Søkertallene til høyere utdanning viser en markant økning for sykepleierutdanningen. Regjeringens fjerning av karakterkrav trekkes frem som en viktig årsak.
Årets søkertall til høyere utdanning viser en kraftig økning for sykepleierutdanningen, med nesten 14. 000 førstevalgsøkere, en økning på 40 prosent fra i fjor.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland mener fjerningen av karakterkrav i norsk og matte har bidratt til denne positive trenden. Grunnskolelærerutdanningen ser også en solid vekst på nesten 15 prosent etter flere års nedgang.
Samtidig fortsetter søkertallene til barnehagelærerutdanningen å falle, og IKT-studier som informatikk opplever en overraskende nedgang på 22 prosent. Medisinstudiet har rekordmange studieplasser, og fagskolene opprettholder høye søkertall med sterk vekst i maritime fag og IT.
Sigrun Aasland
Sveinung Skule
Samordna opptak
Regjeringen
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 dager siden
Årets søkertall til høyere utdanning viser en markant økning for sykepleier- og lærerstudier. Dette kommer etter flere år med nedgang og mangel på kvalifisert personell.
2 dager siden
Nye tall fra Samordna opptak viser store endringer i søkermønsteret til høyere utdanning. Flere vil bli sykepleier og grunnskolelærer, mens færre søker seg til barnehagelærer.
2 dager siden
Flere unge ønsker å bli sykepleiere viser nye tall. En tidligere bilselger deler sin personlige historie bak yrkesvalget.
2 dager siden
Søkartala til sjukepleiar- og lærarutdanninga aukar kraftig i år. Nye tal frå Samordna opptak viser ein markant oppgang etter fleire år med nedgang.
2 dager siden
Universitetet i Bergen (UiB) opplever en markant økning i søkere til flere studier. Spesielt fagfelt innen økonomi, politikk og realfag ser en betydelig vekst.
5 dager siden
Handelshøyskolen BI har mottatt rekordhøye søkertall for studieåret 2025, med totalt 14.956 søknader. Dette er en betydelig økning fra året før, og viser at skolens studieprogrammer oppfattes som attraktive og av høy kvalitet, ifølge rektor Karen Spens. Bachelor i økonomi og administrasjon er det mest populære studiet med 2479 søkere, mens Rettsvitenskapsstudiet har mottatt 1700 søknader til 150 plasser. Masterstudiene har hatt en økning på 24 prosent i søkertall, og bachelorstudiene har økt med 7 prosent. Alle BIs campuser opplever økning i søkertall, med Stavanger-campus som har størst vekst på 24 prosent. Andre universiteter og høgskoler vil offentliggjøre sine søkertall mandag formiddag.
2 måneder siden
Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at yrkesfag for første gang er mer populært enn studieforberedende fag. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun fremhever behovet for fagarbeidere og vil endre læreplanene for å gjøre matte mer attraktivt. Samtidig velger færre realfag og fordypning i matte, noe som kan skape rekrutteringsproblemer i fremtiden. Kjønnsforskjellene i utdanningsvalg er fortsatt markante, og samisk som andrespråk opplever en kraftig økning.
4 måneder siden
En ny rapport fra Nokut viser en kraftig nedgang i søkertall til grunnskolelærerutdanningen etter at den ble omgjort til et femårig masterstudium i 2017. Søkertallene har falt med 33% for utdanningen rettet mot 1.-7. trinn og 49% for 5.-10. trinn. Selv om det er bred oppslutning om mastergraden og den faglige tyngden den gir, har antall kvalifiserte søkere og studenter som møter til studiestart gått ned. For å øke inntaket ble det i 2024 åpnet for opptak uten karakterkrav, noe som resulterte i flere kvalifiserte søkere. Nokut fraråder likevel en ny omlegging av utdanningen, og anbefaler å styrke koblingen mellom masteroppgaven og praksis.
