Sandnes kommune har kuttet i støtten til reiseutgifter for assistenter under BPA-ordningen. Dette får store konsekvenser for muskelsyke Tonje Grønbech og hennes familie.
Sandnes kommune har besluttet å redusere dekningen av reiseutgifter for assistenter under brukerstyrt personlig assistanse (BPA)-ordningen. Kuttet, som utgjør to tredjedeler av tidligere dekning, rammer brukere som Tonje Grønbech, som trenger assistanse døgnet rundt og to assistenter på reise. Familien Grønbech må nå spare rundt 50.
000 kroner ekstra for en planlagt ferietur til Amerika, og frykter at endringen vil begrense fremtidige reiser, inkludert besøk til svigerfamilien i Oslo. Kommunen, representert ved Gunn Vignes, uttaler at endringen sikrer et forsvarlig og likt tilbud for alle leverandører, og at de følger praksis i nabokommuner som Stavanger.
Flere store BPA-leverandører, inkludert Humana og Prima Assistanse, kritiserer kommunale forskjeller og tar til orde for at BPA-ordningen bør bli statlig styrt for å unngå at brukere blir «BPA-flyktninger». Helse- og omsorgsdepartementet erkjenner ulik praksis og jobber med tiltak for å forbedre ordningen.
Tonje Grønbech
Morten Grønbech
Gunn Vignes
Jon Torp
Aina Hatletvedt
Nina Bjørum
Ellen Rønning-Arnesen
Sandnes kommune
Humana omsorg og assistanse
Prima Assistanse
Mio BPA
Stendi
Helse- og omsorgsdepartementet
Sandnes
Oslo
Amerika
Stavanger
Sola
Randaberg
Noreg
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Israelske myndigheter bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse og mulig tømming av Nord-Gaza for sivile. Samtidig forverres den humanitære krisen, med akutt mangel på nødhjelp siden mars grunnet israelsk blokade, og rapporter om barn som dør av sult. Nye israelske regler for internasjonale hjelpeorganisasjoner på Vestbredden og i Gaza skaper frykt for at viktig arbeid stanses.
India har gjennomført militære angrep i Pakistan og pakistanskkontrollert Kashmir, kalt «Operasjon Sindoor». India hevder målene var terrorinfrastruktur, mens Pakistan rapporterer at indiske missiler traff militære mål, drepte minst ett barn og skadet to personer. Pakistan har varslet et svar på angrepene, som kommer etter et tidligere angrep i indisk Kashmir der 26 sivile ble drept.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å stanse all import av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Målet er å kutte Russlands finansiering av krigen i Ukraina. Planen innebærer forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette skjer etter at EU har økt importen av flytende naturgass (LNG) fra Russland, til tross for tidligere sanksjoner.
Kine Asper Vistnes er eneste gjenværende kandidat og storfavoritt til å bli ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk seg. Valget skjer på LO-kongressen torsdag. Kongressen vil også preges av store debatter om fremtidens AFP-ordning, der Fagforbundet ønsker radikale endringer, og et krav fra Fellesforbundet-veteraner om nasjonal kontroll over strømpriser.
Stortinget behandler tirsdag kveld Norges fremtidige oljepolitikk, inkludert den 26. konsesjonsrunden og elektrifisering av Melkøya. Uavhengig representant Christian Tybring-Gjeddes stemme er avgjørende. Det ligger an til flertall for å forberede den 26. konsesjonsrunden, da Tybring-Gjedde støtter Senterpartiets forslag. Et kompromissforslag om alternativer til Melkøya-elektrifisering ser derimot ut til å mangle flertall.
4 måneder siden
Harstad kommune har vedtatt å redusere juletillegget til sosialhjelpsmottakere med opptil 43 prosent. Dette rammer både enslige, ektepar og barn under 18 år. Rune Strand, leder for organisasjonen «Fra sjel til hånd», uttrykker bekymring for at flere vil slite med å dekke utgifter til jul. Kommunen begrunner kuttet med en krevende økonomisk situasjon, og viser til et samlet underskudd i kommune-Norge. Ordfører Kari-Anne Opsal forsvarer kuttet, men erkjenner at det ikke vil gi store innsparinger. Hun påpeker at sosialhjelpssatsene generelt har økt, men understreker behovet for å kutte i smått og stort for å spare 200 millioner årlig.
4 måneder siden
Flere kommuner i Norge legger ned eller flytter krisesentre til nabokommuner for å redusere kostnader, noe som skaper lengre reisevei for voldsutsatte. I Halden har kommunen valgt å ikke fornye kontrakten med Blå Kors, og driften kan flyttes til Sarpsborg. I Brønnøysund må brukere fra 2025 reise over fem timer for å få hjelp, og lignende situasjoner har oppstått i andre deler av landet. Forskere og ledere advarer om at lengre avstand kan hindre voldsutsatte i å oppsøke hjelp, spesielt i akutte situasjoner. Krisesenterloven fra 2010 revideres nå, men finansieringsrammen er ikke inkludert i vurderingen.
