Regjeringen planlegger å innføre EUs Digital Services Act i Norge innen 2026 for å beskytte brukere mot skadelig innhold og desinformasjon på nett. Loven pålegger søkemotorer, sosiale medier og e-handelsplattformer å opprette klagesystemer for brukere som utsettes for svindel og identitetstyveri.
Digitaliseringsminister Karianne Tung fremhever at loven skal beskytte barn mot skadelig påvirkning og markedsføring, og at den vil gjelde både internasjonale og norske selskaper. Kjente personer som Anne Lindmo er skeptiske til om loven vil være tilstrekkelig for å håndtere tekgigantenes arroganse og det massive kaoset på nett.
Forslaget til loven sendes ut på høring før sommeren.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Regjeringen planlegger en ny lov for å beskytte barn og unge mot manipulasjon og villedende reklame fra selskaper som TikTok og Temu. Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) understreker viktigheten av å begrense barns eksponering for skadelige algoritmer. Den nye loven skal også beskytte forbrukere mot villedende kampanjer og atferdsbasert reklame. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vil få ansvaret for å kontrollere at loven overholdes, og vil motta økte ressurser. Regjeringen vil innføre strengere krav til teknologiselskaper for å beskytte forbrukerne og gi innbyggerne bedre muligheter til å klage. Fungerende direktør i Nkom, John-Eivind Velure, bekrefter at dette vil skape nye arbeidsplasser i Lillesand.
1 måned siden
Regjeringen planlegger å innføre EUs AI-forordning i Norge for å styrke konkurransekraften og sikre like rammevilkår som i Europa. Digitaliseringsminister Karianne Tung kunngjorde at et utkast til en norsk AI-lov vil bli sendt på høring før sommeren, med mål om at loven skal tre i kraft sensommeren 2026. DNB-sjef Kjerstin Braathen støtter initiativet og understreker viktigheten av å øke AI-kompetansen i Norge. Som en del av satsingen opprettes «KI Norge» under Digitaliseringsdirektoratet, for å fremme ansvarlig utvikling av kunstig intelligens. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vil fungere som nasjonalt tilsyn og kontaktpunkt mot EU, og virksomheter som bryter loven kan få bøter på opptil 350 millioner kroner.
4 måneder siden
EU vurderer et lovforslag kalt «chat control» for å bekjempe spredning av seksuelle overgrep mot barn på nett. Forslaget innebærer skanning av all digital kommunikasjon, inkludert krypterte tjenester, for å identifisere overgrepsmateriale. EU-kommissær Ylva Johansson argumenterer for at dette er nødvendig for å beskytte barn, mens kritikere advarer mot masseovervåking og brudd på personvernet. De store tech-selskapene truer med å stenge tjenester som WhatsApp og Signal i Europa dersom loven vedtas. Europol har sett en økning i spredning av overgrepsmateriale og understreker behovet for tiltak. Saken er utsatt til 2025.
4 måneder siden
Digitaliseringsminister Karianne Tung og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun møter representanter fra Meta, Tiktok og Snapchat for å diskutere aldersgrenser og barns sikkerhet på nett. De ønsker innspill til Australias nye lov som forbyr sosiale medier for barn under 16 år, og tekniske løsninger for å sikre at aldersgrenser overholdes. Tung understreker at sosiale medier har stor innflytelse på barn og at tilbyderne må ta ansvar. Regjeringen arbeider med å heve aldersgrensen for samtykke til behandling av personopplysninger fra 13 til 15 år, med en planlagt ikrafttredelse i 2025. Barne- og familiedepartementet deltar også i møtet.
4 måneder siden
Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) ønsker å heve aldersgrensen for sosiale medier til 15 år, og ser til Australia og EU for inspirasjon. Hun har møtt representanter fra store tech-selskaper som Meta, Google, Snapchat og TikTok, og understreket at de må ta større ansvar for å beskytte barn på nett. Regjeringen vurderer ulike metoder for aldersverifisering, inkludert en digital lommebok som EU jobber med. Australia har allerede innført et forbud mot sosiale medier for barn under 16 år, og legger ansvaret for håndhevingen på selskapene selv. Teknologiselskapene er uenige om løsningen bør ligge i maskinvare eller programvare, men ministeren forventer at de bidrar til å finne tekniske løsninger.
4 måneder siden
Regjeringen møtte ledere fra Meta, Google, Snapchat og TikTok for å diskutere barns sikkerhet på sosiale medier. Statsrådene Karianne Oldernes Tung og Kari Nessa Nordtun uttrykte misnøye med dagens tiltak og varslet strengere reguleringer. De vurderer å heve aldersgrensen fra 13 til 15 år og innføre sikker aldersverifisering. Undersøkelser viser at mange barn under 13 år allerede bruker sosiale medier, og Kripos rapporterer om økt risiko for overgrep. Regjeringen ønsker at plattformene tar større ansvar, og et nytt møte er planlagt for å følge opp tiltakene. Australia trekkes frem som et eksempel på strengere regulering.
