Nato-landene ga Ukraina rekordstor støtte i 2024, og overgikk Jens Stoltenbergs mål på 40 milliarder euro. Støtten oversteg 50 milliarder euro.
Økningen i forsvarsbudsjettene er på over 20 prosent fra 2023 til 2024, men ifølge Natos generalsekretær Mark Rutte er det fortsatt ikke nok. Spørsmålet er om støtten er tilstrekkelig sett i lys av forventninger til USAs rolle og mulige fredsforhandlinger med Russland.
Europeiske land og Canada bidro med over halvparten av støtten til Ukraina, noe som viser Europas ansvar og avlaster USA.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler forventninger om at Jens Stoltenberg, i sin nye rolle som finansminister, vil øke Norges økonomiske støtte til Ukraina. Stoltenberg har tidligere oppfordret NATO-land til å øke forsvarsbudsjettene, og eksperter mener han nå vil bli presset til å etterleve dette selv. Venstre-leder Guri Melby etterlyser en klarere politikk fra Stoltenberg om Ukraina-støtten. Norge kritiseres fra dansk hold for å gi mindre bistand enn Danmark, til tross for store inntekter fra gassalg under krigen.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt å gi 85 milliarder kroner i støtte til Ukraina i 2025, en økning på 50 milliarder fra budsjettert beløp. En forsker ved Sjøkrigsskolen mener likevel at Norge burde gitt mer, og påpeker at både Danmark og Sverige har bidratt med større summer. Ifølge forskeren vil den økte støtten bringe Norge opp på nivå med danskene, men han understreker viktigheten av at Norge ikke ligger etter andre nordiske land. Han mener Ukraina trenger støtte på alle områder, og at et større bidrag fra Norge ville gitt et moralsk løft, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs engasjement.
1 måned siden
Det er bred politisk enighet om å øke Norges støtte til Ukraina til 85 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre begrunner økningen med den dramatiske situasjonen Ukraina er i, redusert støtte fra USA og et samlet Europa. Støtten skal bidra til fred og stabilitet i Europa, samt støtte den europeiske fredsplanen. Ine Eriksen Søreide (H) understreker at det kan bli behov for ytterligere økning i støtten fremover, og regjeringen har tidligere blitt kritisert for å være for gjerrig sammenlignet med andre land som Danmark og Sverige.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt å øke Norges økonomiske støtte til Ukraina til 85 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte de parlamentariske lederne for å diskutere bidraget. Støtten skal brukes til å styrke Ukrainas forsvar, inkludert luftvern og artilleri, samt støtte landets egen forsvarsindustri. Støre understreker at dette er i Norges sikkerhetsinteresse og vil bidra til europeiske fredsplaner. Stoltenberg forsikrer at økningen er innenfor forsvarlige økonomiske rammer. Bakgrunnen for økningen er den alvorlige sikkerhetssituasjonen og at USA har stanset militærhjelp og etterretningsdeling med Ukraina.
1 måned siden
Stortinget har besluttet å øke Norges økonomiske støtte til Ukraina med 50 milliarder kroner, slik at den totale støtten kommer opp i 85 milliarder. Statsminister Jonas Gahr Støre møtte de parlamentariske lederne for å diskutere Norges bidrag i lys av den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa. Støre understreket at det er viktig at Europa står samlet i sin støtte til Ukraina, spesielt etter at USA har stanset både militærhjelp og etterretningsdeling med landet. Denne beslutningen kommer etter en periode med konflikt mellom president Zelenskyj og president Trump.
1 måned siden
Ukrainas president Zelenskyj takket statsminister Støre for Stortingets enstemmige vedtak om å øke Norges støtte til Ukraina med 50 milliarder kroner, til totalt 85 milliarder. Zelenskyj mener dette er et eksempel til etterfølgelse for andre land, og takket Norge for ansvarlighet og vilje til å bidra til fred i Europa. Støre understreker at Norge tar et stort ansvar og at bidraget setter tonen for Europa. Høyre påpeker at selv om økningen er positiv, vil det trolig være behov for ytterligere støtte i fremtiden. Samtidig har EU også vedtatt å øke sin støtte til Ukraina og ruste opp for over 9000 milliarder kroner.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt å øke støtten til Ukraina med 50 milliarder kroner, noe som gir totalt 85 milliarder i 2025. Dette sees som en reaksjon på Trumps usikkerhet og et signal til Putin om at Norge står fast ved Ukrainas side. Støtten handler om å forsvare grunnleggende verdier og Norges egen sikkerhet. Flere partier understreker behovet for rask bruk av midlene og er åpne for ytterligere bidrag. Samtidig erkjennes det at økt satsing på sikkerhet vil kreve omprioriteringer fra andre politikkområder, og at det haster med å styrke det norske forsvaret.
