En belgisk mann dømt for seks drap i 1980 har søkt om aktiv dødshjelp. Freddy Horion har sonet nest lengst av alle innsatte i Belgia.
Freddy Horion, dømt for seks drap i Belgia i 1980, har søkt om aktiv dødshjelp etter å ha sonet i 45 år. Horion ble opprinnelig dømt til døden for drapene på bilselgeren Roland Steyaert og hans familie, samt en polsk butikkeier, men dommen ble omgjort til livstid. Han er nå den innsatte som har sonet nest lengst i Belgia.
Horion har tidligere gjort mislykkede forsøk på å rømme og søkt om løslatelse. En ekspertkomité vurderte i 2018 at han burde få psykiatrisk behandling, men han falt mellom systemene. Han vant en sak i menneskerettighetsdomstolen i 2023, men dette førte kun til fortsatt fengsling.
Hans forsvarer, Jürgen Millen, sier Horion søker dødshjelp grunnet alderdom og håpløshet i fengsel. Aktiv dødshjelp er lovlig i Belgia for myndige med vedvarende, uutholdelig lidelse fra alvorlig, uhelbredelig sykdom, noe som kan påvirke Horions kvalifisering ifølge Wim Distelmans i Eutanasikommisjonen.
Freddy Horion
Roland Feneulle
Roland Steyaert
Leona Van Lancker
Hélène Lichachevski
Jürgen Millen
Wim Distelmans
VRT Nieuws
Eutanasikommisjonen
menneskerettighetsdomstolen
Belgia
Gent
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, blir trolig ny LO-leder etter at Frode Alfheim, leder i LO-forbundet Styrke, trakk sitt kandidatur. Vistnes, som ifølge kilder har valgkomiteens støtte, uttrykker glede over situasjonen. Avtroppende leder Peggy Hessen Følsvik beskriver begge som solide fagforeningsfolk. Valget av ny leder skjer torsdag på LO-kongressen, som åpnet tirsdag med fokus på arbeiderbevegelsens historie og kommende politiske veivalg, inkludert debatt om kraftpolitikk.
Israels statsminister bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse, noe som vekker internasjonal frykt for en katastrofe og etnisk rensning. Samtidig øker presset mot Israel: 18 norske artister krever landet utestengt fra Eurovision, mens Fagforbundet, LOs største forbund, foreslår full økonomisk boikott av Israel på LO-kongressen. En 19-årig israeler ble nylig løslatt etter å ha sonet 197 dager i fengsel for å ha nektet tjeneste i Gaza-krigen.
Rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen fortsetter med nye vitnemål. Filmprodusent Hilde Skofteland, som fulgte familien tett for TV-serier, forklarte at hun ikke opplevde at barna var redde for faren. Venner og kollegaer innkalt av forsvaret beskrev Ingebrigtsen som omsorgsfull og dyktig. Pressen har bedt om innsyn i Tone Ingebrigtsens lukkede vitnemål. Gjert Ingebrigtsen uttrykte overraskelse over en psykologspesialists uttalelser i retten om definisjonen av vold.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan som inkluderer tiltak for å fase ut russisk gass innen 2028 og et forslag om importforbud. Dette skjer etter at EUs import av flytende naturgass (LNG) fra Russland har økt med 60 prosent de siste årene, til tross for sanksjoner mot russisk energi etter invasjonen av Ukraina. Eksperter påpeker at Russland har funnet alternative kjøpere, og et EU-forbud kan føre til høyere energipriser i Europa, da LNG er dyrere enn gass via rørledning.
Stortinget skal tirsdag kveld behandle og stemme over flere forslag knyttet til den omstridte elektrifiseringen av Equinors gassanlegg på Melkøya. Regjeringens tillatelse fra august 2023 møter betydelig motstand fra flere partier, inkludert Senterpartiet, som frykter kraftmangel og høyere strømpriser i Finnmark. Til tross for bred motstand har opposisjonen ikke klart å enes om et felles alternativ, noe som gjør utfallet av avstemningen usikkert.
Canadas statsminister Mark Carney møter USAs president Donald Trump i Washington tirsdag. Møtet finner sted i et historisk anspent forhold, forsterket av Trumps tollavgifter og utspill om Canada. Samtidig har tidligere visepresident Mike Pence rettet skarp kritikk mot Trump, og hevder hans vaklende Ukraina-støtte har styrket Russland. Pence kritiserer også Trumps tollpolitikk og benådningen av personer involvert i kongresstormingen 6. januar.
