Til tross for at noen hydrogenprosjekter er satt på vent, har norsk hydrogennæring oppnådd flere milepæler det siste året. Yara reduserer utslipp ved å bruke hydrogen i gjødselproduksjon, og Veidekke produserer asfalt med hydrogen. Hydro planlegger å resirkulere aluminium med hydrogen.
I skipsfarten bygges det hydrogenferger og forsyningsskip. Lastebilprodusenter lanserer hydrogenmodeller, og det etableres fyllestasjoner. Fem produksjonsanlegg for hydrogen er i drift, og flere er planlagt.
Omsetningen i næringen har nesten doblet seg fra 2022 til 2023. Globalt har investeringene i hydrogenprosjekter økt betydelig. Forutsigbarhet er viktig for investorer, og det jobbes med å legge til rette for dette.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Selskapet GreenH har besluttet å bygge en hydrogenfabrikk i Bodø til 1,2 milliarder kroner. Fabrikken skal produsere 8,5 tonn grønt hydrogen daglig, som skal forsyne verdens største hydrogenferger på strekningen Bodø-Lofoten fra høsten 2026. Dette er det eneste stedet i verden hvor hydrogenproduksjon og -bruk er integrert på denne måten. Produksjonsprosessen er kraftkrevende, men biprodukter som varme og oksygen skal utnyttes i fjernvarme og havbruk. Det er lagt vekt på sikkerhetstiltak for å håndtere eksplosjonsfaren ved hydrogen, og lokale myndigheter ser positivt på prosjektet som et knutepunkt for utvikling av fremtidsrettet drivstoff.
23 dager siden
NVE melder om større kraftoverskudd enn ventet de nærmeste årene, til tross for økt kraftforbruk. Justeringen skyldes at flere prosjekter innen batteri- og hydrogenproduksjon er nedskalert eller avlyst. Elektrifisering av transport, sokkelen og datasentre trekker opp forbruket. Norge ligger etter målet om strømsparing i bygg, og solkraft vokser saktere enn antatt. I 2024 hadde Norge rekordhøy kraftproduksjon og eksporterte mest strøm til Storbritannia.
23 dager siden
NVE forventer nå at Norge unngår kraftunderskudd frem mot 2029, en endring fra tidligere anslag. Dette skyldes hovedsakelig at flere planlagte hydrogen- og batteriprosjekter er kansellert eller utsatt, noe som reduserer det forventede kraftforbruket. Samtidig bidrar datasentre og elektrifisering av transport og olje- og gassinstallasjoner til økt forbruk. NVE påpeker at Norge sannsynligvis ikke vil nå sine mål for solkraft og energieffektivisering innen 2030. Begrenset nettkapasitet fører til lange ventelister for tilkobling av ny kraft.
4 måneder siden
Oslo Børs opplevde en forsiktig oppgang på lille julaften, med en økning på 0,53 prosent. Hydrogenpro ledet an med en betydelig økning etter å ha sikret ny finansiering. Kongsberg Gruppen steg også, etter uttalelser fra Donald Trump om økte forsvarsbudsjetter. Nordic Mining opplevde en betydelig oppgang etter oppstart av gruvedrift i Førdefjorden, til tross for protester fra miljøorganisasjoner. The Kingfish Company falt etter en annonsert emisjon, mens Scatec steg etter byggestart av et solkraftanlegg i Brasil. Flere andre selskaper hadde også positive utviklinger, mens noen, som Equinor og Mowi, opplevde nedgang.
3 måneder siden
Flyprodusenten Boeing satser tungt på utvikling av syntetisk flydrivstoff i Norge, i samarbeid med Norsk e-Fuel. Målet er å produsere e-Fuel basert på CO₂, fornybar kraft, hydrogen og vann. Anlegget i Mosjøen skal være klart i 2032 med en kapasitet på 50 millioner liter årlig. Norwegian er også involvert for å nå sine klimamål, men påpeker at prisen på e-Fuel er svært høy. Miljødirektoratet understreker behovet for omstilling til nullutslippsteknologi i luftfarten, som er en sektor som henger etter i klimakutt. Bærekraftig flydrivstoff utgjorde kun en liten andel av det globale forbruket i fjor.
4 måneder siden
Oslo Børs opplever en positiv start på lille julaften, med en hovedindeks som stiger 0,5 prosent. Hydrogenpro leder an med en aksjeoppgang på nesten 20 prosent etter å ha annonsert en ny finansieringsrunde på inntil 140 millioner kroner. Schibsted Marketplaces varsler et ekstraordinært utbytte på 500 millioner kroner i 2025. The Kingfish Company planlegger en emisjon på 14 millioner euro for å øke produksjonskapasiteten, mens Endúr kjøper VAQ for 115 millioner kroner. Oljeprisen stiger også, og flere selskaper opplever kursoppgang.
