Verdens eldste person, den brasilianske nonnen Inah Canabarro Lucas, er død. Hun ble 116 år gammel og bodde i Porto Alegre.
Den brasilianske nonnen Inah Canabarro Lucas, som ble 116 år, er død. Hun døde onsdag i Porto Alegre, hvor hun bodde hos menigheten Congregation of Teresian Sisters. Ifølge organisasjonen LongeviQuest, som følger verdens eldste, var Lucas svak som barn, men levde et begivenhetsrikt liv. Hun var oldebarn av general David Canabarro, studerte i Uruguay og underviste senere i Rio de Janeiro.
Som 112-åring fikk hun koronavaksine, og som 113-åring overlevde hun smitte. Nevøen Kleber Vieira Canabarro Lucas mener hennes besluttsomhet, hengivenhet til andre og spiritualitet var hemmeligheten bak det lange livet. Lucas ble født 8.
juni 1908 og ble verdens eldste i januar 2024 etter at japanske Tomiko Itooka døde. Britiske Ethel Caterham er nå verdens eldste. Franske Jeanne Calment er den eldste personen noensinne, hun ble 122 år og døde i 1997.
Inah Canabarro Lucas
David Canabarro
Kleber Vieira Canabarro Lucas
Tomiko Itooka
Ethel Caterham
Jeanne Calment
Congregation of Teresian Sisters
LongeviQuest
TV Globo
Brasil
Porto Alegre
Uruguay
Rio de Janeiro
Japan
Storbritannia
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En 116 år gammel brasiliansk nonne, Inah Canabarro Lucas, er nå verdens eldste levende person. Hun ble født i 1908 og overtar tittelen etter at japanske Tomiko Itooka gikk bort. Canabarro Lucas har levd et begivenhetsrikt liv, inkludert å jobbe som lærer og overleve covid-19 i en alder av 113 år. Familien hennes fremhever hennes besluttsomhet, hengivenhet til andre og spiritualitet som nøkkelen til hennes lange liv. Til tross for problemer med hørsel og syn, følger hun en fast dagsrutine. Bak henne på listen over verdens eldste kommer britiske Ethel Caterham.
3 måneder siden
Japanske Tomiko Itooka, som var verdens eldste person, er død i en alder av 116 år. Hun bodde på et sykehjem i Ashiya, Japan, og døde der. Itooka ble født 23. mai 1908, og hennes alder ble bekreftet av Gerontology Research Group, en organisasjon som verifiserer alderen til personer over 110 år. Nyheten om hennes bortgang ble først meldt av den japanske TV-kanalen TV Asahi.
3 måneder siden
Den japanske kvinnen Tomiko Itooka, som var verdens eldste person, er død i en alder av 116 år. Hun ble født 23. mai 1908, og hennes alder ble bekreftet av Gerontology Research Group. Itooka bodde på et sykehjem i Ashiya, Japan, hvor hun også døde. Dødsfallet ble først rapportert av den japanske TV-kanalen TV Asahi.
3 måneder siden
Tomiko Itooka, født i Osaka i mai 1908, er død 116 år gammel. Hun var anerkjent som verdens eldste person av Guinness World Records etter at Maria Branyas døde i august. Itooka døde på et pleiehjem i Ashiya, Japan, den 29. desember. Hun fortalte i intervjuer at hun likte å spise bananer og drikke den japanske yoghurtdrikken Calpis. Det er foreløpig ikke kjent hvem som nå innehar tittelen som verdens eldste person.
2 dager siden
Spanske Maria Branyas ble 117 år og var verdens eldste. Forskere har undersøkt hva som kan ha bidratt til hennes eksepsjonelle levealder.
1 måned siden
Forskere har funnet at Maria Branyas Morera, som levde til hun ble 117 år, hadde spesielle gener som bidro til at cellene hennes oppførte seg yngre. Hennes tarmflora var også lik den man finner hos spedbarn. Studien, ledet av Universitetet i Barcelona, antyder at ekstremt høy alder ikke nødvendigvis betyr dårlig helse, og forskerne håper å finne måter å forlenge menneskers sunne levetid. Branyas fulgte en sunn livsstil med middelhavskost, unngikk alkohol og røyking, og var fysisk og sosialt aktiv. Forskning indikerer at biologisk alder kan variere betydelig fra faktisk alder, og at en sunn tarmflora kan ha vært gunstig for Branyas.
3 dager siden
Edel Knudsen trengte en ny nyre etter at den forrige donerte nyren sviktet. Hennes nære venninne Marit Skancke trådte til og donerte en av sine nyrer.
11 dager siden
Artikkelen utforsker aktiv dødshjelp i Belgia gjennom Inès de Coune, en 87 år gammel kunstner som har valgt å avslutte livet på grunn av en alvorlig sykdom. Hun har informert familien, og legen står klar. Alejandro Adonis, en tidligere TV-fotograf, fikk også innvilget aktiv dødshjelp, men ønsker nå å leve lengst mulig. Legen Yves de Locht forklarer prosessen og understreker at det er en siste utvei. Advokat Jaqueline Herremans fremhever pasientens rett til å bestemme, og flere oppfordrer Norge til å ta debatten om aktiv dødshjelp for å sikre verdighet og åpenhet.
