Vänsterparti-leder Nooshi Dadgostar advarer Norge mot å kopiere svensk politikk, spesielt knyttet til økende ulikhet, privatisering og kutt i velferden. Hun tilbyr spøkefullt å gi bort Sverige til Norge dersom SV-leder Kirsti Bergstø blir statsminister.
Bergstø støtter advarselen og fremhever at kriminelle miljøer har infiltrert svenske velferdstjenester, noe hun mener er en konsekvens av høyresidens politikk.
Begge partilederne understreker viktigheten av sosiale reformer og oppfordrer Norge til å se til seg selv istedenfor å etterligne svenske tilstander.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
SV-leder Kirsti Bergstø utfordrer Arbeiderpartiet til å velge side i politikken, og advarer dem mot å vende seg mot høyresiden. Under SVs landsmøte åpnet Bergstø for regjeringssamarbeid, men avviste samtidig Aps initiativ til et bredt skatteforlik. Hun mener det er store forskjeller mellom høyre- og venstresiden i fordelingspolitikken, og kritiserer Ap for å ikke tydeliggjøre hvem som skal få skattelette i sine valgløfter. Bergstø lover at SV ikke vil godta kutt i velferd eller skatteøkninger for lav- og mellominntektsgrupper i eventuelle regjeringsforhandlinger.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer mot det han kaller «Sylvi-stoppen», og kritiserer Frps energipolitikk som lite fremtidsrettet. Han mener Frp sier nei til viktige energiløsninger som havvind, hydrogen og CO2-fangst, og heller vil satse på mer vannkraft og skogplanting. Støre anklager også Frp for å ville gi store skattekutt til de rikeste, noe han mener vil øke forskjellene. Frp-leder Sylvi Listhaug mener på sin side at Støre har doblet skatten for norske bedrifter, og vil fjerne formuesskatten. Hun kritiserer også de høye drivstoffavgiftene i Norge og peker på lavere priser i Sverige. Listhaug hevder at Høyre vil øke avgifter, mens Frp ønsker å kutte dem. Både skatt og energi ser ut til å bli sentrale temaer i den kommende valgkampen.
2 måneder siden
Svenske Expressen kritiserer Norges forslag om fastpris på strøm, og mener det vil føre til høyere priser i hele Norden. Erna Solberg advarer mot å provosere svenskene, da det kan føre til at de begrenser eksporten av strøm, noe som vil ramme Midt-Norge. Hun er også bekymret for at økt strømforbruk vil føre til høyere priser for bedriftene, da regjeringens pakke ikke inneholder noe for næringslivet. Solberg er uenig med Sylvi Listhaug i at regjeringens forslag er valgflesk.
1 måned siden
Sveriges statsminister Ulf Kristersson mener Sverige må være forberedt på krig, og viser til Russlands aggresjon som en endring i sikkerhetsbildet. Under et besøk hos det norske Høyre, understreket han viktigheten av å ruste seg og ikke bare håpe på det beste. Erna Solberg støtter dette synspunktet og mener Norge må forberede seg på mulige scenarioer som sabotasje og strømbrudd. Begge politikere advarer mot desinformasjon fra fremmede makter og understreker behovet for å være oppmerksomme på forsøk på å splitte samfunnet. Kristersson kritiserer også innblanding i andre lands politikk.
3 måneder siden
En DNB-direktør uttrykker bekymring for at norske bedrifter flagger ut på grunn av høyt skattetrykk og manglende forståelse fra myndighetene. Han påpeker at utbytteskatt og formuesskatt bidrar til at gründere og familieeide selskaper vurderer å flytte virksomheten ut av landet. DNB-toppen mener Norge bør lære av Sverige, som har gjennomført skattereformer for å beholde kapital og gründere. En svensk næringslivstopp støtter bekymringen og mener at Norge må gjennom en krise for å ta de nødvendige grepene. Han advarer om at det er vanskelig å endre kurs så lenge landet har det bra, og at Norge risikerer å miste viktig kompetanse og kapital.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer mot økt pengemobilisering i norsk politikk, spesielt fra anonyme givere. Han viser til foreninger som Aksjon for Borgerlig Valgseier, som sluset tolv millioner kroner til FrP før kommunevalget i 2023, der giverne er anonyme. En annen forening, Fellesaksjonen for verdiskaping og privat norsk eierskap, ga 19,1 millioner til borgerlige partier, men her er giverne offentlige. Støre frykter at dette kan bite seg fast og påvirke politikken i favør av de rikeste. Regjeringen jobber med en lovendring for å hindre anonyme pengegaver til partiene. FrP og Aksjon Borgerlig Valgseier forsvarer støtten ved å vise til LOs støtte til venstresiden.
