Høyre-politiker Haagen Poppe mener dagens regler for bygging i 100-metersbeltet langs kysten favoriserer de rikeste, da private reguleringsplaner koster minst en halv million kroner. Han peker på at mange huseiere i uregulerte områder, som i Arendal kommune, får avslag på byggesøknader, noe som gjør det vanskelig for vanlige folk å oppgradere sine boliger.
Kommunen har redusert godkjenningen av byggesøknader betydelig de siste årene, mens andre kommuner som Flekkefjord godkjenner flere søknader. Statsforvalter Gina Lund understreker at strengheten i lovverket skal sikre allmenn tilgang til sjøen, men erkjenner at kostnadene ved reguleringsplaner kan favorisere de økonomisk sterke.
Arkitekt Bjørn Barexstein bekrefter at det har blitt vanskeligere å få godkjent bygg i strandsonen etter innstramminger i 2021. Poppe ønsker en ny modell med mer detaljerte kommunale reguleringsplaner som skiller mellom uberørte naturområder og områder der bygging kan tillates, for å gjøre det lettere for vanlige folk å bygge mindre tiltak uten store kostnader.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Høye strømpriser fører til at hytteeier Trond G. Hagen bruker hytta betydelig mindre, spesielt om vinteren. Han kritiserer manglende strømstøtte for fritidsboliger og mener staten tjener for mye på strøm. Energiminister Terje Aasland forsvarer ordningen og påpeker at strømstøtte er prioritert for husholdninger, og at prisene er på vei ned. Ordføreren i Ringebu, en stor hyttekommune, frykter at redusert bruk av hytter vil ramme lokalt næringsliv, selv om kommunen ikke har sett en nedgang i bruken. Hagen ønsker en makspris på 50 øre per kilowattime, og mener myndighetene mangler kontroll.
2 måneder siden
Tidligere OL-mester Ådne Søndrål har fått tillatelse fra Bærum kommune til å rive sin eksisterende hytte i strandsonen på Ostøya og erstatte den med en ny. Bygningssjefen motsatte seg først planene, da han mente det stred mot byggeforbudet i strandsonen. Et politisk flertall bestående av Høyre og Fremskrittspartiet ga likevel tillatelse, da de anså det som en gjenoppføring av en eksisterende hytte. Søndrål argumenterer med at den nye hytta vil være mindre og mindre synlig enn den forrige, mens opposisjonen mener tillatelsen er et brudd på prinsippet om å begrense bygging i strandsonen.
27 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) gir kommunene hjemmel til å stille klimakrav på alle bygge- og anleggsplasser, også private og statlige, noe som kan inkludere krav om elektriske redskaper. Sylvi Listhaug (FrP) og Julie Brodtkorb (MEF) kritiserer tiltaket og mener det vil føre til økte kostnader og svekke konkurransekraften til norske bedrifter. Bjelland Eriksen forsvarer tiltaket med at det er nødvendig for å redusere klimautslipp, fremme utslippsfri teknologi og at flere store kommuner har etterspurt dette.
4 måneder siden
Hytteeier Øystein Bjøndal Lund, som også er styremedlem i Norges Hytteforbund, opplever økte strømkostnader på hytta og ønsker en ordning der strømstøtten kan fordeles mellom hjem og fritidsbolig. Han mener det bør være opp til hver enkelt å bestemme hvor strømstøtten skal brukes. Regjeringen på sin side, ved statssekretær Elisabeth Sæther, understreker at dagens strømstøtteordning er lik og rettferdig for alle, og at det ikke er aktuelt å endre den slik at den også gjelder fritidsboliger. Lund er bekymret for konsekvensene høye strømpriser har for lokalt næringsliv i hyttekommuner. Regjeringen har innført lavere nettleie i områder med høye strømpriser som et tiltak.
1 måned siden
Nye tall fra SSB viser store forskjeller i kommunale avgifter. Engerdal er dyrest med over 30.000 kr per husstand, mens Etne er billigst med under 7.000 kr. Engerdal forklarer de høye avgiftene med store investeringer og lange avstander, og mener staten bør bidra mer. Etne er fornøyd med å være billigst, men forventer økte utgifter. Hytteeiernes interesseorganisasjon hevder at mange kommuner tar for mye betalt. Økende kostnader har ført til at vanngebyret i Oslo har mer enn doblet seg, og momsen på kommunale avgifter reduseres fra 2025.
2 måneder siden
NRK avslører omfattende nedbygging av strandsonen i Norge, tilsvarende fire fotballbaner daglig de siste 20 årene. Statistikken viser at 64 millioner kvadratmeter er bebygd. Klima- og miljøministeren ønsker strengere håndtering av dispensasjoner, mens Statsforvalteren i Agder innrømmer mangelfull oppfølging av regelverket. Selv om utbyggingstempoet har avtatt noe, fortsetter nedbyggingen i et alarmerende tempo. Lokalpolitikere sliter med vanskelige avveininger mellom vern og private interesser, noe som fører til mange dispensasjoner.
4 måneder siden
Høyre-politiker Lene Westgaard-Halle mener norsk landbrukspolitikk er gammeldags og fører til unødvendig høye matpriser for forbrukerne. Hun kritiserer det høye tollvernet som hindrer konkurranse fra utenlandske lavpriskjeder, og mener at dagens politikk favoriserer de store aktørene. Westgaard-Halle er også kritisk til skattepolitikken, som hun mener jager næringslivsledere ut av landet. Hun forteller om sin politiske oppvåkning gjennom elevrådet og innføring av milkshake på skolen, og om sin konvertering til katolisismen. Etter 7 år på Stortinget, tar hun ikke gjenvalg i 2025 og ser frem til å jobbe i privat næringsliv.
