University of Florida har avbrutt et planlagt undervisningssamarbeid med Universitetet i Bergen (UiB) innen kjønnsstudier. Samarbeidet skulle koble amerikanske og norske studenter i felles refleksjon rundt skeiv teori.
Avbruddet begrunnes med det vanskelige politiske klimaet i USA, der guvernør Ron DeSantis har inntatt en sentral posisjon i «anti woke»-bevegelsen. Selv om kurset var utformet for å være nøytralt, frykter universitetet å miste føderal støtte under president Donald Trump dersom de underviser i temaer som føderale myndigheter ikke setter pris på.
Leder Kari Jegerstedt ved UiB beskriver situasjonen som trist og skremmende.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at Donald Trumps administrasjons kutt i forskningsfeltet i USA kan føre til at Norge ikke får korrekt og oppdatert informasjon om smittevern og pandemirisiko. Dette kan ha konsekvenser for norske influensavaksiner, da manglende informasjon om virusutviklingen kan redusere vaksinenes effektivitet. FHI er spesielt bekymret for global smittevernovervåking og internasjonalt samarbeid. Akademikerne deler FHIs bekymring, og viser til at forskningsstøtte kuttes for prosjekter som inneholder ord som «etnisitet», «kjønn» og «mangfold». Kutt i forskningsmidler har ført til demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
29 dager siden
Økt politisk uro i USA fører til bekymring blant norske studenter, særlig knyttet til arrestasjoner og innskrenkninger i ytringsfriheten. ANSA melder om økt usikkerhet og pågang fra studenter som vurderer andre studiesteder. Utenriksminister Marco Rubio har fratatt visum til studenter som deltar i demonstrasjoner. En tyrkisk doktorgradsstudent ble arrestert, anklaget for å støtte Hamas etter å ha kritisert universitetets Israel-politikk. ANSA understreker viktigheten av å være klar over risikoen ved politisk engasjement i USA, men støtter studenters rett til ytringsfrihet.
28 dager siden
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) uttrykker bekymring for norske studenters situasjon i USA, der politisk uro og innstramming av ytringsfriheten skaper usikkerhet. ANSA melder at flere studenter er usikre på USA som studiested. Arrestasjoner av utenlandske studenter etter demonstrasjoner og tilbakeholdelse av midler til universiteter bidrar til bekymringen. Aasland understreker viktigheten av god informasjon til studenter og forskere, og ANSA antyder at alternative studiesteder kan vurderes. Hun oppfordrer studenter til å følge UDs reiseråd og vurdere risikoen ved studier i ulike land.
3 dager siden
Amerikanske forskere forteller om store endringer i akademia under Donald Trump. De beskriver hvordan hans politikk angriper vitenskapelig frihet og forskning.
4 dager siden
Donald Trumps utfall mot akademia skaper sjokkbølger i USA. Prestisjeuniversitetet Harvard tar nå til motmæle mot administrasjonen.
29 dager siden
UiT signerte et dokument fra amerikanske myndigheter som begrenset forskning på temaer som klima og kjønn, men trakk tilbake signaturen etter ordre fra rektor. Bakgrunnen er kutt i statlig støtte fra USA, som har skapt bekymring for akademisk frihet. Forskningsrådet ser alvorlig på utviklingen, og det er avholdt krisemøte for å diskutere konsekvensene av de amerikanske kuttene. UiT risikerer å miste finansiering, men rektor understreker at dette ikke er avgjørende.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringen for at Donald Trump vil trekke USA ut av internasjonalt klimasamarbeid hvis han blir president igjen. Trump trakk tidligere USA ut av Parisavtalen, og det fryktes at han vil gjøre det igjen, denne gangen raskere. Det er også bekymring for at han vil trekke USA ut av FNs klimakonvensjon, noe som vil gjøre det vanskelig å komme tilbake. I tillegg kan Trump reversere Biden-administrasjonens klimareformer og åpne for økt olje- og gassutvinning. Det er også frykt for at han vil kutte i forskningsbudsjetter. Utslippene gikk ned under Trumps første periode, men dette skyldes langsiktige trender, ikke hans politikk.
1 måned siden
En ny utvikling i USA under Trump-administrasjonen bekymrer forskningsmiljøer globalt. Store kutt i forskningsmidler, begrensninger i tilgang til databaser, og forbud mot visse ord i forskningsprosjekter truer akademisk frihet. Norge frykter konsekvenser for forskningssamarbeidet, spesielt innen klima og helse, og vurderer tiltak for å sikre datatilgang og støtte amerikanske forskere. Situasjonen anses som en påminnelse om viktigheten av å forsvare akademisk frihet og internasjonalt samarbeid.
