Oljepionerene, som jobbet i oljeindustrien på 60-, 70- og 80-tallet, får endelig kompensasjon for helseskader de pådro seg på jobb. Etter en over 20 år lang kamp, har Stortinget vedtatt en særskilt kompensasjonsordning. Mange av pionerene har fått alvorlige helseplager som nerveskader og kreft på grunn av manglende verneutstyr.
Til tross for vedtaket, er det ingen klar dato for når pengene vil utbetales, noe som skaper frustrasjon. To oljepionerer døde sist uke, og totalt 37 har gått bort de siste to årene.
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) lover å jobbe raskt, men vil ikke gi en konkret dato. Flere partier krever at kompensasjonen kommer raskt, og Frp mener det er en skam at oljepionerene ikke får et konkret svar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
Oljepionerer venter fortsatt på kompensasjon fra regjeringen, til tross for løfter gitt i desember. Mange sliter med alvorlige helseplager etter å ha jobbet uten tilstrekkelig verneutstyr i oljeindustrien på 60-, 70- og 80-tallet. En viktig frist nærmer seg i Stortinget, og dersom regjeringen ikke handler raskt, kan utbetalingene bli forsinket med et halvt år. ALF Offshore krever opptil 7,7 millioner kroner i kompensasjon per oljearbeider. Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier de jobber med å få ordningen på plass, men vil ikke love at et forslag vil bli fremmet før fristen.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har blitt enige om å opprette en kompensasjonsordning for oljearbeidere som jobbet i Nordsjøen fra 1960- til 1990-tallet. Mange av disse arbeiderne har fått alvorlige helseplager som følge av eksponering for kjemikalier. En regjeringsoppnevnt kommisjon konkluderte i 2022 med at rundt 400 personer har rett på kompensasjon. Partiene opplyser at rammene for ordningen skal avklares, og at Nav skal bistå oljepionerer som ønsker å få revurdert sin sak. Fremskrittspartiet har foreslått at ordningen trer i kraft fra februar 2024, men dette er ikke tidfestet i pressemeldingen.
3 måneder siden
Anders Helliksen, en av de overlevende fra Kielland-ulykken i 1980, har i 45 år ventet på erstatning for sine varige skader. Han var 20 år da boligplattformen veltet i Nordsjøen, og 123 kolleger omkom. En ny rapport hevder at myndigheter, operatør og fagbevegelsen begrenset oppmerksomheten rundt ansvar og årsaker til ulykken. Granskingen fokuserte for snevert på en sveisefeil, og ikke på ansvarsforhold og sikkerhetsrutiner. Kielland-nettverket, som Helliksen leder, har fått en beklagelse fra Stortinget, men ingen økonomisk kompensasjon. De vurderer nå søksmål mot staten for brudd på menneskerettighetene, og mener de bør behandles likt som oljepionerer og Nordsjø-dykkere som har fått erstatning. Stortinget har blitt kontaktet i saken, og Rødt støtter kravet om erstatning.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer statens manglende ansvar og erstatning etter Kielland-ulykken i 1980, hvor 123 oljearbeidere døde. Til tross for at ulykken er norgeshistoriens største industriulykke, har de overlevende og etterlatte ventet i 45 år på erstatning. Artikkelen hevder at staten la skylden på en sveisefeil for å beskytte oljenæringens omdømme, og at flere alvorlige feil bidro til ulykken. Et dokumentasjonsprosjekt har avdekket statens medansvar, og flere partier fremmer nå forslag om erstatning.
1 måned siden
45 år etter Kielland-ulykken, der 123 mennesker omkom, foreslår flere partier kompensasjon til overlevende og etterlatte. Rødt, KrF, SV og MDG mener ofrene er behandlet urettferdig av norske myndigheter. Forslaget møter motstand fra FrP og Høyre, som enten ikke vil samarbeide eller avventer regjeringens anbefaling. Ulykken skyldtes en sveisefeil og manglende sikkerhet, og har ført til krav om erstatning. Myndighetene har tidligere avslått kravet, men en ny rapport har aktualisert debatten.
4 måneder siden
Elisabeth Raasholm Larby, etter 20 års kamp for feilbehandling av endometriose, vant en rettssak mot staten. Dommen slo fast at hun hadde rett til erstatning for forsinket og mangelfull behandling. Staten anket imidlertid dommen, og argumenterer for at knapp journalføring skal vektlegges mer enn pasientens forklaring. Larby mener dette er en trussel mot pasienters rettssikkerhet, og at det legger et urimelig ansvar på pasientene. Pasientombudet understreker at det er helsepersonellets ansvar å føre korrekte journaler. En jussprofessor mener statens anke kan belønne helsepersonell som ikke følger journalføringsplikten.
4 måneder siden
En tilsynskampanje fra Arbeidstilsynet har avslørt at nesten halvparten av anleggsbedrifter bryter loven ved å ikke beskytte sine ansatte mot kreftfremkallende steinstøv. Dette til tross for at det er kjent at støvet kan føre til alvorlige sykdommer som lungefibrose og kreft. En tidligere anleggsarbeider har fått yrkesskadeerstatning etter å ha utviklet lungefibrose. Arbeidsministeren er sterkt kritisk og krever at Arbeidstilsynet bruker alle tilgjengelige virkemidler for å sanksjonere lovbrudd. Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) erkjenner problemet og jobber med tiltak for å bedre situasjonen, og understreker at byggherrer må prioritere HMS.
