Sparebank 1 Sør-Norge betaler ut to millioner kroner til småsparere etter en avgjørelse i Finansklagenemnda. Bakgrunnen er klager fra investorer i Griff Bygg via Monio, en folkefinansieringsplattform eid av banken.
Monio ble solgt etter at E24 dokumenterte dårlig kontroll og misligholdte lån. Totalt har banken utbetalt over 31 millioner kroner til investorer.
Finansklagenemnda mener Monio er erstatningsansvarlig for tapene, da de ikke undersøkte realismen i Griff Bygg sine planer og dermed misligholdt sin opplysningsplikt. Banken kompenserer alle som investerte i det siste lånet til Griff Bygg.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Eplehagen Eiendom, som finansierte sin virksomhet gjennom folkefinansieringsplattformen Monio, har blitt slått konkurs med en gjeld på 238 millioner kroner. Konkursen rammer Sparebank 1 Sør-Norge, som overtok lån fra Monio, og flere tomteeiere som ikke har fått betalt for sine eiendommer. Selskapets forretningsmodell innebar avtaler med tomteeiere om kjøp, der betalingen var betinget av at boliger ble bygget og solgt på tomtene. Ettersom mange prosjekter aldri ble fullført, står tomteeierne nå uten oppgjør. Styrelederen i Eplehagen Eiendom er uenig i konkursavgjørelsen, men selskapet vil ikke anke.
1 måned siden
Sparebank 1 Østlandet har fått et gebyr på 30 millioner kroner av Finanstilsynet for manglende overholdelse av hvitvaskingsregelverket. Tilsynet, som ble utført i 2022, viste at banken hadde for få ressurser til å følge opp reglene, samt mangler i opplæring og rutiner. Banken vurderer å klage på vedtaket til Finanstilsynsklagenemnda, da de har en annen oppfatning enn Finanstilsynet i saken. Den endelige beslutningen om en eventuell klage vil bli tatt av bankens styre.
1 måned siden
Finanstilsynet har bøtelagt Sparebank 1 Østlandet med 30 millioner kroner etter mangler i etterlevelsen av hvitvaskingsregelverket. Tilsynet, som ble gjennomført i 2022, avdekket at banken hadde for få ressurser, svak opplæring og manglende rutiner. Banken skal også ha undervurdert risikoen knyttet til sin kundemasse, og i et tilfelle ble en tidligere Økokrim-rapport ikke fulgt opp. Sparebank 1 Østlandet vurderer å klage på vedtaket, men understreker at boten ikke er knyttet til mistanke om hvitvasking.
2 måneder siden
Eplehagen Eiendom, som finansierte byggeprosjekter gjennom folkefinansiering, er konkurs med en gjeld på 238 millioner kroner. Selskapet var den største låntakeren i Monio, eid av Sparebank 1 SR-Bank. Etter avsløringer om utlånspraksisen stoppet Monio alle utlån i 2023. Eplehagen inngikk avtaler om tomtekjøp i Oslo-området, men fullførte sjelden prosjektene, og flere tomteeiere har ikke fått betalt. Ståle Nygård, en av tomteeierne, frykter nå å tape pengene sine. Styrelederen i Eplehagen mener konkursavgjørelsen er feil, men selskapet vil ikke anke.
1 måned siden
Sparebank 1 Østlandet er ilagt et gebyr på 30 millioner kroner av Finanstilsynet for mangler i etterlevelsen av hvitvaskingsregelverket. Tilsynet avdekket at banken ikke hadde tilstrekkelige ressurser eller rutiner for å overholde regelverket. Banken vurderer å klage på vedtaket, men understreker at de tar rapporten på alvor og har investert betydelig i å bekjempe økonomisk kriminalitet. Gebyret er ikke relatert til mistanke om faktisk hvitvasking.
3 måneder siden
Bane NOR har siden 2018 utbetalt over én milliard kroner i erstatninger og kompensasjoner for togforsinkelser. De siste to årene har selskapet utbetalt 338 millioner kroner til togselskapene. I 2023 økte utbetalingene til 167 millioner kroner, fra 130 millioner året før. Bane NOR forklarer økningen med prisjusteringer og flere forsinkelser. De peker på manglende vedlikehold over flere tiår og økt trafikk som hovedårsaker til problemene. Togoperatørene betalte tilbake 60 millioner kroner til Bane NOR i 2024 for forsinkelser som skyldes deres egne feil.
4 måneder siden
Jan Helge Furu er dømt til fengsel i 3 år og 10 måneder for bedrageri og heleri i investeringsprosjektet «Millioneventyret», som ble avslørt av NRK Brennpunkt. Over 20 investorer satset over 40 millioner kroner i prosjektet, uten å se noe avkastning. Furu er også dømt til å betale 4,4 millioner kroner i erstatning og inndragning av verdier for nesten 19 millioner kroner. Økokrim mener Furu bevisst lurte sine investorer gjennom sosial manipulasjon, mens Furus forsvarere hevder han selv ble lurt og ikke hadde til hensikt å bedra. Totalt fem personer ble utsatt for bedrageri, hvorav en tidligere venn tapte over 3 millioner kroner.
