Stortinget har vedtatt endringer i trossamfunnsloven som krever at trossamfunn må ha minst 100 medlemmer for å være registrert. Dette rammer omtrent en fjerdedel av de registrerte trossamfunnene i Norge, som dermed risikerer å miste statsstøtte og vigselsrett.
Totalt 171 trossamfunn står i fare for å miste støtte i 2024, hvorav de fleste er kristne.
Den nordisk-katolske kirke er et av trossamfunnene som ikke oppfyller det nye kravet, og jobber med rekruttering for å unngå å miste støtten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Nye lovkrav om kjønnsbalanse i styrer tvinger mange norske selskaper til å gjøre endringer før 2025. Norgesgruppen har omstrukturert styrene i 99 selskaper for å møte kravet om minst 40 prosent av hvert kjønn. En undersøkelse viser at mange selskaper manglet kjønnsbalanse i desember, men flere kan ha gjort endringer i ettertid. Norgesgruppen brukte lovendringen som en mulighet til å rekruttere kvinnelige ansatte til styreverv. Også Reitan AS og BAMA gruppen har gjort eller planlegger endringer for å oppfylle kravene innen fristen.
3 måneder siden
Kommunene i Norge opplever nå en betydelig økonomisk belastning knyttet til bosetting og integrering av flyktninger. Tidligere kunne kommunene tjene penger på å ta imot flyktninger, men nå må de dekke en stor del av kostnadene selv. Statens dekningsgrad for integreringskostnader har falt, og kommunene må nå betale en større andel av utgiftene. Dette har ført til at flere kommuner vurderer å redusere antall flyktninger de tar imot. Regjeringen har lovet økte tilskudd for 2025, men det er usikkert om dette vil dekke kommunenes faktiske utgifter. Manglende integrering og økte kostnader til sosialhjelp bidrar også til den økonomiske belastningen for kommunene. Kommunepolitikere frykter at den gode dugnadsånden kan smuldre opp dersom staten ikke bidrar mer.
17 dager siden
Senterpartiet ser ut til å sikre flertall for samtykkeloven i Stortinget etter et landsmøtevedtak. Loven krever samtykke til seksuell omgang. Sp har tidligere vært skeptisk og fryktet juridiske gråsoner. Høyre mener loven kan svekke rettssikkerheten, mens advokater advarer om at den nye loven kan føre til vanskeligere bevisførsel og flere frifinnelser. Regjeringen ønsker å fjerne minstestraffen på tre år i voldtektssaker for å få et riktigere straffenivå.
3 måneder siden
Fagforeningen Spir er bekymret for den raske nedbemanningsprosessen i Den norske kirke, hvor 65 årsverk skal kuttes i Kirkerådets og bispedømmenes administrasjon. De mener tidslinjen er for stram til å sikre en god prosess for de ansatte. Kirkerådet begrunner kuttene med en anstrengt økonomi, økte pensjons- og lønnskostnader, og behovet for å sikre en bærekraftig økonomi. Kuttene fordeles med 35 stillinger i Kirkerådet og 30 ved bispedømmekontorene, og prosessen skal være ferdig i februar. Kirken har hatt underskudd de siste årene, og prognoser viser at dette vil fortsette å øke uten tiltak.
7 dager siden
Ferske tall fra Fafo viser at rundt 5 900 av 17 500 arbeidstakere i 1961-årskullet som var i AFP-ordningen ved fylte 53-55 år, ikke kvalifiserte for tidligpensjon. Mange faller ut av ordningen fordi de slutter i bedriften, mister jobben eller ikke oppfyller kravene, noe som kan føre til betydelige økonomiske tap gjennom pensjonsalderen. LO er splittet i synet på hvordan AFP-ordningen bør endres. Mens noen forbund, særlig i offentlig sektor, ønsker å utvide ordningen, frykter andre, som Fellesforbundet, at en reform kan svekke rettighetene for dagens medlemmer. LO-kongressen i mai blir avgjørende for veien videre. LO-leder Peggy Hessen Følsvik advarer om at dagens ordning er urettferdig og at unge arbeidstakere kan miste retten til AFP i fremtiden hvis ikke ordningen endres.
7 dager siden
Stortinget behandler endringer i Sivilbeskyttelsesloven som gir regjeringen fullmakter til å pålegge sivil arbeidsplikt i krigstid eller ved trussel mot landets sikkerhet. Fremskrittspartiet krever utsettelse av behandlingen og truer med å stemme mot hele loven, med henvisning til uklare forhold til Grunnloven. Også Rødt og KrF er kritiske og ønsker avklaring før vedtak, da de mener lovforslaget svekker Stortingets parlamentariske kontroll. Kritikere som tidligere forsvarstopp Robert Mood og professor Benedikte Moltumyr Høgberg har også uttrykt bekymring. Regjeringen avviser kritikken og understreker at fullmaktene vil være underlagt vanlig parlamentarisk kontroll, og at lovendringene er nødvendige for å ha et balansert regelverk i beredskapssituasjoner. Votering over lovendringene er planlagt torsdag.
