Helsingfors har et omfattende nettverk av 5000 tilfluktsrom under byen som kan huse 900 000 mennesker, noe som er mer enn byens egen befolkning. Disse rommene brukes daglig som lekeplasser og idrettshaller for å sikre at de er klare til bruk ved behov.
Hvert tilfluktsrom er utstyrt med køyesenger, toaletter, vanntanker og generatorer. Beboerne forventes å delta i driften av tilfluktsrommet for å holde moralen oppe.
Finland er også oppmerksom på trusselen fra hybrid krigføring, som forurensning av vannforsyningen, og tar høyde for dette i beredskapsplanene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Finland oppretter 300 «beredskapsbutikker» som skal fungere selv om strøm, nettverk og logistikk svikter. Butikkene skal sikre at befolkningen har tilgang til mat og drivstoff i krisetider. Beredskapssentralen FBC bidrar med reservegeneratorer, mens butikkene selv dekker eventuelle ekstrakostnader. De første butikkene skal være klare i år, og hele systemet skal være ferdigstilt innen 2028. Finland har allerede kornlagre som dekker ni måneders forbruk, mens Norge, som avviklet sine kornlagre tidlig på 2000-tallet, nå bygger dem opp igjen for å dekke tre måneders forbruk innen 2029.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver et av Oslos mange tilfluktsrom, som er bygget for å beskytte befolkningen i en krisesituasjon. Tilfluktsrommene har ventilasjonsanlegg og strømaggregat, og gir beskyttelse mot eksplosjoner og splinter. Mange rom gir også beskyttelse mot radioaktivt nedfall og biologiske og kjemiske stridsmidler. Det anbefales å ta med en forhåndspakket bag med nødvendigheter som medisiner, mat, drikke, varme klær og underholdning. Dagens tilfluktsrom er dimensjonert for seks timers opphold, men kan brukes lenger ved behov. Tidligere justis- og beredskapsminister mener dagens dekningsgrad på 45 prosent er for lav, og tar til orde for å bruke andre lokaler som parkeringskjellere og T-banestasjoner som tilfluktsrom.
1 måned siden
Finland oppretter et nettverk av 300 beredskapsbutikker for å sikre matforsyningen under krisesituasjoner som strømbrudd. Butikkene skal kunne selge mat og i noen tilfeller bensin, selv uten strøm. I tettbebygde områder skal det være maks 50 km til nærmeste butikk, på landsbygda 150 km. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med dagligvarehandelen og Forsyningsberedskapssentralen (FBC), som bidrar med reservegeneratorer. De første butikkene forventes å åpne i år, og systemet skal være fullt utbygd innen 2028. Finland har også lagre som dekker ni måneders forbruk.
3 måneder siden
Regjeringen styrker Sivilforsvaret med 4000 nye mannskaper, og øker den aktive styrken til 12.000. Dette er en del av en større satsing på totalberedskap som følge av krigen i Europa og et mer usikkert fremtidsbilde. Sivilforsvaret skal ha større utholdenhet og jobbe i et bredt krisespekter, inkludert trygge oppholdssteder for sivilbefolkningen. De nye mannskapene rekrutteres fra samme system som Forsvaret og får tre ukers opplæring. Sivilforsvaret har rykket ut 183 ganger i 2024, blant annet ved ekstremvær og store branner. Styrkingen følger anbefalingen fra kommisjonen som utredet totalforsvaret i 2023.
1 måned siden
Flere norske partier på Stortinget ønsker å vurdere Finlands modell med beredskapsbutikker, som skal sikre matforsyningen selv uten strøm, internett eller ordinære vareleveranser. Finland planlegger å etablere 300 slike butikker innen 2028. KrF, Rødt, Frp og Høyre er blant partiene som ønsker å se nærmere på dette. Rødt mener løsningen er spesielt viktig i distriktene, der sentralisering har svekket beredskapen. Også Sp, SV og MDG er positive til å utrede løsningen nærmere for å styrke norsk matberedskap.
2 måneder siden
Idrettsforbundet tar til orde for å kombinere bygging av nye tilfluktsrom med idrettshaller, og viser til mangel på idrettsanlegg og et økende behov for beredskap. Regjeringen planlegger å gjeninnføre plikten til å bygge tilfluktsrom, noe som åpner for en slik kombinasjonsløsning. Idrettsforbundet argumenterer for at dette kan være en vinn-vinn-situasjon, der anleggene kan brukes av lokalbefolkningen i fredstid. Sivilforsvaret påpeker at tilfluktsrom som brukes til daglig, ofte er bedre vedlikeholdt. Kulturdepartementet er åpen for ideen og vil vurdere forslaget nærmere dersom de mottar en formell henvendelse fra idretten.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må forberede seg på krig og andre kriser, og at befolkningen må øke sin utholdenhet. Regjeringen foreslår flere tiltak for å styrke beredskapen, inkludert flere tilfluktsrom, økt siviltjeneste og et eierskapsregister for eiendom. Det er også foreslått at sivile kan bli kalt ut til arbeid i krig for å støtte forsvaret. Artikkelen understreker viktigheten av øvelser for å sikre at ledelsen er forberedt på kriser, og at det er nødvendig med tydelig kommunikasjon om truslene vi står overfor.
