Trump-administrasjonen ville deportere til Ukraina under krigen
En amerikansk avis hevder Trump-administrasjonen ønsket å sende utviste personer til Ukraina. Dette skal ha skjedd mens landet var i krig med Russland.
En amerikansk avis hevder Trump-administrasjonen ønsket å sende utviste personer til Ukraina. Dette skal ha skjedd mens landet var i krig med Russland.
Ifølge The Washington Post, som hevder å ha sett dokumenter, skal Trump-administrasjonen tidligere i år ha bedt Ukraina om å ta imot et uspesifisert antall personer som var utvist fra USA, selv om disse ikke var ukrainske statsborgere. Forespørselen ble angivelig sendt mens Ukraina var midt i en forsvarskrig mot Russland.
Avisen beskriver forespørselen som "ekstraordinær" gitt Ukrainas situasjon og avhengighet av amerikansk støtte. Dokumentene skal vise at lignende forslag ble sendt til flere andre land.
Ukraina skal ikke ha tatt imot noen tredjepartsborgere, og to ukrainske tjenestemenn sier forespørselen aldri nådde regjeringens høyeste nivå. USAs utenriksdepartement uttaler at de har dialog med andre land for å "avskrekke fra ulovlig masseimmigrasjon".
Donald Trump
Kristi Noem
The Washington Post
USAs utenriksdepartement
Department of Homeland Security
USA
Ukraina
Russland
El Salvador
Mexico
Costa Rica
Panama
Kiev
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert kraftig etter et terrorangrep i Kashmir. India har svart med militære aksjoner mot pakistanskkontrollert område, mens Pakistan har gjengjeldt og hevder å ha skutt ned indiske fly. Det meldes om tap på begge sider og intens skyting langs grensen. Norske politikere og det internasjonale samfunnet uttrykker dyp bekymring for situasjonen mellom atommaktene og oppfordrer til deeskalering. Frykten for en større konflikt er reell, selv om eksperter anser full krig som mindre sannsynlig foreløpig.
Pavevalget, konklavet, har startet i Det sixtinske kapell i Vatikanet, hvor 133 kardinaler er isolert for å velge etterfølgeren til avdøde pave Frans. Prosessen foregår i strengt hemmelighold, og en kandidat må oppnå to tredjedels flertall. Resultatet signaliseres med røyk fra brente stemmesedler – hvit røyk betyr at en ny pave er valgt. Diskusjonene forventes å omhandle kandidatenes profil og geografiske bakgrunn.
World Central Kitchen (WCK) har stanset all matutdeling i Gaza grunnet mangel på forsyninger, da de ikke har fått fylle lagrene etter Israels grensestenging. Samtidig har Israels statsminister Netanyahu bekreftet planer om en utvidet bakkeoffensiv på Gazastripen, med sikte på permanent militær tilstedeværelse. Norges utenriksminister kaller utviklingen ekstremt alvorlig, og eksperter peker på USAs rolle som avgjørende for Israels handlingsrom.
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at nordmenn igjen må være forberedt på at krig kan ramme Norge, og peker på Russland som en farligere og mer uforutsigbar nabo. Han understreker at krig ikke anses som sannsynlig eller umiddelbart forestående, men at forberedelse er nødvendig for å sikre landets frihet. Uttalelsen kommer samtidig som regjeringen legger frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi.
Kinesiske myndigheter anklages for å kartlegge uigurer, deres barn og andre dissidenter i Norge, inkludert norske statsborgere. Avsløringer tyder på innsamling av informasjon om barns skolegang og bruk av pressmidler mot familier i Kina. PST bekrefter at autoritære stater, inkludert Kina, driver transnasjonal undertrykkelse i Norge. Kinas ambassade avviser anklagene.
USAs president Donald Trump har signert en presidentordre som forbereder politi og militære på å håndtere folkelige opprør. Ordren pålegger utredning av hvordan militære styrker kan brukes innenlands og identifisering av militært utstyr til støtte for lokalt politi. Lokale myndigheter trues med straff ved motstand mot føderale direktiver. Kritikere frykter ordren kan misbrukes, mens forsvarere hevder den er for å slå ned på kriminelle.
2 måneder siden
USA og Ukraina forhandler om en avtale der USA krever en betydelig andel av Ukrainas inntekter fra naturressurser, som tilbakebetaling for tidligere bistand. Donald Trump ønsker at Ukraina skal betale tilbake all økonomisk og militær støtte. Ukraina søker sikkerhetsgarantier, inkludert militær bistand, men har avvist flere amerikanske utkast som anses ubalanserte og lite forpliktende for USA. Eksperter kritiserer USAs krav som urimelige gitt Ukrainas vanskelige situasjon og mener avtalen er ensidig.
21 dager siden
Rådgivere i Trump-administrasjonen skal ha uttrykt at de er «lei av» Europas innsats for å støtte Ukraina. Dette kommer etter at USA har redusert sin våpenstøtte, og Europa forsøker å sikre at Ukraina har nok materiell for å hindre russisk fremrykning. The Economist rapporterer at ikke-navngitte diplomater i Washington har uttalt at rådgivere i Trump-administrasjonen privat forteller at de er frustrerte over Europas innsats for å styrke Ukrainas forsvarsevne. Pentagon skal også ha henvendt seg direkte til en av USAs allierte med spørsmål om hvorfor de fortsetter å sende våpen til Ukraina. Donald Trump har på sin side lagt skylden for krigen på Ukrainas president Zelenskyj og Joe Biden.
