Anne Lavold har sendt dokumentasjon til Tromsø kommune angående de uverdige forholdene hennes psykisk syke sønn har levd under i en kommunal omsorgsbolig i 20 år. Hun beskriver manglende renhold, hygiene og utilstrekkelig hjelp til selvivaretakelse.
Etter en vannlekkasje flyttet sønnen til en ny bolig, hvor moren observerer en markant positiv endring med god oppfølging. Lavold kritiserer kommunens manglende respons på tidligere henvendelser og ønsker å rette oppmerksomhet mot situasjonen for andre pårørende i lignende situasjoner.
Kommunen på sin side påpeker at de ikke kan kreve adgang til beboernes private hjem uten samtykke.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En mor er tiltalt i Hordaland tingrett for grov mishandling av sin sønn. Ifølge tiltalen skal mishandlingen ha pågått over flere år. Sønnen ble funnet alvorlig underernært og hadde ikke dusjet på ett år da han ble hentet ut av barnevernet i 2022. Morens forsvarer argumenterer for at guttens aspergerdiagnose er årsaken til hans vanskeligheter, og at moren har tatt bevisste, men utradisjonelle valg. Gutten hadde levd isolert uten skolegang eller nødvendig helsehjelp. Barnevernet hadde mottatt flere bekymringsmeldinger, men fikk ikke tilgang til gutten. Etter å ha bodd på institusjon, flyttet han tilbake til moren etter fylte 18 år og anser seg ikke som fornærmet i saken.
2 måneder siden
Bergen kommune mottok informasjon om overgrep mot «Anne» ved tre anledninger, men unnlot å varsle politiet i to av tilfellene. Dette har ført til sterk kritikk fra psykolog Henry Molvær og bistandsadvokat Kai-Inge Gavle, som krever en umiddelbar beklagelse fra kommunen. Byråd Charlotte Spurkeland beklager mangelfull dokumentasjon i saken, men vil ikke eksplisitt beklage den manglende varslingen. «Anne» selv er skuffet over kommunens manglende vilje til å ta ansvar og mener at tidligere varsling kunne ha endret utfallet av saken. Hun understreker at kommunen har hatt flere måneder på å finne dokumentasjon, men fortsatt ikke kan forklare hvorfor politiet ikke ble varslet.
4 måneder siden
Jusprofessor Anne Kjersti Befring kritiserer bruken av pasient- og brukerrettighetsloven § 4–6 for å flytte utviklingshemmede mot deres vilje. Hun mener dette er et misbruk av makt og sammenligner situasjonen med NAV-skandalen, der feil vedtak ble stadfestet på flere nivåer. Befring påpeker at flytting ikke er helsehjelp, og at loven ikke tillater tvang. Hun kritiserer også at verken kommuner eller statsforvaltere retter opp feilene, og mener Helsetilsynet burde gripe inn. Helsetilsynet har varslet en gjennomgang av praksis, og Helsedirektoratet vil klargjøre lovverket.
8 timer siden
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark fastholder sitt vedtak i saken om flyttingen av Anita. De avviser å gripe inn, til tross for at Statens helsetilsyn ba dem vurdere saken på nytt.
2 måneder siden
Johanne Rogndal (34) deler sine erfaringer fra et halvannet år langt opphold på en psykiatrisk ungdomsavdeling fra hun var 15 år. Hun beskriver en hverdag preget av tvang, isolasjon og medisinering etter selvskading. Rogndal forteller om en spesifikk episode der politiet ble tilkalt og hun ble isolert og strippet, noe hun opplevde som svært nedverdigende. Institusjonen har beklaget behandlingen og erkjent at den var skadelig og under dagens standard. Rogndal, som i dag er psykolog, ønsker å belyse viktigheten av kompetanse og omsorg i psykisk helsevern for ungdom, og viktigheten av å skjerme barn for uproporsjonal maktbruk.
2 måneder siden
En TV 2-sak om «Anne», som ble utsatt for seksuelle overgrep av sin farfar, har ført til sterke reaksjoner i Bergen. Kommunen mottok informasjon om overgrepene, men unnlot å varsle politiet. SV-politiker Diane Berbain krever en unnskyldning og en full gjennomgang av saken. Byråd Charlotte Spurkeland beklager manglende oppfølging og kritiserer politiets håndtering av saken. Kommunen undersøker nå saken og vil kontakte «Anne». Moren til «Anne» reagerer på at hun ikke ble informert om opplysninger datteren ga til en barnehageansatt.
1 måned siden
I en rettssak i Hordaland tingrett har aktor lagt ned påstand om to år og åtte måneders fengsel for en mor i 50-årene, anklaget for grov mishandling av sin 15 år gamle sønn. Mishandlingen skal ha pågått over 12 år, der gutten ble isolert i hjemmet i Bergen uten nødvendig helsehjelp, skolegang eller kontakt med omverdenen. Han var alvorlig underernært og hadde ikke vært utendørs på et år da han ble hentet ut av barnevernet i 2022. Moren erkjenner ikke straffskyld og hevder sønnens tvangslidelse var årsaken. Saken har fått store konsekvenser, inkludert byrådets avgang i Bergen, og reiser spørsmål om svikt i hjelpeapparatet.
