Et nytt nasjonalt program skal gjøre norske arbeidsplasser mer inkluderende for personer med lese- og skrivevansker. Programmet bygger på erfaringer fra bedrifter som allerede har innført tilpasninger.
Et nytt nasjonalt program, «Dysleksivennlig arbeidsplass» (DVA), er lansert for å fremme inkludering av personer med dysleksi, matematikk- og språkvansker i norsk arbeidsliv. Rundt 25 prosent av befolkningen har slike utfordringer, og et stadig mer skriftlig arbeidsliv skaper barrierer.
Programmet er et initiativ fra Forbundet Styrke, Norsk Industri, NHO og LO, og ledes av Dysleksi Norge. Det bygger blant annet på positive erfaringer fra Glencore Nikkelverk i Kristiansand, som har tilpasset arbeidsplassen siden 2017.
DVA-programmet, som ble offisielt lansert våren 2025 med støtte fra Bufdir, har som mål å redusere skam og utenforskap, samt styrke trivsel og produktivitet. Bedrifter kan delta for å få veiledning og kurs, og oppnå DVA-status ved å møte spesifikke krav.
Erlend Havnås
Hans Lund
Cay Nordhaug
Caroline Solheim
Pernille Vogt
Glencore Nikkelverk
Forbundet Styrke
Norsk Industri
NHO
LO
Dysleksi Norge
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Kristiansand
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur og ble sykmeldt, seiler Frode Alfheim, leder i forbundet Styrke, opp som favoritt til å bli ny LO-leder. Alfheim har trukket seg fra valgkomiteen og er formelt foreslått av eget forbund, med støtte fra flere andre. Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, nevnes også som en mulig kandidat, og det jobbes med å overtale henne til å stille. Eggums rådgiver utarbeidet et avtaleutkast for Merethe Solberg uten å kjenne til forholdet mellom henne og Eggum. Valget skjer på LO-kongressen neste uke.
Sterk jobbvekst i USA i april, med 177.000 nye jobber utenfor landbruket, overgikk forventningene og bidro til børsoppgang på Wall Street. Optimismen ble også styrket av signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina. Samtidig har president Trump lagt frem et budsjettforslag med økte forsvarsutgifter og kutt i andre offentlige utgifter, samt stanset føderal finansiering til kringkasterne NPR og PBS. Trump har også nominert en kontroversiell kandidat som sjefaktor i Washington D.C. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Trumps politikk for å skade Norge.
Et aktivistskip på vei til Gaza med nødhjelp skal ha blitt angrepet av droner utenfor Malta, ifølge Freedom Flotilla Coalition. Samtidig meldes det at USA og Israel er nær en avtale om distribusjon av nødhjelp til Gaza via en internasjonal stiftelse, etter to måneders stans og advarsler om kritisk matmangel. Israels viseutenriksminister Sharren Haskel forsvarer Israels handlinger, kritiserer Hamas og uttrykker skuffelse over Norges anerkjennelse av Palestina.
På FrPs landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen for å bygge ned velferden, spesielt eldreomsorgen, og lovet 4000 nye sykehjemsplasser årlig. Partiet vil kreve kunnskapsministerposten i en ny regjering. Internt er partiet splittet i synet på lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere den. Frp vil også fjerne bompenger etter rekordhøy innkreving i fjor. Forslaget om å fjerne næringsstøtte møter kritikk fra Abelia.
Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en ekstremistisk trussel mot demokratiet. Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og mener den er politisk motivert.
Norske kriminelle gjenger benytter i økende grad unge svensker, såkalte «klivare», til å utføre drap og annen grov vold i Norge. Denne praksisen senker terskelen for voldsbruk og gjør det vanskeligere å spore bakmennene. Flere nylige hendelser knyttes til denne trenden, og politiet ser et svensk spor i etterforskningen av drapet på Metkel Betew. Utviklingen krever styrket innsats mot gjengkriminalitet og internasjonalt samarbeid.
3 måneder siden
Nav og NHO har inngått et samarbeid for å øke sysselsettingen i Norge med 150.000 innen 2030. Målet er ambisiøst, men partene mener det er oppnåelig gjennom en rekke tiltak. Samarbeidet fokuserer på fire hovedområder: økt kompetanse og yrkesfag, redusert sykefravær, flere uføre i arbeid og at eldre står lenger i jobb. Nav og NHO har kartlagt situasjonen i alle fylker og mener tiltakene kan gi over 200.000 nye jobber. Samtidig er det en utfordring at tilveksten i arbeidsmarkedet vil være lav de neste 20 årene, mens behovet for arbeidskraft i helse og omsorg øker. Tiltakene inkluderer tilrettelegging på arbeidsplassen, styrking av lærlingearbeidet og kompetanseutvikling.
