Artikkelen beskriver hvordan maktbalansen i Midtøsten er i endring etter Bashar al-Assads fall i Syria. Iran, som har støttet Assad og militser som Hizbollah og Hamas, står nå svekket.
Hizbollah har mistet ledere og militære ressurser, mens Irans våpenforsyninger til Libanon kan bli hindret. Israel ser dette som en strategisk fordel, men frykter også ustabilitet i Syria.
Samtidig kan Tyrkia, under Recep Tayyip Erdoğan, få økt innflytelse i regionen, mens Russland, som støttet Assad, er svekket på grunn av krigen i Ukraina. Irans regime står overfor interne og eksterne utfordringer, inkludert frykt for opprør og press på atomprogrammet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Syrias president Bashar al-Assad har flyktet til Moskva etter regimets fall, noe som markerer en betydelig endring i Midtøsten. Opprørsalliansen Hayat Tahrir al-Sham og statsminister Mohammed al-Jalali jobber for en fredelig maktovertakelse. Iran, som har støttet Assad-regimet, står nå overfor en svekket posisjon i regionen, med tap av allierte som Hizbollah og økt press fra Israel. Eksperter mener dette kan føre til at Iran fokuserer mer på interne utfordringer og muligens søker forhandlinger med Vesten. Israelske styrker har også økt sin aktivitet i Syria, noe som skaper ytterligere usikkerhet om regionens fremtid.
4 måneder siden
Assad-regimets fall etter over 50 år ved makten har ført til store endringer i Midtøstens maktbalanse. Opprørere tok kontroll over Damaskus 8. desember, og Assad flyktet til Russland, som nå mister mye av sin innflytelse i regionen. Iran, som brukte Syria som en strategisk forsyningsrute, står også svekket. Samtidig har Israel styrket sin posisjon gjennom militære angrep og strategiske grep, mens Tyrkia har fått økt innflytelse ved å støtte opprørsgrupper. Kurderne og USA står overfor usikkerhet om fremtiden, mens eksperter peker på at regionale og globale aktører må tilpasse seg den nye situasjonen.
4 måneder siden
Russlands marinebase i Tartus, Syria, er tømt for krigsskip og ubåter etter at Bashar al-Assad flyktet til Russland, hvor han har fått asyl. Assad-regimet falt etter raske fremskritt fra syriske opprørsgrupper, som nå kontrollerer regionen. Russland, som har vært en viktig støttespiller for Assad, uttaler at de ønsker å opprettholde sine militærbaser og etablere kontakt med nye makthavere. Opprørsgrupper som Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) og Syrian National Army har bidratt til regimets fall, men maktvakuumet skaper usikkerhet. Eksperter mener tap av basene kan få store strategiske konsekvenser for Russland i Middelhavet.
4 måneder siden
Flere kilder melder at Russland trekker sine militære styrker ut av Syria etter at Bashar al-Assads regime kollapset. Amerikansk etterretning og satellittbilder viser forflytning av russisk forsvarsmateriell. En tidligere forsvarstopp mener dette er et strategisk nederlag for Russland, og at landets militære evner og internasjonale rolle svekkes. Russland flytter deler av sin marine til Libya for å opprette en ny havn, men det er usikkert om dette vil lykkes. Eksperter peker på stor usikkerhet rundt Syrias fremtid grunnet mange ulike interessegrupper.
4 måneder siden
Syrias president Bashar al-Assad har flyktet til Russland etter at opprørerne styrtet regimet hans, som har sittet ved makten siden 1970. Dette markerer slutten på borgerkrigen som startet i 2011. Russland, som har investert betydelige ressurser i å støtte Assad, står nå overfor et stort nederlag. Landet har brukt Syria som en testarena for militærmakt og som en strategisk alliert i Midtøsten. Eksperter mener Assads fall svekker Russlands omdømme som global stormakt og kan få andre allierte til å tvile på Kremls evne til å beskytte dem. Hendelsen sammenlignes med tidligere feilgrep i russisk utenrikspolitikk.
4 måneder siden
Alle russiske skip og ubåter har forlatt marinebasen Tortous i Syria, ifølge satellittbilder fra 9. desember. Dette skjer etter at Assad-regimet har falt, og Bashar al-Assad skal ha flyktet til Moskva. Noen fartøyer er flyttet til et nærliggende område, men det er uklart om dette er for beskyttelse eller som del av en evakuering. Eksperter mener dette svekker Russlands posisjon i Syria, ettersom de nye makthaverne trolig ikke ønsker russisk tilstedeværelse. Russland har investert tungt i basene i Syria, men krigen i Ukraina har begrenset deres ressurser og forhandlingsposisjon.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den ustabile situasjonen i Syria etter Assad-regimets fall, preget av hevn og mangel på rettferdighet. Tidligere regimeansatte søker amnesti, men møter mistro og krav om straff. Hevndrap har ført til frykt og nye sammenstøt med hundrevis av drepte. Syrias nye ledere fordømmer volden og oppfordrer til forsoning, men sliter med å balansere rettferdighet og stabilitet. Mange fanger er løslatt fra beryktede fengsler, men er traumatisert. FN har uttrykt bekymring for sikkerhetssituasjonen og rapporter om mishandling av fanger. Overgangsregjeringen forsøker å kontrollere situasjonen og forhindre ytterligere vold.