2 måneder siden
Statsforvalteren i Møre og Romsdal har fratatt Kim Alexander Hjelmeseth vergemålet for sin søster Marita, etter at han forsøkte å gi pressen innsyn i dokumenter knyttet til hennes flytting. Hjelmeseth ønsket å belyse saken der Marita ble flyttet 45 mil fra sin familie, en sak VG har avdekket brukte feil lovhjemmel. Statsforvalterens avgjørelse kritiseres av jusprofessorer for å være en feilaktig lovtolkning som begrenser rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. En fersk legevurdering konkluderer med at Marita er samtykkekompetent, men Statsforvalteren vil ikke kommentere betydningen dette har for et tidligere vedtak om flytting.
2 måneder siden
En mor i 50-årene er tiltalt i Hordaland tingrett for grov mishandling av sin sønn. Ifølge tiltalen skal hun over lang tid ha utsatt ham for fysiske og psykiske krenkelser, noe som har ført til alvorlige konsekvenser for sønnen. Gutten ble funnet alvorlig underernært i 2022, og har diagnoser som tvangslidelse og er 50 prosent invalid. Moren skal ha unnlatt å sørge for hans grunnleggende behov som hygiene, helsehjelp og skolegang, og isolerte ham fra sosial kontakt. Kvinnen erkjenner ikke straffskyld. Saken er en av de som førte til at byrådslederen i Bergen gikk av.
1 måned siden
Statens helsetilsyn har opphevet Herøy kommunes vedtak om å flytte Marita Hjelmeseth, en 32 år gammel kvinne, for tredje gang på fire år. Vedtaket ble opphevet fordi kommunen ikke hadde undersøkt godt nok om Marita kunne bo på hjemstedet sitt, nær sin familie. Helsetilsynet kritiserer kommunen for manglende utredning og vektlegger Maritas ønske om å bo i Herøy, i tråd med FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helsetilsynet mener også at feil lovparagraf er brukt i saken. Avgjørelsen er viktig for lignende saker i hele landet, og Anita-saken fra Siljan venter fortsatt på avklaring.
1 måned siden
Barneombudet har avdekket alvorlige mangler i tilsynet med barne- og avlastningsboliger for mindreårige med helsebehov. En gjennomgang viser at kun en svært liten andel av boligene har tilsyn, noe som skaper bekymring for barnas rettssikkerhet. Barneombudet påpeker at mange av disse barna ikke selv kan varsle om kritikkverdige forhold, og at det mangler både oversikt over antall barn i boligene og kompetansekrav for ansatte. Ombudet krever nå at Helsedepartementet iverksetter tiltak for å styrke tilsynet og likestille barnas rettssikkerhet med den i barnevernsinstitusjoner.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trond Vesterås (68), en ALS-pasient som opplevde å bli tvangsflyttet av Gjøvik kommune til en skjermet avdeling for demente. Flyttingen skjedde etter at Vesterås hadde klaget på forholdene ved sitt tidligere omsorgssenter. Kommunen begrunnet først flyttingen med at Vesterås manglet samtykkekompetanse, men trakk vedtaket tilbake dagen etter. Vesterås selv opplever oppholdet på den skjermede avdelingen som svært negativt, preget av hyling og skriking, og han savner muligheten til å spise middag sammen med andre beboere. Pasient- og brukerombudet har klaget på tvangsvedtaket, og stiller spørsmål ved vurderingen av Vesterås' samtykkekompetanse. Vesterås har søkt om overflytting til en lindrende avdeling, men har fått avslag. Statsforvalteren og Pasient- og brukerombudet er uenige om klagen er gyldig eller ikke.
26 dager siden
Solfrid Skoglunds mor frøs i hjel utenfor sin omsorgsbolig i Karasjok i januar, etter at datteren i flere år hadde varslet kommunen om mangelfull sikkerhet. Kommunen erkjenner svikt i rutiner og internkontroll, og beklager manglende oppfølging av de pårørende. Skoglund uttrykker stor usikkerhet rundt eldreomsorgen i kommunen og etterlyser konkrete tiltak. Ordføreren beklager hendelsen og lover å prioritere tiltak for å bedre sikkerheten, mens Statsforvalteren understreker behovet for kontinuerlig forbedringsarbeid i kommunen.
3 måneder siden
Flere kommuner har flyttet utviklingshemmede personer mot deres eller deres familiers vilje, ved å bruke en lov som egentlig er ment for å gi helsehjelp til personer uten samtykkekompetanse. Helseminister Jan Christian Vestre kaller dette uakseptabelt og sier at alle steiner skal snus i saken. En kartlegging viser at 107 utviklingshemmede er flyttet mot sin vilje, hvorav 53 uten tvangsvedtak. Helseministeren har bedt tilsynsmyndighetene om å se på saken og vurdere tiltak. Eksperter kritiserer statsforvalterne for uklar forståelse av tvangsregelverket, og sammenligner saken med NAV-skandalen.
2 måneder siden
Riksrevisjonen retter sterk kritikk mot Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet for manglende samhandling og oppfølging av personer med psykiske lidelser og rusproblemer. Rapporten viser at mangelfull samhandling fører til ineffektiv behandling og flere innleggelser, og at pasienter ofte blir kasteballer i systemet. Riksrevisjonen anbefaler blant annet å stanse nedbyggingen av døgnbehandling og bedre samhandlingen mellom helsetjenestene og NAV. Politikere fra FrP og Rødt reagerer kraftig på rapporten og krever umiddelbare tiltak for å sikre bedre hjelp til denne sårbare gruppen.