SV-leder Kirsti Bergstø signaliserer at partiet kan være villig til å gå inn i regjering dersom Senterpartiet trekker seg fra det nåværende regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet. Hun understreker at SV er opptatt av å få gjennomslag for sin politikk, spesielt knyttet til å redusere forskjeller, trygge velferden og fremme en grønn omstilling.
Bergstø er åpen for samtaler med statsminister Jonas Gahr Støre, men understreker at politikken må være i fokus. Hun avviser ikke et regjeringssamarbeid selv om Arbeiderpartiet går videre med EU-direktiver som SV er skeptiske til.
Bergstø mener det er for tidlig å diskutere posisjoner, og håper at de nåværende regjeringspartiene finner en løsning for å fortsette samarbeidet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
SV-leder Kirsti Bergstø utfordrer Arbeiderpartiet til å velge side i politikken, og advarer dem mot å vende seg mot høyresiden. Under SVs landsmøte åpnet Bergstø for regjeringssamarbeid, men avviste samtidig Aps initiativ til et bredt skatteforlik. Hun mener det er store forskjeller mellom høyre- og venstresiden i fordelingspolitikken, og kritiserer Ap for å ikke tydeliggjøre hvem som skal få skattelette i sine valgløfter. Bergstø lover at SV ikke vil godta kutt i velferd eller skatteøkninger for lav- og mellominntektsgrupper i eventuelle regjeringsforhandlinger.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, understreker at målet er å finne løsninger i forhandlingene med Arbeiderpartiet om EUs energipakke. Senterpartiet er kritisk til å gi mer makt til EU og ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, noe Senterpartiet motsetter seg. Uenigheten kan føre til at regjeringssamarbeidet oppløses. Vedum ønsker ikke å kommentere spørsmål om Senterpartiet vil gå ut av regjeringen, men understreker at det pågår reelle samtaler. Det er liten støtte i Arbeiderpartiet for at Senterpartiet skal trekke seg fra regjeringen.
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø ber statsminister Støre om å prioritere det rødgrønne samarbeidet fremfor lojalitet til EU i forbindelse med EUs fjerde energimarkedspakke. Hun støtter Senterpartiets motstand mot direktivene og advarer om at en innføring kan føre til at Sp forlater regjeringen. Bergstø inviterer Støre og Vedum til et tettere samarbeid om kraftpolitikken for å sikre mer demokratisk styring og kontroll over kraftressursene. Hun mener det er på tide at Norge vurderer hvilke EU-direktiver som er i landets interesse, og ikke automatisk innfører alle.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet har hatt krisemøter om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet mener en tettere tilknytning til EUs energimarked er feil vei å gå, og har fått støtte fra sin stortingsgruppe for en tøff linje. Arbeiderpartiet diskuterer de tre direktivene og ønsker å finne en løsning med Senterpartiet. Statsminister Støre understreker at han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper på enighet. Det er fortsatt usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er beredskap for flere møter.
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø foreslår at Norge melder seg ut av EUs energibyrå Acer for å løse den fastlåste striden i regjeringen om EUs energipakke. Hun mener en utmelding vil imøtekomme Senterpartiets bekymringer om suverenitetstap, samtidig som Arbeiderpartiets mål om å innføre direktivene kan oppnås. Bergstø argumenterer for at Norge kan implementere direktivene selv utenfor Acer og tilpasse dem til norske forhold. Hun understreker viktigheten av samarbeid med Europa, men mener det er mulig å beholde kontroll over egen energipolitikk. SV mener forslaget er en løsning hvis Arbeiderpartiet prioriterer praktiske grep for næringsliv og fornybar energi fremfor å avgi suverenitet.
21 dager siden
Ap-ordfører Ann Jeanett Klinkenberg kritiserer Senterpartiet for å prioritere statsråder fremfor innføring av EU-direktiver, noe som utløser reaksjoner fra Sp. Marit Arnstad (Sp) stiller spørsmål ved Aps evne til samarbeid etter Klinkenbergs utspill. Klinkenberg modererer senere sin uttalelse og uttrykker håp om et rødgrønt samarbeid etter valget, til tross for uenighet om EØS-avtalen. Vedum antyder at mange Ap-velgere støtter Sp i EU-saken, mens Giske støtter Støre. Samtidig forlater Ingvild Kjerkol sentralstyret i Ap, og Klinkenberg og Emil Raaen blir valgt inn.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal møtes til nye samtaler etter dagens gruppemøter for å diskutere den fastlåste situasjonen rundt EUs energipakke. Flere forslag som tidligere er avvist, som å ta en større del av strømmen av børs eller opprette et statlig strømselskap, er nå aktuelle. Det er store variasjoner i kraftprisene mellom de ulike prisområdene, og flere politikere har signalisert behov for endringer i strømpolitikken. SV har lenge foreslått et statlig strømselskap, men har møtt motstand fra regjeringspartiene. Statsminister Støre er optimistisk og håper å finne en løsning, men vil ikke kommentere fare for brudd i regjeringssamarbeidet.
