Styreleder i Finanstilsynet, Finn Arnesen, hadde en privat klagesak mot DNB vedrørende et boliglån fra 2016. Arnesen mente DNB urettmessig hadde hevet renten på lånet.
Etter en henvendelse fra DNBs juridiske direktør, Audun Moen, hvor Moen ba om et møte for å diskutere Arnesens rolle som styreleder opp mot den private tvistesaken, valgte Arnesen å trekke klagen. Arnesen begrunnet dette med at han ikke ønsket at tvisten skulle skade tilliten til Finanstilsynet.
DNB forklarte at bakgrunnen for henvendelsen var sakens prinsipielle karakter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En islandsk rettssak om boliglånsrenter har skapt usikkerhet rundt norske bankers rentehevinger. Et islandsk par klaget på ulovlig renteheving og fikk støtte i EFTA-domstolen, som mente rentejusteringene ikke var transparente nok. Flere norske forbrukere har også klaget, og Forbrukertilsynet mener norske regler er urimelige. Saken dreier seg om hvorvidt rentejusteringene er forståelige for forbrukere, slik boliglånsdirektivet krever. Finans Norge har bedt Justisdepartementet vurdere saken. Konsekvensene kan være store, da de fleste nordmenn har flytende rente.
3 måneder siden
Forbrukertilsynet mener at bankenes praksis for å endre boliglånsrenten er ulovlig og krever en gjennomgang av regelverket. Dette kommer etter en dom fra EFTA-domstolen som konkluderte med at banker på Island har endret renten ulovlig. Forbrukertilsynet mener at dagens regler er for uklare og gir bankene for mye skjønn, noe som gjør det vanskelig for forbrukerne å forstå renteendringene. Finans Norge erkjenner usikkerheten og har bedt om en lovutredning fra Finansdepartementet og Justisdepartementet. Justisdepartementet koordinerer den videre oppfølgingen av saken.
1 måned siden
Petter Omland har klaget Handelsbanken inn for Finansklagenemnda, og mener bankens boliglånsavtale har uklare vilkår som gir banken for stor frihet til å heve renten. Omland, som er stipendiat og forsker på privatrett, mener dette kan føre til store erstatningskrav mot bankene. Klagen følger i kjølvannet av en EFTA-dom som ga et islandsk par medhold i en lignende sak. Dommen har ført til at flere norske forbrukere har klaget på sine banker for det de mener er ulovlige rentehevinger. Handelsbanken har ikke kommentert saken.
3 måneder siden
Forbrukertilsynet mener at norske bankers praksis med å endre flytende boliglånsrente er ulovlig, etter en lignende dom i EFTA-domstolen. Finans Norge har foreslått alternativer som fastrente og referanserente, men ser ulemper med begge. Referanserente kan svinge mye og gjøre det uforutsigbart for låntaker, mens fastrente er mindre populært fordi flytende rente historisk sett har vært rimeligere. Justisdepartementet skal nå vurdere saken og hente inn innspill fra relevante aktører, og en lovutredning kan bli nødvendig.
3 måneder siden
Forbrukertilsynet har uttrykt bekymring for at norske banker ulovlig har endret flytende renter. En avgjørelse fra EFTA-domstolen, som konkluderte med at rentereglene på Island brøt loven, har skapt presedens. Forbrukere kan nå klage på rentehevinger med EFTA-uttalelsen som grunnlag. Flere har allerede klaget til Finansklagenemnda. Forbrukerrådet anbefaler å først klage direkte til banken. Hvis det ikke fører frem, kan man klage til Finansklagenemnda. Nemnda vil behandle saken og gi en avgjørelse. Dersom banken ikke aksepterer avgjørelsen, må de dekke saksomkostningene ved en eventuell rettssak.
4 måneder siden
En kunde klaget til DNB Eiendom i Skien etter å ha oppdaget at meglerprovisjonen var dobbelt så høy som forventet. Provisjonen var basert på både salgssum og fellesgjeld, mens oppdragsavtalen var uklar på dette. DNB Eiendom tilbød kunden et «fullt og endelig oppgjør» på 44.650 kroner, men krevde at avtalen skulle være konfidensiell. Kunden aksepterte avtalen, men har senere valgt å dele sin opplevelse. DNB Eiendom hevder at feilen ble raskt rettet opp, og at de ikke benytter taushetsplikt i vanlige avtaler, men i enkelttilfeller eller tvistesaker. De har ikke svart på hvor ofte de inngår slike avtaler.
1 måned siden
Preben Nilsen opplevde en ubehagelig overraskelse da hans rentefrie delbetalingsavtale hos Skeidar ble omgjort til en avtale med 23,5% rente etter en forsinket betaling. Nilsen kritiserer Skeidar og finansieringsselskapet Svea for mangelfull informasjon og urimelige vilkår. Forbrukerrådet støtter Nilsen og påpeker at vilkårene er strenge og lite transparente. Skeidar har i ettertid justert informasjonen på sin nettside for å tydeliggjøre betingelsene. Svea innrømmer at deres interne policy om en syv dagers betalingsutsettelse ikke er nedfelt i de skriftlige betingelsene.