2 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna presenterte et nytt «ungdomsløft» for å inkludere flere unge i arbeidslivet. Regjeringen vil garantere alle under 30 år tilbud om jobberfaring, oppfølging eller utdanning. Tiltakene inkluderer prioritering av unge i NAV, en ny ungdomsytelse, forsøk med lønnstilskudd og et rekrutteringsprogram for helse- og velferd. Målet er å redusere antall unge utenfor arbeid og utdanning, og å sikre fremtidig arbeidskraft i viktige sektorer. Regjeringen vil samarbeide med blant annet Fontenehuset for å nå unge som kan ha vanskelig for å oppsøke NAV.
11 dager siden
Nav, Microsoft og Hemsedal kommune samarbeider om KI-laben, et fire måneder langt prosjekt som skal lære unge voksne kunstig intelligens for å gjøre dem mer attraktive på arbeidsmarkedet. Elisabet Kolstadbråten Solheim (28) var blant de første deltakerne og oppdaget skjult kompetanse som hjalp henne videre i arbeidslivet. Prosjektet har som mål å øke deltakernes KI-kunnskaper med fem prosent, noe som skal gi dem et fortrinn i arbeidsmarkedet. Ordfører Pål Rørby fremhever prosjektets verdigrunnlag og suksess med å sysselsette halvparten av deltakerne. Microsoft støtter initiativet og er villige til å bidra dersom flere kommuner ønsker å delta. Digitaliseringsminister Karianne Tung roser prosjektet som et godt eksempel på samarbeid mellom teknologi, næringsliv og samfunn, og peker på muligheter for offentlig støtte. Elisabet har nå fått jobb i en oppstartsbedrift innen helsedata i Hemsedal, og opplever at prosjektet har gitt henne ny selvtillit og kompetanse.
1 måned siden
Regjeringen har sendt et forslag på høring om et nytt ungdomsprogram som skal gi inntekt til unge som står utenfor arbeidslivet, uten at de har en diagnose. Målet er å hjelpe dem inn på arbeidsmarkedet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna understreker at over 100 000 unge i dag er utenfor arbeid og utdanning, noe som er et tap for både den enkelte og samfunnet. Programmet skal gi inntektssikring på nivå med minstesatsen for arbeidsavklaringspenger (AAP), pluss et barnetillegg for de med barn. Det vil innebære aktivitetskrav og arbeidsmarkedstiltak, og skal fungere som et alternativ til sosialhjelp eller ytelser knyttet til diagnose.
11 dager siden
Antallet uføre i Norge øker, og i 2024 mottok over 370.000 personer uføretrygd. Raymond (36) har en usynlig diagnose og opplever skam knyttet til å være delvis ufør. Han jobber nå 50 prosent samtidig som han mottar delvis uføretrygd og arbeidsavklaringspenger (AAP). Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna understreker at det ikke skal være skam knyttet til uføretrygd og oppfordrer til mer åpenhet og forståelse. Nav påpeker at uføretrygd ikke betyr at man ikke kan bidra i arbeidslivet, og at vurderingen av uførhet er grundig og individuell. Raymond håper at økt forståelse kan bidra til bedre støtte for personer med usynlige diagnoser og psykiske utfordringer.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har i sitt utkast til nytt stortingsvalgprogram lovet å fryse det samlede skattenivået, men samtidig foreslått å øke den globale selskapsskatten til 25 prosent. Dette vil i praksis bety en økning av selskapsskatten i Norge fra 22 til 25 prosent, og potensielt økt formuesskatt. Konsekvensen for norsk næringsliv er ikke besvart av Arbeiderpartiet, men det antas at dette vil medføre 9 milliarder i økte skatter for norske bedrifter. Kritikere mener dette er feil medisin for Norge, da næringsinvesteringene faller og mesteparten av jobbveksten skjer i offentlig sektor. Høyre mener at skattene må ned for å styrke verdiskapingen og skape flere arbeidsplasser.
2 måneder siden
Regjeringen investerer 87 millioner kroner i Kompetansepluss-ordningen for å forbedre lese-, skrive- og digitale ferdigheter hos ansatte på 300 arbeidsplasser. Ordningen er rettet mot arbeidstakere med lav formell utdanning. Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) fremhever viktigheten av kontinuerlig kompetanseutvikling. I tillegg til støtten til arbeidstakere, fordeles midler til frivillig sektor og fagopplæring for erfarne ansatte som ønsker fagbrev. Kompetansepluss mottok i år 478 søknader med en samlet verdi på 249 millioner kroner.
