VG
SKAMs normalisering av skeiv kjærlighet fortsatt nødvendig
Den ikoniske norske nettserien SKAM, spesielt historien om Isak og Even, hadde en unik evne til å normalisere skeiv kjærlighet for unge. Ti år senere er seriens budskap om fellesskap og trygghet mer relevant enn noensinne, i møte med økende utfordringer for skeive ungdommer.
1 dag siden
3 min lesetid
Kort oppsummert
- SKAM, spesielt sesong tre med Isak og Even, normaliserte skeiv kjærlighet og ga trygghet til mange unge.
Den norske nettserien SKAM, som tok verden med storm i 2015, oppnådde ikonisk status for sin autentiske fremstilling av ungdomsliv. Spesielt den tredje sesongen, som fulgte historien om Isak og Even, ble et kulturelt gjennombrudd for skeiv representasjon.
Serien normaliserte skeiv kjærlighet ved å presentere den som en naturlig del av ungdomstiden, noe som ga trygghet og fellesskap for mange unge skeive som tidligere opplevde frykt og usynlighet. Ti år senere er seriens budskap fortsatt aktuelt, da unge skeive møter utfordringer som hatefulle ytringer på sosiale medier, kontroversielle videoer som «Gjett homsen», og politisk motstand mot mangfold.
Med innstramminger av rettigheter i flere land og terrorepisoder som i Oslo, understreker artikkelen behovet for SKAMs normaliserende og inkluderende budskap.
Isak
Even
Oskar Westerlin
Snorre Klanderud
Henrik Viken
Gutta
Oslo
Orlando
Bratislava
USA
Europa