1 måned siden
I en debatt i NRK barket Nettavisen-spaltist Ørjan Greiff Johnsen og leder i Leieboerforeningen, Anne-Rita Andal, sammen angående leieboeres situasjon. Bakgrunnen var en kommentar fra Greiff Johnsen til «Helsesista» som klaget over økt leie. Johnsen mente hun burde flytte til en billigere bydel, noe Andal reagerte sterkt på. Hun mente Johnsen hadde en nedlatende holdning til leieboere. Johnsen anklaget Leieboerforeningen for å stigmatisere leieboere, noe Andal avviste. Debatten dreide seg om leieboeres rettigheter og representasjon i det offentlige rom.
3 måneder siden
Arve Jarl Dahle (67) har i over tre måneder levd uten strøm etter at Tensio koblet den fra på grunn av hans motstand mot å installere en automatisk strømmåler. Dahle hevder han er el-overfølsom og mener de nye målerne er urettferdige. Tensio trodde feilaktig at Dahle hadde to boliger, noe han avviser. Etter at Namdalsavisa tok kontakt med Tensio, snudde selskapet og koblet strømmen tilbake. Dahle har tidligere vunnet en rettssak mot Tensio i 2022 om strømtilkobling, men konflikten om strømmåleren fortsetter. Tensio vil nå gjennomgå andre lignende saker for å sikre at ingen er i en tilsvarende situasjon.
1 dag siden
En artikkel belyser situasjonen rundt Fellesforbundets leder Jørn Eggum og tidligere styremedlem Merethe Solberg. Saken involverer et tidligere forhold, Solbergs fjerning fra styret og påstander om dårlig arbeidsmiljø og manglende saksbehandling.
1 måned siden
Kommunedirektør Finn Arne Askje fikk sparken i Tokke etter et kommunestyremøte tirsdag kveld. Årsaken til avskjedigelsen er ikke offentliggjort, men ordfører Jarand Falland har uttrykt mistillit. Askje har tidligere vært involvert i flere kontroverser knyttet til feilaktige tilskuddssøknader som storbonde. Fyresdal kommune, som behandlet saken, mente feilføringene var forsettlige. Askje har avvist at han bevisst har oppgitt feil tall. Han har vært kommunedirektør siden mai 2021, og konstituert i stillingen fra juli året før.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt avisa Ságat for brudd på god presseskikk etter en klage fra advokat Vetle Langedahl. Konflikten mellom Langedahl og Ságats redaktør, Geir Wulff, oppstod etter et rettsmøte om fiskerettigheter i Lakselva, der Langedahl representerte Finnmarkseiendommen (FeFo). Langedahl opplevde seg urettferdig behandlet av avisa gjennom flere publiserte artikler og kommentarer, og ble blant annet omtalt som «drittunge» av redaktøren. Han klaget saken inn for PFU, som konkluderte med at han ikke hadde fått tilstrekkelig mulighet til å svare på beskyldningene. Redaktør Wulff er uenig i PFUs avgjørelse og mener avisa kun har gjengitt Langedahls egne uttalelser fra retten. Langedahl har mistet tilliten til avisa og forventer en beklagelse, noe redaktøren avviser.
2 måneder siden
LO krever at finansminister Jens Stoltenberg evaluerer Norges Banks rentepolitikk. LO-økonom Roger Bjørnstad mener renten har vært for høy for lenge, og at Norges Bank overfokuserer på importert inflasjon. Han frykter sentralbanken vil gjenta feilen ved en potensiell handelskrig, hvor økte priser vil ramme norske husholdninger. Bjørnstad mener at å motvirke eksternt prissjokk med høyere rente vil forverre situasjonen.
2 dager siden
TV 2 har publisert lydopptak som angivelig viser Fellesforbundets leder Jørn Eggum i direkte forhandlinger om en sluttavtale med sin tidligere elskerinne Merethe Solberg. Dette skjer etter at Solberg ble avskjediget fra sin lederstilling i forbundet.
3 måneder siden
Sparebankutvalget har foreslått å fjerne kundeutbytte fra norske banker, noe som har ført til sterke reaksjoner fra kunder. Mange kunder ser på utbyttet som et viktig bidrag i en dyrtid, og mener det er mer rettferdig enn høye bonuser til toppledere. Samtidig hevder noen at kundeutbytte er konkurransevridende og gjør lån dyrere. Boliglånstjenesten Clinsj påpeker at bankene som gir utbytte ofte har dårligere priser enn de som ikke gjør det. Bulder har mottatt et stort antall tilbakemeldinger fra kunder som ønsker å beholde ordningen. DNB mener på sin side at kundeutbytte reduserer konkurransen. Utredningen er nå sendt på høring, og Finansdepartementet skal ta en endelig avgjørelse.