Tone Lise Opsahl sliter med milliongjeld etter flere studievalg. Hun mener det er for enkelt å få studielån uten god veiledning om de økonomiske konsekvensene. Antall studenter med milliongjeld har økt kraftig, og mange sliter med å betale tilbake på grunn av renteøkninger.
Lånekassen sier de gir god informasjon, men Tone Lise savner personlig oppfølging og mener det er for lett å ta opp lån. Hun må nå betale over 7000 kr i måneden.
Forsknings- og utdanningsministeren påpeker at studielånet fortsatt er gunstigere enn andre lån. Tone Lise oppfordrer andre til å tenke seg godt om før de tar opp studielån.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Flere studenter mister muligheten til å få studielån omgjort til stipend. Årsaken er at de tjener for mye ved siden av studiene.
2 måneder siden
Artikkelen belyser de vanskelige boligutsiktene for studenter, preget av høye boligpriser og begrensede sparemuligheter. Dagens inntektsgrense for studiestøtte og en utdatert BSU-ordning gjør det vanskelig for studenter å spare nok egenkapital. Samtidig bidrar økonomiske ulikheter til at noen får hjelp hjemmefra, mens andre sliter. Forfatteren etterlyser tiltak fra regjeringen for å bedre studentenes situasjon på boligmarkedet, uten å øke gjeldsbyrden.
1 måned siden
En gjeldsrådgiver i NAV advarer om at stadig flere unge sliter med gjeldsproblemer grunnet lett tilgang til kreditt og manglende impulskontroll. Mange unge har vanskelig for å spare og tyr raskt til kredittkort for å finansiere forbruket sitt. Rådgiveren påpeker at det er for enkelt å få kredittkort som 18-åring, og at mange skjemmes over pengebruken sin. Hun oppfordrer unge til å bli mer bevisste på egen økonomi og søke hjelp ved behov. Den samlede forbruksgjelden i Norge er høy, og NAV tilbyr gratis gjeldsrådgivning.
4 dager siden
Mange nordmenn har økende forbruksgjeld før sommeren. Økonomer gir tips om hvordan man kan spare penger og få kontroll.
1 måned siden
Lettelser i gjeldsordningsloven fra 1. januar har ført til en økning i antall søknader. Mange nordmenn sliter med høy gjeld og inkassovarsler, men få søker om gjeldsordning. Forbrukerøkonomer mener manglende informasjon, negative erfaringer med offentlige etater og en komplisert søknadsprosess er årsaker til dette. Barne- og familieministeren understreker behovet for å gjøre ordningen mer kjent og tilgjengelig for de som trenger hjelp, og håper de nye reglene vil bidra til dette.
19 dager siden
Studenten Caroline Taranger mister hele studiestipendet fordi hun jobber for mye og eier leilighet. En analyse fra Lånekassen viser en økning i antall studenter som overskrider inntektsgrensene, noe som fører til at stipendet reduseres eller bortfaller. Taranger kritiserer inntektsgrensen, som hun mener er for lav. Lånekassen påpeker at flere studenter jobber mer enn før, og at lønnsveksten har vært høyere enn forventet. Norsk studentorganisasjon mener studiestøtten må økes, mens Kunnskapsdepartementet mener dagens system balanserer studier og arbeid.
2 måneder siden
Hege (40) opplevde å ha svært lite penger igjen etter å ha betalt ned på en stor gjeld, til tross for en månedlig utbetaling på 90.000 kroner. Gjelden startet med forbrukslån for å kompensere for mobbing og investere i huset. Høye renter førte til at gjelden knapt minket. Etter å ha vurdert selvmord, fikk hun hjelp av en gjeldsrådgiver som koblet henne med NAV. Sammen utarbeidet de en plan for å kontakte kreditorene. Løsningen ble å refinansiere gjelden gjennom Husbanken ved å øke boliglånet. Hege ønsker nå å hjelpe andre i samme situasjon og mener helsepersonell bør spørre pasienter om deres økonomiske situasjon.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser at heltidsstudenter bruker mindre tid på studiene enn før, hovedsakelig på grunn av økonomiske vanskeligheter. Mange studenter jobber betydelig ved siden av studiene for å spe på inntekten, noe som går ut over studiekvaliteten. Norsk Studentorganisasjon (NSO) uttrykker bekymring for denne utviklingen og påpeker at mange studenter sliter med å balansere jobb, studier og fritid. Forsknings- og høyere utdanningsministeren bekrefter at levekostnadene har økt, og regjeringen jobber med å forbedre studiefinansieringen og bygge flere studentboliger for å lette den økonomiske byrden for studentene.
