Artikkelen omhandler feiringen av Samenes nasjonaldag og den økende oppmerksomheten rundt samiske spørsmål i Norge. Dagen markerer det første samiske landsmøtet i 1917 og feires i hele Sápmi.
Samiske spørsmål har fått større vekt i den offentlige samtalen, selv om det finnes ulike meninger innad i det samiske samfunnet. Samiske kunstnere og filmer opplever suksess, og NRK fremhever sin rolle i å styrke samisk språk og kultur.
Stortinget har beklaget tidligere fornorskningspolitikk, og NRK understreker viktigheten av å drive kritisk journalistikk og løfte samiske saker nasjonalt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
I forbindelse med samenes nasjonaldag inviterer NRK publikum til å stille spørsmål om temaet. NRKs journalister står klare til å svare på spørsmål og oppklare eventuelle uklarheter knyttet til samiske saker. Publikum oppfordres til å legge igjen spørsmål og hilsninger i kommentarfeltet, hvor NRK vil bruke sin ekspertise til å gi utfyllende svar.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over kvenfolkets dag og nødvendigheten av å anerkjenne fornorskningspolitikken. Forfatteren understreker viktigheten av å ta et oppgjør med historien og gi rom for de mange sterke historiene om hvordan fornorskningen har preget kvener. Mange kvener opplevde å måtte skjule sin identitet og språk for å unngå diskriminering, noe som førte til tap av kultur og vanskeligheter med å uttrykke følelser. Artikkelen oppfordrer til økt kunnskap om kvenfolkets historie og kultur i skolen og offentlig sektor, samt å skape et trygt miljø for å ta tilbake egen identitet.
2 måneder siden
NRK planlegger en feiring av Samenes nasjonaldag 6. februar 2025 med arrangementer og TV-sendinger. Stian «Staysman» Torbjørnsen opptrer, og den svenske dokumentarserien «Erlend Elias – rein eller rød løper?» lanseres, hvor Erlend Elias Bragstad utforsker sin samiske identitet. NRK viser også filmene «I Ellos eatnu – La elva leve» og «Tundraens voktere – Eallogierdu». NRK-scenen bidrar med en episode fra Kautokeino, hvor joik blandes med elektronisk musikk.
2 måneder siden
Diktet 'Jeg skulle ønske du visste' formidler et sterkt ønske om økt forståelse og anerkjennelse for samisk kultur og identitet. Det belyser betydningen av samefolkets dag, symbolikken i flagget og kofta, og viktigheten av å bære disse med stolthet som en del av kulturarven. Diktet fremhever også det store mangfoldet innenfor det samiske folk, uavhengig av alder, yrke og politisk engasjement. Til tross for politiske utfordringer og press, uttrykker diktet en dyp stolthet over samisk identitet og et inderlig håp om et fritt Sápmi.
2 måneder siden
Katarina Jørstad Thoresen (24) opplever økt aksept for samisk identitet i Norge, men er samtidig bekymret for hets og et hardt ordskifte innad i det samiske samfunnet. Hun kritiserer debatten rundt «ekte» og «falske» samer, og uttrykker frustrasjon over manglende respekt i den politiske debatten på Sametinget. Thoresen syns synd på Sandra Borch etter debatten om hennes samiske tilknytning. Sametingspresident Silje Karine Muotka understreker at alle samer er likeverdige, og at det er viktig å skape et inkluderende debattklima. Både Thoresen og Muotka ser frem til samefolkets dag, men erkjenner at det fortsatt er utfordringer knyttet til åpenhet og inkludering.
17 dager siden
Artikkelen undersøker nordmenns betalingsvillighet for bordreservasjoner på 17. mai, der priser kan nå 60.000 kroner på populære utesteder som Taket i Oslo. Daglig leder argumenterer for at prisen reflekterer en eksklusiv opplevelse, mens en forbrukerøkonom advarer mot å overskride egne økonomiske grenser for en Instagram-vennlig feiring. I Bergen ser man en økende trend med bordreservasjoner for å sikre komfort og unngå kø. Artikkelen fremhever spenningen mellom de som prioriterer en kostbar feiring og de som søker rimeligere alternativer, samt viktigheten av å ta hensyn til andres økonomiske situasjon i feiringen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en økning i antall barnehager som mottar støtte for å fremme kvensk språk og kultur. Ameliahaugen barnehage i Tromsø er et eksempel, hvor kvensk, samisk og norsk brukes aktivt. Utdanningsdirektoratet har økt støtten til slike prosjekter. Lederen for Norske kveners forbund understreker viktigheten av prosjektene og ønsker at det opprettes egne kvenske barnehager for å styrke språket og identiteten til kvenske barn.