3 måneder siden
En sentral Senterparti-politiker åpner for regjeringssamarbeid med Høyre og Fremskrittspartiet, og kritiserer Arbeiderpartiet for å ta deres støtte for gitt. Konflikten rundt EUs fjerde energipakke er en utløsende faktor, der Senterpartiet er sterkt imot deler av pakken, mens Arbeiderpartiet ønsker å innføre den. Politikeren fra Nordland viser til at de lokalt samarbeider godt med både borgerlige og venstresiden, og mener at Senterpartiet nasjonalt også må vurdere andre samarbeidspartnere enn Arbeiderpartiet. Han understreker at Senterpartiet ikke vil være med i regjering for enhver pris, og at de kan gå til valg alene for så å vurdere samarbeid etter valget.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet holder krisemøter på Stortinget grunnet uenighet om energipolitikken. Senterpartiet er sterkt imot å knytte seg tettere til EUs kraftmarked og mener det er feil vei å gå. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver om energi, noe Senterpartiet er imot. Statsminister Støre sier han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper de kan finne en løsning. Det er usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er fare for at regjeringssamarbeidet kan gå i oppløsning. Senterpartiet har tradisjon for at stortingsgruppen fatter viktige beslutninger, mens Arbeiderpartiets sentralstyre har mer makt.
3 måneder siden
Senterpartiet vurderer å trekke seg fra regjeringen etter en konflikt med Arbeiderpartiet om strømpolitikk og EUs energidirektiver. Senterpartiet krever en ny strømpolitikk og er sterkt imot de tre EU-direktivene som Arbeiderpartiet ønsker å innføre. Arbeiderpartiets stortingsgruppe står fast på sitt vedtak om å innføre direktivene, mens sentralstyret er mer delt i synet på regjeringssamarbeidet. Dagens regjeringskonferanse er avlyst, og det er planlagt nye samtaler mellom statsminister Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Senterpartiet har en plan for regjerings-exit dersom Arbeiderpartiet ikke endrer sin posisjon. LO-ledere i Arbeiderpartiets sentralstyre ønsker at Senterpartiet skal fortsette i regjering.
3 måneder siden
AUF-leder Gaute Børstad Skjervø mener en potensiell Sp-exit fra regjeringen kan gi Arbeiderpartiet en mulighet til å vise sin politikk. Han understreker at Ap må være forberedt på å styre alene dersom Senterpartiet trekker seg. Bakgrunnen for situasjonen er Senterpartiets misnøye med Arbeiderpartiets arbeid med å innføre tre EU-direktiver. Statsminister Jonas Gahr Støre har hatt hastemøter med partiets ledelse for å diskutere situasjonen.
2 måneder siden
MDG har endret strategi og vil nå støtte Jonas Gahr Støre som statsminister etter valget, begrunnet i at Frp har fått for stor innflytelse på borgerlig side. MDG mener et samarbeid med Arbeiderpartiet gir bedre muligheter for å gjennomføre grønn politikk. Partiet understreker at de fortsatt er blokkuavhengige, men avviser ethvert samarbeid med Frp. Sylvi Listhaug kritiserer MDGs ønske om å avvikle oljeindustrien, mens Arbeiderpartiet åpner for samarbeid i enkeltsaker, men anser et regjeringssamarbeid som usannsynlig på grunn av politiske uenigheter.
3 måneder siden
Etter flere møter i Arbeiderpartiet og Senterpartiet er det fortsatt uklart om regjeringssamarbeidet vil fortsette. Arbeiderpartiet har uttrykt sterk støtte til EØS-avtalen og de tre EU-direktivene som er en del av EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet er på sin side sterkt imot å innføre disse direktivene og mener det vil føre til en tettere tilknytning til EU. Senterpartiet understreker at de ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken. Begge partiene sier de ønsker å finne en løsning og fortsette regjeringssamarbeidet, men det er uenighet om viktige politiske veivalg. Senterpartiets stortingsgruppe har blitt bedt om å være i beredskap for hastemøter.
1 måned siden
SV står overfor flere vanskelige veivalg på sitt kommende landsmøte, deriblant spørsmålet om EØS-avtalen. Partileder Kirsti Bergstø signaliserer et ønske om tettere samarbeid med EU, men vil ikke si om partiet bør frede EØS-avtalen. Oslo SV har foreslått å droppe motstanden mot avtalen. Landsmøtet skal også diskutere regjeringsalternativer, skolepolitikk, atomkraft, aktiv dødshjelp og innføring av en eksklusjonsparagraf. Samtidig markerer partiet sitt 50-årsjubileum.
2 måneder siden
Senterpartiet (Sp) går til valg med fokus på ny kraftpolitikk og mindre EU-makt, etter bruddet med Arbeiderpartiet (Ap) grunnet uenighet om EUs fjerde energipakke. Partileder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer Ap for å være for ettergivende overfor EU, men avviser samtidig at EU er en irrasjonell aktør. Han understreker at Sp er åpen for samarbeid på tvers av politiske skillelinjer, men ser det som vanskelig å danne regjering med Høyre og Frp. Vedum avslører også at Aps forslag om en «Norgespris» på strøm ble presentert som et forhandlingskort i forkant av regjeringsbruddet.