Regjeringen vil gjennomføre en evaluering av Norges Banks mandat for pengepolitikken i 2026, åtte år etter forrige gjennomgang i 2018. Evalueringen skal særlig vurdere erfaringene med mandatet etter en periode med høy inflasjon. Finansdepartementet vil be Norges Bank om en vurdering i første kvartal 2026, før de innhenter innspill fra nasjonale og internasjonale fagmiljøer.
Målet er å ferdigstille evalueringen og eventuelt foreslå endringer høsten 2026. Norges Banks mandat, regulert av sentralbankloven, har som hovedmål å holde inflasjonen rundt to prosent, samtidig som det skal bidra til stabil produksjon og sysselsetting.
LO har tatt til orde for en vurdering av mandatet, og sentralbanksjef Ida Wolden Bache har støttet regelmessige gjennomganger for å styrke demokratisk forankring og forutsigbarhet. Evalueringen kommer etter en periode med betydelige renteøkninger, hvor Norges Bank har holdt styringsrenten stabil på 4,5 prosent siden slutten av 2023.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) åpner for å vurdere Norges Banks mandat for pengepolitikken etter spørsmål fra Rødt-leder Marie Sneve Martinussen om en evaluering hvert femte år, som anbefalt av Gjedrem-utvalget. Nåværende mandat er å holde prisveksten rundt 2 prosent og sikre høy sysselsetting. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache understreket viktigheten av et fast mandat, men ser også positivt på hyppigere gjennomganger for å unngå tvil om sentralbankens uavhengighet i rentesettingen.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Dette var i tråd med forventningene til de fleste økonomer. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache gjentok at det første rentekuttet trolig vil komme i mars. Den høye prisveksten har vært en utfordring, og Norges Bank har derfor hevet renten flere ganger siden høsten 2021. Nå vurderer komiteen at det snart er tid for å begynne å sette renten ned, men understreker at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å stabilisere prisveksten.
1 måned siden
Norges Bank besluttet å opprettholde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, begrunnet med at inflasjonen er høyere enn forventet. Prisveksten i februar var 3,6 prosent, betydelig over målet på 2 prosent. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache forklarer at en for tidlig reduksjon av renten kan føre til fortsatt rask prisstigning. Selv om kronekursen har styrket seg, noe som isolert sett burde føre til lavere prisvekst på importerte varer, forventes prisveksten likevel å bli høyere fremover på grunn av andre faktorer. Bache ønsker en debatt om Norges Banks mandat, og finansministeren har indikert at en evaluering kan bli aktuelt.
1 måned siden
LO ønsker en gjennomgang av Norges Banks mandat, noe som tolkes som et ønske om sterkere politisk styring. Dette begrunnes med et behov for å endre rentepolitikken. Forslaget møter motstand fra blant annet Arbeiderpartiet og Unio, som frykter svekket uavhengighet for Norges Bank. Sentralbanksjefen er åpen for regelmessige evalueringer av mandatet, men understreker at tidspunkt for evaluering må være forutsigbare for å sikre tillit til bankens uavhengighet. Det advares mot at politisk innblanding kan føre til høyere inflasjon og finansiell ustabilitet.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i tråd med forventningene. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserer at det første rentekuttet trolig vil komme i mars. Renten har bidratt til å dempe prisveksten, men høy kostnadsvekst i bedriftene og færre forventede rentekutt i utlandet gjør at Norges Bank fortsatt ser behov for en innstrammende pengepolitikk. Arbeidsledigheten har økt noe, men fra et lavt nivå. Inflasjonen nærmer seg målet på 2 prosent, men det er fortsatt usikkerhet rundt den videre utviklingen.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig signaliserer sentralbanken at det mest sannsynlig vil komme et rentekutt i mars neste år. Dette begrunnes med et behov for å stabilisere prisveksten, men at tiden snart er inne for å sette renten ned. Norges Bank utelukker ikke at renten kan settes ned raskere dersom prisveksten blir lavere eller arbeidsledigheten øker. Samtidig understrekes det at høyere lønns- og prisvekst kan føre til at renten må settes opp igjen. Den pengepolitiske rapporten gir en prognose for norsk økonomi og renteutviklingen fremover.
