Nettselskapet Elvia advarer mot bruk av gammel elektrisk julepynt, etter en undersøkelse viser at 1,2 millioner nordmenn planlegger å bruke julepynt som er over ti år gammel. Eldre julepynt kan ha skader på ledninger og utgjøre en brannfare.
Elvia anbefaler å bytte ut all elektrisk julepynt som er eldre enn 10 år. Nyere julebelysning med LED-pærer og batteri er tryggere, da LED-pærer avgir lite varme og batterier eliminerer behovet for skjøteledninger.
Undersøkelsen viser at eldre aldersgrupper er mer tilbøyelige til å bruke gammel julepynt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En forsikringsekspert advarer mot brannfaren ved bruk av levende lys, spesielt i desember. Juledekorasjoner med levende lys og glemsomhet hos eldre er nevnt som risikofaktorer. Det advares også mot bruk av levende lys på badet. Eksperten anbefaler å bytte til batteridrevne lys og å sjekke at alle lys er slukket før man legger seg. Han oppfordrer også til å gi røykvarslere i julegave.
4 måneder siden
Brannvesenet advarer mot økt brannfare i desember, med 30% flere branner sammenlignet med resten av året. De vanligste årsakene er knyttet til matlaging, elektrisk utstyr og bruk av levende lys. Julepynt som julekranser og lysmansjetter øker risikoen. Feil slukking av oljebranner med vann kan føre til farlige situasjoner. Det understrekes viktigheten av røykvarslere i alle etasjer og tilgjengelig slokkeutstyr. Brannvesenet oppfordrer også folk til å sjekke brannsikkerheten hos eldre og andre utsatte grupper.
4 måneder siden
En kommunikasjonsrådgiver i BIR advarer mot bruk av plast i julepynt, da det bidrar til mikroplastforurensning. Glitter, falsk snø, og plastgranbar er eksempler på ferdigprodusert mikroplast som lett spres og inntas. Hun påpeker også problemet med plast i gavepapir, som ofte kastes feil, og viktigheten av korrekt kildesortering av batterier for å unngå brannfare. Hun oppfordrer til å velge miljøvennlige alternativer og unngå unødvendig plastbruk i julen.
4 måneder siden
Frende Forsikring og Brannvernforeningen advarer mot uforsiktig bruk av vifteovner, spesielt i julen. Feil bruk av varmeovner fører til rundt 50 boligbranner årlig. Det understrekes at vifteovner kun bør brukes under tilsyn, aldri mens man sover, og helst bare i nødstilfeller. Det er viktig å tørke støv av ovnen før bruk og sørge for at den står i god avstand fra brennbart materiale. Oljeovner bør også brukes med forsiktighet og sjekkes for lekkasjer. Fastmonterte ovner anbefales på barnerom for å unngå velt.
4 måneder siden
Bransjeforeningen Norsk Varme advarer mot kjøp av brukte vedovner, da det er ulovlig å montere ovner produsert før 1998. Disse eldre ovnene er ikke rentbrennende og slipper ut betydelig mer forurensning. Salg av slike ovner er ikke forbudt, men montering er det. Ved bytte av ildsted må dette meldes til brann- og feiervesenet, og ulovlig monterte ovner kan medføre krav om utskifting for eiers regning. Det finnes unntak for antikvariske ovner og visse andre typer. Gamle ovner kan leveres til gjenvinning, og noen kommuner har panteordninger.
4 måneder siden
Salget av batteridrevne verktøy og hagemaskiner har økt betydelig, noe som fører til at mange nordmenn har flere litium-ion-batterier hjemme. Disse batteriene kan bli ødelagt hvis de oppbevares i kalde rom over vinteren, da de gradvis tappes for energi og ikke kan lades igjen. Det er også en viss brannfare knyttet til batterier, og statistikk viser at en del branner har startet i batterier. Myndighetene anbefaler å følge ladevettregler og lagre batterier i tempererte rom. Kraftigere batterier krever også sikker lagring i brannsikre kasser.
3 måneder siden
NAF slår alarm om brannfare knyttet til feilaktig lading av elbiler. En undersøkelse viser at 8 prosent av norske elbilister, tilsvarende 64 000 personer, lader bilen hjemme ved hjelp av skjøteledning eller vanlig stikkontakt. Dette er ikke tillatt og kan føre til varmgang og brann. NAF understreker at ladekabler som følger med bilen kun er ment for nødlading, og at regelmessig lading hjemme krever installasjon av en ladeboks. De som lader feil risikerer også problemer med forsikringsselskapet ved eventuelle skader.