1 måned siden
I forkant av neste Nato-øvelse i 2026, foreslår politikere i nord å øve på evakuering av befolkningen. Bakgrunnen er økende bekymring for sikkerheten til sivile ved en eventuell russisk okkupasjon. Bardu-ordfører, Toralf Heimdal, understreker behovet for å trene på masseforflytning av ulike befolkningsgrupper. Forslaget støttes av Jørn Qviller, sjef for Finnmark landforsvar, som fremhever viktigheten av sivil beredskapstrening. Sør-Varanger-ordfører, Magnus Mæland, etterlyser også konkrete evakueringsplaner og påpeker at dette er en problemstilling som angår hele landet. Forsvaret signaliserer vilje til å bidra i planleggingsfasen, men understreker at det sivile totalforsvaret har hovedansvaret for gjennomføringen.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å gjeninnføre en plikt til å bygge tilfluktsrom, som ble avskaffet i 1998, for å forberede Norge på en potensiell krigssituasjon. Det foreslås to typer tilfluktsrom: avanserte for beskyttelse mot kjemiske og radioaktive stoffer, og enklere for beskyttelse mot konvensjonelle våpen. Kravet vil gjelde for bygg over 1000 kvadratmeter, både offentlige og private, og kan også omfatte sårbare virksomheter. Kostnaden for tilfluktsrom er estimert til 30 000 kroner per personplass, noe som vil påvirke prisen på nye boliger. Boligprodusentenes forening mener kostnadene bør dekkes av samfunnet, ikke enkeltprosjekter.
1 dag siden
Stortinget har oppnådd bred enighet om Regjeringens totalberedskapsmelding. Forliket omfatter flere sentrale grep for å styrke Norges beredskap.
1 måned siden
Flere partier på Stortinget ønsker å vurdere Finlands modell med beredskapsbutikker for å bedre Norges totalberedskap. Disse butikkene skal sikre matforsyning selv uten strøm, internett eller vanlige vareleveranser. Finland planlegger å etablere 300 slike butikker innen 2028. Partier som KrF, Rødt, Frp, Høyre, Venstre, Senterpartiet, SV og MDG er åpne for å vurdere eller utrede lignende løsninger i Norge. Rødt fremhever viktigheten av slike butikker i distriktene, hvor butikkdød har svekket beredskapen.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å gjeninnføre krav om tilfluktsrom i nye bygg over 1000 kvadratmeter, et krav som ble fjernet i 1998. Dette kommer som en del av en stortingsmelding om totalberedskap. Bakgrunnen er den uforutsigbare sikkerhetssituasjonen, spesielt krigen i Ukraina, som har vist viktigheten av slike rom. Det foreslås to typer tilfluktsrom: en med høy standard som beskytter mot kjemiske, radioaktive stoffer og eksplosiver, og en enklere variant som gir vern mot konvensjonelle våpen. Kostnaden for tilfluktsrom er estimert til 30.000 kroner per person og vil bli dekket av kjøpere av nye boliger oppført etter 1. januar 2026.
1 måned siden
Flere norske partier på Stortinget ønsker å vurdere Finlands modell med beredskapsbutikker, som skal sikre matforsyning selv uten strøm eller vareleveranser. Finland planlegger å etablere 300 slike butikker innen 2028. KrF mener Norge bør la seg inspirere, mens Rødt fremhever viktigheten av slike butikker i distriktene, spesielt der butikkdød har svekket beredskapen. Også Frp, Høyre og Venstre er åpne for å vurdere tiltaket, og Senterpartiet åpner for at distriktsbutikker kan få utvidet ansvar. SV og MDG er også positive til å utrede løsningen.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer forskjellene i hvordan nordiske land kommuniserer trusselen fra Russland. Svenske og finske myndigheter er mer direkte i sine advarsler enn Norge, som følger en mer avdempet linje for å unngå å skape unødvendig bekymring. En finsk analyse antyder at Russland kan angripe Norden og Baltikum tidligst i 2030, mens norske eksperter mener Russland er svekket og mer sårbar. Artikkelen understreker også viktigheten av å forbedre logistikk og transport i nord for å styrke Natos forsvarsevne. Det diskuteres også om Nato forbereder seg på feil type krig, og at hybride trusler kan være en større fare. Det konkluderes med at det er politiet, ordførerne og statsforvalterne som er de nordiske landenes førstelinjeforsvar.
3 måneder siden
Forsvaret sender ut 14.000 meldinger om forberedt rekvisisjon av kjøretøy, maskiner og eiendom. Dette er en del av beredskapsplanen for å sikre tilgang til nødvendige ressurser i en eventuell krigssituasjon. Meldingene sendes digitalt til utvalgte eiere og gjelder for ett år av gangen, men kan forlenges. Rekvisisjonene har ingen praktisk betydning i fredstid, men er en del av samfunnets totale støtte til Forsvaret.