Svenske langrennsløpere og ledere reagerer på de økonomiske problemene i norsk langrenn, inkludert nedleggelse av rekruttlandslag og tap av sponsorer.
De forstår ikke hvorfor Norge, med sin sterke langrennstradisjon og økonomiske ressurser, sliter med å sikre finansiering, mens Sverige opplever suksess.
Skiforbundet svarer med å fokusere på å styrke Team Elon-lagene og forsikrer om at de jobber aktivt for å sikre ny hovedsponsor og videre utvikling av sporten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Norsk langrenn er i en økonomisk krise etter at flere sponsoravtaler ikke ble fornyet, noe som har ført til et underskudd på over 11 millioner kroner. Som en konsekvens legges junior- og rekruttlandslaget ned. Veteran Pål Golberg mener at Skiforbundet må se kritisk på egen administrasjon og prioritere ressursene annerledes. Han påpeker at langrenn har mistet popularitet og sliter med å konkurrere med andre idretter om sponsorer og TV-tid. Golberg oppfordrer også stjernene Johannes Høsflot Klæbo og Kristine Stavås Skistad til å engasjere seg mer i landslaget for å opprettholde fellesskapet og interessen for sporten.
3 måneder siden
Svenske langrennsløpere er bekymret for kvaliteten på skiene sine før VM i Trondheim, spesielt skøyteskiene. Flere løpere har hatt dårlige opplevelser med skiene denne sesongen, noe som har ført til dialog med smørerne. TV 2-ekspert Petter Skinstad mener det er mistillit mellom løperne og smøreteamet, og frykter at dette kan ødelegge Sveriges sjanser i VM. Smøresjef Anders Svanebo avviser kritikken og sier de jobber hardt for å løse problemene. Løperne understreker at skiene er avgjørende for prestasjonen, spesielt etter fluorforbudet.
4 måneder siden
Sykdom og skader har rammet det svenske langrennslaget hardt, med flere forfall i verdenscupen. Spesielt bekymringsfullt er det rundt Frida Karlsson, som sliter med en hælskade. Dette står i kontrast til Therese Johaugs evne til å holde seg frisk, noe som gir henne en stor fordel. Norske løpere, som Harald Østberg Amundsen, viser en stabilitet som svenskene mangler. I tillegg sliter svensk herrelangrenn med manglende bredde og stjernefall, der Norge har et sterkere lag. Dette gjør at det er usikkert om de svenske løperne vil kunne konkurrere på like vilkår i ski-VM.
3 måneder siden
Norges Skiforbund har besluttet å legge ned junior- og rekruttlandslaget i langrenn på grunn av økonomiske utfordringer. Bortfall av sponsorinntekter fra Equinor og andre har ført til økte kostnader, og en arbeidsgruppe anbefalte nedleggelse av lagene for å sikre en bærekraftig økonomi. Beslutningen ble tatt av langrennskomiteen etter en grundig vurdering. Skiforbundet vil nå fokusere på å styrke regionlagene og sikre finansiering av elitelagene. Det er forventet at dette vil føre til endringer i hvordan talentutviklingen i norsk langrenn organiseres.
1 måned siden
Eksperter advarer om at langrennssporten er på et bunnpunkt på grunn av den markante norske dominansen i herreklassen. Martin Johnsrud Sundby og Fredrik Aukland uttrykker bekymring for manglende internasjonal konkurranse. Sundby mener Norge har en fordel både fysisk og materielt, og frykter at fluorforbudet vil øke det norske smøreforspranget ytterligere. Aukland foreslår tiltak som utdeling av ski for å jevne ut konkurransevilkårene. Internasjonale kommentatorer påpeker at den norske dominansen er et problem for sportens fremtid, mens Harald Østberg Amundsen mener konkurransen likevel er spennende, og trekker frem gode prestasjoner fra svenske løpere.
4 måneder siden
Norge har markant forbedret sine resultater i langrenn denne sesongen, og har nå flere pallplasser enn Sverige etter de første ti individuelle rennene. Dette står i kontrast til fjoråret, hvor Sverige dominerte. Selv om Sverige har flere seire, har de slitt med skader og sykdom blant sine profiler, noe som har påvirket deres resultater. Norges fremgang tilskrives blant annet Therese Johaugs comeback. Eksperter mener at den svenske stjernen Ebba Andersson ikke er i toppform, men svenske ledere er ikke bekymret og fokuserer på VM.
4 måneder siden
Svenske langrennsløpere uttrykker bekymring for de vanskelige smøreforholdene i Trondheim under Ski-VM. Kombinasjonen av fuktig vind fra Atlanterhavet og kald luft fra svenske fjell skaper utfordrende forhold for smørerne. Spesielt ved bruk av rubbede ski har Sverige hatt problemer tidligere. Ebba Andersson beskriver forholdene som uforutsigbare, mens Maja Dahlqvist ser en fordel i å bo i Trondheim for å teste skiene jevnlig. Det svenske smøreteamet jobber med å forbedre seg foran VM i Trondheim og OL i Milano i 2026.