20 dager siden
Regjeringen foreslår bøter på opptil 25 millioner kroner for influensere og andre som driver med ulovlig reklame rettet mot barn. Barne- og familieministeren understreker at barn må beskyttes bedre mot ulovlig markedsføring, særlig reklame som bidrar til kroppspress. Forbrukertilsynet skal få økte virkemidler for å håndheve markedsføringsloven. Forbrukerrådet støtter forslaget og håper det vil skjerpe aktørene som selger reklame, og ønsker ytterligere innstramminger for markedsføring i sosiale medier og spill.
4 måneder siden
Regjeringen, representert ved kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun og digitaliseringsminister Karianne Tung, har uttrykt misnøye med innsatsen til sosiale medieplattformer som Meta, Snapchat og TikTok for å beskytte barn og unge. Under et møte onsdag ble det diskutert utfordringer som grooming, økt mobbing og dårlig psykisk helse blant barn og unge. Regjeringen krever at plattformene tar større ansvar, blant annet for å hindre at barn under 13 år oppretter kontoer. De vurderer også å heve aldersgrensen til 15 år og implementere strengere reguleringer gjennom DSA-forordninger. Et nytt møte er planlagt om tre måneder for å følge opp.
1 måned siden
Barneminister Lene Vågslid ønsker å styrke barns vern mot reklame og skadelig påvirkning fra influensere. En ny undersøkelse viser at mange unge kjøper produkter anbefalt av influensere. Vågslid vil derfor stramme inn markedsføringsloven med strengere regler og overtredelsesgebyr. Redd Barna støtter tiltaket, men mener det er behov for ytterligere tiltak for å beskytte barn. Forbrukertilsynet påpeker at det er vanskeligere å overvåke influensere nå enn tidligere, men følger opp lovbrudd og gir veiledning. Statsråden understreker påvirkernes moralske ansvar for å unngå negativ påvirkning, spesielt knyttet til kropp og utseende.
2 måneder siden
Etter at Emma Stadaas (22) ble utsatt for grove hatkommentarer fra barn og unge på TikTok, lover barne- og familieminister Lene Vågslid tiltak før sommeren. Stadaas, som har Treacher Collins syndrom, har blitt kalt «Voldemort» og «misfoster» på nett. Vågslid understreker foreldrenes ansvar og vurderer å heve aldersgrensen for sosiale medier til 15 år. Regjeringen foreslår å bevilge 7 millioner kroner i statsbudsjettet for 2025 for å beskytte barn på digitale flater. Medietilsynet viser at netthets er et økende problem, og Stadaas mener bedre brukeridentifisering kan være en løsning.
2 dager siden
Osloskolen innfører restriksjoner på internettilgang for de yngste elevene. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun støtter tiltaket men ønsker strengere regler for eldre elever.
4 måneder siden
Under et møte i Oslo diskuterte Meta, Google, Snapchat og TikTok med digitaliseringsminister Karianne Tung og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun hvordan barn under 13 år kan beskyttes på sosiale medier. Regjeringen vurderer å heve aldersgrensen fra 13 til 15 år, men selskapene er uenige om hvordan aldersverifisering skal gjennomføres. Meta foreslo å bruke mobilens alderinnstillinger, mens Google mente appene selv må håndtere dette. TikTok og Snapchat understreket behovet for teknologinøytrale løsninger. Statsrådene uttrykte misnøye med selskapenes innsats og ønsker raskere tiltak. Regjeringen håper å innføre nye regler innen 2026, men møter motstand og teknologiske utfordringer.
20 dager siden
Barne- og familieminister Lene Vågslid presenterer et lovforslag som skal styrke barns rettigheter og personvern, spesielt i digitale medier. Barn skal kunne nekte foreldre å dele bilder av dem på nett. Lovforslaget omfatter også samværsrett, hvor barnets beste skal være avgjørende, og mekling, der barn får rett til å snakke med megler alene. Loven viderefører avtalefrihet for foreldre, men flytting krever enighet. Det understrekes at det ikke er krav om at barnet tilbringer «betydelig tid» hos begge foreldre for delt bosted. Departementet erkjenner at barns medvirkning i selve lovarbeidet kunne vært bedre.
2 måneder siden
Regjeringen har kunngjort et lovforslag om å forby apper og systemer som varsler om trafikkontroller. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener slike varslinger undergraver hensikten med trafikkontroller, som er å redusere risikoatferd som høy fart, rus og uoppmerksomhet i trafikken, og bidrar til å gjøre veiene mer utrygge. Lovforslaget vil bli sendt ut på høring i fire uker, og regjeringen håper Stortinget kan vedta loven før sommeren.
1 måned siden
Regjeringen foreslår en ny lov som vil tillate opprettelse av verneområder i alle norske havområder, også utenfor territorialfarvannet. Klima- og miljøministeren beskriver lovforslaget som en milepæl og avgjørende for å bevare naturen for fremtidige generasjoner. Initiativet kommer etter kritikk for manglende vern av havområder, samtidig som Norge har fått internasjonal oppmerksomhet for planer om gruvedrift på havbunnen. Venstre krever rask iverksettelse av vernetiltak, mens andre påpeker at regjeringen fortsatt satser på olje- og gassutvinning i sårbare områder.