Christopher Brinkow risikerer utvisning fra Norge etter at UDI har trukket tilbake hans oppholdstillatelse. Begrunnelsen er at hans kone, Ann Karin Solheim, ikke har dokumentert tilstrekkelig inntekt, og at paret har gitt feilaktige opplysninger om bostedsadresse.
Ekteparet har klaget på vedtaket, og deres advokat argumenterer for at de er selvforsørgende og at UDI bør ta hensyn til Chris' tilknytning til Norge og konas helseproblemer. Familien er svært bekymret og har sendt brev til Utlendingsnemnda (UNE) der de ber om at det tas hensyn til deres situasjon, spesielt med tanke på familiens behov for støtte i en vanskelig tid med sykdom.
Saken er nå til behandling hos UNE.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En støttegruppe krever at Farida Khurami (19) får returnere til Norge ti år etter at hun og familien ble utvist. Gruppen argumenterer med at UNEs tidligere vurdering om at det var trygt å sende familien til Kabul ikke lenger holder, da sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har forverret seg betraktelig. Advokat Arild Humlen har på vegne av støttegruppen sendt en formell anmodning om omgjøring av vedtaket til UNE. Støttegruppen har kontinuerlig støttet familien økonomisk og moralsk siden utvisningen, og fremhever at Farida nå lever under vanskelige forhold i Tyrkia uten rettigheter. UNE bekrefter å ha mottatt anmodningen og vil behandle saken.
1 måned siden
Elin Aase (36), en kreftoverlever, er bekymret for å begynne å jobbe fordi hun kan tape penger på grunn av det lave fribeløpet for uføretrygdede. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer systemet og mener det straffer de som vil jobbe litt ved siden av trygden. Han og flere partier på Stortinget vil øke fribeløpet til 1G. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forstår problemet, men regjeringen har foreløpig ingen planer om å heve fribeløpet, og viser til ordningen med arbeidsforsøk.
1 måned siden
En familie i Bergen ble nektet visning på en leilighet fordi utleieren mente de ikke snakket godt nok norsk. Familien følte seg diskriminert og kontaktet Likestillings- og diskrimineringsombudet, som bekrefter at språk kan være grunnlag for diskriminering. Utleieren avviser anklagene og forklarer at de prioriterte norsktalende leietakere fordi de selv ikke er gode i engelsk. Familien, som nylig har fått barn, ønsker å flytte til en større leilighet, men er bekymret for diskriminering i boligmarkedet.
3 måneder siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder en norsk-afghaner er medlem av ISKP og utgjør en trussel mot Norge. Myndighetene ønsker å frata ham statsborgerskapet for å utvise ham, men mannen går rettens vei for å beholde det. Hans advokat argumenterer for at tap av statsborgerskap vil være uforholdsmessig, da han vil miste kontakten med sin datter. Regjeringsadvokaten mener derimot at hensynet til landets sikkerhet veier tyngre. Det er ikke kjent hvilke konkrete trusler mannen utgjør, men regjeringsadvokaten advarer domstolen mot å overprøve PSTs vurderinger. Saken skal opp i Oslo tingrett i januar.
2 måneder siden
Statsforvalteren i Møre og Romsdal har fratatt Kim Alexander Hjelmeseth vergemålet for sin søster Marita, etter at han forsøkte å gi pressen innsyn i dokumenter knyttet til hennes flytting. Hjelmeseth ønsket å belyse saken der Marita ble flyttet 45 mil fra sin familie, en sak VG har avdekket brukte feil lovhjemmel. Statsforvalterens avgjørelse kritiseres av jusprofessorer for å være en feilaktig lovtolkning som begrenser rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. En fersk legevurdering konkluderer med at Marita er samtykkekompetent, men Statsforvalteren vil ikke kommentere betydningen dette har for et tidligere vedtak om flytting.
1 måned siden
Et ektepar på Snarøya i Bærum risikerer å måtte rive deler av boligen og garasjen sin etter en nabokonflikt. Naboen oppdaget ulovlige påbygg fra 1980-tallet, noe som førte til at kommunen avslo ekteparets søknad om ettergodkjenning. Ekteparet hevder å ha fått muntlige tillatelser fra kommunen, men dette blir avvist. Kommunen understreker at det er tiltakshavers ansvar å følge regelverket. Planutvalget støttet kommunedirektørens innstilling om å opprettholde avslaget. Saken skal nå behandles av Statsforvalteren.
3 måneder siden
En latvisk mann, som har bodd og jobbet i Norge siden 2010, er utvist på grunn av sin status som ikke-borger i Latvia. Han har russiske foreldre og er definert som statsløs i Norge, noe som gir ham begrensede rettigheter. Utlendingsdirektoratet (UDI) mener han har oppholdt seg ulovlig i landet i flere år, til tross for at han har jobbet, betalt skatt og hatt norsk bankkonto. Familien, som inkluderer hans norske kone og deres barn, anker nå saken til Utlendingsnemnda (UNE). For å få latvisk statsborgerskap må mannen bo og jobbe i Latvia i fem år. Familien føler seg urettferdig behandlet og ikke ønsket i Norge.
