I sin nye selvbiografi avslører pave Frans et avverget attentatforsøk under hans besøk i Irak i 2021. To ekstremister planla et selvmordsangrep, men ble stoppet av irakisk politi etter tips fra britisk etterretning.
Paven ble informert om trusselen like etter ankomst i Bagdad. I boken beskriver han også møtet med ayatolla Ali al-Sistani som viktig for interreligiøs dialog.
Paven forteller også om sin oppvekst som fattig innvandrerbarn, sin fotballinteresse og sitt arbeid for de fattige. Boken, som opprinnelig ikke skulle utgis før etter hans død, er nå publisert på grunn av den urolige verdenssituasjonen og jubileumsåret for håp i 2025.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
12 dager siden
Pave Frans døde mandag, dagen etter sin siste tale på Petersplassen i Vatikanet. To norske profiler, Aslak Sira Myhre og Janne Haaland Matlary, deler sine inntrykk av paven. Myhre, som møtte paven i forbindelse med et samarbeidsprosjekt med Nasjonalbiblioteket, beskriver ham som en raus og humoristisk mann med en skarp og imponerende tale. Han omtaler pave Frans som "fattigfolkets pave" og en positiv politisk kraft. Matlary, som har møtt paven formelt gjennom sitt arbeid i Det pavelige vitenskapsakademi, fremhever pavens nærhet til folket, men påpeker også hans splittende og kontroversielle sider. Hun nevner pavens uortodokse personalpolitikk og hans impulsive handlinger. Begge gir et nyansert bilde av pavens lederskap og betydning, med ulike perspektiver på hans politiske engasjement og personlighet.
25 dager siden
Aschehoug forlag utsetter utgivelsen av FpU-leder Simen Velles selvbiografiske bok «Våkn opp!» til høsten 2025. Boken er en personlig fortelling om Velles erfaringer med farens Huntington-sykdom, eget rusmisbruk og hans politiske engasjement. Velle, som er en markant ungdomspolitiker, ble valgt til andreplass på Oslo Frps stortingsvalgliste for 2025. Han får profesjonell hjelp med skrivingen, men har holdt identiteten til sin medforfatter hemmelig. Forlaget beskriver boken som en analyse av Norges utfordringer, og Velles syn på at handling betyr noe.
10 dager siden
Pave Frans døde andre påskedag etter lengre sykeleie og etterlater seg et ettermæle som forkjemper for fattige, flyktninger og marginaliserte grupper, inkludert skeive katolikker. Han skapte håp om større inkludering med sin kjente uttalelse fra 2013: «Hvis noen er homofil og søker Herren og har god vilje, hvem er jeg til å dømme?». Under hans ledelse åpnet Vatikanet for velsignelse av likekjønnede par og tillot homofile menn å bli prester, forutsatt at de lever i sølibat. Samtidig har Frans kritisert «kjønnsideologi» og kjønnsbekreftende behandling, og han beklaget en nedsettende uttalelse om homofile fra et lukket møte. Skeive katolikker er usikre på veien videre, men håper at fremskrittene ikke blir reversert ved det kommende pavevalget, hvor kardinaler som Pietro Parolin og Matteo Zuppi kan få betydning for skeives situasjon i kirken.
12 dager siden
Pave Frans, valgt til pave i 2013 som den første ikke-europeiske paven på over 1200 år, fylte 88 år. Han har vist sterkt engasjement for flyktninger, blant annet ved å ta med syriske flyktninger om bord på flyet etter et besøk i flyktningleiren Moria på Lesvos i 2016. Paven har også vist sin folkelige side ved flere anledninger, som under en storsamling i Milano og ved å møte personer i uvanlige kostymer under sine audienser i Vatikanet. Han ledet en bønn for krigsofre i Mosul i 2021 og har møtt flere prominente personer, inkludert dronning Elizabeth II og Jens Stoltenberg. Pave Frans fremstår som en inkluderende og engasjert leder i den katolske kirke.
2 måneder siden
Pave Frans, 88, er innlagt på sykehus i Roma med dobbeltsidig lungebetennelse. Tilstanden hans beskrives som kompleks, og han behandles med kortison og antibiotika. Ifølge kilder sliter paven med sterke smerter og tviler på at han vil overleve. Sveitsergarden forbereder seg på pavens død og øver på begravelsen. Paven har tidligere hatt flere helseproblemer, inkludert lungebetennelse og operasjoner. Vatikanet opplyser at pavens tilstand er stabil og at han følger legenes råd.
2 måneder siden
En ny bok om Jonas Gahr Støre, skrevet av Emil André Erstad, er planlagt utgitt denne våren. Boken, med den foreløpige tittelen «Fyrsten – ei innsideforteljing om ein statsminister i krise», lover et innblikk i Støres tid som statsminister. Erstad har fulgt Støre tett, snakket med kilder rundt ham og med statsministeren selv. Forlaget Vigmostad & Bjørke beskriver boken som en ærlig og dramatisk skildring av livet i regjeringen og partiledelsen. Utgivelsen har vært holdt hemmelig, og detaljer om forfatterens kildebruk vil bli avslørt ved lansering.
