En observasjon fra Oslo beskriver hvordan menn i sykkeltrikot skaper utrygge situasjoner i trafikken. Med manglende hensyn til trafikkregler og andre trafikanter, raser de av gårde og skremmer både bilister, gående og andre syklister.
Spesielt sårbare er barn og eldre.
Artikkelforfatteren stiller spørsmål ved om all sykling er bra, og oppfordrer disse syklistene til å heller jobbe hjemmefra.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
Artikkelen gir et personlig innblikk i en syklist sitt møte med trafikken i byen, med fokus på utfordringer knyttet til bilister, andre syklister, sparkesyklister og fotgjengere. Forfatteren uttrykker frustrasjon over manglende hensyn, særlig fra sparkesyklister som ofte bryter trafikkregler. Han påpeker maktubalansen mellom bilister og syklister og oppfordrer bilister til å vise mer omtanke. Sykkelfeltene er flyttet opp på fortauet, noe som øker tryggheten for syklister, men reduserer den for gående. Vinterforhold og snørydding skaper ytterligere utfordringer for syklistene. Forfatteren reflekterer også over egne reaksjoner i trafikken og kritiserer passivitet som kan føre til ulykker. Fotgjengere omtales som uforutsigbare, men forfatteren tar ansvar for å unngå kollisjoner. Avslutningsvis kommenteres holdninger i trafikken, hvor alle tror de vet best, uavhengig av alder og erfaring.
2 måneder siden
En artikkel i Bergensavisen viser at mange elbilister i Bergen ikke benytter seg av muligheten til å kjøre i kollektivfelt, noe som skaper unødvendig kø. Kjørelærer Ronny Røst bekrefter at mange elbilister ikke vet at de har lov til å kjøre i alle kollektivfelt i byen. Statens vegvesen påpeker at det er viktig å følge skilting og trafikkregler, da disse kan variere fra sted til sted. Noen elbilister unngår kollektivfeltet fordi de ikke ønsker å "snike", mens andre er usikre på reglene. Det er også forvirring rundt +2-skilt, men elbiler kan kjøre i disse feltene med kun én person. Artikkelen konkluderer med at bedre kunnskap om reglene kan forbedre trafikkflyten i Bergen.
1 måned siden
Artikkelen advarer motorsyklister om risikoen for glatte veier tidlig i sesongen på grunn av svevestøv fra piggdekk, som kan føre til ulykker. Politiet har allerede registrert hendelser som trolig skyldes dette. Statistikken viser at mange MC-førere, spesielt godt voksne menn, omkommer i trafikken. Trygg Trafikk oppfordrer derfor til oppfriskningskurs. MC-førere bør også være oppmerksomme på at bilister ikke er vant til motorsykler på veiene tidlig i sesongen, og oppfordres til å sjekke motorsykkelen før de kjører.
1 måned siden
Artikkelen påpeker at menn dominerer bilkjøringen, selv om det er nesten like mange kvinner som menn med førerkort. Undersøkelser viser at menn oftere anser seg som tryggere sjåfører, mens statistikk fra Statens vegvesen indikerer at menn er mer involvert i risikofylt atferd og alvorlige ulykker. Kvinner oppfordres til å ta rattet oftere. Utviklingen av automatisert transport kan bidra til å jevne ut kjønnsforskjellene i fremtiden.
3 dager siden
En erfaren sjåfør stiller spørsmål ved hvorfor bilister varsler hverandre om politikontroller. Vedkommende utfordrer tankegangen om at politiet er «mot bilistene».
2 måneder siden
Brannvernforeningen slår alarm om brannfaren knyttet til elsparkesykler på kollektivtransport i Oslo, og påpeker at flere storbyer har innført forbud. Bekymringen skyldes at skadde elsparkesykler kan selvantenne. Oslo Sporveier har foreløpig ikke innført forbud, men vurderer situasjonen på nytt etter økningen av elsparkesykler i bybildet og ny kunnskap om brannrisiko. Passasjerer uttrykker støtte til et eventuelt forbud, begrunnet med både sikkerhet og plassmangel.
8 dager siden
Artikkelen beskriver den daglige frustrasjonen rundt køsniking på Slemmestadveien, spesielt i morgenrushet. Mange bilister bruker venstrefeltet for å snike seg forbi køen, noe som skaper irritasjon og økt trafikkproblematikk. Eksempler på sniking inkluderer å presse seg inn ved Holmen-avkjøringen og å kjøre av og på E18 for å spare noen få plasser i køen. Selv om denne kjøreatferden ikke er ulovlig, fører den til mer kø og irritasjon blant andre bilister. Forfatteren oppfordrer til å la snikingen bli igjen hjemme etter påske, og antyder at tiltak som lysregulering kan være en løsning, men at det ikke nødvendigvis er ønsket. Budskapet er en oppfordring til bedre trafikkultur og hensyn i trafikken.