16 dager siden
Et amerikansk universitet har advart internasjonale studenter mot å delta i demonstrasjoner eller dele politiske meninger i sosiale medier, på grunn av frykt for deportasjoner som følge av innstramminger. Flere utenlandske studenter har blitt arrestert og deportert, angivelig for å ha støttet Hamas eller deltatt i pro-palestinske demonstrasjoner. Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland uttrykker bekymring for ytringsfriheten, og ANSA følger situasjonen nøye, og oppfordrer studenter til å være oppmerksomme. Jurist Anine Kierulf mener dette er en innskrenking av ytringsfriheten, selv om grunnlaget for deportasjonene er uklart.
6 dager siden
Tore Grande, rektor ved NTNU, uttrykker bekymring for at Trump-administrasjonens tiltak truer akademisk frihet og ytringsfrihet i USA. Harvard Universitet har gått til søksmål mot Trump-administrasjonen etter krav om å fjerne mangfolds- og inkluderingsprogrammer, samtidig som 2,3 milliarder dollar i støtte til Harvard er fryst. Grande frykter at politisk press kan bringe forskere til taushet og understreker viktigheten av akademisk frihet som en grunnpilar i amerikansk tradisjon. Han påpeker at situasjonen i USA påvirker internasjonalt forskningssamarbeid, særlig med amerikanske institusjoner som Harvard. Som respons har Norges forskningsråd lansert en ordning med 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere til Norge, et tiltak som også er motivert av globale utfordringer knyttet til akademisk frihet.
1 måned siden
Donald Trump har kunngjort at han vil kutte støtten til universiteter som tillater det han kaller «ulovlige demonstrasjoner». Han truer også med å deportere utenlandske studenter som deltar i slike protester, og inndra visum for Hamas-sympatisører. Samtidig revurderer Trump-administrasjonen støtten til Columbia University på grunn av påstått manglende håndtering av antisemittisme i forbindelse med propalestinske demonstrasjoner. Komiteen for amerikansk-arabisk anti-diskriminering (ADC) har uttrykt bekymring for et mulig muslim-forbud, da flere studenter allerede har fått beskjed om deportasjon grunnet «hatefulle ytringer» i propalestinske demonstrasjoner. Politiske demonstrasjoner er beskyttet av USAs grunnlov så lenge de er fredelige.
7 dager siden
Flere norske studenter i USA er bekymret for at de ikke vil få komme tilbake til landet etter sommerferien i Norge. Amerikanske immigrasjonsmyndigheter har varslet at de kan nekte adgang basert på ytringer på sosiale medier, noe som har skapt usikkerhet blant studentene. En norsk student med kritiske kommentarer om Trump på sosiale medier vurderer risikoen for å bli nektet innreise som høy, og universitetet har anbefalt å unngå utenlandsreiser. En annen student planlegger å reise hjem, men dobbeltsjekker visum og dokumenter. ANSA beskriver situasjonen som uoversiktlig, men kjenner ikke til tilfeller av nektet innreise blant norske studenter. Utenriksdepartementet understreker at det er amerikanske myndigheter som avgjør innreise, og at de ikke kan gripe inn, men oppfordrer til å følge gjeldende regler og reiseinformasjon.
16 dager siden
Andrea Bolstad (20), en norsk journalistikkstudent i USA, opplever at hennes ytringsfrihet er begrenset etter at Donald Trump ble president. Hun forteller om advarsler fra universitetsledelsen om å være forsiktig med hva hun legger ut på sosiale medier og å unngå å kritisere Trump-administrasjonen. Studenter fra enkelte land anbefales å ikke reise hjem, og flere internasjonale studenter har blitt pågrepet og utvist. Arrangementer for minoritetsgrupper ved universitetet har blitt avlyst. Bolstad frykter at dette er et første steg mot økt sensur også for amerikanske borgere, men nekter å la seg målbinde og er villig til å ta konsekvensene av å dele sin historie.
13 dager siden
Den republikanske senatoren Lisa Murkowski uttrykker bekymring for situasjonen i USA under Trump-administrasjonen, og frykter gjengjeldelse for å kritisere makten. Murkowski er en av få republikanere som åpent har kritisert Trump. Samtidig planlegger Trump-administrasjonen store kutt i offentlige jobber og endringer i samfunnet, inkludert fjerning av DEI-tiltak. Harvard University nekter å bøye seg for Trumps krav, noe som resulterer i tap av betydelig statsstøtte. Advokater som har jobbet med etterforskningen av stormingen av kongressen 6. januar 2021, har også mistet jobbene sine.
15 dager siden
Trump-administrasjonen fryser 2,3 milliarder dollar i føderal støtte til Harvard etter at universitetet nektet å etterkomme nye krav om endringer i sine programmer for mangfold, likestilling og inkludering, samt ansettelsespraksis. Harvard-rektor Alan Garber avviser at regjeringen har rett til å diktere universitetets undervisning eller ansettelser. Trump har prioritert reform av universiteter, og flere universiteter har bøyd seg for hans krav, inkludert Columbia University, som kastet ut studenter involvert i pro-palestinske demonstrasjoner. En av studentlederne risikerer nå utvisning fra USA.