2 måneder siden
Pave Frans (88) er innlagt på Gemelli-sykehuset i Roma etter å ha hatt problemer med pusten. Han har fått diagnosen dobbeltsidig lungebetennelse. Søndag viste blodprøver tegn på nyresvikt, men Vatikanet melder nå at det ikke var grunn til bekymring. Tilstanden hans ble tidligere betegnet som kritisk. Pave Frans har vært den katolske kirkens overhode siden 2013 og er den første latinamerikanske paven.
2 måneder siden
Birgit Skarstein, tidligere paralympisk roer, annonserer at hun skriver biografi sammen med journalist Ingeborg Senneset. Skarstein avslørte nyheten under Hellkonferansen og beskriver boken som et innspill i samfunnsdebatten for å fremme forståelse for ulike virkeligheter. Boken vil dekke store deler av Skarsteins liv, inkludert tiden før og etter hun ble lam som 20-åring. Senneset antyder at boken vil overraske mange, da den viser Skarsteins kamper og sårbarhet. Biografien skal etter planen utgis på Bonnier forlag til høsten.
4 dager siden
En ny bok gir et portrett av statsminister Jonas Gahr Støre. Boken skildrer hans politiske reise, inkludert utfordringer og interne strider i Arbeiderpartiet.
12 dager siden
Pave Frans døde mandag morgen i Vatikanet, 88 år gammel, etter en lengre tids sykdom. Dagen før hans bortgang hilste han over 35.000 mennesker fra balkongen i Peterskirken og møtte USAs visepresident J.D. Vance i et møte preget av politisk spenning, særlig knyttet til migrasjonspolitikk. Paven tok et klart oppgjør med Vances teologiske argumenter om masseutvisning av migranter. I sin siste påskepreken fokuserte pave Frans på krigen i Gaza, fordømte antisemittisme og understreket at fred krever religionsfrihet. Han ble valgt i 2013 som den første paven fra Sør-Amerika og var kjent for sitt engasjement for de fattige, marginaliserte og flyktninger. Reaksjoner på hans bortgang har kommet fra ledere verden over, inkludert Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Russlands president Vladimir Putin. Den norske kirke fremhever hans mot, kjærlighet og kritikk av politisk maktbruk under kristendommens navn.
12 dager siden
Pave Frans ble valgt i 2013 som den første paven fra Latin-Amerika og jesuittordenen. Han markerte seg som en folkelig og uforutsigbar leder som ønsket å reformere en kirke i krise ved å søke de fattige og marginaliserte, og ved å utfordre konservative holdninger. Han brøt med Vatikanets tradisjoner gjennom sin enkle livsstil og folkelige væremåte. Hans pontifikat fokuserte på sosial rettferdighet, miljøvern, økumenikk og økt inkludering, men møtte sterk motstand fra konservative krefter. Selv om han åpnet for kvinners deltakelse i kirkens organer og velsignet likekjønnede par, ble mange reformer oppfattet som halvhjertede. Han kritiserte kapitalismen og tok tydelige standpunkt i politiske spørsmål. Pave Frans etterlot seg en arv preget av paradokser, med både popularitet og kontrovers, og en kirke i bevegelse mot endring, selv om utfordringer og motsetninger vedvarte.
7 dager siden
Wikileaks-grunnlegger Julian Assange, som har levd store deler av de siste 14 årene på rømmen eller i fengsel, dukket i dag uventet opp i Roma. Han ble observert på Petersplassen under pave Frans' begravelse.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer spekulasjoner og maktkampen rundt pave Frans' etterfølger på grunn av hans helseproblemer. Diskusjoner om hvem som skal etterfølge pave Frans er i gang, og han har selv bidratt til spekulasjonene ved å forlenge en kardinals periode. Pave Frans har markert seg som en liberal pave, noe som har skapt motstand fra konservative krefter. Valget av ny pave vil dreie seg om viktige verdispørsmål som sølibat, abort og homofili, samt kirkens forhold til mektige land. Kardinaler vil samles i et konklave for å velge en ny pave, og utfallet vil ha stor betydning for den katolske kirkes fremtid. Pave Frans har kritisert USA for deres migrantpolitikk.
2 måneder siden
Pave Frans (88) er innlagt på sykehus i Roma med bronkitt. Paven, som har vært den katolske kirkens overhode siden 2013, har hatt problemer med tung pust den siste tiden. Han ble innlagt fredag morgen etter sine audienser. Pave Frans har hatt flere helseproblemer de siste årene, inkludert bronkitt og influensa. I november uttalte paven at han ønsker å bli gravlagt i en enkel trekiste, og dermed bryte med den tradisjonelle gravleggingen av paver.
2 måneder siden
Pave Frans er rammet av akutt pustebesvær, ifølge meldinger fra Vatikanet til Reuters. AFP rapporterer at paven har hatt to episoder med akutt pustesvikt mandag. Paven har vært innlagt på Gemelli-sykehuset i Roma i mer enn to uker, og dette er ikke første gang han opplever slike pustevansker.