4 måneder siden
Et forslag om å innføre et nasjonalt vaksinasjonsprogram for voksne er nå sendt ut på høring. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre lanserte programmet tidligere i år, og målet er å øke vaksinasjonsraten for å forebygge sykdom, sykefravær og dødsfall, samt utjevne sosiale helseforskjeller. I første omgang vil programmet tilby vaksiner mot korona, sesonginfluensa og pneumokokksykdom for personer over 65 år og risikogrupper. Det er foreslått en egenandel på inntil 25 prosent for korona- og pneumokokkvaksiner, og kommunene skal stå for gjennomføringen. Høringsfristen er satt til 24. mars 2025.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende sykemeldingen grunnet psykisk uhelse, særlig blant unge, og presenterer et nytt forskningsprosjekt som tilbyr digital, jobbfokusert terapi. Prosjektet har som mål å hjelpe pasienter raskere tilbake i jobb og samtidig avlaste en presset helsetjeneste. Sykefråværet i Norge er høyt, og helsetjenestene er presset. Et eksempel er Henrik Skjørstad, som var sykemeldt i over ett år, men kom tilbake gjennom arbeidsprøving og ny utdanning. Han mener arbeidsfokusert terapi kan være nyttig for å finne ut hva som fungerer for den enkelte, men understreker viktigheten av individuell tilpasning.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den økende andelen unge uføretrygdede i Norge, spesielt de med psykiske diagnoser. Den forteller historiene om Paul og Benedikte, som begge har klart å komme seg ut av trygdestatistikken og inn i arbeidslivet. Paul ble ansatt i IT-selskapet Sicra etter at daglig leder leste om han i en artikkel, mens Benedikte fikk jobb ved Nordlandssykehuset gjennom prosjektet «Heilt Med». Begge fremhever viktigheten av tillit, tilrettelegging og et inkluderende arbeidsmiljø for å lykkes. Artikkelen understreker også at mange unge uføre kan delta i arbeidslivet med riktig oppfølging og at bedrifter som ansetter personer med utfordringer bidrar til et mer inkluderende samfunn.
1 måned siden
Artikkelen forteller om Kristoffer Nicolai Gandrudbakken (29) som har Aspergers syndrom, og som etter flere år utenfor arbeidslivet fikk en 60 prosent stilling hos elektronikkjeden Power via Nav. Gandrudbakken understreker betydningen av å bli oppmuntret til å prøve seg i arbeidslivet, og trives nå med kundekontakt. Butikksjef Ørjan Andersen påpeker at personer uten arbeidserfaring krever tilpasning, men at det gir lojale medarbeidere som opplever mestring. Høyres nestleder Tina Bru besøkte Gandrudbakken og etterlyser en arbeidsreform for å redusere utenforskap, blant annet ved å se på strengere regler for uføretrygd for unge.
24 dager siden
YX-bensinstasjonen i Vågå har fått positiv oppmerksomhet etter å ha hengt opp en lapp som oppfordrer kunder til å være tålmodige med ansatte som ikke har norsk som morsmål. Initiativet, som ble delt av Hans Olav Lahlum på sosiale medier, fremhever at stasjonen har ansatte fra Eritrea, Ukraina og Norge, og at språkutfordringer kan forekomme. Daglig leder, Lill-Bente Lian, forklarer at tiltaket er ment å skape et tryggere arbeidsmiljø og fremme inkludering. Maryna Zai, en ukrainsk flyktning og ansatt ved stasjonen, roser det gode arbeidsmiljøet og mulighetene for språkopplæring. Responsen har vært overveldende positiv, og flere andre bensinstasjoner vurderer nå å implementere lignende tiltak.
3 måneder siden
Regjeringen, ved statsminister Jonas Gahr Støre og arbeidsminister Tonje Brenna, presenterer en ny plan for å redusere det økende sykefraværet i Norge. Planen inkluderer en holdningskampanje, styrking av fastlegenes rolle og bedre etterlevelse av gjeldende regler. Regjeringen garanterer at sykelønnen ikke skal kuttes, og understreker at dette er en viktig del av tryggheten for norske arbeidstakere. De mener at både arbeidsgivere og arbeidstakere må ta ansvar for å redusere fraværet, og at det må legges til rette for graderte sykmeldinger og tilpassede arbeidsoppgaver. Målet er å få flere tilbake i jobb, selv om de er syke.
1 måned siden
Tømrer Emil Julian, som selv er dyslektiker, er en aktiv forkjemper for at elever med lese- og skrivevansker skal få muligheten til å ta fagprøven muntlig. Han opplevde selv å måtte kjempe for tilrettelegging under sin egen eksamen, til tross for god støtte tidligere i skolegangen. Høyres Margret Hagerup støtter kravet om muntlig eksamen, og fremhever at samfunnet går glipp av viktig kompetanse når elever faller fra på grunn av manglende tilpasning. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun viser til at muntlige eksamensformer er under utprøving i enkelte andre fag, men Dysleksi Norge er bekymret for at lærlinger fortsatt mangler tilstrekkelig tilrettelegging.
1 måned siden
Aldri før har så mange unge nordmenn mottatt uføretrygd. Ved utgangen av 2024 mottok 22 400 personer mellom 18 og 29 år uføretrygd, en økning fra året før. Psykiske lidelser er en vanlig årsak, men utviklingsforstyrrelser er de vanligste diagnosene. En ung ufør mener høyt press i arbeidslivet bidrar til økningen, og etterlyser bedre tilrettelegging. Hun forteller at det er skambelagt å være ung og ufør, og at stønadene ligger på fattigdomsgrensen. Likevel forsøker hun å jobbe tilpasset sin helsetilstand, som mange andre uføre gjør.