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø signaliserer at partiet kan være villig til å gå inn i regjering dersom Senterpartiet trekker seg fra det nåværende regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet. Hun understreker at SV er opptatt av å få gjennomslag for sin politikk, spesielt knyttet til å redusere forskjeller, trygge velferden og fremme en grønn omstilling. Bergstø er åpen for samtaler med statsminister Jonas Gahr Støre, men understreker at politikken må være i fokus. Hun avviser ikke et regjeringssamarbeid selv om Arbeiderpartiet går videre med EU-direktiver som SV er skeptiske til. Bergstø mener det er for tidlig å diskutere posisjoner, og håper at de nåværende regjeringspartiene finner en løsning for å fortsette samarbeidet.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet, under ledelse av Jonas Gahr Støre, har utpekt Fremskrittspartiet og Sylvi Listhaug som sin hovedmotstander i den kommende valgkampen. Støre kritiserer Frps politikk for å true velferdssamfunnet gjennom kommersialisering og oppsplitting. Jan Christian Vestre angriper Frps skattepolitikk, og hevder den vil øke forskjellene i samfunnet og svekke finansieringen av felles oppgaver. Tonje Brenna mener Frps innvandringspolitikk kan føre til sosial uro og økt kriminalitet. Støre erkjenner at regjeringen ikke fullt ut har forstått folks økonomiske utrygghet, spesielt knyttet til ustabile strømpriser, men fremhever tiltak som fastprisavtaler for strøm som et svar på dette.
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø ber statsminister Støre om å prioritere det rødgrønne samarbeidet fremfor lojalitet til EU i forbindelse med EUs fjerde energimarkedspakke. Hun støtter Senterpartiets motstand mot direktivene og advarer om at en innføring kan føre til at Sp forlater regjeringen. Bergstø inviterer Støre og Vedum til et tettere samarbeid om kraftpolitikken for å sikre mer demokratisk styring og kontroll over kraftressursene. Hun mener det er på tide at Norge vurderer hvilke EU-direktiver som er i landets interesse, og ikke automatisk innfører alle.
4 måneder siden
Sveriges energiminister Ebba Busch advarer mot å ikke fornye to strømkabler mellom Norge og Danmark, og kaller det en katastrofe som vil ramme hele Europa. Hun påpeker at energisystemene i Norden er tett sammenvevd, og at konsekvensene vil spre seg til flere land. Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Norge ønsker å skrote disse kablene når de går ut på dato i 2026. Busch mener dette vil ha negative ringvirkninger for både Sverige, Danmark, Norge og Polen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler SV-leder Kirsti Bergstøs sikkerhetspolitiske synspunkter, der hun ønsker å svekke båndene til NATO og USA, og heller satse på et nordisk forsvarssamarbeid med Sverige og Finland. Hun kritiserer også Frp-leder Sylvi Listhaug og kaller henne «Trumps norske lillesøster». Artikkelen argumenterer for at Bergstøs politikk er farlig i en ustabil verden, og at Norge heller bør knytte seg tettere til EU. Det fremheves at det er et stort flertall for dagens forsvars- og sikkerhetspolitikk, og at SV står ganske alene om sitt ønske om å løsne på båndene til NATO. Artikkelen konkluderer med at en tilnærming til EU er mer aktuelt enn noen gang.
1 måned siden
NOAS advarer Frp, Høyre og Ap mot å etablere asylsentre i tredjeland som Rwanda, og mener dette vil stride mot menneskerettighetene og er verken bærekraftig eller kostnadseffektivt. Frp har foreslått å overta Storbritannias avtale med Rwanda, mens Høyre vil utrede muligheten for asylsentre i tredjeland. NOAS påpeker at lignende avtaler har blitt oppgitt av både Storbritannia og Israel, og mener at EU sin asylpakt er et bedre alternativ som bør styrkes. De oppfordrer norske politikere til å fokusere på FNs kvoteordning. Frp mener derimot at retursentre i Rwanda vil være billigere og redusere antall asylsøkere.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet reagerer på en NRK-kartlegging som viser at svenske kriminelle nettverk er involvert i over 40 saker i Norge. Partileder Sylvi Listhaug krever strakstiltak fra regjeringen, som hun mener har vært handlingslammet. Statsminister Jonas Gahr Støre avviser kritikken og fremhever regjeringens tiltak, inkludert økt politibemanning og samarbeid med svensk politi. Kripos bekrefter en økning i svenske nettverk siden 2021, men understreker at dette kun er en del av den organiserte kriminaliteten. Frp foreslår strengere grensekontroll og bevæpning av politiet, mens regjeringen mener de allerede har iverksatt tiltak. Senterpartiets Sigve Bolstad støtter bevæpning av politiet.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer mot Elon Musks innblanding i andre lands valg. Musk har blant annet oppfordret tyskere til å stemme på AfD og uttalt seg om lederskapet i Reform UK. Støre uttrykker bekymring over at en person med stor innflytelse blander seg inn i andre lands forhold og understreker at dette ikke er akseptabelt mellom demokratier og allierte. Støre sier han er motivert for å fortsette som partileder og statsminister, til tross for svake målinger for Ap og uro i partiet.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Støre og Arbeiderpartiet for en feilslått innvandrings- og integreringspolitikk, og oppfordrer statsministeren til å ta lærdom av Danmarks sosialdemokratiske statsminister, Mette Frederiksen. Den hevder at innvandring fra ikke-vestlige land fører til integreringsutfordringer, økte kostnader og svekket velferd. Frp mener Norge har tatt imot en uforholdsmessig høy andel ukrainere på grunn av landets rause ordninger, og at asylinnvandringen har økt under den nåværende regjeringen sammenlignet med tidligere FrP-ledet politikk. Partiet foreslår innstramminger, inkludert sending av asylsøkere til trygge tredjeland og økt terskel for opphold.