Artikkelen omhandler at utenriksminister Espen Barth Eide ikke er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni, angivelig på grunn av Norges politikk i Midtøsten og støtte til palestinerne. Dette har ført til at Jens Stoltenberg representerer Norge i stedet.
Artikkelen kritiserer Norges utenrikspolitikk for å være naiv og selvopptatt, og mener at Norges støtte til palestinerne fremstår som støtte til Hamas. Det påpekes at Stoltenberg har et godt forhold til Trump, og at hans deltakelse er viktig for å bygge relasjoner for de neste fire årene.
Artikkelen stiller også spørsmål ved Norges rolle som fredsmekler og humanitær stormakt, og kritiserer landets selvopptatthet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot tvangsflytting av palestinere til Norge, og viser til forslag fra Donald Trump og Israels utenriksminister. Det fremheves at Høyres løsning om asylmottak i tredjeland er en bedre idé. Artikkelen kritiserer Arbeiderpartiets Midtøsten-politikk, inkludert anerkjennelsen av Palestina, og foreslår at palestinere heller bør bosettes i nærområdene, som Iran og Syria, hvor deres kulturelle og religiøse behov lettere kan tilfredsstilles. Artikkelen uttrykker bekymring for at mange palestinere støtter Hamas, noe som vil vanskeliggjøre integreringen i Norge.
3 dager siden
En meningsartikkel kritiserer Norges håndtering av forholdet til USAs president Donald Trump og landets støtte til Ukraina. Forfatteren mener Norge smigrer Trump og gir for lite penger til Ukraina tross store gassinntekter.
3 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre fremhevet nordområdene tidlig i sitt møte med Donald Trump. Artikkelen kritiserer norsk mediedekning for å ha oversett dette viktige poenget.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Donald Trumps nylige uttalelser om utenrikspolitikk, inkludert forslag om anneksjon av Grønland, fordrivelse av palestinere fra Gaza, og en potensiell fredsavtale mellom Russland og USA uten Ukraina. Forfatteren argumenterer for at disse uttalelsene undergraver folkeretten og sender et farlig signal til autoritære ledere globalt, og oppfordrer statsminister Støre til å ta klarere avstand. Utenriksministerens reaksjon beskrives som for svak, og det hevdes at Trumps strategi er å normalisere det uakseptable gjennom ekstreme utspill.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utspill om Grønland og Norges reaksjon. Det argumenteres for at Trumps uttalelse undergraver NATO og den internasjonale rettsorden. Utenriksminister Espen Barth Eide får støtte for sin forsiktige tilnærming, da Norge må balansere prinsipper med strategisk tenkning. Det fremheves at USA er en stormakt med en uforutsigbar leder. Artikkelen påpeker at Trumps handlinger kan styrke Kina og skape splid i NATO. Det konkluderes med at Norge bør støtte Danmark i en eventuell konflikt med Trump, både av solidaritet og egen sikkerhetsinteresse, spesielt med tanke på Svalbard.
8 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre skal møte USAs president Donald Trump i en tid preget av stor usikkerhet rundt USAs rolle som alliert. Artikkelen beskriver hvordan Trump har svekket tilliten til USA gjennom flere kontroversielle handlinger, som å skape usikkerhet om Nato-garantier, trekke tilbake bistand, true med å bruke makt over Grønland, og vise en skjev holdning til konflikten i Ukraina. I tillegg kritiseres Trumps angrep på amerikansk demokrati, inkludert manglende respekt for domstoler og ytringsfrihet. Støre tar med seg finansministeren for å styrke Norges posisjon i møtet, som kan få betydning for både tollsatser og sikkerhet. Samtidig understrekes behovet for at Europa forbereder seg på en ny rolle som en stabil kraft i verden, ettersom USAs pålitelighet som alliert er svekket under Trump. Møtet beskrives som en balansekunst mellom å opprettholde gode relasjoner og bevare Norges selvstendighet.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer Donald Trumps utenrikspolitikk og dens innvirkning på forholdet mellom USA og Europa. Trump har tatt til orde for synspunkter som støtter Vladimir Putin og sår tvil om USAs forpliktelser overfor NATO, noe som skaper bekymring blant europeiske allierte. Det reises spørsmål om NATO kan overleve fire år med Trump som president, og om artikkel 5 i Atlanterhavspakten fortsatt gjelder. Europa oppfordres til å styrke sitt eget forsvar og politiske samarbeid. Trump har også valgt å videreformidle Putins syn på krigen i Ukraina, og legger skylden på Zelenskyj.
