Eksperter er bekymret etter funn av miljøgiften TFA i mineralvann fra flere europeiske land. TFA er en del av PFAS-gruppen, som er kjent for å være vanskelig å bryte ned og kan være helseskadelig i store mengder.
Organisasjonen PAN Europe fant TFA i 10 av 19 testede mineralvann, med nivåer opptil 32 ganger høyere enn EUs grenseverdier. Forurensningen antas å stamme fra bruk av plantevernmidler, der TFA brukes som stabilisator.
EU-kommisjonen vurderer nå å forby to plantevernmidler som inneholder TFA-forbindelser. Norge har tidligere krevd et bredt forbud mot PFAS-stoffer i EU.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
En ny europeisk studie har avdekket svært høye nivåer av miljøgiften PFAS, spesielt TFA, i flere typer vin, med nivåer som i enkelte flasker er tusen ganger høyere enn grenseverdiene for drikkevann. Studien omfattet 49 viner, hovedsakelig fra Østerrike, og viser en kraftig økning i PFAS-nivåer siden 2020. PFAS, kjent som «evighetskjemikalier», finnes i mange produkter og brytes ikke ned i naturen. Vinmonopolet har analysert 49 viner og følger utviklingen tett, mens Mattilsynet har inkludert vin i matvaretrygghetsprogrammet. Eksperter advarer om at høye PFAS-nivåer kan være helseskadelige, selv om kunnskapen om TFA er begrenset. Stoffet finnes trolig også i andre matvarer og drikkevarer, noe som gjør dette til en bredere utfordring for matsystemet.
2 måneder siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen uttrykker bekymring over salg av farlige produkter via Temu, og har beordret økte kontroller. En nylig undersøkelse viste at majoriteten av testede produkter inneholdt skadelige stoffer, deriblant kreftfremkallende kadmium. Eriksen understreker at omfanget er for stort til at kontroller alene kan løse problemet, men ser det som et nødvendig tiltak. Han fremhever behovet for et felles europeisk regelverk for å sanksjonere lovbrudd, da Norge er begrenset av eksisterende handelsavtaler.
2 måneder siden
Miljødirektoratet har avdekket miljøfarlige stoffer i over halvparten av testede produkter kjøpt fra nettbutikken Temu. Blant produktene var barnerangler, smykker og sandaler som inneholdt ulovlige mengder ftalater, kadmium, bly og klorparafiner. Disse stoffene er skadelige for både helse og miljø, og funnene betegnes som alvorlige. Temu hevder å ha retningslinjer for å sikre at selgere følger lokale regler og fjerner produkter som bryter disse. Klima- og miljøministeren understreker viktigheten av trygge og bærekraftige varer, og Miljødirektoratet vil fortsette kontrollaksjoner.
2 måneder siden
Miljødirektoratet har avdekket ulovlige mengder giftstoffer i leker og andre produkter solgt via den kinesiske nettbutikken Temu. Tester viser at flere produkter inneholder høye verdier av ftalater, klorparafiner, bly og kadmium, som kan være skadelige for barns helse. Disse stoffene kan blant annet hemme kognitiv utvikling, skade indre organer og forplantningsevnen. Regjeringen vurderer nå et forbud mot kjøp av Temu-produkter i Norge, og understreker at risikoen er for stor. Temu selv hevder å ha kontroll på produktene, men Miljødirektoratet fester liten tillit til dette. Mange foreldre er bekymret for giftstoffer, men handler likevel på Temu på grunn av de lave prisene.
2 måneder siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen strammer inn kontrollen av varer fra Temu etter funn av ulovlig høye verdier av farlige stoffer. Miljødirektoratet er bedt om å øke stikkprøvekontrollene for å avdekke brudd på reglene. Tidligere kontroller har avslørt tilstedeværelse av ftalat, klorparafiner, bly og kadmium i produktene. Regjeringen vurderer også strengere krav til digitale plattformer og tollregelverk. Eriksen oppfordrer forbrukere til å velge Svanemerkede produkter for å unngå miljøgifter.
25 dager siden
I Øygarden er en stor mengde mikroplast oppdaget i en bergsprekk, omtalt som en «mikroplastfabrikk». Forskere har funnet tusenvis av liter plast som over tid er malt ned til mikroplast. De er bekymret for at dette kan være skadelig for miljøet og mennesker, da mikroplasten kan spre miljøgifter og skadelige organismer. Funnet anses som en miljøbombe, og forskere skal nå undersøke omfanget av forurensningen og potensiell spredning til livet i havet. Det er bekymring for at mikroplasten kan havne i fisk og andre sjødyr, og dermed true matfatet vårt.
1 måned siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen reiser til Brussel for å diskutere strengere tiltak mot nettbutikker som Temu, Shein og Wish, etter funn av helsefarlige produkter. En nordisk kontroll avslørte at 71 prosent av importerte varer inneholder ulovlige stoffer som ftalater, bly og kadmium. Regjeringen vurderer nå tøffere sanksjoner mot aktørene. Målet er å beskytte norske forbrukere mot giftige produkter og sikre rettferdig konkurranse. Ministeren understreker behovet for et bredere nordisk samarbeid for å håndtere problemet.
