To separate saker innen norsk idrett har fått samme konsekvens for de involverte personene. Idrettens egne reaksjoner har i praksis stengt døren for deres fremtidige deltakelse, uavhengig av utfallet i pågående straffesaker.
Artikkelen belyser to ulike saker i norsk idrett, straffesaken mot Gjert Ingebrigtsen og ankesaken mot Anders Besseberg, som begge har ført til at de involverte er utestengt fra sine idretter av idrettsorganisasjonene. Anders Besseberg, tidligere IBU-president, ble utestengt på livstid fra internasjonal skiskyting av Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) for grove brudd, en dom som står uavhengig av utfallet i hans norske korrupsjonssak.
Norsk friidrett utestengte Gjert Ingebrigtsen fra landslaget i internasjonale mesterskap høsten 2023, før tiltale ble tatt ut, som en idrettsfaglig vurdering for å beskytte Jakob Ingebrigtsen.
Artikkelen understreker at idrettens reaksjoner og sanksjoner er separate fra de juridiske prosessene og vil bestå selv ved en eventuell frikjennelse i straffesakene, da idretten har rett til å beskytte sine egne konkurranser og utøvere.
Gjert Ingebrigtsen
Anders Besseberg
Jakob Ingebrigtsen
Fredrik Berg
Johan Kaggestad
Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS)
IBU
Norges Idrettsforbund
Norsk friidrett
BIU
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Norges Friidrettsforbund vurderer å straffe Gjert Ingebrigtsen i henhold til idrettens egne regler, før den sivile rettssaken mot ham starter. Dette er mulig fordi idrettens regelverk opererer uavhengig av det sivile rettssystemet. Mulige straffer inkluderer irettesettelse, utestengelse og tap av medlemskap. En eventuell straff kan også påvirke utøvere som trener med Ingebrigtsen. Selv om Ingebrigtsens advokat mener idretten vil vente på domstolens avgjørelse, kan idrettens straff bidra til forhåndsdømming. Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for mishandling, men nekter straffskyld.
22 dager siden
Artikkelen omhandler to separate saker. Den første saken omhandler forretningsmannen Johan H. Andresen som står frem som skaperen av den politiske tegneserien «Fritt», og donerer alle inntekter fra boken til organisasjonen «Fritt Ukraina». Den andre saken dekker rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen, der sønnen Henrik Ingebrigtsen vitner om farens kontrollerende oppførsel, fysisk avstraffelse og verbale krenkelser. Henrik beskriver en oppvekst preget av frykt og usikkerhet, og forteller om episoder der broren Jakob ble kalt nedsettende ting. Han forklarer også bakgrunnen for brødrenes kronikk i VG, der de ønsket å få fred fra pressen.
4 måneder siden
Friidrettsforbundet vurderer å fremme en sak mot Gjert Ingebrigtsen for domsutvalget i Norges idrettsforbund, som kan føre til sanksjoner som tap av medlemskap eller tillitsverv. Ingebrigtsen er tiltalt for mishandling av to av sine barn, inkludert Jakob Ingebrigtsen, men nekter straffskyld. Rettssaken er planlagt i mars, men forbundet mener sanksjoner kan vurderes før en rettskraftig dom. Advokat John Christian Elden kritiserer dette og mener idretten ikke har grunnlag for å foregripe rettsprosessen. Ingebrigtsens nåværende elever, Narve Gilje Nordås og Per Svela, vurderer sitt samarbeid med ham etter rettssaken.
2 måneder siden
Norges Friidrettsforbund (NFIF) har bedt Norges Idrettsforbunds (NIF) påtalenemnd om å vurdere om Gjert Ingebrigtsen kan straffes etter idrettens regelverk. Dette kommer i tillegg til den kommende rettssaken hvor Ingebrigtsen er anklaget for mishandling av Jakob Ingebrigtsen og hans lillesøster. NFIF understreker sitt ansvar for å sikre en trygg idrett for alle og vil vurdere saken. En eventuell straff kan føre til at Ingebrigtsen mister retten til å trene utøvere eller delta i konkurranser. Det er bestemt at rettssaken mot Ingebrigtsen vil gå for åpne dører, etter ønske fra Jakob Ingebrigtsen og hans søster.