1 måned siden
Artikkelen belyser hvordan økonomisk press får folk til å søke lån fra ukjente i lukkede Facebook-grupper. Økte levekostnader og mangel på tradisjonelle finansieringsmuligheter driver folk til å akseptere lån med høy rente. Forbrukerøkonom Derya Incedursun advarer mot denne praksisen og anbefaler å heller kontakte NAV eller banken for rådgivning. Hun understreker også risikoen for svindel og uthenging, og advarer mot å dele sensitiv informasjon i slike grupper.
1 måned siden
Lettelser i lånereglene, ment for å hjelpe førstegangskjøpere, har ifølge en Oslo-megler ført til prisvekst og hardere konkurranse. Boligprisene steg kraftig i februar, og en fersk boligkjøper forteller om et frustrerende marked med mange visninger og budrunder. Eiendomsmegler Hege Berg Thomstad mener de nye lånereglene har bidratt til prisveksten, mens professor Are Oust ved NTNU påpeker at man nå må låne mer for å kjøpe de samme boligene. Thomstad spår at den sterke prisveksten vil fortsette og bikke ti prosent i 2025 på grunn av lav boligbygging.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg utfordringene høyt utdannede møter i arbeidsmarkedet. Maia Birtles (32) forteller om vanskelig jobbsøking til tross for mastergrad. Hun har sendt 70 søknader uten hell, og stiller spørsmål ved verdien av utdanningen. Eksperter som Mona Mathisen påpeker at mangelfull informasjon fører til feil utdanningsvalg og risiko for overproduksjon innenfor visse felt. Vilde Claussen (25) deler lignende erfaringer etter fullført bachelorgrad. Kjell Gunnar Salvanes mener utdanningsinstitusjoner overselger mulighetene, mens Høyskolen Kristiania understreker sitt ansvar for å gi et realistisk bilde av studiene.
1 måned siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt unges økende bruk av kreditt, spesielt gjennom betalingsløsninger som Klarna. Forbrukerrådet og Sparebank 1 advarer om at dette kan føre til vanebasert bruk og gjeldsproblemer. Gjeldsregisteret viser en betydelig økning i antall unge med forbrukskreditt. Klarna avviser at deres tjeneste er spesielt rettet mot unge, og understreker at de har tydelige betingelser og få skjulte gebyrer. De fleste kjøp gjennomføres uten rente- og gebyrbelastning.
4 måneder siden
Ingvild Elvestad (33) opplevde økonomiske problemer etter å ha mottatt et kredittkort som 18-åring. Hun utviklet en stor forbruksgjeld på 1,5 millioner kroner og er nå under offentlig gjeldsordning. Elvestad forteller om skammen hun følte, men har nå valgt å være åpen om sin situasjon for å hjelpe andre. Hun har også skrevet boken «Den siste skam» for å øke bevisstheten rundt personlig økonomi. Finans Noreg og Sparebank 1 påpeker at bankene har strengere utlånsregler og oppfordrer folk til å søke hjelp ved gjeldsproblemer.
1 måned siden
Stadig flere unge opplever økonomisk bekymring på grunn av høye boligpriser og global usikkerhet. Psykolog Ingvild Stjernen Tisløv mener denne bekymringen kan være sunn, da den kan motivere til å ta tak i situasjonen. Hun påpeker at dagens unge stilles overfor større krav til økonomisk ansvarlighet enn tidligere, samtidig som studenters kjøpekraft har blitt svekket. Tisløv råder de som sliter med betalinger til å søke hjelp, og understreker sammenhengen mellom økonomi og psykisk helse, der sparing kan bidra til økt trygghet.
2 måneder siden
Kristin Lilletvedt Roti (30) sliter med å komme inn på boligmarkedet i Bergen, til tross for fast jobb og 800.000 kroner i egenkapital. Som alenemor får hun avslag på boliglån på grunn av bankenes krav om betjeningsevne. DNB og Sparebanken Vest tilbyr lån, men med hennes budsjett er det kun fire boliger i Bergen med mer enn ett soverom hun har råd til. Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet foreslår tiltak for å hjelpe folk i hennes situasjon, som økt boligbygging, styrking av Husbanken og endringer i utlånsforskriften.