14 dager siden
Stig Millehaugen, siktet for drapet på Nokas-raner Metkel Betew, fikk permisjon fra fengsel i påsken til tross for en lang historie med alvorlig kriminalitet. Han har tilbrakt rundt 35 år i fengsel de siste 36 årene og har begått drap mens han sonet straffer. Millehaugen ble nylig overført til et fengsel med lavere sikkerhet for å forberede en gradvis overgang til frihet, i tråd med anbefalinger fra lagmannsretten og fagpersoner. Kriminalomsorgen gir permisjoner for å gi forvaringsdømte mulighet til å redusere risikoen for tilbakefall og forberede seg på et liv utenfor fengselet. Millehaugen nekter straffskyld i drapssaken og skal fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett.
12 dager siden
Stig Millehaugen, som soner en forvaringsdom på 21 år for drap, ble pågrepet og siktet for drapet på Nokas-raner Metkel Betew under en permisjon fra Berg fengsel, et lavsikkerhetsfengsel. Til tross for sin lange kriminelle historie, inkludert drap på en fengselsbetjent og flere brudd på soningsvilkår, fikk han innvilget permisjon. Kriminalomsorgen understreker at permisjoner vurderes konkret i hvert tilfelle, og gis ikke dersom sikkerhetsrisikoen er for stor. Permisjoner er viktige for rehabilitering og for å opprettholde kontakt med pårørende. Juridiske eksperter påpeker at forvaringsdømte ikke skal sone strengere enn nødvendig, og at permisjoner kan gis selv om det finnes en risiko for ny kriminalitet, for å fremme tilbakeføring til samfunnet. Millehaugen hadde etablert gode rutiner under permisjonen, ifølge hans forsvarer, men nekter for å ha noe med drapet å gjøre.
4 måneder siden
Josef Fritzl, den 89 år gamle østerrikeren dømt for alvorlige forbrytelser som drap, voldtekt og incest, kan bli prøveløslatt fra fengsel neste år på grunn av demens. Fritzl ble dømt i 2009 for å ha holdt sin egen datter innesperret i en kjeller i 24 år, hvor hun fødte syv barn etter gjentatte voldtekter. Etter å ha sonet i et høysikkerhetsfengsel, ble han nylig overført til et vanlig fengsel. Hans advokat opplyser at Fritzl ønsker å tilbringe sine siste dager utenfor fengsel, og har spesifikke krav til sin fremtidige bolig. Han ønsker å bo i nærheten av en togstasjon og i et hus med kjeller, angivelig for å oppbevare papirer.
17 dager siden
Artikkelen utforsker aktiv dødshjelp i Belgia gjennom Inès de Coune, en 87 år gammel kunstner som har valgt å avslutte livet på grunn av en alvorlig sykdom. Hun har informert familien, og legen står klar. Alejandro Adonis, en tidligere TV-fotograf, fikk også innvilget aktiv dødshjelp, men ønsker nå å leve lengst mulig. Legen Yves de Locht forklarer prosessen og understreker at det er en siste utvei. Advokat Jaqueline Herremans fremhever pasientens rett til å bestemme, og flere oppfordrer Norge til å ta debatten om aktiv dødshjelp for å sikre verdighet og åpenhet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Eirik Jensens forsøk på løslatelse fra fengsel, der han engasjerte psykiatere som diagnostiserte ham med en alvorlig psykisk lidelse. Hans samboer kontaktet fengselsledelsen grunnet bekymring for hans helse. Kriminalomsorgen engasjerte deretter egne eksperter, som bekreftet diagnosen, men samtidig åpnet for muligheten for simulering av sykdom. Jensen soner en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikainnførsel, etter tidligere å ha blitt løslatt. Hans advokat avviser påstander om simulering og understreker legenes konklusjoner.
1 måned siden
Josef Fritzl (89), kjent for å ha holdt sin datter innesperret i 24 år og misbrukt henne, har søkt om skilsmisse fra sin kone. Fritzl soner en dom i et høysikkerhetsfengsel for psykiatrisk syke etter å ha blitt funnet skyldig i drap, slaveri, voldtekt, frihetsberøvelse, mishandling og incest i 2009. Hans kone har hevdet at hun ikke visste noe om datterens fangenskap. Advokaten hans, Astrid Wagner, sier at beslutningen kom som et sjokk, da Fritzl nylig hadde uttrykt ønske om å ha familien rundt seg etter løslatelse. Wagner respekterer hans ønske og forsøker å spore opp konen for å overlevere skilsmissepapirene.
15 dager siden
Stig Millehaugen, kjent for sin lange kriminelle karriere og omtalt som «Norges farligste mann», er pågrepet og siktet for drapet på Nokas-raner Metkel Betew. Millehaugen sonet en forvaringsdom for et tidligere bestillingsdrap og var på permisjon fra fengsel da drapet fant sted. Han har tidligere vært en sentral person i «Tveita-gjengen» og har dommer for en rekke alvorlige forbrytelser, samt flere rømninger fra fengsel. Til tross for sin kriminelle bakgrunn, har Millehaugen tidligere uttrykt ønske om et rolig liv og frihet.