1 måned siden
Ukraina og USA møtes til forhandlinger i Saudi-Arabia etter et turbulent møte mellom Zelenskyj og Trump, der USA valgte å fryse våpenstøtten. Ukraina står under press på grunn av russiske fremskritt i øst og usikkerhet rundt vestlig støtte. USA signaliserer at hjelpen kan gjenopptas dersom Ukraina viser vilje til å gi etter på visse punkter. Eksperter spekulerer i at USA ønsker en full våpenhvile, mens Ukraina primært søker trygghetsgarantier. Tidligere samtaler mellom USA og Russland uten deltakelse fra Ukraina har skapt kontrovers.
10 dager siden
USAs president Donald Trump uttrykker skuffelse over russiske angrep i Ukraina. Han oppfordrer Russland til å stanse angrepene og signere en avtale.
1 måned siden
USA arbeider for en våpenhvile i Ukraina, men Russland stiller omfattende krav som kompliserer fredsforhandlingene. Blant kravene er at Ukraina aldri blir medlem av Nato, og at Russland beholder kontroll over okkuperte områder. Vestlige kilder beskriver Russlands krav som «maksimalistiske» og antyder at Putin ikke er oppriktig interessert i fred. Russland avviser også utenlandske fredsbevarende styrker i Ukraina og krever nøytralitet. Trump-administrasjonen har antydet at Ukraina sannsynligvis ikke vil bli Nato-medlem og åpner for normalisering av forholdet til Russland, samtidig som de truer med ytterligere sanksjoner.
2 måneder siden
Artikkelen oppsummerer de siste hendelsene i Ukraina-krigen. Donald Trumps påstand om at Ukraina startet krigen har utløst kraftige reaksjoner. Zelenskyj avviser dette og understreker at Ukraina ikke vil avstå land for å oppnå fred. Norske politikere kritiserer Trumps uttalelser og understreker Russlands ansvar. Europeiske ledere har hatt krisemøter for å diskutere situasjonen, inkludert militær støtte til Ukraina og muligheten for å sende fredsstyrker. Russland hevder at samtaler med USA har vært nyttige og antyder et mulig møte mellom Trump og Putin.
14 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
2 måneder siden
Donald Trump har midlertidig stanset USAs militære støtte til Ukraina, noe som skaper bekymring for landets evne til å motstå russisk press. Mens Ukrainas statsminister forsikrer at de kan holde fronten, advarer eksperter om at mangelen på amerikansk hjelp kan få konsekvenser på sikt. Det er uenighet om hvor raskt Ukraina vil merke stansen, men flere påpeker at europeiske initiativ kan kompensere noe for bortfallet. Spørsmålet er om Europa kan erstatte USAs bidrag fullt ut, og om Trump vil endre sin beslutning. Russland har fortsatt en stor militær styrke i Ukraina, men sliter også på fronten.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker muligheten for en slutt på krigen i Ukraina i 2025, og fremhever Russlands fremgang og store tap. Donald Trumps rolle som ny president i USA og hans løfte om en rask avslutning på krigen analyseres. Ukrainas president Zelenskyj forsøker å posisjonere seg som en forhandlingspartner for Trump. Eksperter understreker at Putins vilje til forhandlinger er avgjørende for en fredsløsning. Artikkelen belyser også viktigheten av amerikansk militær støtte og sikkerhetsgarantier for Ukraina for å unngå en ny konflikt.
10 dager siden
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevder Russland forsøker å bedra USA om en våpenhvileplan. Samtidig melder russiske medier at Putin gratulerer styrker i Kursk.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker Ukrainas evne til å klare seg uten amerikansk militær bistand, etter signaler fra Donald Trump om potensiell stans i hjelpen. Eksperter understreker at Europa må trå til, men er usikre på om de kan erstatte USAs våpenstøtte fullt ut, spesielt når det gjelder langtrekkende våpen. I tillegg nevnes utfordringer knyttet til soldater og desertering som kompliserende faktorer. Meningene om hvor lenge Ukraina kan holde ut uten USA varierer, men flere eksperter anslår at de vil gå tom for våpen i løpet av et halvt år.
12 dager siden
Donald Trump hevder USA er nær en fredsavtale for Ukraina. Det er imidlertid uklart om partene er enige i dette.
2 måneder siden
USA forsøker å presse Ukraina til å gi fra seg store summer og kontroll over ressurser i bytte mot sikkerhetsgarantier, ifølge The Telegraph. Donald Trump krever 500 milliarder dollar og kontroll over mineraler, havner, infrastruktur, olje og gass. Zelenskyj avslo først kravet om mineraler uten sikkerhetsgarantier. Et dokument datert 7. februar 2025, beskrives som økonomisk kolonisering og har skapt panikk i Kyiv. USA foreslår også et felles investeringsfond for å sikre gjenoppbyggingen av Ukraina. Vilkårene skal være strengere enn de som ble pålagt Tyskland og Japan etter andre verdenskrig.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den humanitære krisen i Ukraina, der sivile evakueres fra krigsrammede områder etter å ha levd under ekstreme forhold i flere år. Samtidig skaper Donald Trumps uttalelser om krigen og president Zelenskyj reaksjoner internasjonalt. Storbritannias utenriksminister advarer mot å stole på Russlands fredsforsøk, mens ukrainske innbyggere understreker at fred kun kan oppnås når Russland slutter å bombe. Tretten europeiske regjeringssjefer besøker Kyiv for å vise sin støtte til Ukraina og diskutere sikkerhetsgarantier.