Martin Thaulow (39) har skrevet masteroppgaver for studenter mot betaling, og har tjent opptil 120. 000 kroner per oppgave. Han mener masteropplegget er utvannet og kun gir bedre lønn og status, ikke reell læring.
Kunnskapsdepartementet understreker at det er studentenes ansvar å unngå fusk, ikke de som skriver oppgavene. Thaulow startet med dette på grunn av pengemangel, og ser på det som en form for aktivisme mot et utdanningssystem han mener er feil.
Han har ingen planer om å fortsette med dette i lengden. Advokat Kristoffer Dalvang peker på at det kan være straffbart å medvirke til dokumentforfalskning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Martin Bech Holte, forfatteren av «Landet som ble for rikt», tilbakeviser kritikken om feilaktig bruk av tall fra SSB-forskere under et foredrag på Norges Handelshøyskole (NHH). Han argumenterer for at Norge har opplevd økonomisk stagnasjon siden 2013, og understreker behovet for en bredere samfunnsdebatt om norsk økonomi. Holte oppfordrer politikere til å ta modigere beslutninger og mener det er mulig å redusere offentlige utgifter uten å kutte i helse og utdanning. Han avviser at profitt er hans hovedmotivasjon for å skrive boken.
11 dager siden
Tone Lise Opsahl sliter med milliongjeld etter flere studievalg. Hun mener det er for enkelt å få studielån uten god veiledning om de økonomiske konsekvensene. Antall studenter med milliongjeld har økt kraftig, og mange sliter med å betale tilbake på grunn av renteøkninger. Lånekassen sier de gir god informasjon, men Tone Lise savner personlig oppfølging og mener det er for lett å ta opp lån. Hun må nå betale over 7000 kr i måneden. Forsknings- og utdanningsministeren påpeker at studielånet fortsatt er gunstigere enn andre lån. Tone Lise oppfordrer andre til å tenke seg godt om før de tar opp studielån.
3 måneder siden
Samfunnsøkonom Martin Bech Holte mener det «knaker i landet» og foreslår minusskatt for lavtlønte for å få flere i arbeid. Han argumenterer for at dagens system ikke fungerer og at et nytt belønningssystem er nødvendig. Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet er enig i målet om å få flere i arbeid, men er uenig i Holtes forslag om kutt i offentlig sektor. Høyre-leder Erna Solberg støtter skattelettelser for lavtlønte og peker på mangel på kompetanse som en viktig årsak til at mange står utenfor arbeidslivet. Både Arbeiderpartiet og Høyre ønsker å øke kompetansen, spesielt innen realfag, for å møte arbeidslivets behov.
4 måneder siden
En ny rapport fra NOKUT viser at mange lærerstudenter ikke føler seg godt nok forberedt på skolehverdagen, og noen opplever masteroppgaven som irrelevant. Kroken skole i Tromsø har i samarbeid med UiT utviklet en mer praktisk mastermodell, der studenter forsker på undervisning i klasserommet. Dette gir studentene mulighet til å reflektere over egen rolle, samtidig som lærerne får verdifull tilbakemelding. Målet er å gjøre masteroppgavene mer relevante og bidra til å utvikle skolen raskere. En tidligere student, nå veileder, bekrefter at den tradisjonelle masteroppgaven ikke alltid er relevant for klasserommet.
4 dager siden
Flere studenter mister muligheten til å få studielån omgjort til stipend. Årsaken er at de tjener for mye ved siden av studiene.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg utfordringene høyt utdannede møter i arbeidsmarkedet. Maia Birtles (32) forteller om vanskelig jobbsøking til tross for mastergrad. Hun har sendt 70 søknader uten hell, og stiller spørsmål ved verdien av utdanningen. Eksperter som Mona Mathisen påpeker at mangelfull informasjon fører til feil utdanningsvalg og risiko for overproduksjon innenfor visse felt. Vilde Claussen (25) deler lignende erfaringer etter fullført bachelorgrad. Kjell Gunnar Salvanes mener utdanningsinstitusjoner overselger mulighetene, mens Høyskolen Kristiania understreker sitt ansvar for å gi et realistisk bilde av studiene.
1 måned siden
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer Statkraft for høye lederlønninger, store underskudd og manglende fokus på kjerneoppgaver som billig vannkraft. Han kaller næringsministeren inn på teppet for å svare på den økende pengebruken og etterlyser en mer nøkternhetskultur i selskapet. Vedum peker på mislykkede investeringer i elbilladere i Tyskland, dobling av staben og økte lønnsutgifter som eksempler på feilslått pengebruk. Han understreker at Statkrafts hovedformål må være å produsere billig og stabil kraft, og at overskuddet skal komme fellesskapet til gode.