4 måneder siden
Nemko har testet ti ulike julebelysningsprodukter kjøpt fra den kinesiske nettbutikken Temu. Testene avdekket flere sikkerhetsrisikoer, spesielt knyttet til produkter som kobles direkte til stikkontakt. Laboratorieansvarlig Tore Ledaal advarer mot å kjøpe elektronikk fra slike nettbutikker, og påpeker at CE-merket ikke er en garanti for sikkerhet når det kommer fra utenlandske aktører. Selv om noen produkter drives av USB eller batteri, er det fortsatt bekymring for kvalitet og miljøskadelige stoffer. Temu har fjernet ett av de testede produktene fra sin plattform etter henvendelse fra Nettavisen, men hevder at de øvrige produktene oppfyller sertifiseringskravene.
2 måneder siden
NAF advarer om at 64.000 bileiere lader elbilen uforsvarlig hjemme, noe som kan føre til brann. Lading i vanlig stikkontakt eller med skjøteledning er risikabelt og ulovlig. Regelverket krever ladeboks for regelmessig hjemmelading. NAF understreker at nødladekabel kun skal brukes unntaksvis. Samtidig melder NAF om at elbilandelen i nybilsalget er over 96 prosent, og ber om at elbilfordelene opprettholdes.
4 måneder siden
Brannvernforeningen advarer om brannfare ved bruk av smultgryte i førjulstiden. Smult og matoljer kan selvantenne ved høy temperatur, og forsøk på å slukke med vann kan føre til en eksplosjonsartet brann. En boligbrann i Hol kommune illustrerer faren. Det anbefales å bruke lokk eller slukkespray for å slukke fettbranner, og man bør aldri forlate gryta uten tilsyn. Røykutvikling er et tegn på for høy temperatur. Det understrekes at man ikke må flytte på en brennende gryte.
7 dager siden
Et lager med rundt 1800 brannfarlige elbilbatterier står utendørs uten brannsikring i Spydeberg, Østfold, og politiet advarer om stor fare for alvorlig personskade. Bransjen mener dette er en varslet katastrofe, delvis på grunn av høye kostnader ved å ta ut og gjenvinne batteriene. Antallet vrakede elbiler øker kraftig, og det finnes allerede minst 2000 lagrede batterier rundt om i Norge. Norske Bilressurser og miljøstiftelsen Zero etterlyser raskere tiltak for å unngå miljø- og sikkerhetsrisiko. Hydrovolt, et stort gjenvinningsanlegg, har kapasitet, men får ikke nok batterier til behandling. Myndighetene jobber med nye krav og samarbeid for bedre batterihåndtering, mens politiet har siktet to bedrifter for forsøpling knyttet til batterilageret. Bransjen håper på en midlertidig panteløsning for å gjøre gjenvinning økonomisk mulig og unngå flere farlige batterilagre.
4 måneder siden
Brannsjefen i Ålesund oppfordrer folk til å bruke beskyttelsesbriller ved bruk av fyrverkeri på nyttårsaften. I fjor ble det registrert mange personskader, inkludert alvorlige øyeskader. Fyrverkeri er forbudt i tett bebyggelse og brannfarlige områder, og kommuner kan opprette egne forbudssoner. I Ålesund er det forbudssoner for å beskytte verneverdige trehus. Oppskyting er kun tillatt mellom kl. 18.00 og 02.00, og en edru voksenperson bør håndtere fyrverkeriet. Det er viktig å lese bruksanvisningen og følge sikkerhetsrådene for en trygg feiring.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler viktigheten av å bruke beskyttelsesbriller ved fyrverkerioppskyting på nyttårsaften. I fjor ble det registrert ti øyeskader, og fem av dem var alvorlige. Brannvernforeningen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) arrangerer en kampanje for å fremme bruk av beskyttelsesbriller. De siste fem årene har det vært i gjennomsnitt 38 personskader årlig i forbindelse med nyttårsfeiringen. Det er 18-års aldersgrense for kjøp og bruk av de fleste fyrverkerityper. Fyrverkeriforeningen ønsker et påbud om bruk av beskyttelsesbriller, som i Finland, for å redusere antall skader.
4 måneder siden
Avinor advarer mot gjentagende pakketabber i sikkerhetskontrollen på flyplassene i julen. Mange glemmer reglene for væske i håndbagasjen, som gjelder også for julegaver. Væsker over 100 ml må i innsjekket bagasje. Julemat som kaker, ribbe og pinnekjøtt er tillatt, men surkål inneholder for mye væske. Det anbefales å sende gaver som lekepistoler, bunadskniver og parfyme i innsjekket bagasje, mens powerbanks må i håndbagasjen. Reisende bør spørre om innholdet i innpakkede gaver for å unngå at de må kastes.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan kvitte seg med juletreet etter jul. Det advares mot å brenne treet på grunn av giftige gasser og fare for pipebrann. De fleste kommuner tilbyr henting eller mottak av juletrær som hageavfall på gjenvinningsstasjoner. Oslo kommune har spesifikke hentedager i januar. Et bryggeri lager gin av juletrær, og tar imot trær eller barnåler. Det anbefales å sjekke lokale retningslinjer for avfallshåndtering.