2 måneder siden
Helsetilsynet undersøker vedtaket om å flytte utviklingshemmede Marita til Ålesund, samtidig som Herøy kommune planlegger å avslutte tjenestene i hennes nåværende hjem, noe som forutsetter at hun flyttes. Familien og deres advokat kritiserer kommunen for å forsere flyttingen før Helsetilsynet har tatt en avgjørelse. Helsetilsynet vurderer å omgjøre vedtaket og vil vurdere å utsette iverksettelsen. Statsforvalteren støtter kommunens beslutning, men Helsetilsynet vil overstyre deres vurdering. Saken omhandler også spørsmål rundt fjerning av Maritas bror som verge, samtykkekompetanse og taushetsplikt.
4 måneder siden
En 27 år gammel tsjetsjensk asylsøker i Norge frykter for sitt liv etter at Utlendingsnemnda (UNE) besluttet å utvise ham til Kroatia, i henhold til Dublin-avtalen. Mannen, som tidligere har søkt asyl i Kroatia, risikerer å bli sendt tilbake til Russland, hvor han er innkalt til militærtjeneste og frykter tvangsrekruttering til Ukraina-krigen. UDI mener det ikke er noen reell risiko for dette, mens Helsingforskomiteen advarer om at tsjetsjenske asylsøkere ofte står i fare for å bli returnert til Russland fra Kroatia. Mannens advokat har bedt om at utvisningsvedtaket omgjøres, og UNE vurderer nå saken på nytt.
1 måned siden
Familien til Franky Dusabe frykter for hans liv etter at Justisdepartementet har besluttet å utlevere ham til Rwanda, hvor han er anklaget for drap under folkemordet i 1994. Dusabe har sittet varetektsfengslet siden oktober 2022, og familien mener anklagene er grunnløse. De frykter han ikke vil få en rettferdig rettssak og at hans kroniske sykdom ikke vil bli behandlet. Familien har engasjert privatetterforskere som har funnet bevis for at vitner har løyet, men departementet stiller spørsmål ved bevisverdien av dette. Forsvareren har klaget på vedtaket til Kongen i statsråd, i håp om å forhindre utlevering.
2 måneder siden
Under Ski-VM i Trondheim er kongefamilien redusert grunnet sykdom hos kong Harald og avlysning fra kronprinsesse Mette-Marit. Kongehusekspert Tove Taalesen uttrykker bekymring for at den lille besetningen gjør kongefamilien sårbar, og at arbeidsbyrden øker på de gjenværende. Mette-Marits fravær antas å skyldes helseutfordringer og familiesaker, inkludert sønnen Marius Borg Høibys straffesak. Taalesen mener dette rammer lokale lag og foreninger som mister verdifull oppmerksomhet, og håper fremtidige generasjoner vil bidra mer til kongehuset.
1 måned siden
Glenn Andre Hanssen (46), som lider av muskelsykdom og er lam, står i fare for å bli tvangsflyttet til sykehjem av Sortland kommune. Kommunen begrunner dette med vanskeligheter med å rekruttere assistenter og påstander om et dårlig arbeidsmiljø i Hanssens hjem, anklager Hanssen selv benekter. Hans advokat kritiserer kommunen for manglende dialog og for ikke å vurdere alternative løsninger, spesielt med tanke på at Hanssen har en spesialtilpasset bolig. Saken er nå under behandling hos Statsforvalteren, og familien vurderer å ta saken til retten. Hanssen uttrykker at situasjonen har redusert hans livsglede.
26 dager siden
Emad Handouqah, en norskpalestinsk mann, ble evakuert til Jordan, men måtte etterlate sin kone og fem barn i Gaza. Han er fortvilet over situasjonen, da han tidligere har fått avslag på familiegjenforening og nå ser familien sin lide under krigen. Familien har mistet alt de eide, inkludert deres hjem og Handouqahs bilforretning. Han lever nå i konstant frykt og savn, men håper at norske myndigheter vil hjelpe ham med familiegjenforening slik at han kan få dem i sikkerhet. Utenriksdepartementet har bekreftet at de har evakuert flere norske borgere fra Gaza gjennom nabolandene Jordan og Egypt.
23 dager siden
Mahad Abid Mahamud ble fratatt sitt norske statsborgerskap i 2016 og utvist fra Norge, fordi norske myndigheter mente han hadde løyet om sin identitet. Han har siden kjempet for å få komme tilbake, men tapte nylig en ny runde i Oslo tingrett mot Utlendingsnemnda (UNE). Myndighetene mener Mahamud er fra Djibouti, mens han selv hevder å være fra Somalia og har fått asyl i Frankrike under denne identiteten. Hans advokat ser to muligheter for retur: familiegjenforening eller anke, da hans kjæreste og fire barn bor i Norge.
29 dager siden
Thijs Mol (23), født og oppvokst i Norge, har fått avslag på sin søknad om norsk statsborgerskap på grunn av et studieutvekslingsopphold i Nederland. UDI begrunner avslaget med at han har oppholdt seg for lenge utenfor landet. Professor Christian Franklin mener dette er en ulovlig restriksjon etter EØS-retten, da det kan virke diskriminerende mot EØS-borgere. Han mener UDI bør ta hensyn til årsaken til utenlandsoppholdet. Mol må nå vente i tre år før han kan søke på nytt. Arbeids- og inkluderingsdepartementet opplyser at statsborgerloven er under revisjon, og at problemstillingen vil bli vurdert.