1 måned siden
Årets søkertall viser rekordhøy interesse for yrkesfag, der 54 prosent av elevene ønsker å gå denne veien. Dette er en økning på fire prosentpoeng de siste fem årene. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) fremhever at Norge trenger flere fagarbeidere for å løse samfunnsutfordringene, og regjeringen satser derfor stort på yrkesfag. Økningen skyldes i hovedsak at yrkesfag har blitt mer populært blant elever rett fra 10. trinn. SSB anslår at Norge kan mangle 85 000 fagarbeidere i 2035, og regjeringen bruker årlig nær en milliard kroner for å kvalifisere flere til arbeidslivet.
3 måneder siden
Universitetet i Stavanger (UiS) lanserer et nytt årsstudium i læring og psykologi som et svar på de «urovekkende» lave søkertallene til lærerutdanningen. Antallet søkere har falt med over 40 prosent siden 2018. Det nye studiet skal gi studentene tidlig praksis i skolen for å se om yrket passer dem. Studenter som ikke ønsker å fortsette som lærer, kan bruke studiet som et grunnlag for andre utdanninger. Kunnskapsdepartementet og forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel er positive til initiativet. Lærerstudenter forteller at mange har droppet ut av studiet etter praksis. Det nye studiet inkluderer også pedagogisk psykologi for å forberede studentene på utfordringer i skolen.
4 måneder siden
Nye tall fra SSB viser at det er en nedgang i antall elever i norske grunnskoler. Fra 2023 til 2024 falt elevtallet med nesten 6000, en nedgang på 0,9 prosent. Dette er det største fallet i antall elever på 20 år. Antallet grunnskoler har også gått ned, mens antallet privatskoler har økt de siste ti årene, men opplevde en liten nedgang fra 2023 til 2024. Andelen elever som mottar spesialundervisning er stabil. Selv om 40 prosent av skolene har mellom 100 og 299 elever, går 60 prosent av elevene på større skoler.
1 måned siden
Kristne videregående skoler i Norge opplever rekordmange søkere. Elevene oppgir at de søker fellesskap, verdier og et godt miljø i en tid preget av uro og usikkerhet. Flere skoler melder om at de har ansatt flere miljøarbeidere for å håndtere pågangen. Forskere spekulerer i om økt interesse for religion og en generell utrygghet i verden kan være medvirkende årsaker til trenden. Rektorer ved de kristne skolene understreker at de ønsker å skape et miljø hvor alle elever, uavhengig av tro, føler seg respektert og akseptert.
4 måneder siden
Flere jenter søker seg til teknologi- og industrifag, med rekordmange søkere på Raufoss videregående skole i år. Prosjekter som «Jenter og teknologi» arbeider aktivt for å øke kvinneandelen i teknologifag gjennom arrangementer og informasjon. Selv om kvinneandelen øker, utgjør jenter fortsatt bare 20 prosent av elevene på TAF-linjen på Raufoss og én av seks nasjonalt. Tiltak som å motbevise fordommer og vise frem mulighetene i industrien har bidratt til økt interesse. Næringslivet, inkludert Nammo Raufoss, etterspør flere jenter med denne kompetansen, og understreker viktigheten av mangfold og rekruttering.
1 måned siden
Nærmere 70.000 tiendeklassinger skal velge retning for videregående utdanning. Tradisjonelt sett er studiespesialisering populært, men i fjor søkte rekordmange seg til yrkesfag. Næringslivet melder om stor mangel på kompetanse, spesielt innen bygg og anlegg, elektro og teknologi. Samtidig viser tall at stadig flere velger private skoler, mens årets inntak til de offentlige skolene vil foregå i flere runder i løpet av sommeren.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en økende popularitet for privatskoler, samtidig som flere offentlige skoler legges ned på grunn av økonomiske utfordringer og synkende elevtall. Amalie Sørensen valgte privatskole etter å ha hørt negative ting om de offentlige skolene i Fredrikstad. Hans Nielsen Hauge i Fredrikstad melder om rekordhøye søkertall, med en økning på 144 prosent de siste to årene. Nedleggelsene i offentlige skoler skyldes både pengemangel og synkende elevtall, noe som fører til at elever må flytte på seg. Enkelte offentlige skoler sliter også med bygningsproblemer. En lektor ved en offentlig skole understreker behovet for å styrke fellesskolen, mens fylkeskommunen forsikrer at offentlige skoler fortsatt vil være viktige.