2 måneder siden
Agnete Masternes Hanssen, ny statssekretær for samiske saker, møter kritikk for manglende samiskkompetanse. Sissel Gaup mener dette undergraver samisk språk, mens Kristina Torbergsen påpeker at mange samer mistet språket på grunn av fornorskning og at kritikken rammer de som forsøker å ta tilbake sin identitet. Masternes Hanssen understreker at hun vil jobbe for å styrke samisk språk og kultur, og at skammen bør rettes mot fornorskningspolitikken. Flere samiske politikere støtter Hanssen og anerkjenner fornorskningens konsekvenser for språktapet.
1 måned siden
Et FN-organ anbefaler at samer får økte rettigheter gjennom endringer i norsk lov, inkludert vetorett i utbyggingssaker for å sikre deres samtykke. Reineier Máret Elle Varsi Kemi uttrykker håp om at staten vil lytte, da reindriften kjemper mot flere kraftprosjekter. Samerådet støtter FNs anbefalinger og mener norsk lovverk ikke ivaretar samers rettigheter godt nok. Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng avviser imidlertid at samene vil få vetorett, men sier at rapporten skal diskuteres videre.
1 måned siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har behandlet en klage mot NRK etter en artikkel som stilte spørsmål ved Sandra Borchs plass i Sametingets valgmanntall. PFU forstår at Borch opplevde granskingen som belastende, men understreker at NRK hadde rett til å undersøke valgmanntallet. NRK felles likevel for ikke å ha opplyst om bindinger en av journalistene hadde til et politisk parti på Sametinget, Norske Samers Riksforbund (NSR), da NSR er en viktig maktfaktor i samisk politikk og har fremmet forslag om å granske valgmanntallet. PFU var kritisk til NRKs bruk av uttrykket «falske samer», men konkluderte med at dette ikke var et brudd på god presseskikk.
1 måned siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har behandlet en klage mot NRK etter en artikkel som stilte spørsmål ved Sandra Borchs plass i Sametingets valgmanntall. PFU forstår at Borch opplevde granskingen som belastende, men understreker at NRK hadde rett til å undersøke valgmanntallet. NRK felles likevel for ikke å ha opplyst om bindinger en av journalistene hadde til et politisk parti på Sametinget, Norske Samers Riksforbund (NSR), da NSR er en viktig maktfaktor i samisk politikk og har fremmet forslag om å granske valgmanntallet. PFU var kritisk til NRKs bruk av uttrykket «falske samer», men konkluderte med at dette ikke var et brudd på god presseskikk.
1 måned siden
Artikkelen belyser den store etterspørselen etter billetter til 17. mai-feiringer på serveringssteder, der prisen for bordreservasjoner kan være svært høy. Til tross for kostnadene er dette en populær måte å feire nasjonaldagen på, særlig blant unge. Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen forklarer at nordmenns høye disponible inntekt og press fra sosiale medier bidrar til et ønske om en perfekt feiring. Hun oppfordrer til åpenhet rundt økonomi og mer økonomisk ansvarlige feiringer, da forbruksgjelden øker, spesielt blant de under 30 år.
4 måneder siden
Dagens nyhetsbilde preges av flere politiske utspill. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) ønsker en tydeligere norsk forankring i skolen med felles sanger og historiske hendelser. Erna Solberg (H) advarer om at demokratiet er truet og at Norge må øke forsvarsbudsjettet. Nordtun varsler også en ny strømkurs for Ap, da hun mener dagens politikk er for svak. Høyre kritiseres for å fokusere på reversering av tidligere politikk, mens reiselivsbransjen er kritisk til forslaget om turistskatt. I tillegg er det flere andre saker som omhandler blant annet sykefravær, gruvedrift og navngiving av gater.
1 måned siden
Artikkelen gir en oversikt over arrangementer i flere norske byer i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8. mars 2025. Kvinnedagen har røtter i kvinnesaks- og arbeiderbevegelsen, og markeres over hele verden for å feire kvinners prestasjoner og øke bevisstheten om likestilling. I Norge har dagen vært markert siden 1915 og har spilt en viktig rolle i kampen for kvinners rettigheter. Oversikten viser arrangementer i Bergen, Oslo, Trondheim, Kristiansand, Tromsø og Bodø, Stavanger og Drammen med et variert program som inkluderer demonstrasjoner, appeller, konserter, debatter og kulturelle innslag.
4 måneder siden
Radiogudstjenester i Norge feirer 100 år, med den første sendingen 28. desember 1924. Programmet er et av de eldste i landet og sendes fortsatt på P1+ hver søndag, i tillegg til TV siden 2022. Biskop Herborg Finnset mener gudstjenestene er viktige for mange, spesielt de som ikke kan komme til kirken. NRK markerer jubileet med en egen sending. Kringkastingssjefen understreker at gudstjenestene er en del av NRKs oppdrag om å speile mangfoldet i samfunnet. Human-Etisk Forbund kritiserer NRK for å gi Den norske kirke en særposisjon, mens NRK mener innholdet er viktig og etterspurt.