25 dager siden
Jean-Joseph Pastor, den kongelige livlegen i Monaco, er død i en alder av 93 år. Pastor var tilknyttet fyrstefamilien i flere tiår og var livlege for både fyrst Rainier III og fyrstinne Grace Kelly. Prins Albert II har uttrykt sin dype sorg og kondolanser til Pastors familie. Pastor var også med på å grunnlegge Princess Grace Hospital, hvor den kardiologiske avdelingen er oppkalt etter ham. Han etterlater seg sønnen Alain, datteren Joëlle og barnebarnet Alice.
9 dager siden
Pave Frans døde mandag formiddag, 88 år gammel, og hans bortgang har preget katolske miljøer i Oslo og internasjonalt. Mange, inkludert Unni Gabrielle Carreno og Thea Tande-Pham, uttrykker både sorg og takknemlighet for hans liv og virke. Biskop Bernt Eidsvig påpeker den symbolske betydningen av at paven døde i påsken, en tid for oppstandelse i den katolske kirken. Biskopene Bernt Eidsvig og Fredrik Hansen minnes pave Frans som en vennlig og omsorgsfull leder med nærvær og humor. Flere katolikker forteller om hans betydning for deres tro og liv, og beskriver ham som en samlende og kjærlig skikkelse. Pavens siste offentlige opptreden var på Petersplassen første påskedag, noe som gjør hans bortgang ekstra symbolsk for mange.
8 dager siden
Pave Frans døde mandag morgen, 88 år gammel, av slag og hjertestans. Hans bortgang har preget den katolske verden med sorg. EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen minnes paven på Instagram, hvor hun fremhever hans lederskap preget av ydmykhet, empati og engasjement for klima, rettferdighet og medfølelse. Stordalen har møtt paven to ganger og siterer hans oppfordring om å ta vare på jorden: «Vi har arvet en hage, la oss ikke gi en ørken videre til barna våre». Pave Frans ble pave i 2013 etter at Benedikt abdiserte, og tok navnet sitt etter Frans av Assisi, kjent for sin omsorg for fattige og naturen. Han vil bli husket som en liberal pave med åpne holdninger til homofili, skilsmisse og prevensjon.
7 dager siden
Pave Frans døde 88 år gammel andre påskedag og ligger nå til lit-de-parade i Peterskirken før begravelsen lørdag. Norske pater Pål Bratbak, sogneprest i Stavanger, har møtt paven flere ganger og beskriver ham som en farsskikkelse med god humor. Under et møte i 2020 fortalte paven en vits som Bratbak ikke forsto, noe som skapte en litt kleint situasjon. Pave Frans ønsket å bli gravlagt i Santa Maria Maggiore-basilikaen, og etter begravelsen starter konklavet for å velge ny pave. Bratbak forklarer at konklavet er lukket for å unngå påvirkning utenfra, en tradisjon som stammer fra 1274. Han nevner også at pave Frans har utnevnt kardinaler fra uvanlige steder, noe som gjør pavevalget mer uforutsigbart. En mulig ny pave kan være den svenske kardinalen Anders Aborelius, som Bratbak beskriver som en lun og likandes person.
3 måneder siden
Maria «Mitzi» Gabrielsen, en av de siste norske jødene som overlevde holocaust, døde brått 91 år gammel. Hun ble født i Wien i 1934, og ble angitt av sin mor til Gestapo under krigen. Faren hennes ble sendt til Auschwitz og døde, mens hun og søsknene overlevde konsentrasjonsleiren Theresienstadt. Etter krigen kom hun til Norge som 13-åring, og bosatte seg senere i Sandefjord. Først i 2004 begynte hun å dele sine traumatiske opplevelser offentlig, blant annet gjennom boken «Angitt av mamma». Hun reiste også rundt som tidsvitne og delte sin historie med skoleelever og foreninger.
3 måneder siden
Maria «Mitzi» Gabrielsen, en av de siste norske jødene som overlevde holocaust, døde brått 91 år gammel. Hun ble født i Wien i 1934 og opplevde at moren anga familien til Gestapo. Faren ble drept i Auschwitz, mens Maria og søsknene overlevde konsentrasjonsleiren Theresienstadt. Etter krigen kom hun til Norge som 13-åring, giftet seg og bosatte seg i Sandefjord. Først i 2004 begynte hun å dele sin traumatiske historie offentlig, blant annet gjennom boken «Angitt av mamma». Hun reiste også rundt som tidsvitne og delte sine erfaringer med skoleelever og foreninger.
3 måneder siden
Kirsten Andersen, en 83 år gammel kvinne fra Danmark, har lenge kjempet for retten til å velge bort gjenopplivning. Hun har tatovert «Vil ikke gjenoplivest» på brystet og skal tatovere en QR-kode til et digitalt skjema som bekrefter hennes ønske. Danske myndigheter har nylig åpnet for at alle over 60 år kan velge å ikke bli gjenopplivet, noe Kirsten feirer. Hun er imidlertid bekymret for at noen likevel vil forsøke å redde henne hvis hun faller om. Kirsten er også en forkjemper for aktiv dødshjelp og er sjokkert over at Norge ikke tillater eldre å motsette seg gjenopplivning. Hun mener det er viktig å bestemme over eget liv og håper at eldre i Norge også får denne muligheten.