Artikkelen gir et personlig innblikk i en syklist sitt møte med trafikken i byen, med fokus på utfordringer knyttet til bilister, andre syklister, sparkesyklister og fotgjengere. Forfatteren uttrykker frustrasjon over manglende hensyn, særlig fra sparkesyklister som ofte bryter trafikkregler. Han påpeker maktubalansen mellom bilister og syklister og oppfordrer bilister til å vise mer omtanke.
Sykkelfeltene er flyttet opp på fortauet, noe som øker tryggheten for syklister, men reduserer den for gående. Vinterforhold og snørydding skaper ytterligere utfordringer for syklistene. Forfatteren reflekterer også over egne reaksjoner i trafikken og kritiserer passivitet som kan føre til ulykker.
Fotgjengere omtales som uforutsigbare, men forfatteren tar ansvar for å unngå kollisjoner. Avslutningsvis kommenteres holdninger i trafikken, hvor alle tror de vet best, uavhengig av alder og erfaring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
15 dager siden
En observasjon fra Oslo beskriver hvordan menn i sykkeltrikot skaper utrygge situasjoner i trafikken. Med manglende hensyn til trafikkregler og andre trafikanter, raser de av gårde og skremmer både bilister, gående og andre syklister. Spesielt sårbare er barn og eldre. Artikkelforfatteren stiller spørsmål ved om all sykling er bra, og oppfordrer disse syklistene til å heller jobbe hjemmefra.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler huseieres plikt til å rydde snø og is fra fortau utenfor eiendommene sine. I Bergen og Trondheim har flere huseiere blitt bøtelagt for manglende snørydding, da dette skaper farlige situasjoner for fotgjengere. Kommunene prioriterer bøtelegging for å sikre trygge forhold, spesielt med tanke på barnevogner og rullestoler. I Oslo og Stavanger har ingen huseiere fått bøter for manglende snørydding. Enkelte huseiere mener kommunen burde ta ansvaret for snørydding på fortauene.
3 måneder siden
Artikkelforfatteren innrømmer å ha ledd av «søringers» reaksjoner på snø, men angrer nå. Tidligere erfaringer med mye snø i Finnmark har gitt perspektiv, men forfatteren erkjenner at snøfallet i Asker og Bærum har skapt problemer for mange. Selv om det ikke er livstruende, påvirker det folks hverdag med forsinkelser og alternative transportmetoder. Lokalavisen Budstikka mener det er viktig å dekke slike hendelser, da de speiler lokalsamfunnets opplevelser og er av interesse for leserne. Avisen ser det som sin oppgave å dokumentere det som skjer, selv om det kan virke som «vanlig vintervær».
1 måned siden
Artikkelen omhandler utfordringer knyttet til økende turisme i Norge, med fokus på manglende respekt for privatliv, forsøpling og press på lokalsamfunn. Forfatteren deler personlige opplevelser der turister invaderer privatlivet og skaper ubehagelige situasjoner. Artikkelen belyser også de negative konsekvensene av turisme, som økt press på boligmarkedet og slitasje på naturen. Det argumenteres for behovet for bedre organisering, finansiering og holdningskampanjer for å sikre en mer bærekraftig turisme.
4 måneder siden
NAF hevder at konfliktnivået mellom syklister og bilister øker, spesielt i byer med høy trafikktetthet. De opplever en hardere tone i trafikken og på nett. En forsker ved Transportøkonomisk institutt mener derimot at konfliktnivået var høyere for ti år siden, da treningssykling ble populært. En MDG-politiker og syklist mener konfliktene har blitt dempet. Flere oppfordrer til å veksle mellom transportformer for å øke forståelsen for hverandre. Dårlig kommunikasjon i trafikken bidrar til irritasjon, og det oppfordres til å bruke tegn og være oppmerksom på andre.
2 måneder siden
En artikkel i Bergensavisen viser at mange elbilister i Bergen ikke benytter seg av muligheten til å kjøre i kollektivfelt, noe som skaper unødvendig kø. Kjørelærer Ronny Røst bekrefter at mange elbilister ikke vet at de har lov til å kjøre i alle kollektivfelt i byen. Statens vegvesen påpeker at det er viktig å følge skilting og trafikkregler, da disse kan variere fra sted til sted. Noen elbilister unngår kollektivfeltet fordi de ikke ønsker å "snike", mens andre er usikre på reglene. Det er også forvirring rundt +2-skilt, men elbiler kan kjøre i disse feltene med kun én person. Artikkelen konkluderer med at bedre kunnskap om reglene kan forbedre trafikkflyten i Bergen.
