En ny global studie viser at norske kvinner har de største brystene i verden, med en gjennomsnittlig cupstørrelse på C til D. Studien, som analyserte data fra 108 land, peker på at Norge skiller seg ut med større bryststørrelse til tross for en lavere gjennomsnittlig BMI enn for eksempel USA og Storbritannia.
Forskere mener genetikk kan være en forklaring på dette. Land i Afrika og Sørøst-Asia har i gjennomsnitt de minste brystene.
Studien viser også at bryststørrelser globalt har økt de siste tiårene, noe som knyttes til økt kroppsvekt. Studien er basert på data fra flere undersøkelser og konvertert til det amerikanske systemet for cupstørrelser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Ein ny studie frå Universitetet i Oslo viser ein markant auke i kosmetiske operasjonar blant norske kvinner dei siste 20 åra. I 2022 hadde 17 prosent av kvinnene gjennomgått eit slikt inngrep, mot 7–8 prosent i 2003 og 2008. Studien avdekker også at mange kvinner vurderer kosmetisk kirurgi i framtida. Brystoperasjonar er det vanlegaste inngrepet. Forskarar meiner press frå media og sosiale medium, samt påverknad frå nettverk, bidreg til at fleire vurderer å endre utsjånaden sin. Ei av dei intervjua kvinnene fortel at ho fekk utført ein rumpeoperasjon (BBL) då ho var 21 år, og ser ikkje bort frå at ho vil gjere det igjen.
3 måneder siden
En ny norsk studie viser en økning i kosmetiske inngrep blant kvinner. 17 prosent av de spurte kvinnene har gjennomgått kosmetisk kirurgi, mens 52 prosent vurderer det. Studien viser en sammenheng mellom de som ønsker kirurgi og lavere utdanningsnivå, misnøye med eget utseende og hyppig bruk av utseendefokuserte sosiale medier. Andelen kvinner som kjenner noen som har tatt kosmetisk kirurgi har økt betraktelig siden 2003. Studien indikerer en økning i bruk av kosmetisk kirurgi fra 8% i 2003 til 17% i 2022. Økt tilgjengelighet, normalisering og sosiale medier er mulige årsaker til økningen.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste av 20 vesteuropeiske land hvor forventet levealder fortsetter å øke. I de andre landene stoppet økningen i forventet levealder opp allerede før pandemien. Storbritannia opplever den største nedgangen. Ifølge studien hadde pandemien liten innvirkning på levealderen i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia. Statistisk sentralbyrå melder at forventet levealder i Norge i 2023 er 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
1 måned siden
En ny studie viser at barneleddgikt og inflammatorisk tarmsykdom er vanligere blant barn i Nord-Norge sammenlignet med Sør-Norge. Forskere undersøker nå mulige årsaker til denne geografiske forskjellen, og analyserer data om genetikk, D-vitaminnivåer, miljøfaktorer og kosthold, inkludert mors inntak av fisk under svangerskapet. En teori er at miljøfaktorer kan spille en rolle. Samisk opphav er også nevnt som en mulig forklaring, men dette er ikke undersøkt. Målet er å identifisere risikofaktorer som kan reduseres for å forebygge sykdommene.
2 måneder siden
Ein studie publisert i The Lancet viser at Noreg er det einaste av 20 vesteuropeiske land der forventa levealder framleis aukar. Studien undersøkte forventa levealder ved fødsel frå 1990 til 2021. Alle dei andre landa opplevde ein nedgang i auken av forventa levealder etter 2011, lenge før koronapandemien. Dei britiske øyane har hatt den største nedgangen. Dei siste tala frå SSB viser at forventa levealder i Noreg i 2023 var 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
4 dager siden
Ny forskning antyder en sammenheng mellom sivilstand og vektøkning hos menn. Flere studier peker på at menn legger på seg etter å ha flyttet sammen med en kvinne.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste landet i Vest-Europa hvor forventet levealder fortsetter å øke. Studien omfatter 20 vesteuropeiske land i perioden 1990 til 2021. Alle andre land opplevde en nedgang i økningen av forventet levealder etter 2011. I motsetning til mange andre land, ser man ingen negativ pandemieffekt på levealderen i Norge. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
4 måneder siden
En ny studie fra Universitetet i Oslo viser at nesten 90% av norske kvinner fjerner kroppshår. Danske Eldina Jaganjac fikk internasjonal oppmerksomhet og sinte meldinger etter å ha sluttet å fjerne kroppshår, og hun mener det viser at samfunnet har urealistiske forventninger til kvinner. Jaganjac understreker at hårfjerning for kvinner ikke er et reelt valg, men et sosialt krav. Forskere mener at hårfjerning er en kulturell norm som kan endres hvis flere kvinner velger å ikke fjerne kroppshår. Det er uenighet om hvorfor hårfjerning ble vanlig, men det er knyttet til motens utvikling og reklame.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at et flertall av nordmenn mener normalvektige ser ned på overvektige. Undersøkelsen, utført av Opinion på oppdrag fra Navamedic, viser også at personer med fedme opplever diskriminering i større grad enn de med overvekt. Tre av ti mener overvektige har dårligere sjanser for forfremmelse på arbeidsplassen. Bare 20 prosent av de med fedme mener samfunnet har fått et mer positivt syn på overvekt de siste årene. Nesten 60 prosent av de spurte oppgir at de ønsker å gå ned i vekt, noe som tilsvarer 2,5 millioner nordmenn.