4 måneder siden
Bergen kommune står overfor en alvorlig økonomisk situasjon og har besluttet å kutte 300 millioner kroner i budsjettet for 2024. Kuttene inkluderer reduksjon i sosialhjelpssatsene, økte priser for SFO og svømmeanlegg, samt fjerning av elbilrabatter. Samtidig opprettholdes bydelslegevaktene i Loddefjord og Fana, kunstnerstipender og enkelte skoler som tidligere var foreslått nedlagt. Budsjettavtalen, som er et resultat av forhandlinger mellom samarbeidspartiene, skal vedtas i bystyret neste uke. Reaksjonene er delte, med kritikk fra opposisjonen som mener kuttene rammer de svakeste, mens andre forsvarer dem som nødvendige for å sikre kommunens økonomi.
3 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har besluttet å øke inntektskravet for familiegjenforening fra 335.000 til 400.000 kroner fra 1. februar. Dette gjøres for å begrense antallet som kommer til Norge gjennom familieinnvandring, og for å lette presset på kommunene som følge av flyktningkrisen. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er bekymret for at innstrammingen kan ramme integreringen negativt. De største gruppene som kom på familieinnvandring i 2022 og 2023 var fra India, Pakistan og Syria. De nye reglene gjelder også for nordmenn som ønsker å hente ektefelle fra land utenfor EØS. Departementet jobber også med et forslag om å begrense gjenforening for enslige foreldre over 60 år, men har ikke konkludert i saken.
29 dager siden
Kommuner over hele landet ansetter fastleger for å løse rekrutteringsutfordringene, men dette fører til økonomisk press og nødvendighet for å kutte i andre kommunale tjenester. Fredrikstad er et eksempel der kommunen bruker millioner på å lønne fastleger og drive legekontor. Dette har ført til kortere ventelister, men også til mindre penger til andre viktige tjenester som hjemmesykepleie. Kommunesektorens organisasjon (KS) mener ordningen ikke er bærekraftig og at det er nødvendig med strukturelle endringer. Helse- og omsorgsministeren påpeker at situasjonen har blitt bedre og at regjeringen jobber med en stortingsmelding om allmennlegetjenesten.
3 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) strammer inn reglene for familiegjenforening ved å øke inntektskravet fra 335.000 til 400.000 kroner fra 1. februar. Dette tiltaket er ment å redusere antall familieinnvandrere og lette presset på kommunene, som opplever stor tilstrømning av flyktninger. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) uttrykker bekymring for at dette kan ha negative konsekvenser for integreringen. De nye reglene vil også gjelde for nordmenn som ønsker å hente ektefelle fra land utenfor EØS. I tillegg vurderer departementet å endre reglene for gjenforening av eldre, enslige foreldre, etter kritikk i høringsrunden.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler tvangsflytting av funksjonshemmede i Norge, hvor minst 107 personer har blitt tvangsflyttet de siste fem årene. Mange opplever mangel på reelt valg når de tilbys institusjonsplass istedenfor tilstrekkelig BPA, noe som strider mot FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helseministeren anerkjenner problemet, men det kreves politiske tiltak for å sikre funksjonshemmedes rett til selvbestemmelse. Det er store forskjeller i kommunenes BPA-ordninger, og økonomi prioriteres ofte over menneskerettigheter, noe som fører til at mange funksjonshemmede lever med frykt for å miste friheten og kontrollen over egne liv.
4 måneder siden
Kommunene i Norge opplever nå en betydelig økonomisk belastning knyttet til bosetting og integrering av flyktninger. Tidligere kunne kommunene tjene penger på å ta imot flyktninger, men nå må de dekke en stor del av kostnadene selv. Statens dekningsgrad for integreringskostnader har falt, og kommunene må nå betale en større andel av utgiftene. Dette har ført til at flere kommuner vurderer å redusere antall flyktninger de tar imot. Regjeringen har lovet økte tilskudd for 2025, men det er usikkert om dette vil dekke kommunenes faktiske utgifter. Manglende integrering og økte kostnader til sosialhjelp bidrar også til den økonomiske belastningen for kommunene. Kommunepolitikere frykter at den gode dugnadsånden kan smuldre opp dersom staten ikke bidrar mer.