24 dager siden
Artikkelen undersøker hvordan Gjert Ingebrigtsen ble hyllet av mediene og idretten for sine trenermetoder, samtidig som rettssaken avslører en mørkere side. Jakob Ingebrigtsen beskriver hvordan medieoppmerksomheten endret faren og skapte et behov for å fremme seg selv. Konflikten rundt datterens ønske om å slutte med løping illustrerer dette presset. Mediene unnlot å problematisere TV-serien der en overivrig trenerpappa og en ung jente ble fulgt. Idretten tilsidesatte verdier i sin beundring, og ledere unnlot å kritisere Ingebrigtsens metoder. Gjert fikk gjennomslag for sine synspunkter, inkludert å snu forbudet mot høydehus. Konklusjonen er at Norge ukritisk støttet Gjert Ingebrigtsen.
1 dag siden
Artikkelen beskriver Friidrettsforbundets håndtering av konflikten rundt trener Gjert Ingebrigtsen. Assisterende sportssjef Håvard Tjørhom vitnet nylig om utfordringene i retten.
6 dager siden
Anders Besseberg, tidligere president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), ankes etter å ha blitt dømt til fengsel for grov korrupsjon. Under ankesaken har hans nye forsvarere fått to russiske skiskyttertopper, Viktor Maigurov og Sergej Kusjtsjenko, til å avgi skriftlige uttalelser som skal leses opp i retten. Påtalemyndigheten mener de to bidro til å koble Besseberg til korrupsjon, inkludert mottak av luksusklokke og russiske prostituerte, noe Besseberg nekter for. Forsvaret utfordrer grensene for hva som regnes som korrupsjon og understreker at Besseberg ikke erkjenner straffskyld. Saken har fått oppmerksomhet for sin kompleksitet og de påståtte ulovlige fordelene Besseberg skal ha mottatt i sin tid som IBU-president.
23 dager siden
Artikkelen omhandler to separate hendelser. Dmitrij Medvedev, en Putin-alliert, gratulerer den russiske hockeystjernen Aleksandr Ovetsjkin med hans NHL-rekord, men kommer samtidig med en sjokkerende melding mot den tsjekkiske keeperlegenden Dominik Hasek, som har kritisert Putin og Russland. I en annen sak vitnet Narve Gilje Nordås i rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen, der han beskrev en "macho"-kultur og snakket om sin relasjon til løpebrødrene Ingebrigtsen. Han bekreftet også rykter om en episode med Gjerts datter og fortalte om misnøye knyttet til økonomi før bruddet mellom brødrene og faren.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Gjert Ingebrigtsens rettssak i Sandnes, der han viser tydelige følelser. Han snakker ulikt om de to delene av tiltalen, og stemmen hans sprekker under forklaringen, noe som fører til at han må ta en pause. Artikkelen fremhever kontrasten i Ingebrigtsens fremtoning avhengig av hvilken del av tiltalen han snakker om.
8 dager siden
Anders Besseberg (79) starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt dømt for grov korrupsjon i tingretten. Han ble i fjor dømt til tre år og én måneds fengsel for korrupsjon knyttet til sin tid som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Økokrim vant fram på ni av ti tiltalepunkter, men Besseberg nektet straffskyld og anket dommen. I lagmannsretten blir det full behandling med bevisføring og vitneinnkalling over 21 dager. Besseberg har byttet forsvarerteam og fått Fredrik Berg som ny forsvarer, mens ankesaken ledes av tre fagdommere. Ekspert på økonomisk kriminalitet, Petter Gottschalk, forventer en mer grundig vurdering av bevis og tvil i ankesaken. Besseberg ble anklaget for bestikkelser i form av dyre klokker, jaktturer og andre fordeler, mye knyttet til Russland. Saken forventes å kunne ende i Høyesterett etter lagmannsrettens avgjørelse i juli.