1 måned siden
Regjeringen har besluttet å gripe inn med tvungen lønnsnemnd i arbeidskonflikten mellom NHO Luftfart og Parat. Konflikten har ført til at Bristow Norway har stanset alle sine søk- og redningstjenester (SAR), noe som ifølge Havindustritilsynet setter liv og helse i fare for oljearbeidere på norsk sokkel. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna understreker at regjeringen ikke hadde noe annet valg etter at partene ikke kom til enighet. Parat startet streiken 19. februar og utvidet den 7. mars. Partene er nå forpliktet til å avslutte streiken umiddelbart, og regjeringen vil fremme en lovproposisjon om lønnsnemnd for Stortinget.
1 måned siden
45 år etter Kielland-ulykken, der 123 arbeidere omkom, krever flere partier erstatning til ofrene og etterlatte. SV, Rødt, MDG og KrF går sammen om et forslag om kompensasjon, og mener det er kritikkverdig at ingenting er utbetalt så mange år etter ulykken. En rapport fra Universitetet i Stavanger har avdekket alvorlige mangler i myndighetenes håndtering, inkludert utilgjengelige dokumenter og manglende godkjenning av plattformen. Anders Helliksen, en overlevende og styreleder i Kielland-nettverket, mener flere kunne ha overlevd dersom regelverket hadde vært bedre.
3 måneder siden
Tre tidligere medarbeidere i Recoveryakademiet vant en viktig seier i Høyesterett, hvor de ble tilkjent over ti millioner kroner i etterbetalt lønn og feriepenger. De hadde i en tiårsperiode jobbet på ulovlige konsulentkontrakter istedenfor ansettelseskontrakter. Høyesterett fastslo at utgangspunktet for etterbetaling skal være de faktiske avtalene, ikke de kontraktene de burde hatt. Dommen har stor betydning for norsk arbeidsliv, da den slår fast at feilklassifiserte oppdragstakere har rett på full overtidsbetaling. Til tross for seieren, er Recoveryakademiet i en gjeldsforhandling, noe som betyr at de tre trolig vil få en kraftig reduksjon i utbetalingen. Kreditorene vil få oppgjør etter en rettskraftig akkord, hvor en del av beløpet er prioritert og resten dekkes med 30 prosent.
3 måneder siden
Norwegian er dømt til å betale 3,3 millioner danske kroner i erstatning til 58 piloter etter en voldgiftssak i Danmark. Pilotene mistet jobben under pandemien og skulle hatt rett til gjenansettelse etter ansiennitet i hele konsernet, men Norwegian brøt denne avtalen da de gjenåpnet basen i København. Parat gikk til sak på vegne av pilotene, og selv om retten fulgte dansk rett, som ga en lavere erstatning enn ved norsk rett, er dommen en seier for pilotene. Norwegian ønsker ikke å kommentere detaljene i dommen, men er fornøyd med at kravet ble redusert.
3 måneder siden
Norwegian er dømt til å betale 3,3 millioner danske kroner i erstatning til 58 piloter etter en voldgiftssak i Danmark. Pilotene mistet jobben under koronapandemien, og fagforeningen Parat gikk til sak på vegne av dem da Norwegian ikke fulgte avtalen om gjenansettelse etter ansiennitet i hele konsernet. Ifølge Parat ble ikke dette prinsippet fulgt da Norwegian gjenåpnet basen i København i 2021. Selv om dommen gikk i pilotenes favør, er erstatningsbeløpet lavere enn det ville vært etter norsk rett. Norwegian kommenterer ikke detaljene i dommen, men er fornøyd med at kravet ble redusert.
3 måneder siden
En ny avtale gir 200.000 offentlig ansatte med særaldersgrenser muligheten til å tjene mer ved siden av pensjonen. Særaldersgrensene gjelder for yrkesgrupper med fysisk og psykisk belastende arbeid. Avtalen fjerner også plikten til å fratre ved særaldersgrensen for forsvarsansatte, slik at de kan jobbe lenger. Dette er en oppfølging av en tidligere avtale om pensjonsregler for personer med særaldersgrense født i 1963 eller senere. LO mener avtalen er en seier som trygger inntekten til store arbeidstakergrupper, og fremhever viktigheten av å beholde arbeidskraft og kompetanse.
11 dager siden
Mattilsynet erkjenner brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) på grunn av lang saksbehandlingstid og tilbyr kompensasjon for overtredelsesgebyr med over ett års liggetid. Kompensasjonen er satt til 1971 kroner per måned over fristen. Mattilsynet oppfordrer berørte parter til å ta kontakt da de ikke har oversikt over hvor mange saker dette gjelder. Morten Lorentsen, som fikk et gebyr i 2018, mottar 41.000 kroner i kompensasjon, men donerer pengene til Flyktninghjelpen. Mattilsynet vil prioritere disse sakene og ansette flere saksbehandlere for å redusere saksbehandlingstiden.
3 måneder siden
Nye pensjonsregler gir 200.000 offentlig ansatte med særaldersgrenser større fleksibilitet og mulighet til å jobbe lenger. Forsvarsansatte slipper nå å slutte ved fylte 60 år, og fribeløpet for inntekt ved siden av pensjon økes til 2,7 G, som tilsvarer omtrent 335.000 kroner. Dette betyr at ansatte i yrker som renhold, barnevern, helse, brann, politi, fengsel og forsvar kan tjene mer ved siden av pensjonen uten at den avkortes. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna presenterte endringene, som LOs nestleder Sissel Skoghaug omtaler som en seier for arbeidstakerne.