4 måneder siden
Gullsmedkjeden David-Andersen, som har et styre bestående av kun kvinner, må endre sin styresammensetning på grunn av en ny lov om kjønnsbalanse. Loven krever at selskaper med over 100 millioner kroner i inntekt skal ha minst 40 prosent av hvert kjønn i styret. Styreleder Kristin Gjelseth uttrykker bekymring for å miste viktig kompetanse og mener loven rammer små selskaper uforholdsmessig hardt. Hun understreker at de har valgt styremedlemmer basert på kompetanse, ikke kjønn, og er åpne for å inkludere menn når det er relevant. De ser imidlertid en potensiell fordel i å få inn menn som kan bidra til å øke herresmykkebruken.
3 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) strammer inn reglene for familiegjenforening ved å øke inntektskravet fra 335.000 til 400.000 kroner fra 1. februar. Dette tiltaket er ment å redusere antall familieinnvandrere og lette presset på kommunene, som opplever stor tilstrømning av flyktninger. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) uttrykker bekymring for at dette kan ha negative konsekvenser for integreringen. De nye reglene vil også gjelde for nordmenn som ønsker å hente ektefelle fra land utenfor EØS. I tillegg vurderer departementet å endre reglene for gjenforening av eldre, enslige foreldre, etter kritikk i høringsrunden.
4 måneder siden
Norgesgruppen og deres datterselskap Kiwi har foretatt endringer i sine styrer for å møte nye lovkrav om kjønnsbalanse. Lovendringen, som trer i kraft i 2025, krever at selskaper med over 100 millioner i inntekter skal ha minst 40 prosent av hvert kjønn i styret. Kiwi, som tidligere kun hadde menn i styret, har nå endret sammensetningen. Norgesgruppen ser positivt på endringene og anser det som en mulighet for kompetanseutvikling. I 2028 vil kravene utvides til å gjelde for enda flere selskaper.
3 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har besluttet å øke inntektskravet for familiegjenforening fra 335.000 til 400.000 kroner fra 1. februar. Dette gjøres for å begrense antallet som kommer til Norge gjennom familieinnvandring, og for å lette presset på kommunene som følge av flyktningkrisen. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er bekymret for at innstrammingen kan ramme integreringen negativt. De største gruppene som kom på familieinnvandring i 2022 og 2023 var fra India, Pakistan og Syria. De nye reglene gjelder også for nordmenn som ønsker å hente ektefelle fra land utenfor EØS. Departementet jobber også med et forslag om å begrense gjenforening for enslige foreldre over 60 år, men har ikke konkludert i saken.
1 dag siden
Stortinget har oppnådd bred enighet om Regjeringens totalberedskapsmelding. Forliket omfatter flere sentrale grep for å styrke Norges beredskap.
4 måneder siden
Flere statsråder fra Senterpartiet, inkludert Emilie Enger Mehl, er i fare for å miste sine stortingsplasser grunnet fallende oppslutning i deres respektive valgkretser. I tillegg er flere profilerte Ap-politikere enten usikre eller har valgt å ikke stille til gjenvalg. Blant annet er flere av statsrådene i Arbeiderpartiet sikret plass på Stortinget, mens andre har valgt å ikke stille til gjenvalg. Fem statsråder stiller ikke til valg i 2025, og tre tidligere statsråder tapte kampvoteringer om plass på stortingslistene. Det er også flere profilerte politikere fra både Ap og Sp som gir seg på Stortinget.
4 måneder siden
Fire statsråder fra Senterpartiet, inkludert justisminister Emilie Enger Mehl, kan miste sine plasser på Stortinget på grunn av sviktende oppslutning i deres respektive valgkretser. Partiet risikerer å miste mandater i flere distrikter, noe som gjør at flere statsråder er avhengige av utjevningsmandater. I Arbeiderpartiet er situasjonen mer stabil, der de fleste statsrådene er sikret plass, men flere stiller ikke til gjenvalg. Flere tidligere statsråder fra begge partier har enten trukket seg fra politikken, er usikre på gjenvalg, eller har tapt kampvoteringer om plass på stortingslistene.
7 dager siden
Stortinget skal snart stemme over et lovforslag som gir regjeringen fullmakt til å pålegge sivil arbeidsplikt i krigstid eller når landets sikkerhet trues. Lovendringen gir regjeringen økt makt på bekostning av Stortingets kontroll, noe som har vekket bekymring blant eksperter og samfunnstopper. Professor Benedikte Moltumyr Høgberg advarer mot at fullmaktene går lenger enn tidligere sett i Norge, og at regjeringen kan gripe inn i arbeidsforhold og pålegge arbeid til sivile mellom 18 og 72 år. Tidligere hærsjef Robert Mood mener lovforslaget er farlig fordi det gir regjeringen selv myndighet til å definere når fullmaktene skal utløses, noe som kan svekke demokratisk kontroll. Flere organisasjoner, inkludert LO, NHO og Virke, har også uttrykt bekymring for lovforslaget.
4 måneder siden
Oslo-byrådet står i fare for å gå av dersom mistillitsforslaget mot kultur- og næringsbyråd Anita Leirvik North (H) får flertall i bystyret onsdag. Mistillitsforslaget, fremmet av Ap, SV, Rødt og MDG, er knyttet til Norths forslag om store kutt i tilskuddet til Oslo Nye Teater. Frp, med sine tre representanter, avgjør om forslaget får flertall. Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) vurderer å stille kabinettsspørsmål, noe som kan føre til at hele byrådet går av. Samtidig pågår krevende budsjettforhandlinger, der Frp har trukket seg ut på grunn av uenighet om blant annet karbonfangstanlegget på Klemetsrud.