Kinesiske myndigheter og selskaper prøver å øke fødselsraten med økonomiske insentiver som kontantutbetalinger, boligsubsidier og utvidet foreldrepermisjon. Til tross for disse tiltakene fortsetter befolkningen i Kina å synke for tredje år på rad.
Eksperter peker på at mange strukturelle årsaker bidrar til at unge mennesker ikke ønsker flere barn, inkludert en økning i antall par uten barn og en høyere gjennomsnittsalder for første ekteskap og fødsel. Selv om det var en liten økning i fødselstallene i 2024, var dødsraten også høy, noe som resulterte i en fortsatt befolkningsnedgang.
Kinas fruktbarhetstall er svært lavt, spesielt i storbyer som Shanghai.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
7 dager siden
Fødselsutvalget, opprettet for å undersøke årsakene til lavere fødselstall i Norge, leverer torsdag en delrapport med forslag for å få flere til å få barn tidligere. Utvalgsleder Rannveig Kaldager Hart foreslår blant annet ekstra barnetrygd til foreldre under 30 år, økt støtte til studenter som får barn, bedre informasjon om fertilitet og bedre tilrettelegging for foreldre under utdanning. Utvalget ble opprettet i fjor av tidligere barne- og familieminister Kjersti Toppe, som ønsker å øke fødselstallet ved å få flere til å få flere enn to barn.
6 dager siden
Regjeringens fødeutvalg har publisert en rapport som viser en nedgang i fødselstallene i Norge, spesielt blant unge i 20-årene. Utvalget foreslår økonomiske tiltak som dobbel barnetrygd for foreldre under 30 år og økt stipend for studentforeldre for å motvirke denne trenden, med mål om å øke antall fødsler med rundt 800 årlig. Artikkelen fremhever at økonomiske insentiver alene kanskje ikke er nok, og peker på «fertilitets-influencere» som Sophie Elise og unge kjendiser som får barn tidlig, som potensielle rollemodeller som kan påvirke holdninger til barnefødsler. Den norske likestillingspolitikken kan paradoksalt nok føre til at folk utsetter å få barn, da permisjonspenger øker med alder og etablering i jobb. Debatten om fertilitet er kompleks og polarisert, med økonomi, kultur, personlige valg og kunnskap om fertilitet som sentrale temaer. Utvalget understreker behovet for bedre informasjon og målrettede tiltak for unge for å snu utviklingen.
1 måned siden
Et kinesisk kjemikalieselskap, Shandong Shuntian Chemical Group, ga ugifte ansatte et ultimatum om å gifte seg og starte familie innen 30. september, ellers ville de bli oppsagt. Selskapet begrunnet dette med at det var illojalt å ikke bidra til å øke landets fallende fødselsrate. Etter massiv kritikk i sosiale medier og inngripen fra lokale myndigheter, trakk selskapet tilbake notatet. Dette er ikke første gang kinesiske bedrifter forsøker å påvirke ansattes privatliv for å øke fødselsraten. Kinas myndigheter har forsøkt å snu den negative trenden med ulike tiltak.
6 dager siden
Fødselstallutvalget foreslår ekstra barnetrygd til foreldre under 30 år for å motvirke nedgangen i fødselstall i Norge, som har falt fra 1,98 til 1,44 barn per kvinne de siste 15 årene. I tillegg foreslås en økning av foreldrestipendet med 25.000 kroner og en reduksjon av studiegjelden med samme beløp for unge foreldre som studerer. Utvalget peker på store forskjeller mellom ønskede, planlagte og faktiske fødselstall, med særlig fokus på unge voksne. Norsk studentorganisasjon støtter tiltakene og oppfordrer regjeringen til å iverksette dem raskt for å bedre studentøkonomien og sikre at studenter med barn får tilstrekkelig tilrettelegging gjennom studieløpet.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg befolkningsutviklingen i Norge, preget av fraflytting fra distriktene og synkende fødselsrater. Til tross for ulike distriktspolitiske tiltak og forsøk på å stimulere fødselstallene, fortsetter urbaniseringen. Dette skaper utfordringer med å opprettholde bosettingen i spredtbygde områder og å sikre tilstrekkelig arbeidskraft. Artikkelen vurderer mulige løsninger som økt pensjonsalder og arbeidsinnvandring, men understreker at dette er globale utfordringer som krever tilpasning snarere enn enkle løsninger. Debatten om by og land vil intensiveres i årene fremover.
1 dag siden
Nye tall viser at Kinas økonomi opplever en svekkelse. Innkjøpssjefsindeksen (PMI) falt i april, noe som indikerer press på veksten.
1 måned siden
Kristelig Folkeparti (KrF) foreslår skattefradrag for å stimulere nordmenn til å få flere barn. Partileder Dag Inge Ulstein presenterer et forslag om et årlig skattefradrag på 50.000 kroner per barn for de to første, og 100.000 kroner for det tredje, noe som totalt kan gi inntil 200.000 kroner i fradrag for trebarnsforeldre. Ulstein understreker at økonomi ikke bør være en hindring for å få barn, og avviser at forslaget gjør barn til investeringsobjekter. Han mener politikken kan bidra til å gjøre det økonomisk enklere å stifte familie, og at mange unge par ønsker seg en mer forutsigbar økonomi før de får barn.