3 måneder siden
Tidligere McKinsey-sjef Martin Bech Holte lanserer en kritisk bok om norsk økonomi, der han hevder at oljefondet brukes feil og fører til ineffektivitet. Han foreslår å dele ut oljepenger direkte til befolkningen eller bruke dem til å skape insentiver for arbeid gjennom negative skatter. Bech Holte påpeker at Norge har falt på lykkeindeksen, spesielt blant yngre generasjoner, og ser til Sverige som et eksempel på et land som har snudd en økonomisk nedtur. Han oppfordrer norske politikere til å endre tankesett, lage tydeligere prosjekter for å forbedre økonomien, og mener befolkningen er misfornøyd med dagens situasjon.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har konkludert med at TV 2 ikke brøt god presseskikk i sin omtale av Ingvild Kjerkols masteroppgave. Kjerkol klaget inn to artikler som omhandlet hennes masteroppgave fra 2021, som ble underkjent for fusk ved Nord universitet. Kjerkol mente at artiklene inneholdt uriktige opplysninger og manglet tilstrekkelig dekning. TV 2 på sin side, mente at opplysningene var korrekte og at Kjerkol hadde fått muligheten til å kommentere saken før publisering. TV 2 gjorde endringer i artiklene seks dager etter publisering, noe Kjerkol mente var for sent. PFU fant ingen brudd på Vær Varsom-plakaten.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer den lave studiestøtten i Norge, som tvinger mange studenter til å jobbe ved siden av studiene. Det påpekes at flere politikere mangler høyere utdanning sammenlignet med befolkningen og utenlandske kolleger. Samtidig får ukrainske flyktninger betydelig høyere støtte enn studenter. Den svake kronen og høye kostnader gjør det vanskelig for norske studenter å studere i utlandet, noe som har ført til en nedgang i antall studenter som studerer utenlands. Artikkelen argumenterer for økt studiestøtte og mer støtte til studenter som ønsker å studere i utlandet.
4 måneder siden
Martin Bech Holte, tidligere McKinsey-sjef, hevder i sin nye bok at Norges suksess skyldes fastlandsøkonomien, ikke oljen. Han mener en «designfeil» i Oljefondet har ført til at Norge bruker oljepenger for å kjøpe seg ut av problemer, i stedet for å løse dem. Dette har ifølge Holte ført til redusert produktivitet og null reallønnsvekst. Han argumenterer for at oljepengene bør brukes til å styrke fastlandsøkonomien, spesielt gjennom lavere skatt på arbeid. Holte mener også at offentlige utgifter må normaliseres for å tvinge politikere til å jobbe smartere. Han kritiserer dagens politiske konkurranse for å fokusere på pengebruk fremfor problemløsning.
3 måneder siden
Økonom Martin Bech Holte hevder i boken «Landet som ble for rikt» at norske politikere er satt sjakk matt av oljepengene og ikke klarer å si nei til velgernes ønsker. Han mener offentlig pengebruk blåser opp BNP gjennom dyre prosjekter og subsidier. Holte foreslår et nytt belønningssystem med null skatt for lavinntektsgrupper for å skape sunn økonomisk vekst og unngå stagnasjon. Han understreker at han ikke vil bygge ned velferdsstaten, men mener offentlige prosjekter ofte blir for dyre. Samfunnsøkonom Kjell Roland er uenig i flere av Holtes forslag, men mener han holder liv i en viktig debatt om faren for en ineffektiv stat.
4 måneder siden
Tidligere McKinsey-topp Martin Bech Holte advarer i sin nye bok om at oljefondets ukontrollerte pengebruk truer Norges økonomiske fremtid. Han hevder at Norges suksess skyldes tidligere reformer, men at økt offentlig pengebruk og manglende insentiver til privat sektor har ført til stagnasjon. Bech Holte mener politikerne er blitt for opptatt av forbruk fremfor reformer. Han foreslår kraftige kutt i offentlig pengebruk og skattelette for å stimulere arbeid og innovasjon. Boken får støtte fra flere politikere som erkjenner behovet for omstilling og reformer.
4 måneder siden
En ny rapport fra Nokut viser en kraftig nedgang i søkertall til grunnskolelærerutdanningen etter at den ble omgjort til et femårig masterstudium i 2017. Søkertallene har falt med 33% for utdanningen rettet mot 1.-7. trinn og 49% for 5.-10. trinn. Selv om det er bred oppslutning om mastergraden og den faglige tyngden den gir, har antall kvalifiserte søkere og studenter som møter til studiestart gått ned. For å øke inntaket ble det i 2024 åpnet for opptak uten karakterkrav, noe som resulterte i flere kvalifiserte søkere. Nokut fraråder likevel en ny omlegging av utdanningen, og anbefaler å styrke koblingen mellom masteroppgaven og praksis.
2 måneder siden
Artikkelen handler om studenter som kombinerer studier med jobb for å finansiere hverdagen. Maria Dammyr (25) har seks deltidsjobber ved siden av masterstudier i sosialt arbeid, og jobber mellom 70 og 80 timer i måneden. Ingvild Jonsrud Gulla (23) har valgt å jobbe ved siden av sine masterstudier i samfunnskommunikasjon, og har to deltidsjobber og to frivillige verv. Hun har også valgt å ikke ta studielån. En undersøkelse viser at flere unge jobber ved siden av studiene etter pandemien. Lisa Vaagan Moen fra NTNU forsker på arbeidsliv og organisasjon, og sier at deltidsjobber kan øke fleksibiliteten i arbeidsmarkedet, men også være problematisk om det blir en permanent tilstand. Studentene understreker viktigheten av å trives i jobbene og å balansere jobb med studier og sosialt liv.