1 måned siden
En studie publisert i The Lancet anslår at seks av ti voksne globalt vil ha overvekt eller fedme i 2050. Utviklingen går raskt, og en tredjedel av barn og unge vil være rammet hvis ikke tiltak iverksettes. Fedme øker risikoen for alvorlige sykdommer, og helsevesenet i mange land vil slite med å håndtere dette. Afrika sør for Sahara er spesielt utsatt. Norge ligger bedre an enn mange andre land, men også her øker fedmeforekomsten. Tiltak som fremmer sunn livsstil og kosthold anbefales for å snu utviklingen.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste av 20 vesteuropeiske land hvor forventet levealder fortsetter å øke. I de andre landene stoppet økningen i forventet levealder opp allerede etter 2011. Studien viser også at pandemien ikke hadde noen målbar effekt på forventet levealder i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
2 måneder siden
En ny rapport fra WHO viser en forventet økning i antall brystkrefttilfeller og dødsfall blant norske kvinner frem mot 2050. Rapporten anslår en økning på 21 prosent i antall tilfeller og 42 prosent i antall dødsfall. Kreftregisteret i FHI bekrefter denne trenden og forventer rundt 5000 årlige tilfeller innen 2046. Økningen skyldes hovedsakelig at befolkningen blir eldre, men også livsstilsfaktorer som mindre fysisk aktivitet og overvekt spiller inn. Kreftforeningen understreker behovet for økt satsing på forebygging og oppfordrer myndighetene til å legge til rette for sunnere valg.
4 måneder siden
En ny svensk studie har funnet en sammenheng mellom melkeinntak og økt risiko for hjertesykdom hos kvinner. Studien, som fulgte 60 000 kvinner og 40 000 menn over 30 år, viser at risikoen for hjertesykdom øker med mengden melk kvinnene drikker. Det ble ikke funnet en tilsvarende sammenheng hos menn eller ved inntak av fermenterte meieriprodukter som ost og yoghurt. Forskere understreker at funnene er foreløpige og at det er behov for mer forskning før man kan gi konkrete kostholdsråd. De advarer også mot å trekke forhastede konklusjoner basert på denne ene studien, men antyder at kvinner kan ha nytte av å velge fermenterte melkeprodukter fremfor søtmelk.
4 måneder siden
En svensk studie har undersøkt sammenhengen mellom melkekonsum og helse hos over 100.000 deltakere. Studien viser at kvinner som drikker mye melk har en moderat økning i risiko for hjerte- og karsykdommer. Forskningen, som har pågått siden 1987, indikerer at to glass melk om dagen er en grense for hva som er anbefalt for kvinner. Dette skyldes at kvinner har en dårligere evne til å bryte ned laktose. Selv om melkekonsumet har gått ned, får vi i oss tilsvarende mengde meieriprodukter gjennom ost og yoghurt, noe som gjør anbefalingen relevant.
2 måneder siden
En dansk studie med data fra 2,2 millioner kvinner viser at hormonell prevensjon øker risikoen for blodpropp i hjerne og hjerte. Risikoen er størst for de som bruker p-piller, p-ring og p-plaster som inneholder både østrogen og gestagen. Gestagenpiller gir en mindre risikoøkning, mens hormonspiral ikke viste økt risiko. Forskere understreker at den faktiske risikoen er lav, men at leger bør ta dette med i betraktningen ved forskrivning. Det er viktig å vurdere både fordeler og ulemper, samt individuelle risikofaktorer. Studien påpeker også behovet for mer forskning på positive effekter av hormonell prevensjon.