4 måneder siden
Miljøpartiet De Grønne (MDG) ønsker et raskt nasjonalt forbud mot PFAS-stoffer, også kjent som «evighetskjemikalier», i produkter som goretex-jakker og teflonpanner. Disse stoffene er helseskadelige og brytes svært sakte ned i naturen. Selv om Norge er en pådriver for et EU-forbud, mener MDG at prosessen går for sakte og at et nasjonalt forbud vil være mer effektivt. MDG argumenterer for at et slikt forbud vil gi norske bedrifter et konkurransefortrinn og bedre folkehelsen. Regjeringen mener derimot at internasjonalt samarbeid er den mest effektive måten å redusere PFAS-forurensning på, og at nasjonale tiltak er krevende og lite effektive.
2 måneder siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen varsler tiltak mot netthandelselskaper som Temu, etter funn av giftstoffer i produkter rettet mot barn. En rapport fra Miljødirektoratet viser at flere av produktene inneholder helseskadelige stoffer som kadmium og bly. Eriksen ønsker økt kontroll av produkter som kommer til Norge, og oppfordrer nordmenn til å slutte å handle fra selskaper som Temu og Shein. Finansministeren Jens Stoltenberg understreker samtidig viktigheten av å balansere frihandel med hensynet til nasjonal sikkerhet.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at flere nordmenn har kjøpt Halloween-godteri fra den kinesiske nettbutikken Temu. Forbrukerrådet advarer mot dette, da godteriet kan inneholde stoffer som ikke skal være i kontakt med mat, og mangler innholdsdeklarasjon. Temu er populær i Norge, men følger ikke europeiske standarder. Miljødirektoratet fant også et helseskadelig stoff i et Temu-produkt, langt over lovlig grense. Flere forbrukerorganisasjoner i EU har klaget på Temu for manglende informasjon. Til tross for bekymringer, har ikke norske myndigheter planer om å forby Temu.
2 måneder siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har bedt Miljødirektoratet om å gjennomføre flere stikkontroller av varer kjøpt på nettsteder som Temu, Shein og Alibaba, etter funn av ulovlig høye nivåer av farlige stoffer i flere produkter. Regjeringen understreker at aktører som selger produkter i Norge er ansvarlige for å overholde norske lover og sikre trygge produkter. EU har også startet en gransking av Temu for mulig salg av helse- og miljøfarlige produkter. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) avviser kritikk om manglende handling og fremhever regjeringens arbeid med nye lovverk og tiltak i samarbeid med EU.
1 dag siden
En planlagt utvidelse av en sprengstoffabrikk på Hurum skaper bekymring. Miljøvernere frykter betydelig økte nitrogenutslipp til Oslofjorden.
3 måneder siden
MDG har utfordret næringsministeren til å innføre et midlertidig forbud mot nettbutikker som Temu og Shein, på grunn av bekymringer rundt helse, miljø og brudd på kjemikalieregler. Stikkprøver viser at produktene kan være giftige, og EU har startet en gransking. Høyre støtter bekymringene og etterlyser tiltak. Næringsministeren avviser et forbud, men sier regjeringen jobber med nye lovverk og tiltak i samarbeid med EU, og at de er åpne for nye grep. Hun understreker at de må være sikre på at tiltakene ikke får utilsiktede konsekvenser.
2 måneder siden
En ny studie viser at teposer kan frigjøre mikroplast i tevannet, spesielt ved bruk av varmt vann. Kjemiker Alexander Sandtorv uttrykker sjokk over at noen teposer fortsatt inneholder plast i 2025, og kritiserer manglende merking. Norgesgruppen bekrefter bruk av nylonplast i sine økologiske teposer, men lover å endre dette og fjerne ordet «silke» fra pakningen. Lipton bruker plantebasert plast, men forskningen på denne er ikke entydig. Eksperter mener all plast bør fjernes fra teposer for å unngå risiko og usikkerhet for forbrukerne. Flere produsenter oppgir at de ikke bruker plast i sine teposer.
4 måneder siden
En farmasøyt med 40 000 følgere på Instagram uttrykker bekymring for kvaliteten på Normal sine produkter, spesielt plastflasker, og knytter dette til en FHI-rapport som viser høye nivåer av BPA og PFAS hos barn. Hun mener slike produkter neppe ville blitt solgt på apotek grunnet manglende dokumentasjon og kvalitetssikring. Normal avviser kritikken og hevder produktene er trygge og i samsvar med gjeldende lovkrav. Mattilsynet påpeker at det er virksomhetenes ansvar å sikre trygge matkontaktmaterialer, og at de fører risikobasert tilsyn. FHI er bekymret for stoffer som hoper seg opp i kroppen og mener det er behov for tiltak på samfunnsnivå.