8 dager siden
Artikkelen beskriver den daglige frustrasjonen rundt køsniking på Slemmestadveien, spesielt i morgenrushet. Mange bilister bruker venstrefeltet for å snike seg forbi køen, noe som skaper irritasjon og økt trafikkproblematikk. Eksempler på sniking inkluderer å presse seg inn ved Holmen-avkjøringen og å kjøre av og på E18 for å spare noen få plasser i køen. Selv om denne kjøreatferden ikke er ulovlig, fører den til mer kø og irritasjon blant andre bilister. Forfatteren oppfordrer til å la snikingen bli igjen hjemme etter påske, og antyder at tiltak som lysregulering kan være en løsning, men at det ikke nødvendigvis er ønsket. Budskapet er en oppfordring til bedre trafikkultur og hensyn i trafikken.
3 dager siden
En erfaren sjåfør stiller spørsmål ved hvorfor bilister varsler hverandre om politikontroller. Vedkommende utfordrer tankegangen om at politiet er «mot bilistene».
3 måneder siden
En tidligere byråd i Bergen kritiserer kommunen for manglende brøyting av fortau, og mener det er farlig for innbyggerne. Han hevder at vedtak om å prioritere fortau like høyt som veier ikke følges opp, og at kollektivterminaler er vanskelig tilgjengelige for gående og syklende. Nåværende byråd avviser kritikken og sier kommunen har brukt alle ressurser på snørydding. Hun understreker at ansvaret ligger hos veieier. Fylkeskommunen innrømmer utfordringer med snørydding på gang- og sykkelveier, spesielt der snøen må fraktes bort.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler snøkaoset på Østlandet og nordlendingers reaksjoner på dette. Fritz Aanes, tidligere bryter, mener sørlendinger er dårlig forberedt på snøvær, med sommerdekk og manglende vinterutstyr. Han ser på kaoset som en «gavepakke» for nordlendinger. Influenser Erik Sæter er enig i at dårlige sjåfører og manglende vinterutrustning er årsaken til problemene. Han påpeker at bussene i Nord-Norge bruker kjetting under slike forhold. Kollektivtransporten i Oslo er rammet, med innstillinger og store forsinkelser.
3 måneder siden
Artikkelen understreker det felles ansvaret Statens vegvesen og sjåfører har for trafikksikkerhet om vinteren. Vegvesenet sørger for brøyting, strøing og salting av riks- og europaveier, mens sjåfører må kjøre etter forholdene. Entreprenørene tar løpende beslutninger om vintervedlikehold basert på værprognoser og erfaring, og Vegvesenet følger opp at kontraktene overholdes. Veisalt er et av flere tiltak, og bruken begrenses på grunn av miljøhensyn. Vinterdriften er dimensjonert for normalsituasjoner, ikke ekstreme værhendelser. Brøytesjåførene gjør en viktig jobb under krevende forhold, og fortjener respekt. Artikkelen oppfordrer til forsiktighet og hensyn i trafikken.
21 dager siden
Artikkelen tar for seg irritasjonen over medpassasjerer som fører høylytte telefonsamtaler i kollektivtransport. Forfatteren beskriver hvordan hun ufrivillig blir kjent med detaljer fra fremmedes privatliv på bussen, og påpeker at mange busselskaper oppfordrer folk til å dempe seg. Mangelen på hensyn og utlevering av personlig informasjon i full offentlighet er et gjennomgående tema, og forfatteren stiller spørsmål ved hvorfor folk ikke bruker hodet og viser mer folkeskikk.
3 måneder siden
En fastboende i et vinterområde forteller at de går i utkanten av skiløypene fordi gangstiene er glatte og farlige. De opplever at skiløpere forventer at de skal vike, men mener at de har like stor rett til å bruke naturen. De understreker at de ikke forsøpler og plukker opp etter hunden sin. Forfatteren mener at allemannsretten gjelder også om vinteren og kritiserer de som tror de eier naturen fordi de har hytte eller leier overnatting.
9 dager siden
Artikkelen beskriver en kaféansatts erfaringer med manglende høflighet og menneskelig kontakt i Oslo sentrum. Forfatteren opplever at mange kunder er likegyldige, unngår blikkontakt og ikke viser vanlig folkeskikk, noe som gjør arbeidsdagen krevende. Erfaringene sammenlignes med en tidligere kaféjobb i Bergen, hvor kundene var mer vennlige og imøtekommende. Det påpekes at det har blitt en norm i Oslo å ikke være hyggelig mot servicepersonell, og at mange kunder tar ut frustrasjonene sine på de ansatte. Forfatteren understreker at det ikke forventes at kunder alltid skal være glade, men at det er rimelig å be om respekt og at dårlige dager ikke tas ut på de som jobber i serviceyrker.
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at preparerte skiløyper kun er for skiløpere, og at turgåere som går i løypene skaper problemer. Det påpekes at fotgjengere ødelegger sporene, skaper farlige situasjoner for skiløpere, og viser mangel på respekt for de som preparerer løypene. Det understrekes at det finnes mange andre steder for turgåere å ferdes i naturen, og at skiløypene bør forbeholdes skiløpere.