3 dager siden
Historien om den norske seriemorderen Arnfinn Nesset kan bli en TV-serie produsert i Hollywood. Manuset er solgt til et amerikansk produksjonsselskap.
2 måneder siden
Steinar Wangen, en norsk mann i 50-årene, er i et nytt avhør med svensk politi, siktet for drap i Trollhättan og flere tilfeller av oppfordring til selvmord. Det siste tilfellet gjelder Nyköping. Wangen nekter straffskyld for alle forhold. Han ble pågrepet i Strömstad etter et TV 2-intervju, der han trodde han skulle møte en kvinne som ønsket hjelp til å avslutte livet. Forsvareren opplyser at Wangen sitter fengslet med strenge restriksjoner. I juli 2024 ble Wangen dømt til åtte års fengsel for medvirkning til selvdrap, men dommen er anket.
14 dager siden
25 år etter Baneheia-drapene startet ankesaken mot Jan Helge Andersen i Gulating lagmannsrett i Bergen. Andersen, som tidligere er dømt for drapene på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofe Sørstrønen, nekter nå straffskyld. I fjor ble han dømt til to års fengsel for drapet på Lena, hvor retten mente han handlet alene. For drapet på Stine Sofe ble han dømt til 19 års fengsel, men hevdet at kameraten Viggo Kristiansen tvang ham til handlingene. Kristiansen ble opprinnelig dømt til 21 års forvaring, men ble senere frifunnet etter gjenopptakelse av saken. Denne frifinnelsen førte til en uforbeholden beklagelse fra daværende justisminister Emilie Enger Mehl.
4 måneder siden
Statsadvokaten ønsker å prøveløslate Norges lengstsittende forvaringsfange, en mann i 60-årene dømt for gjentatte overgrep mot barn. Han ble i 2002 dømt til 15 års forvaring etter overgrep mot sin sønn, og har tidligere dommer for overgrep mot andre gutter. Til tross for at sakkyndige i 2002 mente han aldri burde være alene med unge gutter, foreslås nå ordinær prøveløslatelse med tilpassede vilkår. En ny sakkyndigvurdering støtter dette. Mannen har vært fengslet siden 1996, og har gjennomgått flere forlengelser av forvaringen. Statsadvokaten understreker at han vil få tett oppfølging ved prøveløslatelse.
4 måneder siden
En mann i 60-årene, dømt til forvaring i 2002 for seksuelle overgrep mot sin sønn, kan snart bli prøveløslatt. Han har tidligere blitt dømt for overgrep mot flere andre gutter og har sittet fengslet siden 1996. Statsadvokaten, som tidligere argumenterte for at mannen aldri burde være alene med barn, mener nå at en ordinær prøveløslatelse er riktig etter en ny sakkyndigvurdering. Mannen har vært underlagt restriksjoner under tidligere prøveløslatelser, men disse kan bli lempet på. Han har vært Norges lengstsittende forvaringsfange. Mannens advokat sier han er positiv til prøveløslatelsen og vil ikke motsette seg et eventuelt forbud mot kontakt med barn.
14 dager siden
Politiet etterforsker drapet på Metkel Betew (46) som et mulig bestillingsdrap, der Stig Millehaugen er siktet. Betew ble drept i et skogholt på Oppsal i Oslo skjærtorsdag kveld. Millehaugen, som er på permisjon fra fengsel, ble pågrepet tre dager senere og nekter straffskyld. Han fremstilles for fengsling i Oslo tingrett, men begjærer løslatelse. Etterforskningen retter seg mot et tungt kriminelt miljø i Oslo med forbindelser til vold, narkohandel og internasjonale kontakter. Millehaugen soner en forvaringsdom på 21 år for et tidligere drap og har rømt fra fengsel flere ganger, sist under permisjon i 2022. Tingretten og lagmannsretten har hatt ulike vurderinger av hans prøveløslatelse.
7 dager siden
Viggo Kristiansen vitner i ankesaken mot Jan Helge Andersen etter Baneheia-drapene. Kristiansen beskriver det som en stor belastning å være til stede i retten.
28 dager siden
Josef Fritzl, som soner en livstidsdom for å ha holdt sin datter fanget i kjelleren i 24 år og fått syv barn med henne, fyller 90 år. Advokaten hans har bedt om at han løslates, og argumenterer med at Fritzl lider av demens og ikke lenger utgjør en fare for samfunnet. Fritzl er overbevist om at han vil bli møtt med en stor feiring ved løslatelse, men dette avvises av hans forsvarer. Fritzl ble avslørt i 2008 da hans eldste datter ble alvorlig syk og måtte til sykehus.