4 måneder siden
Kurdiske styrker i Nordøst-Syria, som tidligere var USAs allierte i kampen mot IS, er nå under økende press etter at Assad-regimet falt. Tyrkia anser kurdiske YPG som terrorister og ønsker å fjerne dem, mens den nye syriske ledelsen også vil oppløse kurdiske styrker. USA har støttet kurderne, men det er usikkert hva Trump vil gjøre. Det er bekymring for at IS kan utnytte situasjonen til å gjenoppstå og løslate tusenvis av fengslede krigere, noe som kan føre til en kraftig styrking av terrorgruppen.
4 måneder siden
Etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet i Syria, flyktet han og familien til Russland. En statsviter mener Assad vil leve i konstant frykt for attentat, til tross for russisk beskyttelse. Nye detaljer om Assad-familiens overdådige livsstil har kommet frem etter at opprørere stormet deres residens. Eksperter tror Assad vil leve et tilbaketrukket liv i Russland, men med tilgang til helsehjelp og noe av sin skjulte formue. Han antas å ikke gjøre et politisk comeback.
4 måneder siden
Russiske marinefartøyer har forlatt basen i Tartus, Syria, etter at Bashar al-Assad ble styrtet av opprørsstyrker. Satellittbilder fra 9. desember viser tre skip fra Russlands middelhavsflåte på anker nordøst for Tartus. Tidligere hadde Russland seks marinefartøyer i basen, men deres nåværende plassering er delvis ukjent. Den russiske krigsbloggen «Rybar» meldte tidligere at skipene forlot basen av sikkerhetsårsaker, noe satellittbildene bekrefter. Assad-regimet, som har vært Russlands allierte i flere tiår, ble styrtet forrige helg, og Russland forsøker nå å sikre sine strategiske baser i Syria gjennom forhandlinger med opprørerne.
4 måneder siden
Syrias tidligere president Bashar al-Assad befinner seg nå i Russland etter at hans regime falt brått. Russlands viseutenriksminister Sergei Ryabkov bekrefter at Assad ble transportert til Russland på en sikker måte, men gir ingen detaljer om operasjonen. Russland, som støttet Assad under borgerkrigen, avviser å utlevere ham til Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som har utstedt arrestordre på flere ledere, inkludert Russlands president Vladimir Putin. Ryabkov kritiserer USAs selektive reaksjoner på ICCs beslutninger og understreker Russlands ønske om et samlet Syria. Han oppfordrer også Israel til å respektere Syrias territoriale integritet og åpner for en ny fangeutveksling med USA.
3 måneder siden
Artikkelen beskriver en reise til Aleppo etter Bashar al-Assads fall, der journalisten opplever en skjult ølservering på et hotell. Dette symboliserer den forsiktige optimismen og usikkerheten som preger Syria etter det nye regimets maktovertakelse. Selv om opprørsgruppene har tatt kontroll uten å plyndre eller hevne seg, er mange syrere nervøse for fremtiden. Den nye lederen har snakket om samhold, men handlinger vil være avgjørende. Endringer i læreplanen har også skapt bekymring for islamisering. Omverdenen følger nøye med, og sanksjoner vil ikke fjernes før det nye regimet viser at de mener det de sier.
4 måneder siden
Syriske opprørere har styrtet Bashar al-Assads regime etter 13 år med borgerkrig, noe som har skapt både håp og usikkerhet om landets fremtid. Islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som ledet offensiven, har tatt en sentral rolle, men mange frykter deres tidligere tilknytning til Al Qaida. FN og internasjonale aktører ser en mulighet for en inkluderende politisk prosess, men understreker behovet for ansvarliggjøring av overgrep under Assad-regimet. Eksperter peker på risiko for maktvakuum og ustabilitet, mens minoriteter frykter hevnaksjoner. Samtidig har overgangen hittil vært relativt fredelig, med fokus på forhandlinger fremfor vold.
15 dager siden
Artikkelen omhandler Irans atomprogram og de pågående forhandlingene med USA. Til tross for et religiøst forbud mot atomvåpen utstedt av ayatolla Khamenei, har Iran anriket uran til et nivå som vekker internasjonal bekymring. Samtidig er Iran under press fra flere kanter, inkludert økonomiske sanksjoner og regionale konflikter. USA og Iran møtes i Oman for å diskutere en ny atomavtale, men står langt fra hverandre i sine krav. Iran ønsker opphevelse av sanksjoner, mens USA krever full nedbygging av atomprogrammet. Irans frykt for å lide samme skjebne som Libya, som ble angrepet etter å ha skrotet sitt atomprogram, kompliserer forhandlingene. En potensiell avtale kan bidra til et mer stabilt Midtøsten, men en mislykket forhandling kan få alvorlige konsekvenser.
4 måneder siden
Russland trekker tilbake sine militære styrker fra frontlinjene i Nord-Syria og Alawitte-fjellene etter at Assad-regimet falt. Tilbaketrekningen kommer etter at Russland i 2011 sendte styrker for å støtte Assad under borgerkrigen. Selv om de beholder sine to hovedbaser, er fremtiden for disse usikker. Satellittbilder viser at Russland sender utstyr fra Syria med store lastefly, men de har ikke planer om å trekke seg helt ut. En eventuell stenging av de russiske basene vil kunne få store konsekvenser for Russlands tilgang og makt i Middelhavet.