2 dager siden
En kommentarartikkel kritiserer statsminister Støres møte med Donald Trump. Forfatteren mener Norge må prioritere økt støtte til Ukraina fremfor å smigre Trump.
23 dager siden
I sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget fokuserte utenriksminister Espen Barth Eide på Ukraina-krigen og dens konsekvenser for Norge og Europa. Han understreket viktigheten av et samlet Europa og et sterkt NATO, samtidig som han uttrykte bekymring for usikkerheten knyttet til Donald Trumps politikk i USA. Redegjørelsen viet mindre oppmerksomhet til konflikten mellom Hamas og Israel, noe som signaliserer at regjeringen prioriterer andre utenrikspolitiske spørsmål høyere. Eide fremhevet Norges anerkjennelse av Palestina, men erkjente at støtten internasjonalt er begrenset.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at man må forstå Donald Trumps kommunikasjonsstil og forhandlingstaktikker, spesielt i forbindelse med hans uttalelser om Grønland. Det hevdes at Trump bruker forretningsstrategier der han ikke utelukker alternativer for å oppnå fordeler, og at hans uttalelser om Grønland bør tolkes som et ledd i forhandlinger, ikke som en direkte militær trussel. Artikkelen kritiserer norsk offentlighet for å reagere med sjokk og fordømmelse, og oppfordrer til å lære seg å kommunisere med Trump på hans premisser. Det påpekes også at utenriksminister Espen Barth Eides forsiktige reaksjon kan skape utfordringer i fremtiden. Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til Trump, spesielt med tanke på Norges rolle som energinasjon.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide kritiserer Donald Trumps uttalelser om Ukraina under G20-møtet i Johannesburg, og kaller dem russisk propaganda. Eide uttrykker bekymring for at Kina vil fylle tomrommet etter USA i verdenspolitikken, og understreker behovet for internasjonalt samarbeid og at Europa må ta mer ansvar. Han oppfordrer norsk næringsliv til å investere mer i utviklingsland, spesielt i Afrika, hvor han forventer stor økonomisk vekst. Eide fremhever at Norge sees som en ryddig aktør som lytter til afrikanske prioriteringer, noe som kan åpne dører for norsk næringsliv.
1 dag siden
Et møte mellom Norges statsminister og USAs president under Donald Trump skapte stor usikkerhet. Artikkelen argumenterer for at Norge må tenke nytt om sin utenrikspolitikk i møte med en uforutsigbar alliert.
27 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av høye tollsatser og de negative konsekvensene dette kan ha for verdenshandelen. Trumps likegyldighet til potensielle prisstigninger i USA blir kritisert, og hans handlinger sammenlignes med mellomkrigstidens proteksjonisme. Jonas Gahr Støre kritiserer Trump for å undergrave USAs rolle som et åpent samfunn. Støre forsikrer at Norge er forberedt og vil søke å unngå negative konsekvenser fra EUs mottiltak. Artikkelen antyder at situasjonen aktualiserer debatten om norsk EU-medlemskap.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg har tatt til orde for at Norge bør redusere sitt engasjement i Midtøsten og heller prioritere norske interesser, sikkerhetspolitikk og tettere samarbeid med allierte. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttrykker overraskelse over Solbergs utspill, og understreker at Norges engasjement i regionen er viktig for internasjonal stabilitet og anerkjent av USA. Støre viser til et nylig møte i Oslo om Palestina som et eksempel på Norges bidrag. Solberg mener derimot at Norge bør fokusere mer på sikkerhetspolitikk og samarbeid med europeiske nasjonalstater og USA, spesielt med tanke på den kommende Trump-administrasjonen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps tollpolitikk og dens potensielle innvirkning på Norge. Under en debatt på NRK ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret av programleder Fredrik Solvang angående Norges forhold til EØS-avtalen og implementeringen av EU-direktiver. Støre understreket at Norge er forberedt på mulige handelshindringer og vil jobbe for tilpasninger. Trygve Slagsvold Vedum og Erna Solberg advarte mot EU-medlemskap, mens Sylvi Listhaug mente Norge er en viktig aktør i Europa og at Trump er positivt innstilt til Norge.