilisere seg på 3,5 prosent ved utgangen av 2026. De tror også på en gradvis styrking av kronen mot euro i 2025, men advarer om mulige svingninger.
1 måned siden
Inflasjonsoverraskelsen har ført til at flere økonomer nå tviler på at Norges Bank vil kutte renten i mars. DNB og Nordea har allerede endret sine forventninger. Den uventet høye prisveksten, kombinert med lav arbeidsledighet og stigende boligpriser, bidrar til at mange mener det ikke er behov for et snarlig rentekutt. Økonomene ser nå frem til Regionalt nettverk-rapporten for å få et klarere bilde av den økonomiske situasjonen. Enkelte mener likevel at Norges Bank bør holde fast ved sine tidligere signaler for å bevare troverdigheten, mens andre understreker at det er flere usikkerhetsmomenter som kan påvirke beslutningen.
1 måned siden
Nordea Markets spår nå at det ikke blir noen rentekutt verken i 2025 eller 2026, med henvisning til høyere inflasjon og lav arbeidsledighet. Inflasjonen har oversteget forventningene, og Nordea mener derfor at behovet for å stimulere økonomien med rentekutt er mindre. Handelsbanken har derimot ikke konkludert, og avventer med å oppdatere sine prognoser. De venter på innspill fra næringslivet neste uke før de tar en endelig beslutning. Handelsbanken har nylig senket sin egen boliglånsrente, og markedet er delt i synet på et eventuelt rentekutt i mars.
1 måned siden
Uventet høy prisvekst har fått sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, til å antyde at det første rentekuttet kanskje ikke kommer før i 2026. Han begrunner dette med at norsk økonomi går bra, med lav arbeidsledighet og økende boligpriser, noe som gir Norges Bank grunn til å prioritere å holde prisveksten lav og stabil. Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, beskriver prisveksten som «oppsiktsvekkende», men anslår likevel to rentekutt fra høsten 2025. Olsen åpner også for at rentekutt kan komme i 2025, avhengig av utviklingen i boligmarkedet og hvordan det reagerer på eventuelle ytterligere utsettelser.
1 måned siden
Artikkelen omhandler økende usikkerhet rundt fremtidige rentekutt fra Norges Bank. Høyere prisvekst enn forventet, lav arbeidsledighet og internasjonale økonomiske faktorer har ført til at flere økonomer tror på færre eller ingen rentekutt. Undersøkelser viser at folks forventninger om rentekutt er halvert. Selv om kronen har styrket seg, peker flere argumenter mot rentekutt, inkludert høyere lønnsvekst og boligprisvekst. Noen økonomer tror likevel Norges Bank vil levere et rentekutt for å opprettholde tilliten til sin kommunikasjon.
3 måneder siden
Norges Bank står overfor utfordringer med økte renteforventninger internasjonalt og en svakere krone, noe som kan føre til færre rentekutt i 2025 enn tidligere antatt. Handelsbanken mener Norges Bank må adressere dette på sitt kommende rentemøte. Selv om et rentekutt i mars er ventet, er det usikkerhet rundt ytterligere kutt. Norsk økonomi viser tegn til vekst, lav arbeidsledighet og stabil kjerneinflasjon, noe som også kan begrense behovet for rentekutt. I tillegg har kronen svekket seg, og det er usikkerhet rundt dollarens styrke og fremtidig kronekurs.
1 måned siden
Nordea Markets har revidert sin prognose og forventer nå at Norges Bank ikke vil senke renten i år eller neste år. Denne justeringen kommer etter at inflasjonstallene for februar viste seg å være høyere enn forventet, noe som har ført til økende tvil blant økonomer om det planlagte rentekuttet i mars. Norges Bank hadde tidligere signalisert et mulig rentekutt i mars, men den nylige økonomiske utviklingen har skapt usikkerhet rundt dette scenarioet.
3 dager siden
En ny undersøkelse viser stor usikkerhet blant nordmenn om fremtidens boliglånsrenter. Samtidig forventer flertallet fortsatt stigende boligpriser.
4 måneder siden
Handelsbanken spår en eksplosiv boligprisvekst, spesielt i Oslo, fra nyåret. En ny prognose antyder at Norges Bank vil kutte renten i mars, men med færre kutt enn tidligere forventet. Samtidig senkes egenkapitalkravet for boliglån, noe som gjør det lettere for flere å låne penger. Kombinert med lav arbeidsledighet, høy lønnsvekst og begrenset nybygging, forventes en månedlig prisvekst på fire prosent i januar og en samlet vekst på 11-12 prosent for neste år. Totalt forventes en prisvekst på 25-30 prosent i Oslo fra 2024 til 2026.
1 måned siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent på grunn av høyere prisvekst, lønnsvekst og lav arbeidsledighet. Banken signaliserer rentekutt i løpet av 2025, men understreker at en for tidlig nedgang kan føre til fortsatt rask prisstigning. Boliglånsrenten forventes å synke til 4,5 prosent innen 2028, mens boligprisene anslås å stige med 8,1 prosent i år. Sentralbanken venter en lønnsvekst på 4,5 prosent i år og 4,0 prosent i 2026. Handelskrigen kan potensielt bremse veksten i norsk økonomi.
1 måned siden
Obos melder om en prisvekst på 2,4 prosent for brukte Obos-boliger i Oslo i februar. Landsgjennomsnittet viser en økning på 2,1 prosent. Den sterke starten på året gjør at Obos vurderer å justere opp sine tidligere anslag for boligprisvekst i 2025. Handelsbanken har uttrykt skepsis til Norges Banks anslag, og antyder at en eventuell bommert i boligprisutviklingen, kombinert med et stabilt arbeidsmarked og høy kjerneinflasjon, kan påvirke behovet for rentekutt.