En 116 år gammel brasiliansk nonne, Inah Canabarro Lucas, er nå verdens eldste levende person. Hun ble født i 1908 og overtar tittelen etter at japanske Tomiko Itooka gikk bort.
Canabarro Lucas har levd et begivenhetsrikt liv, inkludert å jobbe som lærer og overleve covid-19 i en alder av 113 år. Familien hennes fremhever hennes besluttsomhet, hengivenhet til andre og spiritualitet som nøkkelen til hennes lange liv.
Til tross for problemer med hørsel og syn, følger hun en fast dagsrutine. Bak henne på listen over verdens eldste kommer britiske Ethel Caterham.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 timer siden
Verdens eldste person, den brasilianske nonnen Inah Canabarro Lucas, er død. Hun ble 116 år gammel og bodde i Porto Alegre.
3 måneder siden
Tomiko Itooka, født i Osaka i mai 1908, er død 116 år gammel. Hun var anerkjent som verdens eldste person av Guinness World Records etter at Maria Branyas døde i august. Itooka døde på et pleiehjem i Ashiya, Japan, den 29. desember. Hun fortalte i intervjuer at hun likte å spise bananer og drikke den japanske yoghurtdrikken Calpis. Det er foreløpig ikke kjent hvem som nå innehar tittelen som verdens eldste person.
3 måneder siden
Den japanske kvinnen Tomiko Itooka, som var verdens eldste person, er død i en alder av 116 år. Hun ble født 23. mai 1908, og hennes alder ble bekreftet av Gerontology Research Group. Itooka bodde på et sykehjem i Ashiya, Japan, hvor hun også døde. Dødsfallet ble først rapportert av den japanske TV-kanalen TV Asahi.
3 måneder siden
Japanske Tomiko Itooka, som var verdens eldste person, er død i en alder av 116 år. Hun bodde på et sykehjem i Ashiya, Japan, og døde der. Itooka ble født 23. mai 1908, og hennes alder ble bekreftet av Gerontology Research Group, en organisasjon som verifiserer alderen til personer over 110 år. Nyheten om hennes bortgang ble først meldt av den japanske TV-kanalen TV Asahi.
3 dager siden
Edel Knudsen trengte en ny nyre etter at den forrige donerte nyren sviktet. Hennes nære venninne Marit Skancke trådte til og donerte en av sine nyrer.
1 måned siden
Forskere har funnet at Maria Branyas Morera, som levde til hun ble 117 år, hadde spesielle gener som bidro til at cellene hennes oppførte seg yngre. Hennes tarmflora var også lik den man finner hos spedbarn. Studien, ledet av Universitetet i Barcelona, antyder at ekstremt høy alder ikke nødvendigvis betyr dårlig helse, og forskerne håper å finne måter å forlenge menneskers sunne levetid. Branyas fulgte en sunn livsstil med middelhavskost, unngikk alkohol og røyking, og var fysisk og sosialt aktiv. Forskning indikerer at biologisk alder kan variere betydelig fra faktisk alder, og at en sunn tarmflora kan ha vært gunstig for Branyas.
2 dager siden
Spanske Maria Branyas ble 117 år og var verdens eldste. Forskere har undersøkt hva som kan ha bidratt til hennes eksepsjonelle levealder.
1 måned siden
Odd Borlaug frå Sogn fylte 108 år og er Noregs eldste mann. Sjølv om han ikkje dressa seg opp for dagen, tok han imot besøk og helsingar. Borlaug deltok i kampane i Valdres under andre verdskrig og er framleis aktiv, mellom anna som laksefiskar. Han bur heime og klarar seg sjølv med litt hjelp, og ser fram til lysare tider og laksesesongen. Statsminister Jonas Gahr Støre sende ei videhelsing til Borlaug i høve dagen.
3 måneder siden
Kirsten Andersen, en 83 år gammel kvinne fra Danmark, har lenge kjempet for retten til å velge bort gjenopplivning. Hun har tatovert «Vil ikke gjenoplivest» på brystet og skal tatovere en QR-kode til et digitalt skjema som bekrefter hennes ønske. Danske myndigheter har nylig åpnet for at alle over 60 år kan velge å ikke bli gjenopplivet, noe Kirsten feirer. Hun er imidlertid bekymret for at noen likevel vil forsøke å redde henne hvis hun faller om. Kirsten er også en forkjemper for aktiv dødshjelp og er sjokkert over at Norge ikke tillater eldre å motsette seg gjenopplivning. Hun mener det er viktig å bestemme over eget liv og håper at eldre i Norge også får denne muligheten.