3 måneder siden
Læringsverkstedet tapte rettssaken mot staten angående et tilbakebetalingskrav på 1,8 millioner kroner. Staten mente barnehagekjeden brøt barnehageloven ved å overføre oppkjøpskostnader til barnehagene. Retten ga staten medhold, og dermed må Læringsverkstedet betale tilbake pengene. Læringsverkstedet mener dommen kan få store konsekvenser for private barnehageeiere, og at det kan føre til at de ikke får igjen verdien av sitt arbeid ved salg av barnehager. En kartlegging viser at Læringsverkstedet har kjøpt flest barnehager siden 2007, og at tidligere eiere har tjent over 1,5 milliarder kroner på salgene.
1 måned siden
DNB har beklaget at rundt 3.000 fondskunder har fått feil kurs og kursdato etter en teknisk oppussing og overgang til en ny spareløsning. Feilen gjelder handler utført fredag 7. mars, og banken lover å rette opp dette innen to uker. I tillegg opplevde noen kunder at transaksjoner fra 6. og 7. mars ikke var synlige, men dette er nå rettet. DNB korrigerer også kursdatoer der det er fordelaktig for kunden. Rundt 1.000 kunder venter fortsatt på å bli flyttet over til den nye løsningen, men de kan handle fond ved å kontakte banken.
2 måneder siden
En kunderådgiver i Bank Norwegian er dømt til fengsel i to år for bedrageri. Mannen misbrukte sin stilling til å skaffe seg tilgang til personopplysninger og kontoer tilhørende to kunder. Han overførte penger til egne kryptokontoer, solgte aksjer under markedspris, og bestilte varer på kundenes kredittkort. Totalt var tapspotensialet på 13 millioner kroner, men banken klarte å stanse store deler av overføringene. Mannen er dømt til å betale over 100.000 kroner i erstatning, og ett år og tre måneder av fengselsstraffen er betinget.
3 måneder siden
Finanstilsynet har ilagt Danske Bank et gebyr på 50 millioner kroner for brudd på reglene mot markedsmanipulasjon. Saken dreier seg om en statsobligasjonsutstedelse i februar 2023, der en megler i Danske Banks norske filial skal ha manipulert swaprenten for å oppnå en høyere effektiv rente. Finanstilsynet mener banken bevisst drev renten opp til et unormalt nivå og estimerer gevinsten til rundt 40 millioner kroner. Danske Bank beklager hendelsen og sier de har kompensert den norske staten. Norges Bank ser alvorlig på saken og understreker at tillit er avgjørende i finansmarkedene. Danske Bank varslet selv det danske finanstilsynet om mulig markedsmanipulasjon, som deretter meldte videre til Finanstilsynet i Norge.
3 måneder siden
Danske Bank er ilagt et overtredelsesgebyr på 50 millioner kroner av Finanstilsynet for brudd på reglene om markedsmanipulasjon. Saken dreier seg om en obligasjonsutstedelse i 2023, der banken selv varslet det danske finanstilsynet om mulig markedsmanipulasjon. Det danske tilsynet meldte deretter videre til Finanstilsynet i Norge. Undersøkelsene har avdekket transaksjoner i det norske renteswapmarkedet i forbindelse med prising av en statsobligasjon fra Norges Bank. Danske Bank beklager hendelsen og tar sterk avstand fra den adferden som beskrives av Finanstilsynet.
1 måned siden
Petter Omland har klaget Handelsbanken inn for Finansklagenemnda, og mener bankens boliglånsavtale har uklare vilkår som gir banken for stor frihet til å heve renten. Omland, som er stipendiat og forsker på privatrett, mener dette kan føre til store erstatningskrav mot bankene. Klagen følger i kjølvannet av en EFTA-dom som ga et islandsk par medhold i en lignende sak. Dommen har ført til at flere norske forbrukere har klaget på sine banker for det de mener er ulovlige rentehevinger. Handelsbanken har ikke kommentert saken.
4 måneder siden
Kollektivselskaper som Vy og Ruter har utbetalt rekordhøye summer i refusjoner til kunder på grunn av store forsinkelser og innstillinger i 2024. Vy har betalt ut 8,4 millioner kroner, en økning på 50% fra 2023, mens Ruter har utbetalt 7,9 millioner kroner i reisegaranti, en markant økning fra 2,7 millioner i fjor. Samferdselsministeren har blitt kalt inn på Stortinget for å forklare den dårlige punktligheten, til tross for et tidligere løfte om forbedring. Regjeringen planlegger å investere i jernbanenettet og har iverksatt tiltak for å redusere forsinkelser, men opposisjonen kritiserer regjeringen for manglende kortsiktige løsninger.
1 måned siden
Eivind Tolo opplevde et «Klarna-mareritt» da han feilaktig ble trukket 74.174 kroner for en viskerarm til 741 kroner. Etter gjentatte forsøk på å få hjelp fra Klarna, ble pengene refundert til feil konto. Tolo opplevde mangelfull kundeservice og følte seg maktesløs i situasjonen. Finanstilsynet og Forbrukertilsynet påpekte at Klarna er ansvarlig for korrekte betalingsoverføringer og god dokumentasjon. Klarna beklaget hendelsen, forklarte at feilen skyldtes en manuell glipp, og har nå tilbakebetalt pengene pluss gitt kompensasjon til Tolo.