4 måneder siden
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) advarer om at foreslåtte kutt i sykelønna kan koste arbeidstakere titusener av kroner. Uenighet om sykelønn har ført til brudd i forhandlingene om ny IA-avtale. Frp og Venstre har åpnet for endringer som karensdag og redusert kompensasjon, mens Høyre har fredet ordningen, men er en usikker garantist ifølge Brenna. Beregninger viser at endringene kan gi betydelige tap for den enkelte, spesielt ved langvarig sykdom. Brenna mener kutt vil ramme arbeidsfolk som ikke kan ha hjemmekontor hardest. Sykefraværet er på det høyeste nivået siden 2009, men Brenna mener det er for enkelt å skylde på sykelønnsordningen alene.
10 dager siden
Arbeidarpartiregjeringa foreslår å redusere postlevering til éin gong i veka. Dette møter motstand frå pensjonistar som fryktar konsekvensane.
15 dager siden
Sykehus i Nord-Norge planlegger å stenge flere fødeavdelinger i sommer, noe som vekker bekymring blant gravide og fagfolk. Thea Johansen, som har termin i juli, frykter å måtte føde i ambulanse på grunn av lang reisevei og manglende oppfølging. Helgelandssykehuset og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) vil ha vekslende sommerstenginger for å sikre bemanning og kvalitet, men Jordmorforbundet mener dette øker risikoen for fødende og er et resultat av økonomiske kutt. De påpeker at fødsler er akutte hendelser som krever stabilt tilbud hele året. Jordmorforbundet krever bedre følgetjeneste og økt bemanning for å ivareta sikkerheten. Sykehusene begrunner stengingen med behov for ferieavvikling og mangel på kvalifiserte vikarer. Helse Nord må kutte betydelige summer, noe som påvirker fødetilbudet. Mange opplever sommerstengingen som utrygg, og det etterlyses prioritering av fødselsomsorgen for å sikre trygg fødsel og økt fødselsrate i Norge.
2 måneder siden
Navs støtteordning for aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år ble tømt etter kun seks dager i 2025. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) kritiserer ordningen for å være underfinansiert og mener politikere viser dobbeltmoral. Ingrid Thunem, en tidligere landslagssvømmer, fikk støtte til et treningsapparat som har redusert hennes sykefravær og forbedret livskvaliteten. Hun påpeker at det er dårlig samfunnsøkonomi at folk som kan jobbe blir sykemeldt på grunn av manglende hjelpemidler. FFO mener bevilgningen er langt unna det som trengs, og etterlyser handling fra politikerne. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil vurdere ordningen, men FFO mener eneste løsning er å øke potten betraktelig.
2 måneder siden
Oslo kommune står overfor betydelige nedskjæringer på 450,9 millioner kroner i 2025, ifølge finansbyråd Hallstein Bjercke. Byråden peker på prisvekst og endringer i inntektssystemet som årsaker til den stramme økonomien, og han kan ikke utelukke nedbemanning. Dette bekymrer Akademikerne kommune, som frykter at nedskjæringene vil ramme viktige fagmiljøer og forebyggende tiltak, samt føre til tap av dyktige fagfolk. Kommunen har delegert lederansvaret til den enkelte virksomhet, og det er opp til hver virksomhetsleder å tilpasse driften i tråd med budsjettene.
2 måneder siden
En HR-arbeider i Kristiansand kommune har halvert sin egen arbeidsuke ved å bruke KI-verktøy for å effektivisere oppgaver som referatskriving og e-post. En rapport fra Sopra Steria viser at saksbehandlere potensielt kan spare en tredjedel av arbeidsuken med KI. KS mener KI kan avhjelpe ressursmangel i kommunene, særlig innen helsesektoren. Samtidig advarer eksperter mot etiske problemstillinger knyttet til datadeling, personvern og usikkerhet rundt stadig endrede verktøy. Både forskere og kommunearbeidere understreker viktigheten av å følge retningslinjer for KI-bruk og være bevisst på hvilke data som legges inn i modellene.
13 dager siden
Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng varsler en omstillingskommisjon for å redusere det omfattende statlige styringstrykket på norske kommuner. Kommunene opplever et tungt regelverk med mange lover, forskrifter og tilsyn som binder opp ressurser. Byrådsleder i Bergen, Christine Meyer (H), kritiserer regjeringen for manglende prioritering og ber om mer sunn fornuft i ressursbruken, spesielt fordi tid og midler går til enkeltvedtak på bekostning av tjenester til barnehagebarn og elever. KS-leder Gunn Marti Helgesen uttrykker skepsis til nok en kommisjon og advarer mot at dette ikke må bli en sovepute, da mange tidligere utredninger har pekt på de samme utfordringene. Omstillingskommisjonen skal levere sin første rapport før jul med mål om å frigjøre ressurser og gi kommunene større handlingsrom.