3 måneder siden
Dronning Sonja (87) fikk operert inn en pacemaker på Rikshospitalet etter å ha opplevd hjerteflimmer. Hun er nå sykmeldt frem til 24. januar. Dette skjer etter at kong Harald har hatt flere helseutfordringer de siste årene. Dronningen har tidligere gjennomgått flere operasjoner, spesielt i føttene, på grunn av slitasjeskader. Hun har også hatt noen sykmeldinger, men er generelt kjent for sin gode helse og aktive livsstil. Kongehusekspert Tove Taalesen understreker dronningens imponerende arbeidsmoral og evne til å ta vare på seg selv, blant annet gjennom friluftsliv.
6 dager siden
Ruth Karin Jensen, kjent som «tante Ruth» på kystruteskipet Havila Pollux, kunne ha gått av med pensjon for 14 år siden, men valgte å fortsette å jobbe. Hun trives godt i jobben og legger vekt på den sosiale delen ved å være i arbeid. Ifølge SSB var kun 3 prosent av personer i alderen 75-79 år i arbeid ved utgangen av 2023. NHO og administrerende direktør Kristin Krohn Devold oppfordrer flere eldre til å stå lenger i arbeid, spesielt med tanke på eldrebølgen og behovet for flere arbeidstakere i årene som kommer. Perspektivmeldingen viser at det vil bli 700.000 flere over 67 år de neste 40 årene, noe som gjør det viktig å utnytte erfaringen og arbeidsmoralen hos eldre arbeidstakere. Ruth Karin Jensen nyter jobblivet, spesielt i utfordrende vær, og håper å fortsette så lenge det er mulig.
3 måneder siden
Greta Hennie Karlsen (78) har blitt en populær TikTok-profil med tusenvis av følgere og millioner av visninger. Hun begynte å bruke appen for å vise en mer realistisk side av livet, som en motvekt til det hun oppfattet som et urealistisk bilde av unge mennesker. Karlsen legger ut enkle videoer fra hverdagen sin og opplever at mange unge ser på henne som en slags bestemorfigur, og kaller henne «TikToks oldemor». Samtidig viser artikkelen til at mange eldre mangler digitale ferdigheter, noe som kan føre til isolasjon og begrenset tilgang til viktige tjenester. Seniornett understreker viktigheten av digital inkludering for å sikre at eldre har en stemme og kan opprettholde sosiale relasjoner.
3 måneder siden
To 99 år gamle kvinner, Jorid Johanne Tuseth og Alfhild Oline Holmvik, feirer 100-årsdagene sine i januar. Tuseth, som bor på Vuku Bo- og Helsetun, synes det er trist å se yngre beboere som er dårligere enn henne, og savner sitt tidligere hjem. Holmvik, som også bor på helsetunet, føler at kroppen ikke henger med og synes det er tungt å bli gammel, men er takknemlig for familien. Begge kvinnene ser tilbake på aktive liv med hardt arbeid. Tuseth savner å fiske og er bekymret for samfunnsutviklingen. De to finner trøst i hverandre og ser frem til feiringene med familie.
2 måneder siden
Heidi Barth vant EM-gull i sjukamp etter å ha gjennomgått en hjerteoperasjon. Legene hadde liten tro på at hun ville kunne leve et aktivt liv, men Barth har motbevist dette ved å trene hardt og delta i veteranmesterskap. Hun har også overlevd kreft og en blodpropp i hjernen. Til tross for en vanskelig sykdomshistorie, trener hun daglig, og hennes personlige trener må passe på at hun ikke overtrener. Barth er motivert av gleden ved å prestere og konkurrere, og hun skal snart delta i nordisk mesterskap i ti forskjellige øvelser. Fysioterapeut Tine Iselin Løvhøiden fremhever viktigheten av fysisk aktivitet etter hjertesykdom og ser på Barth som en inspirasjon.
3 måneder siden
Carl-Ove Fæster, en erfaren prest, måtte avslutte sin prestegjerning etter å ha utviklet parkinson. Sykdommen førte til at han mistet kontroll over talen, noe som gjorde det vanskelig å kommunisere med menigheten. Fæster fikk diagnosen før jul i 2023, men har akseptert situasjonen og er ikke bitter. Han jobber nå som seniorprest for biskopen, og er takknemlig for å fortsatt kunne bidra. Artikkelen understreker at parkinson er en kronisk sykdom som påvirker taleevnen, men at det finnes måter å håndtere symptomene på. Fæster har et positivt syn på situasjonen og fokuserer på å gjøre det beste ut av det.