2 måneder siden
Norges Banks forventningsundersøkelse viser at partene i arbeidslivet venter en årslønnsvekst på 4,1 prosent i 2025. Undersøkelsen måler forventninger om lønn, priser og sysselsetting, og er et viktig grunnlag for Norges Banks rentebeslutninger. Etter å ha holdt renten uendret i januar, signaliserte Norges Bank et mulig rentekutt i mars. Prisveksten nærmer seg nå Norges Banks mål, mens arbeidsledigheten holder seg lav.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, og markerer dermed ett år uten rentekutt. Sentralbanken vurderer fortsatt at det er behov for en innstrammende pengepolitikk for å stabilisere prisveksten, men signaliserer at et første rentekutt kan komme i mars. Den underliggende prisveksten var i november på 3 prosent, og sentralbanksjefen peker på høy kostnadsvekst som en årsak til at prisveksten ikke har sunket raskere. Norges Bank forventer at styringsrenten vil ligge på 2,9 prosent ved utgangen av 2027.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent for åttende gang på rad. Dette er i tråd med forventningene, og sentralbanken signaliserer at første rentekutt trolig vil komme i mars 2025. Inflasjonen er fortsatt over målet, men kjerneinflasjonen er som forventet. Samtidig har den økonomiske veksten vært sterkere enn prognosene. Flere andre sentralbanker, som Federal Reserve i USA og Riksbanken i Sverige, har satt ned renten den siste tiden, mens Norges Bank avventer. Norges Bank forventer gradvis nedgang i renten fra første kvartal 2025.
1 måned siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for forventninger om et rentekutt i mars. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache forklarer at økt prisvekst og høyere lønnsvekst enn tidligere antatt, er årsaken. Målet er å redusere prisveksten til to prosent, og et for tidlig rentekutt kan føre til at prisene fortsetter å stige. Wolden Bache antyder to mulige rentekutt i 2024, avhengig av den økonomiske utviklingen. LO-sjefen kritiserer sentralbankens pengepolitikk og mener den rammer både folk og næringsliv. Bache understreker at renten er høyere i Norge enn i andre land fordi den økonomiske utviklingen er ulik.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig signaliseres det at det første rentekuttet vil komme i mars, men at det blir noe mindre enn tidligere forventet. Erna Solberg kritiserer regjeringen for pengebruk som hun mener bidrar til de vedvarende høye rentene. Hun viser til at Norges Bank selv peker på vekst i offentlige utgifter som en faktor som trekker opp rentebanen. Solberg mener Støre-regjeringen må ta sin del av ansvaret for dette. Norges Bank forventer inntil syv rentekutt innen utgangen av 2027, slik at styringsrenta ender på 2,9 prosent.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Renten har steget fra 0 prosent i 2021 til dagens nivå, og har bidratt til å dempe prisveksten. Selv om prisveksten har falt, forventes det at høy kostnadsvekst i bedriftene vil bremse den videre nedgangen. Norges Bank signaliserer at det snart er tid for å begynne å sette ned renten, og det første kuttet forventes i mars neste år. Prognosen for styringsrenten er lite endret, men indikerer noe mindre nedgang fremover. Flere økonomer ser positivt på at Norges Bank holder på rentebanen for neste år.
29 dager siden
LO tar til orde for en revidering av Norges Banks mandat, spesielt med tanke på hvordan rentesettingen skal håndtere kostnadssjokk utenfra. De mener at hensynet til sysselsetting bør prioriteres høyere i møte med globale prissjokk, og at norsk rente har begrenset effekt på disse. LO står fast på Norges Banks uavhengighet, men understreker behovet for en politisk og demokratisk styring av bankens målsettinger. De argumenterer også for at en presisering av mandatet kan føre til høyere renter i situasjoner med lav prisvekst og høy økonomisk aktivitet, for å unngå boligbobler og gjeldsoppbygging. LO understreker sin ansvarlighet for norsk økonomi, spesielt gjennom frontfagsmodellen.
1 måned siden
Norges Bank overrasket mange ved å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i et forsøk på å dempe prisveksten. Dette skjer til tross for forventninger om rentefall og kritikk mot regjeringens økonomiske politikk, som anklages for å bidra til høyere priser og renter sammenlignet med nabolandene. Opposisjonen etterlyser skattelettelser og tiltak for å redusere matvareprisene, mens Norges Bank antyder et mulig rentefall senere i år, men forventer at det vil ta tid før prisveksten når målet.
4 måneder siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men signaliserer et sannsynlig rentekutt i mars. Sjeføkonomer bekrefter at spekulasjoner om et tidligere kutt kan avskrives. Sentralbanken har hatt samme styringsrente i et år. Inflasjonen ligger over Norges Banks mål, men sterk innenlands etterspørsel gjør at rentekutt ikke er nødvendig for å opprettholde etterspørselen. Det er nå signalisert tre rentekutt i 2025, mot fire tidligere. Neste mulighet for justering av styringsrenten er 23. januar, og deretter 27. mars.