Moskenes kommune i Lofoten har vært økonomisk skakkjørt i flere år og står på randen av konkurs. For å legge til rette for en kommunesammenslåing med nabokommunen Vestvågøy, har Kommunal- og distriktsdepartementet gitt et engangstilskudd på rundt 160 millioner kroner for å dekke Moskenes sin gjeld. Dette er første gang staten dekker en kommunes gjeld under forutsetning av en sammenslåing.
Moskenes har vært på ROBEK-lista siden 2012 og fikk i 2025 godkjent et nytt likviditetslån på over 140 millioner kroner, til tross for at budsjettet for 2025 ble vurdert som ulovlig på grunn av underskudd. Kommunesammenslåingen må først godkjennes av kommunestyrene i begge kommuner, og den nye kommunen kan tidligst tre i kraft 1.
januar 2028. Prosessen skal gjennomføres grundig med involvering av innbyggere, ansatte og folkevalgte for å sikre en god tilpasning og utvikling av tjenester.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
Moskenes kommune i Lofoten har vært økonomisk utfordret og på ROBEK-lista siden 2012. Regjeringen har besluttet å dekke kommunens gjeld på 160 millioner kroner for å legge til rette for en frivillig sammenslåing med nabokommuner. Kommunalminister Kjersti Stenseng understreker at dette er et særtilfelle på grunn av Moskenes' unike økonomiske situasjon, og at det ikke skal skape presedens for andre kommuner. Tidligere kommunalminister Erling Sande kritiserer tiltaket som kortsiktig, prinsippløst og et brudd på prinsipper for lokal selvstyre. Moskenes og Vestvågøy kommune starter nå en prosess for sammenslåing, hvor innbyggerne skal høres, men ikke gjennom folkeavstemning. Regjeringen planlegger også en oppfølgingsordning for å hindre at flere kommuner havner i lignende økonomiske vansker.
8 dager siden
Moskenes og Vestvågøy kommuner i Lofoten vurderer en mulig sammenslåing for å skape en mer robust og bærekraftig kommunestruktur. Moskenes har betydelig gjeld på over 140 millioner kroner og har vært på Robek-listen siden 2012. Regjeringen tilbyr et engangstilskudd på rundt 160 millioner kroner for å håndtere gjelden, med krav om at Moskenes vurderer sammenslåing med en annen kommune. Vestvågøy har vist interesse for sammenslåing, og Flakstad kan også bli involvert i prosessen. Kommunene planlegger politiske diskusjoner våren 2024, med mulighet for at en ny kommune kan etableres senest 1. januar 2028. Prosessen skal være grundig og inkluderer innbygger- og ansattmedvirkning, og det er erkjent at det kan være sterke følelser knyttet til endringen. Målet er å sikre bedre økonomi og tjenesteutvikling i regionen.
8 dager siden
Ordførerne i Moskenes og Vestvågøy kommuner i Lofoten vurderer en mulig sammenslåing, støttet av regjeringen med et engangstilskudd på rundt 160 millioner kroner for å slette Moskenes kommunes gjeld. Moskenes sliter med over 100 millioner kroner i gjeld og står på Robek-listen over kommuner med dårlig økonomi. Vestvågøy er positive til sammenslåing, men understreker at økonomiske forhold må avklares først. Kommunal- og distriktsdepartementet ser på en særskilt oppfølgingsordning for kommuner med store styringsutfordringer for å unngå lignende situasjoner. Nå skal kommunestyrene i begge kommuner behandle spørsmålet om videre forhandlinger, og prosessen skal være åpen og grundig med bred involvering.
1 måned siden
En gjennomgang utført av NRK avslører at stadig flere kommuner opplever økonomiske vanskeligheter, med et samlet underskudd på nesten 4 milliarder kroner i 2024. Flere ordførere beskriver situasjonen som krevende og understreker behovet for omstilling og effektivisering. I Melhus vurderte politikerne å ta opp lån for å sikre lønnsutbetaling, mens Harstad har vært nødt til å redusere i helse- og velferdstjenester. Kommunenes sektororganisasjon (KS) påpeker at presset på tjenestene er større enn befolkningsveksten skulle tilsi, og at dette representerer en langsiktig utfordring for kommunesektoren.
3 måneder siden
Kommunene i Norge opplever nå en betydelig økonomisk belastning knyttet til bosetting og integrering av flyktninger. Tidligere kunne kommunene tjene penger på å ta imot flyktninger, men nå må de dekke en stor del av kostnadene selv. Statens dekningsgrad for integreringskostnader har falt, og kommunene må nå betale en større andel av utgiftene. Dette har ført til at flere kommuner vurderer å redusere antall flyktninger de tar imot. Regjeringen har lovet økte tilskudd for 2025, men det er usikkert om dette vil dekke kommunenes faktiske utgifter. Manglende integrering og økte kostnader til sosialhjelp bidrar også til den økonomiske belastningen for kommunene. Kommunepolitikere frykter at den gode dugnadsånden kan smuldre opp dersom staten ikke bidrar mer.
3 måneder siden
Flere økonomisk pressede kommuner på Robek-lista har brukt store summer på å kvitte seg med toppledere, ofte med kostbare sluttavtaler. Kommunedirektør Torbjørn Simonsen mottar for eksempel dobbel lønn fra to ulike kommuner etter å ha fått sparken fra den ene. En undersøkelse viser at 11 av 19 Robek-kommuner har byttet ut toppledere siden 2022, og at dette koster kommunene betydelige summer. Flere tidligere kommunedirektører mener at hyppige utskiftninger er uheldig for kommunene, da det kan føre til manglende kontinuitet og forsinkelser i viktige prosesser. En tidligere kommunedirektør i Moskenes mener også at små kommuner sliter med å håndtere de pålagte oppgavene.