4 måneder siden
Yrkessjåfører kritiserer Statens vegvesen for å la midlertidige fartsskilt stå igjen etter veiarbeid, noe som skaper forvirring og potensielt farlige situasjoner. De mener dette fører til at bilister mister respekten for skilting. Norsk Lastebileierforbund støtter kritikken, mens Statens vegvesen hevder det kan være grunner til at skiltene blir stående, selv om arbeidet ikke er synlig. Frp krever at skiltene snus når det ikke er veiarbeid, med mindre det er alvorlige skader i veibanen.
9 dager siden
Under en utrykning i Bjørvika, Oslo, måtte en brannbilsjåfør bråbremse for å unngå kollisjon med en drosje som ikke hadde oppfattet blålys og sirener. Preben Lund, undervisningsansvarlig i utrykningskjøring ved Oslo Brann og redningsetat, sier at slike farlige situasjoner skjer ved hver utrykning på grunn av uoppmerksomme bilister, syklister og fotgjengere. Jostein Aure fra Oslo Universitetssykehus påpeker at bilister i økende grad blir distrahert av mobilbruk, skjermer i bilen og hodetelefoner med støydemping, som blokkerer sirenelyder. Brannvesenet oppfordrer folk til å være mer oppmerksomme i trafikken og tilpasse lydnivået på musikk for å kunne høre utrykningskjøretøy. Samtidig understrekes det at mange trafikanter oppfører seg korrekt og gir fri bane ved utrykning.
1 måned siden
Artikkelen omhandler feil bruk av nødsignallys, ofte kalt «Oslo-blinken», der bilister bruker det ved ulovlig parkering eller for å takke andre trafikanter. En undersøkelse viser at mange mener det er greit å bruke nødblink for å parkere ulovlig, spesielt i Oslo. Politiet understreker at nødsignallys er ment for å varsle om farlige situasjoner som teknisk feil, ulykker eller kolonnekjøring. Misbruk kan føre til bøter.
23 dager siden
Utrykningspolitiet (UP) varsler en ny storkontroll denne uken med hovedfokus på motorsyklister og fart. Bakgrunnen er ulykkesstatistikken som viser at fart, risikoatferd og førerfeil ofte er årsaker til alvorlige MC-ulykker. I fjor omkom 20 motorsyklister i trafikken, og 129 ble hardt skadet. UP-sjef Knut Smedsrud oppfordrer alle MC-førere til å være ekstra oppmerksomme i trafikken og ta trygge valg. Under en tidligere storaksjon ble hundrevis av bilførere tatt for mobilbruk og manglende bruk av bilbelte, noe som resulterte i bøter.
19 dager siden
Bane Nor advarer påsketurister mot å ferdes i jernbanesporene, spesielt langs Bergensbanen, hvor det er rapportert om mange nestenulykker. Selskapet understreker at slik ferdsel er både livsfarlig og ulovlig. Lokførere har observert skispor og folk med pulk, akebrett og barn i sporet. Bane Nor oppfordrer folk til å unngå kryssing av jernbanelinjer for å unngå ulykker og farlige situasjoner, både for de som ferdes i sporet og for lokførere.
2 måneder siden
Turister i Lofoten skaper farlige situasjoner i trafikken på vinterføre, noe som bekymrer både lokalbefolkningen og politiet. Turistene vingler, kjører midt i veien og havner i feil kjørefelt. Mange har liten eller ingen erfaring med å kjøre på snø og is. Noen leier sjåfør, mens andre kjører selv, til tross for advarsler. Det foreslås strengere krav for å leie bil, som for eksempel glattkjøringskurs. Leiebilselskaper informerer om forholdene, men har begrenset mulighet til å kontrollere kjøreferdigheter.
4 måneder siden
En uvanlig stille fredag på veiene i Østlandet før jul fikk Dagbladet til å undersøke hvor folk var. HR-ekspert Elin Ørjasæter mener årsaken er en kombinasjon av sykdom, julestri og hjemmekontor. Hun argumenterer for at hjemmekontor bør utvides, da det gir fleksibilitet. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson påpeker at hjemmekontor skaper et klasseskille mellom de som kan jobbe hjemmefra og de som ikke kan det. Begge understreker at fleksibiliteten hjemmekontor gir, kan føre til at noen ikke jobber 100 prosent. Ørjasæter innrømmer selv å multitaske med husarbeid under digitale møter.
4 måneder siden
NAF hevder at konfliktnivået mellom syklister og bilister øker, spesielt i byer med høy trafikktetthet. De opplever en hardere tone i trafikken og på nett. En forsker ved Transportøkonomisk institutt mener derimot at konfliktnivået var høyere for ti år siden, da treningssykling ble populært. En MDG-politiker og syklist mener konfliktene har blitt dempet. Flere oppfordrer til å veksle mellom transportformer for å øke forståelsen for hverandre. Dårlig kommunikasjon i trafikken bidrar til irritasjon, og det oppfordres til å bruke tegn og være oppmerksom på andre.