
NRK
Oslo: Kronisk syke Kamilla får for lite hjemmehjelp
Kamilla Andersen, en 33 år gammel kvinne med alvorlig ME, opplever en svært krevende hverdag med utilstrekkelig hjemmehjelp i Oslo. Hennes situasjon belyser utfordringene unge kronisk syke møter, til tross for politiske vedtak om å unngå institusjonsplassering mot viljen deres.
1 måned siden
5 min lesetid
Kort oppsummert
- Kamilla Andersen (33) med alvorlig ME, opplever å få for lite hjemmehjelp fra bydel St. Hanshaugen, til tross for spesialistanbefaling om døgnkontinuerlig assistanse.
Kamilla Andersen (33), som lider av alvorlig ME, bor i Oslo og opplever en svært vanskelig hverdag grunnet utilstrekkelig hjemmehjelp fra bydel St. Hanshaugen. Hun har tidligere bodd på sykehjem mot sin vilje, noe som forverret helsen hennes.
Til tross for at Oslo-politikerne våren 2024 vedtok at unge kronisk syke ikke skal plasseres på sykehjem mot sin vilje, mener Kamilla at hun trenger langt flere timer med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) enn de innvilgede 30 timene og 20 minuttene i uken. En spesialistuttalelse anbefaler døgnkontinuerlig hjelp. Bydelen ønsker å kartlegge hennes behov på nytt, men Kamilla har avvist dette da hun anser det som unødvendig og belastende.
Statsforvalteren behandler nå en klage fra Kamilla, mens bydelen uttaler seg på generelt grunnlag om behovet for egne kartlegginger for å skreddersy tilbud og sikre forsvarlig ressursbruk. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) understreker viktigheten av reelle alternativer til institusjonsplassering, som hjemmetjenester og enklere tilgang til BPA.
Kamilla Andersen
Solveig Thuseth-Berg
Thea Kristine Schjerven
Bydel St. Hanshaugen
Statsforvalteren
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO)
Byrådet
Stortinget
Oslo
St. Hanshaugen
Aker sykehus
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!