2 måneder siden
Norsk langrenn sliter økonomisk og har de siste tre årene hatt et underskudd på 11 millioner kroner. Dette fører til at junior- og rekruttlandslag legges ned. Både Pål Golberg og Petter Northug kritiserer skiforbundets ledelse for dårlig administrasjon og manglende profesjonalitet. Det er også usikkert om Johannes Høsflot Klæbo vil fortsette på landslaget etter VM. Artikkelen påpeker at langrenn mangler profiler med markedsverdi utenom Klæbo, Johaug og Northug, noe som kan gjøre det vanskelig å tiltrekke seg sponsorer. Tiden etter VM ser derfor utfordrende ut for norsk langrenn.
2 måneder siden
Norsk langrenn har sikret seg en ny sponsoravtale med energiselskapet Å Entelios før VM i Trondheim. Avtalen strekker seg ut OL-sesongen og er verdt en millionsum. Dette gir verdifull økonomisk støtte etter nedleggelsen av rekrutt- og juniorlandslagene. Skiforbundet har også forlenget flere eksisterende sponsoravtaler. Til tross for medieomtale om en potensiell sponsorkrise, uttrykker langrennssjefen optimisme og understreker at de jobber aktivt med å sikre en ny hovedsponsor. Hun mener norsk langrenn står sterkt med engasjerte utøvere og et kommende VM på hjemmebane.
3 måneder siden
Svensk kvinnelangrenn opplever en gullalder med stjerner som Jonna Sundling, Ebba Andersson og Frida Karlsson. Til tross for suksessen, advarer den norske langrennseksperten Petter Skinstad Sverige mot å la denne generasjonen hindre fremtidige talenter. Han påpeker at Norge mistet sin dominans etter at profiler som Marit Bjørgen og Therese Johaug la opp. Frida Karlsson uttrykker bekymring for at unge løpere ikke får sjansen i dagens sterke svenske lag. Dette illustreres av Erica Lavén, som ikke er i landslagstroppen og har valgt å studere i USA.
3 måneder siden
Norges Skiforbund har besluttet å legge ned junior- og rekruttlandslaget i langrenn etter denne sesongen. Denne avgjørelsen kommer som følge av en økonomisk vanskelig situasjon, der økte kostnader og tap av en stor sponsor har tvunget forbundet til å gjøre endringer. En arbeidsgruppe har anbefalt å legge ned de to landslagene som del av en ny strategi for norsk langrenn frem mot 2030. Beslutningen ble tatt i langrennskomiteen og kommunisert til skikretsene. Både junior- og rekruttlandslaget har tidligere vært viktige rekrutteringsarenaer for elitelandslagene.
1 måned siden
Artikkelen belyser store forskjeller i ressurser og budsjetter mellom langrennsnasjoner, spesielt knyttet til smøring, og hvordan dette påvirker konkurransen. Norge og Sverige dominerte nylig VM, noe som reiser spørsmål om rettferdighet i sporten. Utøvere fra mindre nasjoner beskriver ulikhetene som frustrerende, og flere nasjoner har ikke råd til å delta i verdenscuprenn med full tropp. Eksperter frykter at det store fokuset på smøring truer langrennssportens fremtid.
16 timer siden
Flere av Norges fremste langrennstalenter velger bort Norges Skiforbunds tilbud. De går i stedet til et privat lag etter at forbundet la ned junior- og rekruttlandslaget.
4 måneder siden
Svenske langrennsprofiler uttrykker bekymring for de uforutsigbare værforholdene i Trondheim før Ski-VM. Ebba Andersson beskriver tidligere erfaringer med vanskelige forhold, mens Maja Dahlqvist har flyttet til byen for å forberede seg. Smørersjefen bekrefter utfordringene med smøring ved null grader og nedbør, og at de jobber med å forbedre dette. Det svenske laget har tidligere hatt problemer under slike forhold, og ser dette som et viktig utviklingsområde før mesterskapet og OL i 2026. De har gjennomført flere skitester i Trondheim i vinter.
27 dager siden
Det svenske langrennslandslaget har inngått en treårskontrakt med Riksgränsen som ny treningsbase etter å ha avbrutt høsttreningen i Vålådalen grunnet snømangel. Avgjørelsen kommer etter at de ble hånet av det norske landslaget for dårlige treningsforhold. Riksgränsen har for tiden 154 centimeter snø og har tidligere vært brukt som oppladningssted før OL i 1988. Avtalen er en del av en svensk strategi for å håndtere mildere vintre og sikre gode treningsforhold for utøverne, som har etterspurt nye treningsmiljøer. Snømangel skaper også problemer for andre arrangementer, som det svenske mesterskapet i Kalix.