1 måned siden
Senterpartiet ønsker å øke Norges støtte til Ukraina og Forsvaret, og foreslår å kutte i satsingen på havvind og kjøp av skogkvoter for å frigjøre nødvendige midler. Marit Arnstad anslår at dette kan frigjøre over 40 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre forventes å varsle økt støtte til Ukraina i sin kommende redegjørelse. Samtidig argumenterer flere partier for at den eksisterende langtidsplanen for Forsvaret må fremskyndes og trappes opp, som en respons på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen og usikkerheten knyttet til USAs engasjement.
2 måneder siden
Europeiske land diskuterer en militærhjelpspakke til Ukraina på 230 milliarder kroner, ifølge Politico. MDGs Arild Hermstad mener Norge raskt må bidra, og foreslår å bruke en betydelig del av landets ekstraordinære inntekter fra økte gasspriser. Hermstad mener Norge bør vurdere å gi opp mot 1000 milliarder kroner til Ukraina. Initiativet ledes av EUs Kaja Kallas, og kommer etter usikkerhet rundt USAs fremtidige støtte til Ukraina. Utenriksdepartementet henviser spørsmål om Norges deltakelse til Forsvarsdepartementet, som foreløpig ikke har kommentert saken.
2 måneder siden
En ny studie avslører at Russland bruker betydelig mer penger på forsvar enn europeiske land til sammen, noe som skaper bekymring i Europa. Denne bekymringen forsterkes av usikkerheten rundt USAs fremtidige engasjement og støtte til Ukraina. Selv om europeiske land øker sine forsvarsbudsjetter, overgår Russlands økning den europeiske veksten. Eksperter understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet ved å øke investeringene i forsvaret. Samtidig foregår det samtaler om fred i Ukraina uten at Ukraina er representert, og USA reduserer sin andel av BNP brukt på forsvar.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre redegjorde i Stortinget om situasjonen i Ukraina og lovet en betydelig økning i Norges støtte til landet, uten å tallfeste løftet. Støtten skal bidra til Ukrainas forsvarskamp mot Russland og underbygge fredsplaner i Europa. Støre åpnet også for å revurdere planene for det norske Forsvaret, og kommenterte endringene i amerikansk politikk under president Trump. Norge har mottatt kritikk for å gi mindre støtte til Ukraina sammenlignet med andre skandinaviske land, spesielt sett i lys av landets økte gassinntekter etter Russlands invasjon av Ukraina.
19 dager siden
EU-landene har forpliktet seg til å gi over 23 milliarder euro i militærstøtte til Ukraina i år, en økning fra fjorårets 20 milliarder euro. Utenrikssjef Kaja Kallas understreker at støtten vil fortsette å øke. Hun påpeker også at krigen fortsetter til tross for våpenhvileforsøk, og at Ukraina har akseptert en betingelsesløs våpenhvile uten at Russland har vist tegn til å følge etter.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, tidligere Nato-sjef, mener europeiske land må øke sine forsvarsutgifter betydelig, og bruke vesentlig mer enn 2 prosent av BNP. Han påpeker at krigen i Ukraina har avslørt en svak forsvarsindustriell base i Europa, og at det er nødvendig å styrke denne gjennom teknologi og innovasjon. Stoltenberg anerkjenner også flere av Donald Trumps tidligere poenger om europeisk forsvarsinvestering, russisk gassavhengighet og Kinas sikkerhetspolitiske rolle. Han fremhever at Norden nå er samlet i Nato, og at han skal møte den nye amerikanske administrasjonen for å diskutere sikkerhetspolitikk.
1 måned siden
EU forbereder en betydelig styrking av sitt forsvarssamarbeid som svar på krigen i Ukraina og usikkerhet rundt USAs rolle i NATO. Planen, kalt «ReArm Europe», innebærer omfattende investeringer i forsvar, våpenhjelp og støtte til Ukraina. Dette inkluderer muligheten for at EU-banken EIB kan låne ut 150 milliarder euro til felles forsvarsprosjekter, samt en potensiell direkte støttepakke til Ukraina. Norge er ikke invitert til toppmøtet, noe som skaper bekymring for Norges sikkerhet. Samtidig møter forslagene motstand fra Ungarn, som ikke støtter militær hjelp til Ukraina, mens Frankrike har signalisert vilje til å diskutere deling av atomvåpen.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa, inkludert Norge, må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige engasjement. Det foreslås at Europa overtar USAs militære bidrag, inngår mineralavtaler med Ukraina, og fortsetter å kjøpe våpensystemer fra amerikansk industri. Videre understrekes viktigheten av å bygge opp en felles europeisk forsvarsindustri og mobilisere næringslivet for å sikre Ukrainas økonomiske stabilitet og gjenoppbygging. Artikkelen fremhever også at Europa må kontrollere fredsprosessen og sikre inndragning av russiske eiendeler.