3 måneder siden
Norsk gassproduksjon satte ny rekord i 2023 med 124 milliarder kubikkmeter, en økning fra 122,8 milliarder i 2022. Dette skyldes stabil produksjon og god drift på felt som Troll. Den samlede produksjonen av olje og gass var på sitt høyeste siden 2009. Sokkeldirektoratet forventer at produksjonen vil holde seg høy de neste to-tre årene, før den gradvis avtar. Investeringene på sokkelen forventes å stige til 264 milliarder kroner i 2025, det høyeste nivået siden 2014. Direktoratet understreker behovet for mer leting for å sikre fremtidig produksjon og advarer om at manglende investeringer kan føre til rask nedbygging av næringen.
3 måneder siden
Hydrogenselskapet Nel reduserer bemanningen med over 80 ansatte og stanser midlertidig produksjonen ved sitt anlegg på Herøya i Porsgrunn. Dette skyldes svakere etterspørsel i markedet for fornybar hydrogenproduksjonsteknologi. Selskapet har allerede gjennomført halvparten av nedbemanningen gjennom frivillige sluttpakker og oppsigelser av konsulenter. Nel-aksjen falt over 25 prosent på Oslo Børs etter nyheten. Selskapet opplever at flere kunder utsetter prosjekter, og at støtteordninger i EU og USA har tatt tid. Til tross for dette, har Nel fortsatt tro på hydrogenmarkedet på lang sikt.
1 måned siden
Equinor og partnere har startet gassproduksjonen fra Halten Øst-feltet, som består av seks funn. Investeringen forventes å være nedbetalt på bare ett år. Feltet er viktig for Europas energisikkerhet og for Equinors satsingsområde i Norskehavet. Selskapet ser for seg å opprettholde produksjonen på sokkelen til 2035 gjennom undervannsutbygginger og økt utvinning. Equinor jobber også med å elektrifisere felt i Halten-området for å redusere CO₂-utslipp.
2 måneder siden
Aluminiumsgiganten Hydro rapporterer et betydelig forbedret justert driftsresultat for fjerde kvartal sammenlignet med året før, med en justert EBITDA på 7,7 milliarder kroner, opp fra 3,7 milliarder. Til tross for resultatforbedringen skuffer selskapet ved å senke utbyttet for 2024 til 2,25 kroner per aksje, sammenlignet med 2,5 kroner i 2023. Hydro omstrukturerer sin strategi ved å fase ut satsingen på batteri og grønt hydrogen for å fokusere på kjernevirksomheten, samtidig som de opprettholder et investeringsmål på 15 milliarder kroner årlig. Eivind Kallevik leder nå sitt andre hele kvartal som konsernsjef.
2 måneder siden
Horisont Energi i Sandnes nedbemanner kraftig og reduserer arbeidsstokken til 10–15 ansatte. Årsaken er usikkerhet knyttet til grønn omstilling og manglende finansiering. Selskapet har forsøkt å finne nye investorer via Danske Bank Markets, men uten hell. Markedet for grønne omstillingsprosjekter har opplevd en nedgang siden 2021, kombinert med økte renter, noe som gjør investorer mer forsiktige. Selskapet satser på transport og lagring av CO₂ og grønn ammoniakk, men mistet nylig partneren Fertibera i Barents Blue-prosjektet. Horisont Energi melder likevel om fremskritt i prosjektene Barents Blue og Gismarvik CO₂-huben.
3 måneder siden
Norsk olje- og gassproduksjon holder et høyt tempo, med rekordhøy gassproduksjon i fjor som følge av krigen i Ukraina og boikott av russisk gass. Produksjonen forventes å holde seg høy de neste årene, før en nedgang er ventet. Sokkeldirektoratet ser muligheter for å utnytte gamle felt med ny teknologi, og det forventes store investeringer i sektoren fremover, inkludert miljøtiltak. Selskapene viser fortsatt stor interesse for å investere og lete på norsk sokkel.
2 dager siden
Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro rapporterer et betydelig sterkere resultat for første kvartal. Høyere priser og positiv valutautvikling bidro til oppgangen.
2 måneder siden
Aker-selskapet Industry Capital Partners (ICP) planlegger å presentere sin første investering i løpet av første halvår, etter en periode med stillhet. Selskapet endrer strategi og fokuserer nå på selskaper i Norden, med hovedkontor i Norge, Sverige, Finland eller Danmark. ICP vil investere i eksisterende selskaper som har nye prosjekter under utvikling, og som bidrar til å kutte klimautslipp. De vil ta eierandeler på 10–50 prosent, og jobbe sammen med de eksisterende selskapene. ICP mener at sol, vind på land og batterilagring ikke lenger trenger offentlig støtte, mens vind til havs, grønn ammoniakk og grønn hydrogen fortsatt trenger det.
3 dager siden
Aker Solutions har sikret seg store grønne kontrakter i år. Samtidig merker selskapet at tempoet i det grønne skiftet avtar.