4 måneder siden
Båtsfjord kommune slet med å drive Solbakken bofellesskap forsvarlig og valgte å privatisere driften til Ecura i 2023. Dette har ført til en betydelig kostnadsøkning, fra 23 til 41,5 millioner kroner årlig, hovedsakelig på grunn av flere beboere, økt bemanning og reiseutgifter for ansatte. Kommunen mottar statlig tilskudd, men er fortsatt økonomisk presset. Det er også bekymring rundt stabiliteten i bemanningen, da mange ansatte pendler til Båtsfjord for å jobbe. Kommunestyret vurderer nå å ta tilbake driften av Solbakken i egen regi fra 2025, samtidig som de jobber for å sikre bedre kontraktstyring.
12 timer siden
LO og YS har brutt forhandlingene med KS i årets kommuneoppgjør. Oppgjøret går nå til mekling hos Riksmekleren.
3 måneder siden
Regjeringen innfører krav om nullutslipp for nye fergeanbud for å nå klimamålene, men fylkeskommunene mener dette er urealistisk og underfinansiert. Nordland hevder de trenger én milliard kroner for å elektrifisere fergene, men får kun 11 millioner i støtte. Møre og Romsdal og Vestland sliter også med store kostnader og underskudd etter elektrifisering. Fylkeskommunene mener de ikke klarer å gjennomføre nullutslippskravet uten mer penger. Samferdselsdepartementet sier at fylker uten tilstrekkelig strøm eller økonomi kan få unntak, og at de vil følge med på kostnadene årlig.
25 dager siden
Østfold fylkeskommune står overfor en økonomisk krise og må kutte 167 millioner innen skole, noe som fører til oppsigelser av lærere. Samtidig er byråkratstillinger fredet frem til 2029 grunnet en avtale fra Viken-oppløsningen, noe som skaper misnøye. Fylkeskommunen begrunner kuttene med færre klasser og nødvendige innsparinger, til tross for forventet økning i elevtallet neste år. Norsk Lektorlag frykter lærerflukt og dårligere oppfølging av elevene som følge av usikkerheten. Fylkeskommunen lover svar til ansatte før sommeren og ferdig omstilling innen utgangen av 2025.
3 måneder siden
Norges Cykleforbund (NCF) er i en vanskelig økonomisk situasjon og har ikke penger til å sende lag til EM. Deltakelsen i VM i Rwanda er usikker, og kan bli begrenset til eliteklassene. Deltakelse i junior- og U23-klassene er avhengig av at forbundet får inn mer penger. NCF skylder Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) 6,5 millioner kroner etter sykkel-VM i Bergen i 2017. Forbundet jobber aktivt med å skaffe sponsorer og forhandler med UCI for å bedre den økonomiske situasjonen. Til tross for de økonomiske utfordringene, ser NCFs regnskap for 2024 ut til å gå i null.
2 måneder siden
Oslo kommune opplever en alvorlig økonomisk situasjon med et underskudd på 976 millioner kroner i 2024 og en skattesvikt på nesten 3 milliarder. Finansbyråd Hallstein Bjercke (V) varsler betydelige kutt i kommunens tjenester fremover. Skattesvikten skyldes delvis regjeringens skatteendringer i 2021. For å rette opp budsjettet, vil byrådet iverksette et effektiviseringsprogram som innebærer kutt i budsjettene de neste årene. Samtidig fastholder byrådet sitt løfte om å fjerne eiendomsskatten, selv om kommunens gjeld øker, spesielt på grunn av store investeringsprosjekter som Fornebubanen og ny vannforsyning.
3 måneder siden
Det svenske batteriselskapet Northvolt har fått grønt lys fra sine aksjonærer til å fortsette driften etter en ekstraordinær generalforsamling. Dette skjer etter en turbulent høst med store kutt, oppsigelser og søknad om konkursbeskyttelse i USA. Selskapet har en gjeld på rundt 60 milliarder svenske kroner og har slitt med finansiering og makroøkonomiske forhold. Aksjonærenes vedtak gir Northvolt noen måneder til å få fart på økonomien og unngå tvangsavvikling. Målet er en rekonstruksjon som selskapet ønsker å sluttføre i løpet av første kvartal i år, noe som gir tilgang til 2,5 milliarder svenske kroner.
3 måneder siden
Brattås barnehage i Færder gikk konkurs etter økonomiske problemer. To uker før konkursen overførte styrelederen 383 170 kroner til seg selv, angivelig som tilbakebetaling av gjeld. Ansatte krever 3,4 millioner kroner i ubetalt lønn og feriepenger, og det er totalt meldt inn krav på rundt 30 millioner kroner. Kommunen kjøpte barnehagen for 47 millioner kroner for å sikre barnehageplasser. Styrelederen har avtalt å betale tilbake pengene han overførte. Bostyrer jobber med å få oversikt over alle krav og fordele midlene, men det er usikkert om alle kreditorer vil få dekket sine krav.
24 dager siden
Interiørkjeden Home & Cottage meldte oppbud i januar etter flere år med ulønnsom drift. 165 ansatte i 14 butikker ble berørt av konkursen. Selskapet tapte 81 millioner kroner frem til desember i fjor, en betydelig forverring fra året før. Eierne forsøkte å snu utviklingen med rekonstruksjon og tilførte nesten 90 millioner kroner, men uten hell. Bjarøy Gruppen kjøpte eiendelene for 25 millioner kroner og har siden gjennomført nedsalg. Det er meldt inn 577 krav i boet, som beløper seg til 80,5 millioner kroner. Lønnskrav dekkes delvis av Navs lønnsgarantiordning.