1 måned siden
SSB melder om en nedgang i antall barn i barnehage, med 904 færre barn i 2024 sammenlignet med året før. Samtidig øker andelen barn i alderen 1–5 år som går i barnehage, til 94,4 prosent. Nedgangen i antall barnehagebarn sees i sammenheng med fallende fødselstall de siste 15 årene. Til tross for økt dekningsgrad, står over 6000 barn på venteliste, hovedsakelig i Rogaland, Nordland og Innlandet. Fruktbarhetstallet viser en svak oppgang, men er fortsatt på et lavt nivå.
4 måneder siden
Kinas leder Xi Jinping melder at landets økonomi ser ut til å nå målet om 5 prosent vekst i 2024. Dette til tross for utfordringer i eiendomssektoren. Kinesiske myndigheter har iverksatt flere tiltak for å stimulere økonomien, inkludert rentekutt og en mer aktiv finanspolitikk. Samtidig forbereder Kina seg på mulige konsekvenser av en ny handelskrig med USA, ettersom Donald Trump planlegger å øke tollen på kinesiske varer. Analytikere påpeker at Trumps politikk kan ha stor innvirkning på Kinas økonomiske strategi.
3 måneder siden
Kina forsøkte å revitalisere turistsektoren i 2024 ved å lette på visumkravene, men har ikke oppnådd ønsket effekt. Selv om antallet utenlandske besøkende har økt fra det lave nivået i 2023, er det fortsatt langt under tallene fra før pandemien. Mangel på flyforbindelser, endrede politiske forhold og et dårligere omdømme i vestlige land er blant årsakene til at mange turister uteblir. De fleste turistene som har benyttet seg av de nye visumordningene kommer fra nærliggende asiatiske land, mens turister fra USA og Vest-Europa er mer tilbakeholdne. Dette har ført til et betydelig fall i inntekter fra turisme, noe som har påvirket Kinas økonomi negativt.
1 måned siden
Kina bekrefter sitt mål om 5 prosent årlig økonomisk vekst under åpningen av Den nasjonale folkekongressen. For å støtte dette økes budsjettunderskuddet til 4 prosent av BNP, og det planlegges utstedelse av obligasjoner. Tiltakene skal stimulere privat forbruk og innenlandsk etterspørsel. Statsminister Li Qiang erkjenner eksterne og interne utfordringer, inkludert svak etterspørsel. Analytikere ser positivt på signalene om støtte til økonomien, sysselsetting og boligmarkedet.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at boligmarkedet og boligpolitikken i Oslo gjør det vanskelig for barnefamilier å etablere seg i byen. Utbyggere foretrekker å bygge små leiligheter, mens byrådet ønsker å øke andelen av disse for å møte etterspørselen fra single husholdninger. Samtidig begrenser låneforskriften hvor mye barnefamilier kan låne, da deres utgifter til livsopphold er høyere. En rapport viser at barnefamilier har råd til en svært liten andel av boligene i Oslo, sammenlignet med barnløse par. Dette fører til at barnefamilier presses ut av byen og stadig lenger ut på landet.
3 måneder siden
Norske sykehus opplever en økning i antall fødsler i 2024, etter flere år med nedgang. Sykehuset Østfold har hatt en betydelig økning, med 3073 fødsler i 2024. Denne økningen bekymrer Akershus universitetssykehus, som frykter kapasitetsutfordringer. Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer en økning i fruktbarhetstallene fremover. Sammenlignet med de ni første månedene i 2023, ble det født 3,4 prosent flere barn i samme periode i 2024. En kvinne som nylig har født, oppfordrer andre til å få barn.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler nedgangen i barnetall i Norge, spesielt i Tromsø, og konsekvensene dette har for skolestrukturen. Tromsø vurderer å legge ned åtte skoler på grunn av færre barn og flere eldre. På landsbasis er det 45 000 færre barn under 10 år siden 2017, noe som fører til nedleggelse av barnehager og skoler. Demograf Jonas Stein forklarer at dette er et resultat av individuelle valg om å få færre barn, til tross for statens støtteordninger. Kommunene må nå prioritere ressursene annerledes, med økt fokus på eldreomsorg.
1 måned siden
De asiatiske børsene viser en overveiende positiv utvikling onsdag morgen, med Hongkong-børsen som utmerker seg. Kina bekrefter sitt mål om 5 prosent årlig økonomisk vekst og øker underskuddet på statsbudsjettet til 4 prosent av BNP for å stimulere økonomien. Tiltakene inkluderer utstedelse av obligasjoner for å styrke banker og lokale myndigheter. Kinas statsminister, Li Qiang, anerkjenner at et komplekst ytre miljø og svak innenlandsk etterspørsel utfordrer landets økonomiske vekst.