1 måned siden
Norges idrettsforbunds påtalenemnd avventer tingrettens dom i saken mot Gjert Ingebrigtsen før de tar stilling til eventuell straff etter idrettens regelverk. Friidrettsforbundet ba opprinnelig om en vurdering av påtale på bakgrunn av påstander om trakassering av Jakob, Filip, Henrik og deres søster. Påtalenemnda har også vurdert, men ikke funnet grunnlag for, midlertidig suspensjon av Ingebrigtsen, som ville hindret ham i å trene utøvere som Narve Gilje Nordås. Rettssaken mot Ingebrigtsen, som er tiltalt for mishandling i nære relasjoner, startet 24. mars.
7 dager siden
Anders Besseberg (79) møter i Borgarting lagmannsrett for ankesak etter å ha blitt dømt til tre år og én måneds fengsel for grov korrupsjon i april i fjor. Dommen gjelder hans siste ni år som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Ankesaken starter med full bevisføring og innkalling av 24 vitner, inkludert tidligere og nåværende ledere i norsk og internasjonal skiskyting. Besseberg skal gi sin frie forklaring og gjennomgå en omfattende krysseksaminering som er satt av seks dager. Han har byttet forsvarerteam og stiller nå med Fredrik Berg og Ruth Haile Tesfazion. Påtalemyndigheten representeres av Marianne Djupesland og Marthe Stømner Smestad. Tidligere har Besseberg erkjent straffskyld for en del av anklagene, men forsvarerne vil ikke kommentere dette før rettssaken. Tingrettens dom slo fast at Besseberg mottok utilbørlige fordeler som dyre klokker, jaktturer og andre goder. En ny dom forventes i løpet av sommeren.
2 måneder siden
Friidrettsforbundet har bedt sin påtalenemnd om å vurdere å reise påtale mot Gjert Ingebrigtsen for brudd på idrettens regelverk. Dette skjer på bakgrunn av anklager om at han skal ha trakassert og krenket sine sønner Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen, samt deres søster, i sin rolle som trener. Forbundet understreker at idrettens strafferegler er forskjellige fra straffeloven. Samtidig er det klart at rettssaken mot Ingebrigtsen, hvor han er tiltalt for mishandling i nære relasjoner, vil gå for åpne dører etter en avgjørelse i Gulating lagmannsrett. Ingebrigtsen nekter straffskyld.
6 dager siden
I ankesaken mot Anders Besseberg i Borgarting lagmannsrett forsøker forsvaret å avdramatisere korrupsjonsanklagene ved å sette dem i kontekst av normene i internasjonal idrett på hans tid. Forsvarerne fokuserer på tidsaspektet og utbredelsen av gavemottak i idrettsmiljøet, og argumenterer for at det ikke nødvendigvis er straffbart å motta gaver som klokker og jaktturer. Påtalemyndigheten må bevise at Besseberg opptrådte utilbørlig og at fordelene han mottok hadde sammenheng med hans verv som president i det internasjonale skiskytterforbundet. En del av tiltalen gjelder også påstander om tilrettelagt omgang med prostituerte, noe forsvaret omtaler som en «god, gammeldags flørt», mens påtalemyndigheten ser saken annerledes. Besseberg fremstår som fattet og humoristisk i retten, og stemningen er lettere enn under tingrettsbehandlingen. Saken vil fortsette med en kamp om hvor grensen for korrupsjon går, og hvordan Besseberg vil klare seg videre i prosessen gjenstår å se.
6 dager siden
Anders Bessebergs ankesak mot korrupsjonsdommen på tre år og én måneds fengsel er i gang i lagmannsretten. Hans nye forsvarer, Fredrik Berg, som regnes som en av Norges fremste advokater innen økonomisk kriminalitet, mener Besseberg er utsatt for en stor urett. Berg kritiserer Økokrims anklager som «ulmende» og peker på at påtalemyndigheten har brukt tid på påstander om juks og doping som Besseberg ikke er tiltalt for. Forsvaret ber retten være kritisk til aktors fremstilling, særlig med tanke på vitnemålet fra dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov. Økokrim, representert ved statsadvokat Marianne Djupesland, hevder at de kan bevise at Besseberg brukte sin stilling i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til personlig vinning, og at saken ikke er et grensetilfelle for korrupsjon. Ankesaken varer i 21 rettsdager og avsluttes 28. mai.