20 dager siden
En ny forskrift åpner for at kommuner kan kreve bruk av elektriske maskiner på byggeplasser. Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, er sterkt kritisk og kaller det «komplett galskap», da han mener det vil føre til økte kostnader for både private og offentlige prosjekter. Huseiernes landsforbund og Maskinentreprenørenes Forbund deler Vedums bekymring og frykter dyrere boliger og mindre byggeaktivitet. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen forsvarer forskriften ved å påpeke at den er frivillig for kommunene og at det finnes støtteordninger. Vedum har fremmet et forslag i Stortinget om å oppheve forskriften, og har mulighet for å få flertall.
12 dager siden
En undersøkelse fra Gudbrandsdal Energi viser at høye strømpriser fører til at mange nordmenn bruker hyttene sine mindre, og noen vurderer å selge. Styreleder i Norges Hytteforbund, Trond Hagen, bruker også sin hytte mindre på grunn av de høye kostnadene. Regjeringens forslag om en 'norgespris' skal avhjelpe situasjonen, men den favoriserer hytter med lavt forbruk, noe som skaper frustrasjon blant de som har investert i energieffektivisering. Statssekretær Astrid Bergmål (Ap) mener undersøkelsen bekrefter behovet for 'norgespris', mens kritikere stiller spørsmål ved ordningens effektivitet.
2 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) går til valg på å stoppe elektrifiseringen av Melkøya, og mener det vil føre til høye kostnader og hindre utvikling i Nord-Norge. Senterpartiet (Sp) vurderer å endre sitt syn på elektrifiseringen etter å ha gått ut av regjering, og ser på en lengre konsesjonstid for gasskraftverket som en mulig løsning. Reineiere frykter at elektrifiseringen vil føre til økt vindkraftutbygging og tap av beiteland. Arbeiderpartiet (Ap) mener Frps utspill er useriøst og at elektrifiseringen er et viktig nasjonalt prosjekt som vil sikre arbeidsplasser og investeringer i nord. Regjeringen hevder at elektrifiseringen ikke vil føre til høyere strømpriser, da det skal bygges ut ny kraftproduksjon som tilsvarer det økte forbruket.
4 måneder siden
Kristiansand kommune nekter å fornye to av fire strømkabler mellom Sør-Norge og Danmark, som snart vil slutte å fungere uten reinvestering. Ordfører Mathias Bernander mener det er urettferdig at Sør-Norge betaler langt høyere strømpriser enn Nord-Norge, og bruker kablene som forhandlingskort for å få regjeringen til å jevne ut prisforskjellene. Regjeringen har signalisert at de vil vurdere regionale konsekvenser av kabelutbygging, men har avvist én nasjonal prissone som løsning. Bernander får bred støtte lokalt, men regjeringen hevder at tekniske og EU-relaterte årsaker hindrer en felles strømpris i Norge.
3 måneder siden
Artikkelen hevder at politikere, spesielt regjeringen, er ansvarlige for de høye boligprisene. Sykepleierindeksen viser at svært få boliger i Oslo er tilgjengelige for en sykepleier. Boligprisene fortsetter å stige, og det forventes en kraftig økning i 2025 på grunn av lavt antall ferdigstilte boliger. Artikkelen kritiserer politikernes manglende vilje til å tilrettelegge for billigere boliger, og peker på strenge krav og lange saksbehandlingstider som bidrar til økte byggekostnader. Regjeringens pålegg om å bygge bomberom i nye leilighetsbygg, uten å dekke kostnadene, kritiseres også for å øke boligprisene.
4 måneder siden
Hytteeiere opplever høye strømregninger uten strømstøtte, noe som fører til at mange velger å holde seg hjemme. Den nye nettleiemodellen, som priser kapasitet og tidspunkt for strømforbruk, gjør det dyrt å bruke hytta. Dette rammer spesielt pensjonister, som utgjør en stor andel av hytteeiere. Redusert hyttebruk kan ha negative konsekvenser for lokalsamfunn og arbeidsplasser. Det anbefales å redusere innetemperaturen, bruke varmepumpe, og jevne ut strømforbruket for å spare strøm, men det mest effektive tiltaket er å redusere opphold på hytta.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å oppheve byggestopp for tilfluktsrom og gjøre det obligatorisk i nye store bygg. Eiendomsaktører frykter at dette vil føre til mindre boligbygging og økte boligpriser, noe justisminister Emilie Enger Mehl ikke er bekymret for. Hun mener det er nødvendig for sikkerheten og at alle må bidra til beredskap. Det er usikkerhet rundt kostnadene, med estimater fra 30.000 til 50.000 kroner per person. Regjeringen vil vurdere ulike krav til ulike prosjekter, inkludert bruk av beredskapsrom, og åpner for innspill til ordningen. Samtidig er boligbyggingen på et historisk lavt nivå, og det forventes en prisvekst på 10 prosent i år.
4 måneder siden
Obos-sjefen advarer om at tvangselektrifisering av byggeplasser vil føre til en kraftig nedgang i boligbyggingen, spesielt i områder som Groruddalen. Han mener dette vil øke boligprisene med 150.000 til 300.000 kroner per bolig i Oslo. Oslo kommune har innført krav om utslippsfrie byggeplasser for egne prosjekter og ønsker å utvide dette til private utbyggere. NHO Byggenæringen er kritisk til dette, og mener det er et dyrt tiltak med liten klimaeffekt. De mener at materialbruk er den største kilden til utslipp og ønsker et tak på utslipp per kvadratmeter i stedet.